Povežite se s nama

Ekonomija

Kulturno nasljeđe jedan od ključnih segmenata razvoja turizma na Zapadnom Balkanu

Objavljeno

dana

Kulturno nasljeđe jedan od ključnih segmenata razvoja turizma na Zapadnom Balkanu

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) uzela je učešće na konferenciji „Zapadni Balkan: Iznad očekivanog“ koja je održana od 21. do 22. juna u Skoplju, a za cilj ima razvoj turizma kroz kulturno nasleđe. Predstavnici NTO su istakli da je kulturno nasleđe jedan od ključnih segmenata razvoja turizma na Zapadnom Balkanu.

U uvodnom izlaganju, kako je saopšteno, učesnicima je predstavljen USAID EDGE projekat koji promoviše Zapadni Balkan kao jednu destinaciju.

“Naglašeno je da je saradnja sa institucijama, privredom i akademskom zajednicom od ključnog značaja kako bi se postigli što bolji rezultati”, dodaju iz Organizacije.

Advertisement

Direktor odjeljenja za program razvoja “Puta Svile” iz Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Patrick Fritz i ekspert Nikolaos Gkolfinopoulos, predstavili su projekat “Zapadni Put Svile”, predviđene aktivnosti u projektu, kao i šansu za saradnju zainteresovanih strana u povezivanju kulturnog nasleđa i razvoj turističke ponude kroz “Klaster Zapadni Balkan Put Svile”.

“Nacionalna turistička organizacija je prepoznala važnost regionalnih inicijativa, a ovom prilikom, predstavnici NTO su istakli da je kulturno nasleđe jedan od ključnih segmenata razvoja turizma na Zapadnom Balkanu”, naveli su iz NTO.

Foto: NTOCG

Zamjenik predsjednika turističke organizacije Kazahstana Kairat Sadvajassov, predstavio je korištenje kulturnog nasleđa kroz razvoj rute “Put svile” kao zamajac za turistički razvoj, prekograničnu saradnju i razvoj proizvoda koji se vežu za ovu rutu. U svom izlaganju istakao je značaj vizne liberizacije i naveo je primjer Crne Gore kao pozitivan gdje je rezultat vizne liberizacije za turiste iz Kazahstana u odnosu na ostale zemlje Zapadnog Balkana doveo do značajnog rasta broja turusta iz ove zemlje.

Advertisement

Posebna pažnja na konferenciji, kako se navodi, bila je posvećena ruralnom turizmu koji je postao trend u svijetu. Menadžerka u NTO, Biljana Božović istakla je da u Crnoj Gori “sve veći broj turista iz Evrope i svijeta dolazi u našu destinaciju zbog te ponude”.

Ona je naglasila da je za dalji razvoj ruralnih područja neophodno “poboljšanje interent signala kako bi pružaoci usluga u ruralnom području mogli da koriste alate digitalnog marketinga i rezervacione platforme za promociju svojih usluga”.

„Relevantne institucije, NVO sektor i privreda trebalo bi udruženo raditi na stvaranju uslova za dalji razvoj ruralnih područja kroz poboljšanje internet signala koji bi omogućili rad od kuće i zadržavanje mladih na selu. Takođe na ovaj način bi bilo moguće ponuditi ruralne predjele digitalnim nomadima“, kazala je Božović.

Advertisement

U završnom dijelu konferencije učesnici su pozvani da uzmu aktivno učešće u narednim koracima razvoja Zapadnog Balkana kao jedne destinacije kroz predstavljene projekte ali i kroz saradnju sa drugim projektima, institucijama i svim zainteresovanim stranama.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Mali: Očekujem da robna razmjena Srbije i Crne Gore bude veća od milijardu eura

Objavljeno

dana

Autor

Mali: Očekujem da robna razmjena Srbije i Crne Gore bude veća od milijardu eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas, u razgovoru sa ministrom finansija Crne Gore Aleksandrom Damjanovićem, kako očekuje da ukupna robna razmjena dvije zemlje u ovoj godini bude veća od milijardu eura.

Mali je, na sastanku u Palati Srbija, istakao da je tokom prošle godine ukupna robna razmjena između dvije zemlje iznosila 900 miliona eura, te da je porasla za 19,7 odsto u odnosu na 2020, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Mali i Damjanović razgovarali su danas u Beogradu o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, mogućnostima za njeno dalje unapređenje, o projektima od zajedničkog interesa, kao i o izazovima pred kojima se nalaze svjetske ekonomije.

Advertisement

Ministri su razgovarali i o infrastrukturnim projektima koji su značajni za obje zemlje, poput izgradnje auto-puta kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom, i o rekonstrukciji pruge Beograd–Bar.

Mali i Damjanović su razgovarali o izazovima sa kojima se cio svijet suočava, usljed situacije u Ukrajini, a posebna pažnja na sastanku je stavljena na snabdjevenost tržišta dvije zemlje osnovnim životnim namirnicama i na nabavku energenata.

Mali je istakao da se samo zajedničkim naporima mogu riješiti brojni izazovi koje je prouzrokovala svjetska ekonomska kriza.

Advertisement

Naglasio je i važnost inicijative Otvoreni Balkan, koja je za Srbiju od velikog značaja i koja će je povezati sa drugim članicama te inicijative, u jednu, gotovo jedinstvenu privrednu zonu, što treba da doprinese rastu cijelog regiona.

Mali je govorio o novom modelu elektronskih faktura koji se primjenjuje u Srbiji, s obzirom da bi ta iskustva mogla da budu od koristi Crnoj Gori.

Sagovornici su razmijenili iskustva o sistemu e-fiskalizacije, na koji su prešle obje zemlje, a Mali je najavio i uvođenje sistema e-otpremnica 2023, na koji će se nadovezati platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije.

Advertisement

Ministri finansija Siniša Mali i Aleksandar Damjanović dio su zvaničnih delegacija Srbije i Crne Gore, koje su se danas sastale u Beogradu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Centralna banka: Sanacioni planovi i fond imaće pozitivan efekat na finansijsku stabilnost i dugoročnu održivost bankarskog sistema

Objavljeno

dana

Autor

Centralna banka: Sanacioni planovi i fond imaće pozitivan efekat na finansijsku stabilnost i dugoročnu održivost bankarskog sistema

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Savjet Centralne banke Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojio planove sanacije za sve kreditne institucije u Crnoj Gori.

Kako su kazali iz Centralne banke Crne Gore Sanacioni planovi i Sanacioni fond kao novi mehanizmi CBCG, prilikom potencijalne sanacije će, ističu, u značajnoj mjeri imati pozitivan efekat na finansijsku stabilnost i dugoročnu održivost crnogorskog bankarskog sistema.

“U skladu sa Zakonom o sanaciji kreditnih institucija, plan sanacije je sveobuhvatan dokument koji detaljno opisuje poželjnu strategiju sanacije za određenu kreditnu instituciju, uključujući i instrumente koji će se u sanaciji primijeniti. Uz planove sanacije, usvojena su i rješenja o minimalnom zahtjevu za regulatornim kapitalom i kvalifikovanim obavezama (MREL), koje su sve kreditne institucije dužne da na pojedinačnoj osnovi održavaju minimalno na nivou koji im je određen od strane CBCG”, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Advertisement

Usvajanjem planova sanacije, kao i određivanjem MREL zahtjeva u skladu sa Zakonom o sanaciji kreditnih institucija, CBCG, kako su naveli, obezbjeđuje da kreditne institucije imaju dovoljan kapacitet za pokrivanje eventualnih gubitaka i dokapitalizaciju, odnosno “minimalni iznos regulatornog kapitala i kvalifikovanih obaveza koji se mogu kredibilno i izvodljivo smanjiti ili konvertovati u kapital”.

“Naporedo, radi obezbjeđenja sredstava za primjenu instrumenata sanacije i sanacionih ovlašćenja, osnovan je i Sanacioni fond, a prvu uplatu redovnog godišnjeg doprinosa za Sanacioni fond kreditne institucije izvršiće najkasnije do 31. jula 2022. godine. Sanacioni planovi i Sanacioni fond kao novi mehanizmi CBCG, prilikom potencijalne sanacije će u značajnoj mjeri imati pozitivan efekat na finansijsku stabilnost i dugoročnu održivost crnogorskog bankarskog sistema. Kreiranjem sanacionih planova i početkom uplate doprinosa u Sanacioni fond, CBCG je u ovom segmentu uskladila svoje poslovanje sa centralnim bankama u Evropskoj uniji”, istakli su u saopštenju.

Iz CBCG podsjećaju da prema novom Zakonu o sanaciji kreditnih institucija, teret sanacije prvo snose akcionari kreditne institucije u sanaciji.

Advertisement

“Prilikom primjene instrumenata sanacije ili izvršavanja sanacionih ovlašćenja, Centralna banka polazi od ciljeva sanacije: obezbjeđivanja kontinuiteta u obavljanju ključnih funkcija kreditne institucije; izbjegavanja znatnog negativnog uticaja na stabilnost finansijskog sistema; zaštite budžetskih i drugih javnih sredstava, svođenjem na najmanju moguću mjeru korišćenje vanredne javne finansijske pomoći pri sanaciji kreditnih institucija; zaštite deponenata koji imaju garantovane depozite, kao i zaštite novčanih sredstava i druge imovine ostalih klijenata”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Rakočević: Sveti Stefan dragulj crnogorskog turizma, Crna Gore mora da bude u stanju da poštuje preduzete obaveze i nađe zajednički jezik sa stranim investitorima

Objavljeno

dana

Autor

Rakočević: Sveti Stefan dragulj crnogorskog turizma, Crna Gore mora da bude u stanju da poštuje preduzete obaveze i nađe zajednički jezik sa stranim investitorima

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Poslanik Demokratske partije socijalista Crne Gore Nikola Rakočević, tokom današnje sjednice Skupštine Crne Gore, kazao je da je Sveti Stefan dragulj crnogorskog turizma.

“Aman Sveti Stefan bio je vjesnik i jedan od glavnih pokretača elitnog turizma u Crnoj Gori. Sveti Stefan je bio primamljiv za strane, visokoplatežne turiste, Crna Gora je tada imala šta da ponudi na svjetskoj mapi turističke ponude”, poručio je on.

U nastavku diskusije, poslanik Rakočević je konstatovao da je Aman, kao jedan od svjetskih brendova, svojom uspješnom pričom ohrabrio i druge investitore, te da zbog toga danas u Crnoj Gori imamo Chedi na Luštici, Regent u Porto Montenegru, One&Only u Porto Novom.

Advertisement

On je, takođe, naglasio da državni interes, između ostalog, jeste da se ne nastavi sa arbitražom, jer je Vlada Zdravka Krivokapića odlučila da ne poštuje ugovore koji je država sklopila sa stranim investitorom, te da, u slučaju nastavka tog procesa, Crna Gora može izgubiti silne milione.

“Crna Gora mora imati snagu da prevaziđe populizam i anarhično ponašanje. Moramo poštovati zakon i ugovore koji štite državni ekonomski interes”, zaključio je on.

Na kraju Rakočević je rekao da Crna Gore mora da bude u stanju da poštuje preduzete obaveze i da nađe zajednički jezik sa stranim investitorima što, kako je to istakao, bi značilo svima onima koji su potencijalno zainteresovani da ulažu u Crnu Goru da su dobrodošli, da je ovo zemlja koja privlači strane investicije, otvara mogućnosti, zapošljava ljude u realnom sektoru i brine o svom međunarodnom imidžu i benefitu od turizma.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije