Povežite se s nama

Novosti.rs

POSKUPLJUJE GORIVO U CRNOJ GORI: Evo kolike će biti cene dizela i benzina

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SVE vrste goriva biće skuplje od srede, objavili su mediji u Crnoj Gori.

Foto Tanjug

Advertisement

Prema današnjim kotacijama na berzi, dizel bi trebalo da poskupi četiri centa, a obe vrste benzina po tri centa.

Tako bi od naredne sedmice eurodizel umesto dosadašnjih 1.70 evra, mogao da košta 1.74 evra, a eurosuper 95 i 98 skočiće na 1.73 evra, odnosno 1.77 evra.

Konačne cene znaće se u ponedeljak, kada se dobiju finalni podaci sa berze.

AdvertisementNovosti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

„PRODALI“ GLASOVE ZA OPŠTINU: Iako samostalna, Zeta će se finansirati iz budžeta glavnog grada do kraja juna 2023.

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


ZETA je zahvaljujući izmenama zakona koje su u parlamentu usvojene u utorak veče i zvanično postala samostalna opština.

Zgrada Opštine Golubovci u Zeti, Foto Fejsbuka

Advertisement

Zećani više neće glasati u Podgorici, a nova opština do kraja juna 2023. godine finansiraće se iz budžeta glavnog grada.

Prema oceni poslanika DF Milana Kneževića, elaborat na osnovu kojeg je procenjeno da će nova opština moći da funkcioniše, "čitulja je za Zetu".

- Elaboratom je predviđeno da Zeta godišnje preživi sa 103.000 evra, a to je nemoguće.

Advertisement

Ovim zakonom se žrtvuju interesi 20.000 građana Zete - naveo je Knežević.

On je, zajedno sa partijskim kolegama, podneo tri amandmana kojim su definisani zahtevi stanovnika Zete, a kojima je predviđeno da se teritorija buduće opštine proširi na deo Dajbaba sa Kućama Rakića i na Žabljak Crnojevića. Iz DF su amandmane obrazložili time da bi, uz ova naselja, buduća opština bila ekonomski održivija, a ipak, amandmani nisu prošli.

Građani blokirali put dok su poslanici raspravljali o "zetskim zakonima", Foto Novosti

Advertisement

Nisu prihvaćeni ni amandmani Prave Crne Gore i Demokrata da se omogući građanima Zete da glasaju na predstojećim izborima u Podgorici, te da rok primene zakona bude 1. januar 2024. godine. Usvojen je amandman predlagača zakona, da se Opština Zeta finansira iz budžeta Podgorice do kraja juna sledeće godine.

Prihvaćen je anamdman GP URA, kojim je predviđeno da se u Dajbabama održi mesni referendum, na kome će se građani izjasniti - da li žele da Dajbabe budu sastavni deo Opštine Zeta ili da ostanu u sastavu glavnog grada. Iz URA poručuju da će referendum o dodavanju Dajbaba biti održan za dva meseca.

Osim toga što deo poslanika dovodi u pitanje samoodrživost nove opštine, u NVO sektoru navode i da se usvajanjem "zetskih zakona" podriva demokratija. U Centru za demokratsku tranziciju ističu da je sporno što je usred izbornog procesa promenjena izborna jedinica glavnog grada.

Advertisement

- Ova pojava se u literaturi zove gerrymandaring i predstavlja opasnu izbornu manipulaciju. Partije nisu izvukle pouke iz neustavnog odlaganja izbora. Nastavljaju sa podrivanjem demokratije - poručili su iz CDT-a.

Milan Knežević, Foto Skupština CG printskrin

BORBA TRAJE, ALI NEMA BLOKADE

GRUPA građana koja je prethodnih dana u znak protesta zbog usvajanja zakona blokirala saobraćaj u Zeti, ka aerodromu, za  sada je odustala od daljih blokada. Kako su saopštili iz organizacije "Za spas Zete", od borbe neće odustati, te će u narednim danima odlučiti o daljim koracima.

Advertisement

- Niko nije protiv samostalne Opštine Zeta, ali se dovodi u pitanje teritorija koju će imati  - naveo je Draško Boljević ispred organizacije "Za spas Zete".

SUDSKI SAVET

ZA izbor članova Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika potrebne dvotrećinske većine nije bilo, pa nije izabran niti jedan član. Ponovno odlučivanje o ovim imenovanjima biće moguće najranije za mesec dana. Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu predložio je da se za članove Sudskog saveta izaberu Nebojša Vučinić, Radoje Korać, Dragan Šoć i Fikret Kurgaš.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

PREMINUO JANKO BRAJKOVIĆ: Odlazak glavnog i odgovornog urednika „Unireksa“

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


ZATVORIO se životni krug književnika, direktora, glavnog i odgovornog urednika “Unireksa“ Janka Brajkovića (75), neumornog izdavača koji je preko pedeset godina sa uspehom vodio jednu od najuspešnijih izdavačkih kuća u bivšoj Jugoslaviji i Crnoj Gori - „Univerzitetska riječ“, pa „Unireks“.

Foto: V. K.

Advertisement

Autor je nekoliko knjiga, od kojih treba izdvojiti naslove -“Poslije svega“, “Šta radi šešir“, “Neka nas zapamte“, “Tajni ogledala“, “Krug na vodi“, kao i “Tajna pepela“.

Priređivač je nekolko poetskih i proznih zbornika, dobitnik brojnih prestižnih nagrada za književnost i izdavačku delatnost.

Bio je predsednik Udruženja književnika Crne Gore u nekolika mandata.

Advertisement

Godine 1994. godine, Janko Brajković vođen tada neobičnom idejom, sajma knjiga pod otvorenim nebom, organizovao je prvi takav sajam knjiga u Igalu, i imenovao Milovana Vitezovića za prvog predsednika umetničkog saveta.

Bio je veliki pregaoc za istinu i pravdu, objavljivao i priređivao brojna štiva koja su tretirala obnovu NJegoševe kapele na Lovćenu, bio je potpisnik Apela za odbranu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Janko Brajković biće sahranjen 19. avgusta u 14 časova na gradskom groblju u Tološima, u Podgorici.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

POGINUO MLADIĆ U CRNOJ GORI: U udesu na putu Mojkovac-Đurđevića Tara povređena državljanka Srbije

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


MLADIĆ iz Mojkovca čiji su inicijali N.L. (23) poginuo je u saobraćajnoj nesreći na putu Mojkovac-Đurđevića Tara, dok su dva lica povređena, potvrđeno je iz crnogorske policije.

Foto: B. Dabić

Advertisement

Među povređenima je državljanka Srbije.

Povređeni su upućeni u Klinički centar Crne Gore u Podgoricu.

Saobraćajna nesreća dogodila se 35 minuta posle ponoći, prenose crnogorski mediji.

Advertisement

Poginuli mladić je 36. žrtva saobraćajnih nesreća na putevima Crne Gore od početka godine.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije