Povežite se s nama

Tehnologija

Apple auto ili kompjuterski miš na točkovima?

Objavljeno

dana

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsKompanija Apple već uveliko radi na razvijanju svog električnog automobila. Ukoliko mogu Tesla i Ilon Mask, zašto ne bismo mogli i mi? Međutim, o ovome se govori već sigurno 7 godina, tako da nismo baš najsigurniji koliko je tačno udaljeno predstavljanje ovog automobila.

Advertisement

Nakon nekog vremena bez ikakvih informacija o Apple automobilu, ova kompanija podnela je zahtev za odobrenje sistema za virtuelnu stvarnost u enterijeru svog automobila koji, po svemu sudeći, neće imati prozore. Ma šta vam znači da gledate u brda i planine dok se vozite kada možete da budete okruženi virtuelnim pejzažima po vašem izboru.

Od onoga što u ovom trenutku znamo o ovom automobilu, iako nezvanično, izdvaja se informacija da bi ovaj automobil mogao da ima sposobnost za u potpunosti autonomno upravljanje. Pored toga, očekuje se potpuna integracija sa virtuelnim asistentom Siri, sa sve glasovnim komandama za parkiranje na određenom parking mestu.

Advertisement

Pored toga, prema uvidu u neke od dostupnih patenata kompanije Apple, volan bi mogao biti skriven unutar instrument table i vozači bi mogli da ga koriste samo u vanrednim situacijama. Zamislite da opušteni sedite u automobilu koji vas sam vozi samo da vam volan iskoči uz, pretpostavljamo, crvenom svetlošću obojen enterijer, pa se vi snađite. Da, zvuči kao horor film, ali verujemo da će Apple da smisli neki drugi sistem za ovakve situacije.

Advertisement

Glavni razlog za potencijalno odsustvo prozora jeste kako bi se maksimalno smanjila mogućnost za mučninu tokom vožnje. Ali, ukoliko bi korisnici ipak želeli da uživaju u blagodetima spoljnog sveta dok se voze, to mogu uraditi upotrebom VR naočara koje bi prikazivale svet oko automobila posredstvom kamera. Ma zašto da gledate sami kada možete da gledate ono što vam VR nudi.

Advertisement

Prema nezvaničnim informacijama portala dailyO, ovaj automobil mogao bi da se pojavi pred publikom tokom 2025. godine. Ako nas pitate, mi iskreno nismo sigurni, jer čak i prototip jednog ovakvog vozila zvuči veoma komplikovano. Ostaje da vidimo da li će se to stvarno dogoditi i koliko će taj auto koštati.

Advertisement
23.05.2022 11:36 |

Biznis ITBenchmark
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Tehnologija

Windows 10 podešavanja koja biste trebali da promenite

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsKada instalirate vaš Windows 10 operativni sistem i ako sve radi dobro, ili makar solidno, velika verovatnoća je da nećete baš preterano prčkati po podešavanjima. Zašto dirati ako radi. Međutim, “po difoltu”, neke opcija unutar ovog operativnog sistema su omogućene, a nema razloga da budu. Njihovim isključivanjem obezbedićete sebi poboljšano funkcionisanje Windows 10.

Advertisement

Windows 10 donosi optimizovani sistem za isporučivanje sistemskih nadogradnji koji omogućava da iste preuzmete i sa drugih računara koji koriste ovaj operativni sistem, a ne samo sa servera kompanije Microsoft. Problem je što ovom prilikom i drugi mogu da koriste vaš računar u iste svrhe, što je možda nešto što ne želite. Kako biste isključili ovu funkciju, sve što treba da uradite jeste da otvorite “Settings”, idete na “Update & security”, odaberete “Delivery optimization”, i na kraju onemogućite opciju “Allow downloads from other PCs”.

Downloads.jpg

Advertisement

Obaveštenja mogu biti korisna, ali nekada vas jednostavno ne interesuju i ne želite da ih vidite. Međutim, Windows 10 ih automatski omogućava i ukoliko biste da ih nema morate sami da ih isključite. Na sreću, ovo je veoma jednostavno jer sve što treba da uradite jeste da otvorite “Settings”, zatim “System”, i nakon toga “Notifications & actions”. Neke od opcija koje možete da isključite su “Get tips, tricks and suggestions when you use Windows”, “Show notifications on the lock screen” i druge ukoliko su vam notifikacije u potpunosti nebitne.

Obavestenja.jpg

Advertisement

Microsoft postavlja preporuke za aplikacije sa svoje prodavnice čak i kada otvorite “Start” meni, pa su to suštinski oglasi. Kako biste ove sugestije isključili otvorite “Settings”, zatim “Personalization”, pa “Start”, i na kraju isključite opciju “Show suggestions occasionally in Start”.

OglasiStart.jpg

Advertisement

Kraj sa oglasima nije kada isključite one u “Start” meniju. Naime, svaki korisnik Windows 10 operativnog sistema ima jedinstveni identifikacioni broj koji je vezan uz vaš Microsoft nalog. Ovaj broj koristi se za prikazivanje “third-party” oglasa unutar prodavnice. Kako biste onemogućili deljenje vaših interesovanja i informacija, otvorite “Settings”, zatim “Privacy” i “General”, a nakon toga isključite opciju “Let apps use advertising ID to make ads more interesting to you based on your app activity (Turning this off will reset your ID)”.

Targetiranioglasi.jpg

Advertisement

Postoji mnogo sistemskih, ali i drugih programa koji konstantno rade u pozadini, koristeći deo vaših sistemskih resursa koji bi mnogo bolje bili iskorišćeni u novoj Elden Ring video igri. Ukoliko želite da stopirate neke od ovih programa i da im onemogućite pozadinski rad, otvorite “Settings” i “Privacy”, a nakon toga idite na “Background apps” i isključite opciju “Let apps run in the background”. Ukoliko ne želite da onemogućite ovakav rad svim programima, možete da odaberete pojedinačne programe za koje ne želite da rade u pozadini.

06.07.2022 16:35 |
Advertisement

Software/WebBenchmark
Nastavite čitati

Tehnologija

Kingston najavljuje šifrovani USB disk sa automatskim USBtoCloud rezervnim kopiranjem

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsKompanija Kingston je danas je objavila izlazak IronKey Locker+ 50 (LP50) USB fleš diska koji obezbeđuje sigurnost korisnicima sa AES hardverskom enkripcijom u XTS režimu radi zaštite od BadUSB i brute force napada pomoću digitalno potpisanog firmvera.

Advertisement

Kingston IronKey Locker+ 50 nudi opciju sa više lozinki, administratorske i korisničke profile, sa složenim lozinkama ili pristupnim izrazima. Složeni režim dozvoljava lozinke od 6-16 karaktera uz korišćenje 3 od 4 skupa znakova, dok novi režim sa pristupnim izrazom omogućava numerički PIN, rečenicu ili čak listu reči od 10 do 64 karaktera, uz podršku za međunarodne karaktere. Da bi se smanjili neuspeli pokušaji prijavljivanja tokom unosa lozinke, omogućena je opcija da korisnik može da vidi šta je otkucano klikom na simbol „oko“. Ali ako se zaboravi korisnička lozinka administratorska lozinka se može koristiti za pristup podacima na disku ili resetovanje korisničke lozinke.

LP50 je praktičnog dizajna sa svojim kompaktnim metalnim kućištem i ugrađenom petljom za ključ, a zahvaljujući funkciji USBtoCloud (od ClevX-a), korisnici mogu da pristupaju svojim podacima bilo gde. LP50 je lako podesiti za svakoga bilo da koristi Google Drive, OneDrive (Microsoft), Amazon Cloud Drive, Dropbox ili Box za lično skladište u cloud-u. Pored toga, sav potreban softver i opcije koje garantuju bezbednost su već na disku, tako da nije potrebna instalacija dodatnih aplikacija, a radi i na Windows i macOS-u tako da korisnici mogu da rade sa više sistema.

Advertisement

KingstonIronKeyLocker50.jpg

Kingston IronKey Locker+ 50 je dostupan u kapacitetima od 16 do 128 GB i podržan je ograničenom petogodišnjom garancijom, besplatnom tehničkom podrškom i legendarnom Kingstonom pouzdanošću.

Advertisement

Saopštenje za javnost

Advertisement

06.07.2022 15:35 |

HardverBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Uprkos kukanju korisnika i medija, Diablo Immortal odlično zarađuje

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rsDiablo Immortal je najnoviji nastavak slavne franšize koji možete igrati i na vašem mobilnom telefonu, kao i na računaru. Najbolja, ali ujedno i najgora stvar kod ove igre jeste činjenica da je besplatna. Najbolja jer je svako može probati, a najgora jer se unutar nje nalaze preskupe mikrotransakcije. I mi smo govorili o tome koliko je novca potrebno da maksimalno unapredite vašeg lika (prema našoj računici to je 110.000 dolara). Ali, ako je sudeći po informacijama sa Wccftech, igračima to uopšte ne smeta.

Advertisement

Za početak blaga digresija. U ovom trenutku, Diablo Immortal je najgore ocenjena PC video igra na sajtu Metacritic sa ocenom korisnika od samo 0,3. Ovako lošu ocenu dodelilo je, do sada, 4.511 igrača, dok ni ocena kritike nije sjajna i trenutno stoji na 59. Dakle, ukoliko je sudeći striktno po ocenama, malo je razloga da neko sedne, zaigra, ali i potroši novac na Diablo Immortal. Međutim, izgleda da je situacija na terenu ipak nešto drugačija.

Diablo Immortal lik

Advertisement

Do sada, igrači su ovaj naslov preuzeli više od pet miliona puta s Google Play prodavnice, što znači da interesovanja ipak ima. Pored toga, prema trenutno dostupnim informacijama, oni koji igraju Diablo Immortal vole i da potroše novac u ovoj video igri, i to najmanje milion dolara dnevno.

Međutim, treba naglasiti da iako cifra od jednog miliona zvuči itekako impozantno, ona predstavlja trend opadanja zarade. Naime, tokom prve nedelje od predstavljanja igre trošilo se skoro 2,4 miliona dolara svakog dana na mikrotransakcije u ovom naslovu. Jednostavno, ukoliko želite da imate najboljeg lika, a ne želite da provedete na desetine sati na grajnd zbog retkih predmeta, to treba i da platite.

Advertisement

Diablo Battle Pass

Za kraj, Activision Blizzard izgleda ne planira da cene za mikrotransakcije umanji. I dalje se zarađuje dobro, igrači su i dalje tu i troše, pa u ovom trenutku nema razloga za izmenu strategije koja donosi zaradu. Da li će se situacija promeniti onog trenutka kada igrači počnu da napuštaju igru jer su iskusili sve što ona nudi ostaje da vidimo.

Advertisement

06.07.2022 14:41 |
Advertisement

GamesBenchmark
Nastavite čitati

Najčitanije