Povežite se s nama

Crna Gora

Zaposlenje preduslov za samostalan život i inkluziju OSI

Objavljeno

dana

Zaposlenje preduslov za samostalan život i inkluziju OSI

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Vrijedan i uvijek nasmijan, Ismar Ramović je radnik kojeg bi svaki poslodavac poželio – ovako Nebojša Milikić opisuje Ismara iz Tuzi, koji radi u njegovoj firmi.

Ismar je, nakon završetka školovanja, gotovo tri godine čekao na zaposlenje. Danas je među deset osoba sa invaliditetom koje su zaposlene u ovoj firmi, gdje radi na proizvodnji suvenira.

“Volim da radim na mašinama. Pravimo kutije, korpice, magnete. Izrežemo ih, pa poslije sklapamo. Lijepo mi je na poslu, jer se osjećam kao kod kuće“, priča Ismar.

Advertisement

Da bi ostvario svoja prava i dobio priliku da radi, Ismar, kao i druge osobe sa invaliditetom, prolazi duge i komplikovane procedure. Pored ljekarskih, Ismar je išao na još dvije komisije za procjenu invaliditeta.

“Kad pođem na te komisije strah me je. Brinem, jer ne znam hoće li mi odobriti primanje“, priča on.


Reformom nacionalnog sistema procjene invaliditeta, koju finansira EU, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Vladom Crne Gore i NVO, invaliditet i potrebe osoba sa invaliditetom biće vještačeni u jednoj instituciji. Procedure će biti pojednostavljene, a više od 30 različitih komisija ukinuto.

Advertisement

Cilj reforme je da OSI svoja prava ostvaruju na pravedniji način. Medicinski model biće zamijenjen modelom procjene invaliditeta koji je zasnovan na ljudskim pravima. To znači da će više od 50.000 OSI u Crnoj Gori jednostavnije ostvarivati prava, uz značajno manje administrativnih procedura.

“Volio bih da sve mogu da završim na jednom mjestu i da ne čekam. Ne volim gužvu i čekanje“, kaže Ismar.

Iako osobe sa intelektualnim smetanjama u Crnoj Gori često ne nailaze na razumijevanje, podršku i prihvatanje društva, sa Ismarom to nije slučaj.

Advertisement

“Družim se sa kolegama na poslu, a poslije posla pođemo na kafu. Nekad igramo fudbal ili košarku“, dodaje on.

Ismar je, kako kaže njegov poslodavac Nebojša, puno napredovao i socijalizovao se.

“Svojim radom i rezultatima doprinosi sebi, našoj firmi i cijelom društvu. Doprinos ostalih 15 zaposlenih nije ništa veći u odnosu na onaj koji daju Ismar i druge osobe sa invaliditetom koje ovdje rade“, dodaje Nebojša.

Advertisement

Država nudi pogodnosti poslodavcima ukoliko zaposle OSI, kroz subencionisanje zarada i sredstava za prilagođavanje radnog mjesta.

“Važno je zadatke prilagoditi njihovim mogućnostima i onda je uspjeh zagarantovan. Ohrabrio bih sve poslodavce da slijede moj primjer i zaposle osobe sa invaliditetom. Siguran sam da se neće pokajati“, poručio je Nebojša.

Tekst je nastao u okviru projekta reforme sistema procjene invaliditeta, koji UNDP sprovodi sa Vladom i organizacijama civilnog društva, uz finansijsku podršku Evropske unije.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Dani marokanskog filma od 8. do 10. jula

Objavljeno

dana

Autor

Dani marokanskog filma od 8. do 10. jula

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U okviru Podgoričkog kulturnog ljeta od 8. do 10. jula biće priređena filmska revija “Dani marokanskog filma” u Kuslevovoj kući u Podgorici. Projekcije počinju u 21 čas.

Reviju, u petak, 8. jula, otvoriće film Potres, rediteljke i scenaristkinje Lejle Marakši.

Radnja prati zbivanja u porodici uspješnog preduzetnika i biznismena Muleja Hasana. Porodica se, naime, nakon njegove smrti vraća u svoj dom u Tangeru (Maroko), da bi provela tri dana prisjećajući se i tugujući za porodičnim okriljem kako to muslimanska tradicija nalaže.

Advertisement

Varnice su, međutim, počele da lete kad je iz Njujorka doputovala rasipna Hasanova kćerka Sofija, najmlađa od tri sestre, koja je izgradila novi život u Americi kao glumica, igrajući isključivo uloge terorista. Povratak joj pruža priliku da izravna račune sa sestrama, budući da je poredak koji je Mulej Hasan nekada ustanovio sada, po njenom mišljenju, narušen.

Uloge: Morjana Alaui, Nadin Labaki, Lubna Azabal, Hijam Abas, Omar Šarif, Adel Benšerif.

U subotu, 9. jula, biće prikazan film “Kasanegra”, reditelja i scenariste Nur Edina Lahmaria, fokusiran na život mladića Adila koji živi s majkom i nasilnim očuhom i sanja o preseljenju u Švedsku. Drugi akter radnje Karim, potajno je zaljubljen u stariju Francuskinju iz više klase, dok se njegova porodica bori s bolešću njegova oca.

Advertisement

Njih dvojica su sitni pljačkaši. Prepredeniji Karim je nepovjerljiv prema daljoj saradnji sa Zrirekom, ali Adil mora da nabavi mnogo novca da bi kupio lažna dokumenta za Švedsku, i nada se da će sa sobom povesti i svog druga. Stvari se komplikuju kada Adil nagovori prijatelja da prihvati jedan veliki posao koji bi riješio sve njihove probleme.

Uloge: Anas Elbaz, Omar Lofti, Mohamed Benbrahim, Gita Tazi, Dris Ruk, Hasan Esakali, Rauja, Haitam Idrisi

U nedjelju, 10. jula, slijedi film “Ljubav u Medini”, po scenariju Abdelhej Larakia i Violen Bele, zasnovanom na romanu Mohameda Nedalija, u režiji Abdelhej Larakia.

Advertisement

Radnja se događa u Medini u Kazablanki, gdje mladi Tami trpi gnjev svoje konzervativne porodice, koja ima dugu tradiciju prestižnih kuranskih advokata, zbog njegove želje da bude mesar. Dok tranžira meso, otkriva još jednu tabu-strast: žene i ukus ljubavi sa Zineb. Put inicijacije, potraga za slobodom, revolucija prepliću se kroz ljubavnu priču Tami i Zineb u današnjem Maroku koji se mijenja.

Uloge: Omar Lofti, Uidad Elma, Dris Ruk, Abdu El Mesnaui, Nisrin Eradi, Amal Ajuš, Zahira Sadik.

Dani marokanskog filma u Podgorici organizovani su u saradnji Ambasade Kraljevine Maroko u Beogradu i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica, u koordinaciji sa Ministarstvom vanjskih poslova Crne Gore.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Uprava policije: Uhapšen Rožajac za kojim se tragalo zbog pokušaja ubistva

Objavljeno

dana

Autor

Uprava policije: Uhapšen Rožajac za kojim se tragalo zbog pokušaja ubistva

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Službenici Uprave policije su uhapsili A.D. (23) iz Rožaja za kojim je bila raspisana lokalna potraga zbog sumnje da je 10. juna 2022. godine izvršio krivično djelo ubistvo u pokušaju na štetu A.B. iz Kosova. Njemu se na teret stavlja i krivično djelo nasilničko ponašanje koje je izvršio dan ranije na štetu B.Z. iz Kosova.

A.D. je juče uhapšen u naselju Donji Štoj i on je priveden državnom tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici zbog sumnje da je izvršio navedena krivična djela.

“On je, sumnja se, 10. juna 2022. godine oko 19 časova, nakon kraćeg verbalnog konflikta, fizički se sukobio sa oštećenim A.B. kojom prilikom mu je upotrebom noža nanio povrede u predjelu grudnog koša. A.B. je tada zadobio teške povede opasne po život”, navodi policija.

Advertisement

Nakon počinjenog djela on i maloljetni J.L. (16) su se udaljili sa lica mjesta.

“Sumnja se da je A.D., 9. juna, dok je bio u društvu sa maloljetnim J.L. i nekoliko lica srednje starosne dobi, fizički napao oštećenog B.Z. zadajući mu više udarada po glavi i tijelu. A.D. i J.L. su oštećenom zadavali udarce dok nije izgubio svijes”, ističe policija.

Podsjećamo da je J.L. u prethodnom periodu procesuiran zbog dva krivična djela, ugrožavanje sigurnosti opasnim oruđem pri tuči i svađi i nasilničko ponašanje.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Dukaj odgovorio Bogdanoviću: Mandat predsjednika skupštine traje koliko i njen mandat

Objavljeno

dana

Autor

Dukaj: Camaj pogriješio kada je prije deset godina vrijeđao Srbe, ne dijelim njegove stavove

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ministar javne uprave Maraš Dukaj odgovorio je na otvoreno pismo predsjednika kluba poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića.

“U odnosu na Vaše navode iz otvorenog pisma da je predsjedniku Skupštine opštine Plužine Petru Mitiću prestao mandat, ističemo da je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da mandat predsjednika skupštine traje koliko i mandat skupštine”, kazao je, između ostalg, Dukaj.

Odgovor Dukaja Bogdanoviću prenosimo u cjelosti:

Advertisement

Poštovani gospodine Bogdanoviću,

Kao što vam je poznato, Skupština Crne Gore usvojila je, na predlog grupe poslanika, Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi (,,Službeni list CG”, broj 50/22) kojim je, odredbom člana 1 propisano da će se izuzetno od odredbe člana 37 stav 1 ovog zakona prvi naredni izbori za odbornike u skupštinama opština: Pljevlja, Rožaje, Plav, Tivat, Budva, Plužine, Žabljak, Bijelo Polje, Šavnik, Bar, Danilovgrad, Kolašin, Glavni grad Podgorica i u skupštini opštine Golubovci u okviru Glavnog grada u skladu sa ovim zakonom, održati najkasnije do 30. oktobra 2022. godine.

Sa druge strane, ukazujemo Vam da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika, između ostalog, propisano da mandat odbornika prethodnog saziva prestaje danom potvrđivanja mandata odbornika novog saziva.

Advertisement

Imajući u vidu ovakva zakonska rješenja neophodno je obezbijediti uslove za nesmetano funkcionisanje lokalnih samouprava u cilju zaštite javnog interesa i ostvarenja Ustavom zajemčenog prava na lokalnu samoupravu.

U odnosu na Vaše navode iz otvorenog pisma da je predsjedniku Skupštine opštine Plužine Petru Mitiću prestao mandat, ističemo da je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da mandat predsjednika skupštine traje koliko i mandat skupštine.

Iz toga proizilazi da je i predsjednik Skupštine opštine Plužine mogao da sazove sjednicu Skupštine opštine.

Advertisement

U odnosu na Vaše navode, a koji se odnose na izbor predsjednika opštine, ukazujemo da je Zakon o lokalnoj samoupravi uredio i to pitanje. Naime, ovim Zakonom propisano je da predsjednika opštine bira skupština. Takođe, propisano je da će se u slučaju prestanka mandata predsjedniku opštine, izbor predsjednika opštine izvršiti najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka mandata.

Takođe, koristim priliku da Vas obavijestim da Ministarstvo javne uprave, u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti, vrši nadzor nad radom skupština opština u pogledu primjene Zakona o lokalnoj samoupravi, između ostalog, i u pogledu održavanja sjednica. U tom smislu, Ministarstvo je 28. juna 2022. godine, pokrenulo postupak upravnog nadzora u pogledu sazivanja i održavanja sjednica u opštini Plužine.

U okviru tog nadzora Skupština opštine Plužine obavijestila je Ministarstvo javne uprave da je sjednica Skupštine opštine sazvana za 21. jul 2022. godine.

Advertisement

Na kraju još jednom ukazujemo da su skupštine opština nadležne da u skladu sa zakonom izaberu predsjednike opština, a u konkretnom slučaju na Skupštini opštine Plužine je da odlučuje o izboru Predsjednika opštine. U pogledu zakonitosti odluka o izboru predsjednika opština, Ministarstvo javne uprave nema nadležnost, već se njihova zakonitost može preispitivati od strane Upravnog suda.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije