Povežite se s nama

Novosti.rs

NACI-POZDRAV PREPORUKA ZA FOTELJU: Crnogorski šef diplomatije uveliko se nudi za disciplinovanje Srba i Srbije, promovišući najcrnje ideologije

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


CRNA Gora je pokušala sa fašizmom još 1941, kada je proglasila Nezavisna Državu Crnu Goru - NDCG, ali nije išlo, jer već sutradan mnogi crnogorski prvaci (od kojih će se neki kasnije prikloniti partizanima, drugi četnicima, među kojima i Bajo Stanišić i Pavle Đurišić) digli su svenarodni, trinaestojulski ustanak, koji je zapravo bio jedna od najvećih litija u Crnoj Gori.

Arhiva

Advertisement

Međutim, tada su izgleda samo privremeno raskrstili se fašizmom, jer evo, nakon toliko godina pokazuje se da je taj duh odnekud živ u istom obliku, na istom mestu u Cetinju, gde ovih dana srpsku decu kamenuju jer pevaju srpske pesme.

To što šef crnogorske diplomatije koji se preporučuje za disciplinovanje Srba, javno, uz hitlerovski pozdrav veliča nacizam, dovelo je novoformiranu vladu Crne Gore u nebrano grožđe. Salutiranje uz hitlerovski pozdrav je zakonom zabranjeno u Nemačkoj, štaviše i u Ukrajini, sa kojom Krivokapić rado poredi Crnu Goru.

Kako sada da Crnogorci prikriju kompromitantnu fotografiju na kojoj njihov ministar demonstrira svoj naci-pozdrav? I to isti ministar koji je po preuzimanju funkcije odmah oduzeo diplomatski pasoš Vladimiru Leposaviću, simbolično, da se zna šta čeka antifašiste.

Advertisement

Pokrajinski sud u Klagenfurtu pre dve godine osudio je jednog Hrvata na 18 meseci zatvora zbog nacističkog pozdrava tokom ustaške komemoracije u Blajburgu. Sticajem kakvih nepredvidivih okolnosti i aktuelni šef crnogorske diplomatije bi se mogao naći pod udarom zakona ukoliko neoprezno ode u posetu nekoj od evropskih zemalja.

U kratkom nemačkom vodiču za prepoznavanje nacista stoji: "Prvo i najjednostavnije, ako neko podiže desnicu u vazduh na `hitlerovski pozdrav`, jasno je da je reč o nacisti." Malo je nezgodno da ministar spoljnih poslova, prema nemačkom, dakle, evropskom zakonodavstvu nesumnjivo bude nacista. A taj pozdrav u Crnoj Gori kao da je postao preporuka za ministarsku fotelju.Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

PRODUŽEN MANDAT DPS: Vuković još četiri godine vodi Podgoricu, za opoziciju neustavno

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


UMESTO da građani Podgorice gradonačelnika biraju na izborima, odbornici lokalnog parlamenta su izabrali za njih. Naime, prvi čovek glavnog grada dobio je još četiri godine mandata zahvaljujući glasovima odbornika DPS-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata.

Foto M. Labudović

Advertisement

Opozicioni odbornici poručili su da se radi o neustavnom i nezakonitom postupanju, te sednicu napustili kada je postalo izvesno da će Vuković dobiti podršku.

Potpredsednik DPS i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, voljom većine dobija još novi mandat na čelu Podgorice, koji počinje 1. avgusta, jer se dan ranije završava prethodni. Odbornicima Skupštine glavnog grada mandat koji su dobili na izborima pre četiri godine ističe 6. jula, a onda je promenom zakona, čiju ustavnost osporavaju brojni pravnici, produžen. Opozicija u lokalnom parlamentu jasno je rekla da se radi o neustavnom i nezakonitom postupanju jer se vlast bira isključivo na izborima, te napustila sednicu.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković položio je zakletvu, poručujući da će nastaviti da grad razvijaju.

Advertisement

- Naša legitimacija, pred vama, i ukupnom javnošću našeg grada su novi bulevari i dva nova mosta na Morači, novi autobusi, 170 kilometara vodovoda, 140 kilometara puteva, 27 kilometara mreže fekalne kanalizacije, 80 odsto savremene led rasvete, 200.000 kvadrata novih zelenih površina, 13 novih parkova, 42 dečja igrališta, 66 sportskih poligona. Opšta je ocena da Podgorica nikada nije bila lepša, uređenija, modernija, evropskija - samouveren je Vuković.

Ivan Vuković, Foto podgorica-me

Povodom izbora Vukovića, oglasili su se i Vladislav Dajković ispred Slobodne Crne Gore i Jakov Milatović iz pokreta Evropa sad, oba potencijalna kandidata za gradonačelnika Podgorice.

Advertisement

Za Dajkovića, reč je o pravnom puču koji građane može koštati novca.

- Novi mandat Ivana Vukovića je čist oblik pravnog nasilja i presedan koji se nije desio u istoriji višestranačja u Crnoj Gori. Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju lošeg i nakaradnog tumačenja prava. Jedan od osnovnih problema jučerašnjeg glasanja jeste činjenica da će Vuković, čak i kada izgubi na izborima u oktobru, moći potpuno legitimno da nastavi da obavlja funkciju gradonačelnika - saopštio je Dajković. 

POMERANJE IZBORA ODLOŽILO SELIDBU

PREMA oceni Jakova Milatovića, zahvaljujući odlaganju izbora koji je trebalo da se održe 19. juna, SNP i URA su sa DPS omogućili da Vuković umesto da se iseli iz zgrade Opštine, dobije još četiri godine na toj poziciji.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

NESREĆA NA MAGISTRALNOM PUTU BAR-PODGORICA: Povređeno šest osoba, četiri iz Srbije i dve iz Poljske

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BAR - U saobraćajanoj nezgodi koja se dogodila danas na magistralnom putu Bar–Podgorica povređeno je šest osoba.

Foto: Arhiva

Advertisement

Četiri državljanina Republike Srbije povređena su u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila danas oko 12.20 časova na magistralnom putu Podgorica–Bar, u mestu Tanki Rt.

Povređena su i dva državljanina Poljske, a kako je Novostima potvrdio rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru, tužilac Radovan Đurišić, niko od povređenih nije životno ugrožen. 

Zbog udesa na magistralnom putu Podgorica–Bar stvorene su kilometarske kolone, a policija propušta vozila naizmenično.

Advertisement

Uviđaj je u toku.

BONUS VIDEO: MEĐU TROJE POVREĐENIH I DETE: Saobraćajna nesreća u Nišu, vozaču motora od udara spala nanogvica

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

TEŠKO POVREĐENA ŠESTOGODIŠNJA DEVOJČICA: Nesreća u Bijelom Polju, na dete naleteo automobil

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


Šestogodišnja devojčica teško je povređena kada je na nju, na ulici u blizini Osnovne škole „Risto Ratković”, naleteo automobil kojim je upravljao K. LJ. iz Bijelog Polja.

Foto: D. Balšić

Advertisement

Nakon nesreće devojčica je sa teškim povredama primljena u Opštu bolnicu u Bijelom Polju.

BONUS VIDEO: PORODIČNA TRAGEDIJA U VRŠCU: Kuća u kojoj je policajac slučajno upucao oca

Advertisement

                                                              Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije