Povežite se s nama

Večernji.hr

Regiji donosimo neovisan medij koji istinski promovira biznis

Objavljeno

dana

Regiji donosimo neovisan medij koji istinski promovira biznis

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrGlavni urednik Poslovnog dnevnika, govori o iskoraku najjačeg hrvatskog poslovnog medija na tržišta Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore

Bez predrasuda, samo biznis. Tim je smjerom najjači poslovni medij u Hrvatskoj – Poslovni dnevnik odlučio krenuti u realizaciju jedne od najznačajnijih strategija u svojoj 17 godina dugoj povijesti – iskoraku na tržišta regije. Ekspanzija izvan granica Hrvatske formalno je startala 14. ožujka, kad je Poslovni dnevnik svom internetskom portalu poslovni.hr pridružio tri nove inačice – za Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru. Štoviše, jedini poslovni dnevni list u Hrvatskoj iskorakom u te tri zemlje proširio je i svoje e-izdanje, obogativši ga sadržajem posvećenom upravo tim tržištima. Zašto se jedan specijaliziran medij odlučio na ovako ozbiljan, zahtjevan i hrabar potez te što on donosi gospodarstvenicima regije, otkriva glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević.

U kojem se trenutku rodila ideja o iskoraku Poslovnog dnevnika na tržišta regije te koji su glavni motivi za realizaciju takve zahtjevne strategije jednog usko specijaliziranog medija?

Advertisement

Ideja o izlasku izvan granica Hrvatske postoji već duže vrijeme. Poslovni dnevnik je još u svojim počecima imao namjeru stvaranja jedinstvenog regionalnog gospodarskog dnevnog lista. Međutim, od ideje do realizacije uz financijsku je stabilnost potreban i povoljan splet brojnih drugih okolnosti.

Ono što je prije bila najveća prepreka iskoraku u regiju, a to je trošak papira, tiskanja, distribucije, plasmana na kioske…, nazovimo to poljem klasičnih medija, u doba korone postalo je sekundarno jer nas je sve zadesila ubrzana digitalizacija. U tom trenutku Poslovni dnevnik je ušao među 10 najčitanijih news portala u Hrvatskoj i to kao jedini nišni portal, ali i pokrenuo svoje e-izdanje. Upravo to elektronsko izdanje i mogućnost ‘listanja’ naše novine na ekranima mobilnih uređaja ili računala, te činjenica da je dio pretplatnika u Hrvatskoj sam tražio prebacivanje s tiskanog na e-izdanje, bio je signal kako je tržište spremno. Pustili smo probne ponude za pretplatu na tržišta regije i dobili zanimljive brojke, dokazali da interes postoji.

Potvrdilo se ono što smo i očekivali – gospodarska zajednica, koja i ovako surađuje uz ili mimo politika koje se mijenjaju, nema svoj mediji. Detektirali smo kako nitko, od velikih gospodarskih subjekata do najmanjih startupa na tržištima Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, nema mediji na kojem bi njihove priče istinski bile u prvom planu i to bez senzacionalizma ili političkih boja, već na isti način na koji Poslovni dnevnik već 17 godina posluje na hrvatskom tržištu. Tu se rodio i slogan našeg regionalnog iskoraka – Bez predrasuda, samo biznis.

Advertisement

Kako je strukturirano nastupanje Poslovnog dnevnika na tri nova tržišta, govorimo o više platformi PD-a?

Poslovni dnevnik, njegova internetska inačica poslovni.hr sada posjeduje još tri ‘zrcalna’ portala za Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. To znači da svaki od ta tri portala na prvom foldu ima najmanje tri regionalne vijesti ili priče s tendencijom rasta količine takvih tekstova kako bude rasla čitanost. Ostatak sadržaja je onaj kreiran u Zagrebu, a vezan za globalna poslovna kretanja, tržišta kapitala i financijskih usluga. Uostalom, u današnje vrijeme problem s dobavnim pravcima, rast kineskog BDP-a ili Wall Street iste su priče na svim tržištima.

Konačna ideja je jedan Poslovni dnevnik kao mjesto razmjene ideja i primjera dobre poslovni prakse koji nadilaze nacionalne granice. Zato se sada naše e-izdanje svakog dana proširi za dodatne četiri stranice regionalnog sadržaja, kako bi i čitatelji u Hrvatskoj i pretplatnici iz regije, koji ne mogu do Poslovnog dnevnika u tiskanom izdanju, imali pred sobom regionalni Poslovni dnevnik.

Advertisement

Kako je Poslovni dnevnik u Hrvatskoj prepoznat i po organizaciji brojnih specijaliziranih, stručnih konferencija, ideja je u lipnju napraviti i prvu gospodarsku konferenciju u Beogradu. Time bi priča bila zaokružena. Tako bi na regionalna tržišta donijeli ono najbolje što čitatelji u Hrvatskoj kada je u pitanju poslovni novinarstvo već dugo imaju upravo kroz Poslovni dnevnik.

Što čitatelji na regionalnim tržištima mogu očekivati od Poslovnog dnevnika?

Poslovni dnevnik je u Hrvatskoj prije svega prepoznat kao pouzdan, vjerodostojan i točan poslovni mediji. Odolijevamo senzacionalizmu, naše informacije ne treba dvaput provjeravati i odličan smo vodič svakome tko kreće u poduzetničke vode. Uostalom, neki od danas globalno poznatih hrvatskih startupa, od kojih su pojedini postali jednorozi ili su na putu da osvoje tu titulu, krasili su naše naslovnice daleko prije negoli je itko s medijske uopće scene znao za njih. Za regiju želimo i nudimo isto – kreirati poslovni sadržaj i priče koje nisu tu radi politike i klikova, već radi podrške biznisu i poduzetnicima u koje istinski vjerujemo.

Advertisement

Jer, možemo mi biti politički obojeni u koje god boje, ali kad je gospodarstvo u pitanju svi želimo uspjeh i želimo da naše države imaju što više Elona Muska, a što manje Donalda Trumpa. Mislim da je upravo to bit cijele priče, ali i ono što nas ističe od konkurencije – mi pratimo i potičemo uspješne, te time šaljemo i poruku kako se uspjeti može i izvan političkog djelovanja što je za regiju izrazito važno.

Kakve su prve reakcije na izlazak Poslovnog dnevnika u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori?

Počeli smo prije nepunih tjedan dana i teško je u ovom trenutku govoriti o reakcijama jer one će kroz idućih dva do tri mjeseca najbolje pokazati brojkama čitanosti i brojem pretplatnika na e-izdanje Poslovnog dnevnika. Ono što mogu reći nakon prvih inicijalnih sastanaka u regiji da nigdje nismo naišli na loše reakcije. Dapače, čini se kako poslovnoj zajednici nedostaje dobar biznis mediji na spomenutim područjima i kako ima svakako nedostaje neovisan mediji. U prvim kontaktima upravo se naša neovisnost ističe i kao naša najveća snaga.

Advertisement

Je li zbog rata u Ukrajini bilo upitno realiziranje strategije širenja Poslovnog dnevnika na regiju?

Plan je donesen još prošle godine kada nitko nije očekivao ovu vrstu tragedije koja pogađa Ukrajinu. Ali moram podsjetiti kako se slično dogodilo 2020. S redizajnom našeg portala i uvođenjem e-izdanja te godine pogodila nas je pandemija pa su se na kraju neke odluke pokazale ključnima za opstanak Poslovnog dnevnika. Mislim da je slično i sada, pogledamo li širu sliku, postaje jasno kako ćemo miješanjem novih globalnih karata u gospodarskom smislu biti sve više oslonjeni jedni na druge. Dobavni lanci pucaju, samodostatnost postaje gotovo pa magična riječ, a u tom svjetlu, kada primjerice uvozite šećer ili izvozite neki drugi prehrambeni proizvod naravno da ga je lakše plasirati u susjedstvo nego na drugi kraj svijeta. Mi smo dio Europske unije i za zemlje regije dobro je da upravo mi kao poslovni mediji donosimo najbolja iskustva sa zajedničkog tržišta.

Što biste poručili gospodarstvenicima koji posluju na tržištima Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore?

Advertisement

Prije svega da nam se jave bez straha. Vrlo rado ćemo pisati o njihovim uspjesima, ali i podržati ih u borbi s birokracijom za koju vjerujem da je svojstvena svim zemljama u regiji. I da ne zaboravim, neka se obavezno pretplate na naše e-izdanje i prate naše portale. Uostalom zbog njih i jesmo tu, jer mediji bez čitatelja prestaje biti mediji.

Advertisement

AdvertisementVečernji list
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Večernji.hr

Crna Gora pokrenula istragu protiv bivšeg čelnika vojske zbog granatiranja Splita

Objavljeno

dana

Autor

Crna Gora pokrenula istragu protiv bivšeg čelnika vojske zbog granatiranja Splita

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrTužiteljstvo je Vijestima priopćili da je formiralo kazneni predmet protiv bivšeg načelnika Vojske Crne Gore Samardžića, “radi utvrđivanja sumnje da su učinjena krivična djela ratnih zločina u jesen 1991. u Dalmaciji”.

Crnogorsko Specijalno tužiteljstvo pokrenulo je istragu protiv dugogodišnjeg čelnika Vojske Crne Gore, umirovljenog admirala Dragana Samardžića, nakon što je dnevnik Vijesti objavio tekst koji ga povezuje sa sudjelovanjem u granatiranju Splita i okolice 1991. godine.

Podgorički dnevnik Vijesti u tekstu pod naslovom ‘Granatiranje Splita i uloga Dragana Samardžića’ od 7. kolovoza navodi da je Samardžić kao poručnik tadašnje jugoslavenske ratne mornarice (JRM) sudjelovao u napadu Taktičke grupe “Kaštela” na Split i okolicu 15. studenoga 1991.

Advertisement

Tada su brodovi JRM pogodili civilne objekte, stradalo je dvoje civila, pet je ozlijeđeno, a jedan pripadnik hrvatskih oružanih snaga je ranjen.

Zbog tog granatiranja, podsjećaju podgorički mediji, hrvatski sudovi procesuirali su 31 pripadnika JRM-a uglavnom u odsutnosti i oni su proglašeni krivim i osuđeni na visoke zatvorske kazne.

Tužiteljstvo je Vijestima priopćili da je formiralo kazneni predmet protiv bivšeg načelnika Vojske Crne Gore Samardžića, “radi utvrđivanja sumnje da su učinjena krivična djela ratnih zločina u jesen 1991. u Dalmaciji”.

Advertisement

Samardžić kojeg – kako podsjećaju crnogorski mediji – hrvatske vlasti službeno nikada nisu istraživale ni procesuirale, na Twitteru je napisao kako “potpuno miran čeka poziv tužilaštva jer nikad nije učinio ništa suprotno zakonu i Ženevskoj konvenciji”.

 

Nakon objave teksta, novinar Siniša Lukoviću dobio je prijetnje i brutalno je vrijeđan s anonimnih profila na Facebooku. 

Dragan Samardžić je nakon raspada JRM-a karijeru nastavio u Mornarici Vojske Srbije i Crne Gore, a nakon proglašenja crnogorske neovisnosti devet godina bio je načelnik Generalštaba crnogorske vojske. Nakon toga otisnuo se u diplomaciju i bio vojno-diplomatski predstavnik Crne Gore u Austriji, a od ožujka  2020. do odlaska u mirovinu bio je vojni predstavnik Crne Gore pri NATO-u i EU-u.Ž

Advertisement

Video: Novost na mirovinama: Umirovljenici će početkom rujna prvi put vidjeti jednu promjenu


Advertisement

Advertisement

AdvertisementVečernji list
Advertisement
Nastavite čitati

Večernji.hr

Crnogorski konobar koji je istjerao Ukrajince iz kafića objasnio svoju stranu priče

Objavljeno

dana

Autor

Crnogorski konobar koji je istjerao Ukrajince iz kafića objasnio svoju stranu priče

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrSve je bilo u redu dok na radiju nije počela svirati pjesma ‘Rasputin’, što je Ukrajincima jako zasmetalo. „Tada su izvadili ukrajinske zastave iz torbe i mahali njima.

Društvenim mrežama proširila se snimka iz jednog crnogorskog ugostiteljskog objekta na kojoj se vidi kako zaposlenici tjeraju Ukrajince zagrnute u zastave. 

Na snimci se vidi kako zaposlenik pokušava razdvojiti dvojicu turista od kojih je jedan zaogrnut ukrajinskom zastavom, a nakon konfrontacije, goste fizički gura iz kafića. Čuje se kako ponavlja „Aut, bre“. Također se može čuti kako dvije žene koje su snimile video na ukrajinskom komentiraju situaciju.

Advertisement

Advertisement

Slavoljub Ćeranić, zaposlenik kafića u pitanju, za Nova.rs objasnio je svoju stranu priče.

Do incidenta je došlo u kafiću Ponta u gradu Petrovcu, gdje Ćeranić radi već 13 godina, a ovo je, kako kaže, prvi put da se nešto ovakvo dogodilo. „Ukrajinci, Rusi, Amerikanci, Englezi, Francuzi, Arapi, Kinezi, svi su ovdje dobrodošli, ako se pristojno ponašaju i ne remete druge goste dok odmaraju. Onako kako sam postupio prema gostima iz Ukrajine, sigurno bih i prema bilo kojoj grupi koja bi uznemiravala ljude oko sebe. Imam mnogo prijatelja iz Ukrajine, a većina dolaze u ovaj kafić već godinama. Nakon što je snimka objavljena zvali su me da im objasnim što se dogodilo i sve sam im ispričao. Na snimci se vidi samo dio priče” ispričao je ogorčeni konobar.

Ćeranić smatra kako su problemi s gostima iz Ukrajine počeli dva dana prije nego je snimljen video. Tvrdi kako su Ukrajinci prilikom korištenja plaže ometali druge goste prskanjem i galamom, na što su se mnogi požalili. „Rekao sam im da ovdje ima mjesta za sve, ali da ne prave buku jer postoje pravila ponašanja, jer su na privatnoj plaži“ objasnio je Ćeranić dodavši kako se gostima ovo nije svidjelo te su otišli na policiju provjeriti je li plaža stvarno privatna.

Advertisement

Sljedeći dan, nakon što su im u policiji potvrdili da je plaža pod koncesijom kafića, Ukrajinci su došli na plažu te izrazili želju da budu gosti. Sve je bilo u redu dok na radiju nije počela svirati pjesma ‘Rasputin’, što je Ukrajincima jako zasmetalo. „Tada su izvadili ukrajinske zastave iz torbe i mahali njima. U tom trenutku prišao mi je čovjek iz Rusije i rekao da ako ne sklone zastave, on će iz torbe izvaditi svoju, rusku“ prisjetio se Ćeranić.

Situacija se nastavila zahuktavati, a nikakva objašnjenja niti zamolbe osoblja nisu je uspjeli smiriti. Umiješao se i vlasnik kafića koji je Ukrajince zamolio da sklone zastave jer se ljudi žale da provociraju, a ponudio im je i povrat novca koji su taj dan potrošili, no oni su na to počeli prijetiti kako će srušiti rating ustanove na internetu. 

Ćeranić, koji tečno govori ruski i engleski, pokušao je smiriti situaciju. Kada su ga Ukrajinci pitali mogu li se ići još jednom okupati rekao im je da nema problema, no sat vremena kasnije, svi su se vratili ogrnuti u ukrajinske zastave. Jedan od Ukrajinaca unio se Ćeraniću u lice te počeo vikati, nakon čega on više nije imao strpljenja te je goste iz Ukrajine potjerao iz kafića, kao što se vidi na snimci, uz neslavni poklič „aut, bre“.

Advertisement

Ćeranić dodaje kako se na snimci ne vidi niti dio u kojem Ukrajinci na njega viču, niti drugi, u kojem je žena iz te grupe iz nepoznatog razloga udarila drugu gošću. Obje su strane pozvale policiju koja je provela očevid, no nitko nije htio podići tužbu pa slučaj nije nastavljen.

Nakon incidenta, kafić Ponta počeo je dobivati loše ocjene, mahom jedinice, a sljedeće su jutro na vratima pronašli poruku „Podržavate ruski terorizam“. Ćeranić ističe kako nitko nije imao problema s njima, čemu u prilog ide i činjenica da su ubrzo ponovno počeli dobivati petice od svojih gostiju.

Advertisement

Advertisement
AdvertisementVečernji list
Nastavite čitati

Večernji.hr

Šef granične policije podnio ostavku jer je Porfirije ušao u Crnu Goru bez kontrole

Objavljeno

dana

Autor

Šef granične policije podnio ostavku jer je Porfirije ušao u Crnu Goru bez kontrole

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrĐukanovićev DPS odmah je po objavljivanju potpisivanja na Twitteru najavio da će pokrenuti inicijativu za smjenu vlade te je ustvrdio da će nova buduća vlast poništiti ugovor sa SPC-om jer smatraju da se kulturno naslijeđe Crne Gore prepisuje SPC-u.

Nakon što je patrijarh Porfirije ušao u Crnu Goru i potpisao Temeljni ugovor s crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, ne prestaju reakcije. Načelnik granične policije Crne Gore Vasko Aković podnio je ostavku jer je patrijarh ušao u zemlju bez kontrole i evidencije, piše crnogorski CdM.

Otkaz šefa granične policije komentirao je na Twitteru predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora Miodrag Vlahović koji je izrazio poštovanje prema Akoviću zbog odluke o ostavci.

Advertisement

„Regionalni šef granične policije Vasko Aković podnio je danas ostavku na to mjesto zbog toga što je patrijarh Crkve Srbije Porfirije Perić s kompletnom delegacijom ušao i izašao iz Crne Gore bez ikakve kontrole i evidencije. Veliko poštovanje za ovog čovjeka“, napisao je Vlahović na Twitteru.

 

Podsjećamo, Temeljni ugovor između crnogorske vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je u srijedu u Podgorici nakon što je patrijarh SPC Porfirije bez najave stigao u glavni grad Crne Gore. Porfirijev posjet Podgorici nisu službeno najavili ni crnogorska vlada ni SPC.

Dio političkih stranaka koje čine vlast u Crnoj Gori, predvođene Demokratskom partijom socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, osporavaju Temeljni ugovor. Đukanovićev DPS odmah je po objavljivanju potpisivanja na Twitteru najavio da će pokrenuti inicijativu za smjenu vlade te je ustvrdio da će nova buduća vlast poništiti ugovor sa SPC-om jer smatraju da se kulturno naslijeđe Crne Gore prepisuje SPC-u.

Advertisement

 

Potpisivanju dokumenta su, uz patrijarha Porfirija i premijera Dritana Abazovića, prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i crnogorski ministar pravde Marko Kovač. Abazovićev kabinet je odbio sve prigovore stručnjaka na tekst Temeljnog ugovora, a protivnici ugovora sa SPC tvrde da taj dokument favorizira SPC u odnosu na druge vjerske zajednice, da nije u skladu s Ustavom i zakonima Crne Gore, da se u preambuli falsificira crnogorska povijest te da se njime vlasništvo nad crkvenim objektima u Crnoj Gori službeno prepisuje na SPC.

Abazović sve te tvrdnje odbacuje te ističe da je svaki ugovor, koji nije međudržavni, slabiji pravni akt od zakona i Ustava te da se taj ugovor ne bi mogao provesti u djelo u slučaju da je suprotan Ustavu i zakonima. Abazović tvrdi da potpisivanjem ugovora želi spriječiti napetosti koje bi nastale oko tog pitanja uoči skorih lokalnih izbora u 14 općina, odnosno u većini crnogorskih općina, koji će se održati u listopadu.

Advertisement

VIDEO: Zvijezda staračkog doma: Pogledajte energičan nastup ovog 81-godišnjaka


Advertisement

Advertisement
AdvertisementVečernji list
Nastavite čitati

Najčitanije