Povežite se s nama

Večernji.hr

Tražio obnovu postupka nakon što je izručen, a u odsutnosti je bio osuđen na 21 godinu zatvora. Sada ista kazna postala pravomoćna

Objavljeno

dana

Tražio obnovu postupka nakon što je izručen, a u odsutnosti je bio osuđen na 21 godinu zatvora. Sada ista kazna postala pravomoćna

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrSinđelić je bio  optužen za teško ubojstvo Mirka Fotesa 2002 na jednoj njivi te krađu traktora nakon toga

Saša Sinđelić, državljanin Srbije kojeg je 2019. Crna Gora izručila Hrvatskoj, pravomoćno je osuđen na 21 godinu zatvora. Odlučio je tako Vrhovni sud, koji mu je odbio žalbu u trećem stupnju. Tom odlukom, Vrhovni sud je potvrdio svoju drugostupanjsku presudu iz ožujka 2021.

Inače, Sinđelić je u odsutnosti bio osuđen na  21 godinu zatvora, a nakon što je izručen Hrvatskoj te je postao dostupan našem pravosuđu, zatražio je i dobio obnovu postupka. U ponovljenom postupku, Županijski sud u Vukovaru ga je u lipnju 2020. osudio na istovjetnu kaznu, koja mu je izrečena i 2011. kada je osuđen u odsutnosti. 

Advertisement

Sinđelić je bio  optužen za teško ubojstvo Mirka Fotesa 2002 na jednoj njivi te krađu traktora nakon toga. Prema optužnici teretio se da je Fotesu prišao s leđa i u njega iz automatske puške ispalio četiri hica, na mjestu ga usmrtivši. Fotes je od zadobivenih ozljeda na mjestu preminuo, a Sinđelić je sjeo na traktor i odvezao se iz Hrvatske.

Osim toga, bio je optužen i da je dan prije ubojstva Fotesa otuđio osobni automobil i s time vozilom otišao do dva različita skladišta dvije pilane odakle je otuđio razne predmete i alat. Za te zločine bio je suđen u odsutnosti te je na Županijskom sudu u Vukovaru 2012. osuđen na 21 godinu zatvora, a iste je godine ta presuda postala pravomoćna. Kada se doznalo da je on u Crnoj Gori, Hrvatska je tražila njegovo izručenje, a tom je zahtjevu udovoljeno te je 2019. izručen Hrvatskoj. 

Tijekom suđenja, Sinđelić je poricao počinjenje djela, te je tvrdio da mu sve podmeću tajne službe Srbije i Crne Gore, a tvrdio je i da nikada nije bio u Hrvatskoj. Takvoj njegovoj obrani, Županijski sud u Vukovaru nije vjerovao, a nije joj u žalbenom postupku povjerovao ni Vrhovni sud, koji je u obrazloženju svojih odluka među ostalim naveo i kako je Sinđelić ukradenim traktorom upravljao 24. listopada 2002. u Srbiji, kada ga je pokušala zaustaviti policija, u koju je pucao. Potom je pobjegao, a nakon nekoliko dana je uhićen.

Advertisement

No na mjestu te pucnjave su ostale čahure, koje su komparirane s onima nađenim na mjestu Fotesova ubojstva te je utvrđeno da su ispaljene iz istog oružja.  U ožujku lani prvostupanjska je presuda potvrđena, a sada je potvrđena i drugostupanjska. 

– Vrhovni sud u trećem stupnju nije preispitivao odluku o kazni jer optuženik može koristiti drugi pravni lijek ako smatra da postoje nove okolnosti koje bi mogle dovesti do blaže osude. Prilikom donošenja drugostupanjske odluke Vrhovni sud Republike Hrvatske se već izjasnio da smatra da je u ponovljenom postupku pravilno prvostupanjski sud odlukom da održi na snazi prijašnju pravomoćnu osuđujuću presudu ostavio na snazi i dio koji se odnosi na kaznu Pravilno su utvrđene i ocijenjene sve okolnosti koje utječu na odabir vrste i visine kazne. Kao olakotna okolnost cijenjena je optuženikova mladost jer je djela počinio u dobi 22 godine. Otegotne okolnosti su visoki stupanj kriminalne volje, iskazana beskrupuloznost i bešćutnost jer je u žrtvu pucao s leđa i to s četiri projektila u vrijeme dok je žrtva orala njivu. Optuženik do tada nikada nije vidio žrtvu niti je poznavao. Nakon što je ubio žrtvu, odvukao je u odvodni kanal i pokrio granama – navodi se u obrazloženju odluke Vrhovnog suda, na koju nije dozvoljena žalba.

>> VIDEO Mladić u Splitu ranjen tijekom igre ruskog ruleta? Nalazi se u bolnici životno ugrožen.

Advertisement


Advertisement


 

AdvertisementVečernji list
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Večernji.hr

Crna Gora pokrenula istragu protiv bivšeg čelnika vojske zbog granatiranja Splita

Objavljeno

dana

Autor

Crna Gora pokrenula istragu protiv bivšeg čelnika vojske zbog granatiranja Splita

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrTužiteljstvo je Vijestima priopćili da je formiralo kazneni predmet protiv bivšeg načelnika Vojske Crne Gore Samardžića, “radi utvrđivanja sumnje da su učinjena krivična djela ratnih zločina u jesen 1991. u Dalmaciji”.

Crnogorsko Specijalno tužiteljstvo pokrenulo je istragu protiv dugogodišnjeg čelnika Vojske Crne Gore, umirovljenog admirala Dragana Samardžića, nakon što je dnevnik Vijesti objavio tekst koji ga povezuje sa sudjelovanjem u granatiranju Splita i okolice 1991. godine.

Podgorički dnevnik Vijesti u tekstu pod naslovom ‘Granatiranje Splita i uloga Dragana Samardžića’ od 7. kolovoza navodi da je Samardžić kao poručnik tadašnje jugoslavenske ratne mornarice (JRM) sudjelovao u napadu Taktičke grupe “Kaštela” na Split i okolicu 15. studenoga 1991.

Advertisement

Tada su brodovi JRM pogodili civilne objekte, stradalo je dvoje civila, pet je ozlijeđeno, a jedan pripadnik hrvatskih oružanih snaga je ranjen.

Zbog tog granatiranja, podsjećaju podgorički mediji, hrvatski sudovi procesuirali su 31 pripadnika JRM-a uglavnom u odsutnosti i oni su proglašeni krivim i osuđeni na visoke zatvorske kazne.

Tužiteljstvo je Vijestima priopćili da je formiralo kazneni predmet protiv bivšeg načelnika Vojske Crne Gore Samardžića, “radi utvrđivanja sumnje da su učinjena krivična djela ratnih zločina u jesen 1991. u Dalmaciji”.

Advertisement

Samardžić kojeg – kako podsjećaju crnogorski mediji – hrvatske vlasti službeno nikada nisu istraživale ni procesuirale, na Twitteru je napisao kako “potpuno miran čeka poziv tužilaštva jer nikad nije učinio ništa suprotno zakonu i Ženevskoj konvenciji”.

 

Nakon objave teksta, novinar Siniša Lukoviću dobio je prijetnje i brutalno je vrijeđan s anonimnih profila na Facebooku. 

Dragan Samardžić je nakon raspada JRM-a karijeru nastavio u Mornarici Vojske Srbije i Crne Gore, a nakon proglašenja crnogorske neovisnosti devet godina bio je načelnik Generalštaba crnogorske vojske. Nakon toga otisnuo se u diplomaciju i bio vojno-diplomatski predstavnik Crne Gore u Austriji, a od ožujka  2020. do odlaska u mirovinu bio je vojni predstavnik Crne Gore pri NATO-u i EU-u.Ž

Advertisement

Video: Novost na mirovinama: Umirovljenici će početkom rujna prvi put vidjeti jednu promjenu


Advertisement

Advertisement

AdvertisementVečernji list
Advertisement
Nastavite čitati

Večernji.hr

Crnogorski konobar koji je istjerao Ukrajince iz kafića objasnio svoju stranu priče

Objavljeno

dana

Autor

Crnogorski konobar koji je istjerao Ukrajince iz kafića objasnio svoju stranu priče

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrSve je bilo u redu dok na radiju nije počela svirati pjesma ‘Rasputin’, što je Ukrajincima jako zasmetalo. „Tada su izvadili ukrajinske zastave iz torbe i mahali njima.

Društvenim mrežama proširila se snimka iz jednog crnogorskog ugostiteljskog objekta na kojoj se vidi kako zaposlenici tjeraju Ukrajince zagrnute u zastave. 

Na snimci se vidi kako zaposlenik pokušava razdvojiti dvojicu turista od kojih je jedan zaogrnut ukrajinskom zastavom, a nakon konfrontacije, goste fizički gura iz kafića. Čuje se kako ponavlja „Aut, bre“. Također se može čuti kako dvije žene koje su snimile video na ukrajinskom komentiraju situaciju.

Advertisement

Advertisement

Slavoljub Ćeranić, zaposlenik kafića u pitanju, za Nova.rs objasnio je svoju stranu priče.

Do incidenta je došlo u kafiću Ponta u gradu Petrovcu, gdje Ćeranić radi već 13 godina, a ovo je, kako kaže, prvi put da se nešto ovakvo dogodilo. „Ukrajinci, Rusi, Amerikanci, Englezi, Francuzi, Arapi, Kinezi, svi su ovdje dobrodošli, ako se pristojno ponašaju i ne remete druge goste dok odmaraju. Onako kako sam postupio prema gostima iz Ukrajine, sigurno bih i prema bilo kojoj grupi koja bi uznemiravala ljude oko sebe. Imam mnogo prijatelja iz Ukrajine, a većina dolaze u ovaj kafić već godinama. Nakon što je snimka objavljena zvali su me da im objasnim što se dogodilo i sve sam im ispričao. Na snimci se vidi samo dio priče” ispričao je ogorčeni konobar.

Ćeranić smatra kako su problemi s gostima iz Ukrajine počeli dva dana prije nego je snimljen video. Tvrdi kako su Ukrajinci prilikom korištenja plaže ometali druge goste prskanjem i galamom, na što su se mnogi požalili. „Rekao sam im da ovdje ima mjesta za sve, ali da ne prave buku jer postoje pravila ponašanja, jer su na privatnoj plaži“ objasnio je Ćeranić dodavši kako se gostima ovo nije svidjelo te su otišli na policiju provjeriti je li plaža stvarno privatna.

Advertisement

Sljedeći dan, nakon što su im u policiji potvrdili da je plaža pod koncesijom kafića, Ukrajinci su došli na plažu te izrazili želju da budu gosti. Sve je bilo u redu dok na radiju nije počela svirati pjesma ‘Rasputin’, što je Ukrajincima jako zasmetalo. „Tada su izvadili ukrajinske zastave iz torbe i mahali njima. U tom trenutku prišao mi je čovjek iz Rusije i rekao da ako ne sklone zastave, on će iz torbe izvaditi svoju, rusku“ prisjetio se Ćeranić.

Situacija se nastavila zahuktavati, a nikakva objašnjenja niti zamolbe osoblja nisu je uspjeli smiriti. Umiješao se i vlasnik kafića koji je Ukrajince zamolio da sklone zastave jer se ljudi žale da provociraju, a ponudio im je i povrat novca koji su taj dan potrošili, no oni su na to počeli prijetiti kako će srušiti rating ustanove na internetu. 

Ćeranić, koji tečno govori ruski i engleski, pokušao je smiriti situaciju. Kada su ga Ukrajinci pitali mogu li se ići još jednom okupati rekao im je da nema problema, no sat vremena kasnije, svi su se vratili ogrnuti u ukrajinske zastave. Jedan od Ukrajinaca unio se Ćeraniću u lice te počeo vikati, nakon čega on više nije imao strpljenja te je goste iz Ukrajine potjerao iz kafića, kao što se vidi na snimci, uz neslavni poklič „aut, bre“.

Advertisement

Ćeranić dodaje kako se na snimci ne vidi niti dio u kojem Ukrajinci na njega viču, niti drugi, u kojem je žena iz te grupe iz nepoznatog razloga udarila drugu gošću. Obje su strane pozvale policiju koja je provela očevid, no nitko nije htio podići tužbu pa slučaj nije nastavljen.

Nakon incidenta, kafić Ponta počeo je dobivati loše ocjene, mahom jedinice, a sljedeće su jutro na vratima pronašli poruku „Podržavate ruski terorizam“. Ćeranić ističe kako nitko nije imao problema s njima, čemu u prilog ide i činjenica da su ubrzo ponovno počeli dobivati petice od svojih gostiju.

Advertisement

Advertisement
AdvertisementVečernji list
Nastavite čitati

Večernji.hr

Šef granične policije podnio ostavku jer je Porfirije ušao u Crnu Goru bez kontrole

Objavljeno

dana

Autor

Šef granične policije podnio ostavku jer je Porfirije ušao u Crnu Goru bez kontrole

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Večernji.hrĐukanovićev DPS odmah je po objavljivanju potpisivanja na Twitteru najavio da će pokrenuti inicijativu za smjenu vlade te je ustvrdio da će nova buduća vlast poništiti ugovor sa SPC-om jer smatraju da se kulturno naslijeđe Crne Gore prepisuje SPC-u.

Nakon što je patrijarh Porfirije ušao u Crnu Goru i potpisao Temeljni ugovor s crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, ne prestaju reakcije. Načelnik granične policije Crne Gore Vasko Aković podnio je ostavku jer je patrijarh ušao u zemlju bez kontrole i evidencije, piše crnogorski CdM.

Otkaz šefa granične policije komentirao je na Twitteru predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora Miodrag Vlahović koji je izrazio poštovanje prema Akoviću zbog odluke o ostavci.

Advertisement

„Regionalni šef granične policije Vasko Aković podnio je danas ostavku na to mjesto zbog toga što je patrijarh Crkve Srbije Porfirije Perić s kompletnom delegacijom ušao i izašao iz Crne Gore bez ikakve kontrole i evidencije. Veliko poštovanje za ovog čovjeka“, napisao je Vlahović na Twitteru.

 

Podsjećamo, Temeljni ugovor između crnogorske vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC) potpisan je u srijedu u Podgorici nakon što je patrijarh SPC Porfirije bez najave stigao u glavni grad Crne Gore. Porfirijev posjet Podgorici nisu službeno najavili ni crnogorska vlada ni SPC.

Dio političkih stranaka koje čine vlast u Crnoj Gori, predvođene Demokratskom partijom socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, osporavaju Temeljni ugovor. Đukanovićev DPS odmah je po objavljivanju potpisivanja na Twitteru najavio da će pokrenuti inicijativu za smjenu vlade te je ustvrdio da će nova buduća vlast poništiti ugovor sa SPC-om jer smatraju da se kulturno naslijeđe Crne Gore prepisuje SPC-u.

Advertisement

 

Potpisivanju dokumenta su, uz patrijarha Porfirija i premijera Dritana Abazovića, prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i crnogorski ministar pravde Marko Kovač. Abazovićev kabinet je odbio sve prigovore stručnjaka na tekst Temeljnog ugovora, a protivnici ugovora sa SPC tvrde da taj dokument favorizira SPC u odnosu na druge vjerske zajednice, da nije u skladu s Ustavom i zakonima Crne Gore, da se u preambuli falsificira crnogorska povijest te da se njime vlasništvo nad crkvenim objektima u Crnoj Gori službeno prepisuje na SPC.

Abazović sve te tvrdnje odbacuje te ističe da je svaki ugovor, koji nije međudržavni, slabiji pravni akt od zakona i Ustava te da se taj ugovor ne bi mogao provesti u djelo u slučaju da je suprotan Ustavu i zakonima. Abazović tvrdi da potpisivanjem ugovora želi spriječiti napetosti koje bi nastale oko tog pitanja uoči skorih lokalnih izbora u 14 općina, odnosno u većini crnogorskih općina, koji će se održati u listopadu.

Advertisement

VIDEO: Zvijezda staračkog doma: Pogledajte energičan nastup ovog 81-godišnjaka


Advertisement

Advertisement
AdvertisementVečernji list
Nastavite čitati

Najčitanije