Povežite se s nama

Politika

Zeković: Očekujem da i dio vlasti glasa za obaranje Vlade

Objavljeno

dana

Zeković: Očekujem da i dio vlasti glasa za obaranje Vlade

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković saopštio je da očekuje podršku dijela parlamentarne većine inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore. On je podsjetio i da iz same parlamentarne većine postoje katastrofalne ocjene o učincima aktuelne vlade Zdravka Krivokapića.

On je u Prelistavanju štampe u Jutarnjem programu TVCG ocijenio da Crna Gora danas ima potpunu paralizu sistema koji ne funkcioniše, jer je čitava država zarobljena odnosima unutar aktuelne vlasti.

“Imate vladu koja je faktički pala. Parlamentarna većina je jasno saopštila da ne dolazi u obzir razgovor o rekonstrukciji vlade. Dakle, ona je de facto pala i teorijski imamo dvije mogućnosti – ili izbori, za koje nemamo čistu situaciju, pošto nemamo zaokružene institucije koje mogu sprovesti izborni proces, ili da se formira nova parlamentarna većina nova ili u okviru postojeće izabere nova vlada”, rekao je Zeković.

Advertisement

Podsjeća da Crna Gora danas ima v.d. stanje u Vrhovnom državnom tužilaštvu i Vrhovnom sudu, dok nam nedostaje dvije trećine sudija Ustavnog suda.

“Imamo krnji sastav Ustavnog suda, Sudskog i Tužilačkog savjeta i nas Ustav obavezuje na dijalog. Vidjeli ste i stav naših partnera iz Evropske komisije da se situacija ne može riješiti bez dijaloga”, rekao je Zeković.

Zato je, kaže on, prirodno da se inicira da se glasa o povjerenju vladi, budući da i iz same parlamentarne većine imamo katastrofalne ocjene o njenim učincima.

Advertisement

“Očekujem da će takva inicijativa imati i podršku dijela parlamentarne većine, ako uzmemo u obzir šta o učincima vlade govore i predstavnici partija koje su je glasali”, rekao je Zeković.

Na pitanje čiju podršku očekuju, Zeković kaže da i iz najvećeg konstituenta vlasti (DF) postoje optužbe za teški kriminal na račun vlade.

Vlada bez podrške u parlamentu

Advertisement

“Iz liste Mir je naša nacija, citiram poslanika Miodraga Lekića, koji inače bira riječi, premijera je nazvao pajacem. Imate listu Crno na bijelo koja ima gruba programska neslaganja sa onim što radi parlamentarna većina, do mjere da ih je dio osnivača napustio”, rekao je Zeković.

Za crnogorsko društvo je, kako je rekao, zdravo da se formira jedna vrijednosna parlamentarna većina koja će imati minimum saglasaja oko evropskih integracija, vanjskih poslova i bezbjednosne situacije.

“Vlada nema podršku u parlamentu, od 81 poslanika Vladu podržava najviše par. Ti ljudi i dalje nastavljaju da zloupotrebljavaju svoje funkcije, vrše vlast bez povjerenja parlamentarne podrške”, rekao je Zeković.

Advertisement

On je potvrdio da deset opozicionih stranaka priprema politički dokument pod nazivom Platforma za građanski i evropski konsenzus kroz politički dijalog, koja će biti ponuđena svim partijama koje imaju poslanike u Skupštini Crne Gore, a koje za sebe tvrde da su građanski i proevropski profilisani.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Ivanišević o slučaju Vladimira Božovića: Nadam se da ovaj čovjek poznaje stid

Objavljeno

dana

Autor

Ivanišević o slučaju Vladimira Božovića: Nadam se da ovaj čovjek poznaje stid

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Ivan Ivanišević ambasador Crne Gore u Francuskoj komentarisao je slučaj bivšeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića koji se i dalje predstavlja kao nosilac te funkcije.

”Kad elementarna pristojnost, čojstvo i profesionalna odgovornost pokleknu pod najnižim porivima”, napisao je Ivanišević komentarišući saopštenje kabineta Predsjednika Crne Gore u kojem navode da će tražiti zabranu ulaska Božovića u Crnu Goru zbog toga što se i dalje predstavlja kao ambasador Srbije.

”Nadam se da ovaj čovjek poznaje stid. Zbog njega samog. Zbog funkcije, koju je u ime Republike Srbije, obavljao u našoj državi”, kazao je Ivanišević.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Kabinet Đukanovića: Pismo Vučićevog saučešća stiglo sa adrese Vladimira Božovića, još jedan čin nepoštovanja institucija CG

Objavljeno

dana

Autor

Đukanović uputio saučešće Zemanu: Tužne slike iz prijateljske Češke

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Na adresu kabineta Predsjednika Crne Gore danas je dostavljeno pismo predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića upućeno predsjedniku Đukanoviću povodom nesreće na Cetinju u kojoj je život izgubilo 11 lica, među kojima dvoje djece, a šestoro povrijeđeno. Pismo je upućeno sa zvanične e-mail adrese Vladimira Božovića koji se predstavio kao ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori, saopšteno je iz kabineta predsjednika Mila Đukanovića.

Iz kabineta Đukanovića podsjetili su javnost Crne Gore da je Vladimir Božović odlukom Vlade Crne Gore u novembru 2020. proglašen personom non grata.

“Današnji potez predstavlja još jedan čin nepoštovanja institucija Crne Gore. Neprihvatljivo je da i tragičan događaj na Cetinju, Vladimir Božović koristi da nastavlja sa svojom praksom lažnog predstavljanja i kršenja međunarodnih konvencija”, istakli su u saopštenju.

Advertisement

Foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore

Kabinet Predsjednika Crne Gore će, kako su najavili, ovim povodom zatražiti određena postupanja od strane Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova, uključujući zabranu ulaska i napuštanje teritorije Crne Gore od strane Vladimiru Božoviću.

“Napominjemo da je pismo iste sadržine drugi put u toku dana proslijeđeno sa zvanične e-mail adrese Ambasade Srbije u Crnoj Gori”, zaključuju u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

DF sjutra donosi odluku o Sudskom savjetu

Objavljeno

dana

Autor

Lideri DF-a povodom potpisivanja Ugovora sa SPC: Crna Gora se vraća svojoj vjekovnoj duhovnoj i moralnoj vertikali

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjedništvo Demokratskog fronta sjutra će donijeti odluku oko Sudskog savjeta, saznaje Dan.

Sjednica predsjedništva partije biće održana u 18 sati.

Poslanici će na sjednici koja će biti održana 16. avgusta odlučivati o Sudskom savjetu, a spisak kandidata dobio je zeleno svijetlo na Odboru za politički sistem.

Advertisement

Oni su ranije donijeli odluku kojom su profesori Pravnog fakulteta Radoje Korać i Nebojiša Vučinić kao i advokati Dragan Šoć i Fikret Kurgaš izabrani za kandidate iz reda uglednih pravnika za Sudski savjet.

Poslanici DF-a Slaven Radunović, Predrag Bulatović i Jovan Vučurović tada su bili uzdržani.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije