Povežite se s nama

Politika

Delegacija BS u posjeti Njujorku: Predstavnici dijaspore najbolji ambasadori Crne Gore

Objavljeno

dana

Delegacija BS u posjeti Njujorku: Predstavnici dijaspore najbolji ambasadori Crne Gore

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Delegacija Bošnjačke stranke, predvođena predsjednikom Ervinom Ibrahimovićem, boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su organizovani susreti povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore.

Ibrahimović je zajedno sa potpredsejdnikom BS Damirom Gutićem i šeficom kluba poslanika BS u Skupštini, Kenanom Strujić-Harbić bio gost na skupovima koji su organizovali Islamska zajednica Plav-Gusinje u Njujorku, Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku, Fondacija Gusinje, a takođe su prisustvovali skupu u organizaciji Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku.

Ibrahimović je poručio da su predstavnici dijaspore najbolji ambasadori Crne Gore.

Advertisement

“Zadovoljstvo je biti sa našom dijasporom u Njujorku, posebno u danu kada slavimo Dan nezavisnosti Crne Gore. Zahvalni smo dijaspori na svemu, na pomoći koju pružaju i koliko vole Crnu Goru, oni su naši najbolji ambasadori, oni nose Crnu Goru u srcu”, kazao je Ibrahimović.

On istakao i da je imao “divan susret” sa predstavnicima Islamske zajednice Plav-Gusinje u Njujorku.

Advertisement

“Njihova nesebična podrška i razumijevanje koje nam pružaju već decenijama, daju nam snage da se još više borimo, jer znamo da smo na pravom putu”, rekao je Ibrahimović.

Kazao je kako mu je drago da Bošnjaci i u Sjedinjenim Državama praktikuju svoje običaje.

“Očuvanje kulture, tradicije i običaja, naš je zajednički cilj. Drago mi je da vidim da i u dalekoj Americi, naši Bošnjaci praktikuju svoje običaje i čuvaju ih od zaborava. Islamska zajednica Plav-Gusinje u Njujorku zaslužuje sve pohvale, jer je mjesto spajanja, susreta i druženja”, dodao je lider Bošnjačke stranke.

Advertisement

Tokom susreta sa predstavnicima Fondacije Gusinje, Ibrahimović je kazao da je ovo udruženje primjer humanosti i brige prema zavičaju i svojoj državi.

“Srećan sam zbog više nego uspješnog susreta sa ljudima iz Gusinja i Plava, okupljenih u ovom udruženju u NY. Ovo je još jedna potvrda uspješne saradnje naše dijaspore i državnih organa”, kazao je Ibrahimović.

Tokom skupa u Generalnom konzulatu Crne Gore u Njujorku, povodom 21. maja – Dana nezavisnosti, Ibrahimović je kazao da Bošnjačka stranka neće dozvoliti da “vi u Crnoj Gori, zemlji kojoj ste dali i dajete sve a koja mnogima od vas nije dala mnogo, budete stranci jer vi Crnoj Gori niste nikakva prijetnja već vrijednost”.

Advertisement

“Srećan sam što kod vas dolazim sa porukom da ne da vas se ne odričemo, kao što je bilo nekih ideja za kratko vrijeme bivše Vlade, nego u vama vidimo šansu za bolju i razvijeniju Crnu Goru. Posebno mi zadovoljstvo pričinjava što sam ovdje danas na godišnjicu 21.maja 2006. godine, jer taj datum smatram jednim od najznačajnih datuma u istorijskom trajanju države Crne Gore koji, usuđujem se reći, stoji rame uz rame sa 13. julom 1941. g. i svim drugim značajnim datumima njene istorije”, poručio je Ibrahimović.

Potpredsjednik Bošnjačke stranke Damir Gutić, poručio je predstavnicima dijaspore da je BS nezaobilazna politicka snaga u Crnoj Gori, koja osim zastupanja i zaštite prava naših građana u dijaspori, nudi da bude logistika našoj dijaspori u svim segmentima njihovog djelovanja u Crnoj Gori.

“Koordinirati aktivnosti, djelovati sistemski, predstaviti mogućnosti ulaganja u Crnu Goru, spojiti znanje i kapital dijaspore sa potencijalima koje nudi Crna Gora, a nijesu dovoljno razvijeni, kroz javno privatno partnerstvo. Odlučni smo da uložimo dodatnu energiju u unapređenje odnosa, u cilju uključenosti dijaspore u sve sfere društvenog, političkog i ekonomskog života u CG”, kazao je Gutić.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Šabović: Rastanak sa Abazovićem nam neće teško pasti

Objavljeno

dana

Autor

Šabović: Singapurski zavodnik politički impotentan

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Ustavna, moralna i etička dužnost predsjednika Vlade Crne Gore i svih ministara je zaštita vitalnih državnih interesa, a u prvom redu zaštita suvereniteta Crne Gore, što mislim da je premijer Abazović stavio u drugi plan pa nam rastanak sa njim ne bi teško pao, saopštio je član glavnog odbora SDP-a, Mirza Šabović.

Kako je istakao, želim da vjerujem da doktor političkih nauka i premijer Abazović zna šta pojam suvereniteta predstavlja, mada, imajući u vidu da na sjednicama Vlade pokazuje elemntarnu pravnu neobrazovanost, neprihvatljivu za nekoga ko nosi titulu doktora, preporučio bih mu da pročita Ž. Bodina i osvježi sjećanje kako ne bi bio tako providan upadajući u kvislinški vozić.

“Možda mu definisanje i razumijevanje određenih pojmova ne ide od ruke, ali dovoljno je politički lukav da zna da nije isplativo testirati strpljenje SDP-a, posebno onda kada se radi o elemntarnim principima za koje smo se borili pune tri decenije. Našu odlučnost pokazali smo 2016 godine, proveli u opoziciji šest godina i ukoliko Abazović misli da može ljubeći tuđu papuču ‘savijati i lomiti’ Ustav Crne Gore poručio bih mu da opremi štand u rodnom gradu i da počne da se bavi prodajom ribe, jer mu ‘završni čin’ moderno modifikovane AB revolucije dozvoliti nećemo”, kazao je Šabović.

Advertisement

Zbog svih građana Crne Gore, poručuje, stav SDP-a je jasan, nemamo ništa protiv toga da država uredi međusobne odnose sa bilo kojom vjerskom zajednicom, naprotiv, pozivamo na dijalog, na razgovor u cilju dogovora, što bi kao epilog dobilo široki društveni koncenzus oko ovog osjetljivog pitanja.

“Dogovorom oko spornih pitanja, onih koji predstavljaju državu a koji su dužni da štite njene interese u skladu sa Ustavom i zakonom i predstavnika određene vjerske zajednice”, kazao je Šabović dodajući da će zaustaviti narativ kršenja ustavnih normi ali i priču oko pobjednika i poraženih i to je ono što SDP želi.

“Naš jedini uslov je da okvir i polazna tačka za postizanje bilo kakavog sporazuma ili potpisivanja ugovora, u kojem je jedna od ugovornih strana država, mora biti njen Ustav, nikako želje, dilovi i tereti bilo čijih obećanja, ukoliko jedan dio Vlade taj uslov ne želi da poštuje i prihvati, vrijeme je da ova Vlada dobije isti epilog kao i prethodna”, zaključio je Šabović.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Đurović: Spremni za dalje unapređenje saradnje sa Vestminsterskom fondacijom za demokratiju

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa zamjenikom regionalnog direktora za Evropu i Centralnu Aziju Vestminsterske fondacije za demokratiju (VFD) Damirom Nezirijem i direktoricom Vestminsterske fondacije za demokratiju u Crnoj Gori Anom Milutinović, saopšteno je iz njenog Kabineta.

“U sadržajnom razovoru, Đurović je sa predstavnicima VFD-a razmijenila mišljenja o mnogobrojnim važnim projektima sprovedenim uz podršku Ambasade Ujedinjenog kraljevstva i Vestministerske fondacije za demokratiju. Ona je naročito akcentovala pitanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje uloge žena na mjestima odlučivanja, ističući da Ženski klub Skupštine Crne Gore i Odbor za rodnu ravnopravnost imaju posebno važnu ulogu u promociji politike rodne ravnopravnosti”, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka, predsjednica Skupštine se posebno osvrnula na rad Parlamentarne budžetske kancelarije (PBK), naglasivši da je od uvođenja Kancelarije evidentan napredak u sferi unapređenja budžetskih pitanja za potrebe poslanika.

Advertisement

“S tim u vezi, ona je posebno pohvalila saradnju sa Državnom revizorskom institucijom i izrazila očekivanje da će se kroz dalju komunikaciju sa ovom institucijom konstruktivno iskoristiti date preporuke i zaključci”, dodaje se u saopštenju.

Ona je iskazala spremnost za dalje unapređenje saradnje sa VFD u pogledu podrške u podzakonodavnom nadzoru kako bi primjena zakona u praksi bila adekvatno ispraćena. Današnji sastanak bio je, između ostalog, prilika da predsjednica Skupštine zahvali sagovornicima na višestruko korisnoj podršci VFD-a u jačanju kapaciteta skupštinske stručne Službe.

“Zamjenik regionalnog direktora za Evropu i Centralnu Aziju Vestminsterske fondacije za demokratiju Damir Neziri je pozdravio rad Ženskog kluba i naglasio da je učešće pripadnica manje zastupljenog pola u javnom životu od posebnog značaja kako za Crnu Goru, tako i za region Zapadnog Balkana”, piše u saopštenju.

Advertisement

S tim u vezi, on je naglasio da pitanje osnaživanja položaja žena iziskuje posebnu pažnju i kontinuiranu posvećnost svih segmenata društva.

“Tokom današnjeg razgovora, Neziri se osvrnuo i na važnost saradnje sa DRI, konstatujući da će VFD nastaviti da podržava projekte usmjerene na unapređenje rada kako poslanika, tako i Službe Skupštine Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Liberalna partija: Ne ponižavanju Crne Gore, vrijeme za smjenu 43. Vlade i rješavanje suštinskih problema i krize

Objavljeno

dana

Autor

LP: Svi da ustanemo protiv jačanje agresivnog i primitivnog nacionalizma koji destabilizuje Bosnu

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Liberalna partija gajila je nadu i očekivala da će 43. Vlada Crne Gore biti Vlada kontinuiteta trasiranog crnogorskog evropskog i građanskog puta, međutim, očigledno da ona nije do kraja odbacila mitomanske i poslušničke prakse Vlade Zdravka Krivokapića. Ugovor koji je Vlada spremna da potpiše sa SPC u Crnoj Gori ravan je veleizdaji interesa države Crne Gore i nećemo dopustiti da se takav ugovor u ovoj formi potpiše, saopšteno je iz te partije.

“Falsifikovanjem istorije kroz Temeljni ugovor, odnosno nacrt koji je dostupan javnosti, pokušajem institucionalizacije neistina i mitologije, želi se SPC u Crnoj Gori obezbijediti položaj države u državi, ili preciznije države nad državom. U samom Ugovoru, dostupnom javnosti bar 7 članova protivno je Ustavu Crne Gore, naročito izjednačavanje pravnog statusa organizacija SPC sa statusom državnih organa i institucija”, navodi se u saopštenju.

Iz Liberalne partije su ocijenili da, Vlada sekularne države ne može i ne smije potpisati akt kojim žele ozakoniti podređen položaj Crne Gore jednoj vjerskoj zajednici, umjesto da svaka zajednica ima jednak položaj a država svoje posebno mjesto i dignitet u odnosu sa svim zajednicama.

Advertisement

“Samo Temeljni Ugovori Srpske pravoslavne crkve ali i Crnogorske pravoslavne crkve, sličnog sadržaja u skladu sa Ustavom Crne Gore, potpisanim sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, će imati podršku liberala. Tim ugovorom nikako se ne može priznati supermacija SPC i njen kontinuitet od čak 1219. godine, bez ikakvog utemeljenja, kad i njena majka crkva u Srbiji priznaje njeno postojanje tek od 1836., a znamo da je SPC kao takva nastala tek 1920. godine ukazom kralja Aleksandra Karađoređevića, a država se mora voditi pravnim kontinuitetom i činjenicama a ne mitovima”, dodaje se u saopštenju.

Dodatno, istup člana tima koji se bavi ovim Ugovorom, advokata Martinovića koji tvrdi da niko od članova tima nije podržao ovaj akt osim jednog ministra, jasno govori da ovaj akt nema nikakav legitimitet te da se na mala vrata pokušavaju ponovo progurati interesi jedne vjerske zajednice kojoj je premijer Crne Gore danas otišao na noge.

“Pozivamo premijera da se vrati svojim izvornim principima koje je i proklamovao u ekspozeu zbog kojeg je i dobio podršku, a to je evropeizacija i demokratizacija Crne Gore a ne njena klerikalizacija i nazadovanje”, poručuju iz Liberalne partije.

Advertisement

Takođe ističu, jasno je da ovakav Ugovor sa SPC niko ne smije potpisati, nije smio ni bivši premijer Krivokapić, inače apostol SPC.

“Postavlja se pitanje čemu plasiranje bezvrijednih nacrta ugovora u vremenu teške socijalno-ekonomske krize”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije