Povežite se s nama

Novosti.rs

NEMA KADRA I PODRŠKE U CG: U planu donošenje novog Zakona o dečjoj i socijalnoj zaštiti

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


DECA sa smetnjama u razvoju i osobe sa ivaliditetom suočavaju se sa brojnim poteškoćama i diskriminacijama, poručeno je iz NVO "Naša inicijativa", koja je bila gost na skupštinskom Odboru na kojem je održano kontrolno saslušanje nekoliko ministara na temu rada centara za decu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom.

Sa jučerašnjeg odbora, Foto printskrin

Advertisement

Među glavnim problemima navedeni su nedostatak stručnog kadra, nepoštovanje zakona koji tretiraju prava tih osoba i nedovoljna materijalna podrška.

Veliki je broj problema koji imaju roditelji dece sa smetnjama u razvoju, ali i sama deca, ocenio je Milisav Korać ispred Saveza NVO "Naša inicijativa". Prema poslednjem popisu stanovništva, kako je rekao, oko 11 odsto ukupnog broja su osobe sa invaliditetom i deca sa smetnjama u razvoju, odnosno oko 68.000 ljudi.

Da je neophodno unaprediti politiku dečje i socijalne zaštite ocenila je državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Edina Dešić, ističući da je usluga dnevnog boravka od posebnog značaja.

Advertisement

Milisav Korać, Foto printskrin

- Korisnicima se pruža sva moguća podrška u svrhu njihove potpune inkluzije, a podršku pružamo i roditeljima. Strategijom razvoja sistema socijalne i dečje zaštite, iako je predviđeno da se izrade lokalni planovi socijalne i dečje zaštite, svega nekoliko centara je tu obavezu ispunilo, a gotovo nijedan od planova ne ispunjava sve obaveze predviđene Pravilnikom - kazala je Dešićeva, dodajući da je planirano donošenje novog zakona o socijalnoj i dečjoj zaštiti.

DNEVNI CENTRI

DIREKTORKA Dnevnog centra u Pljevljima Svetlana Dujović kazala je da su dnevni centri na lokalnom nivou od izuzetnog značaja za razvoj dece sa smetnjama u razvoju, te smatra da bi u svakoj od opština trebalo da postoji dnevni centar, kako ne bi porodice izlagali dodatnom trošku da putuju do druge opštine.

AdvertisementNovosti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

MANJE MARŽE, CENE ISTE: Ograničenja uvedena trgovcima bez uticaja na potrošačeu CG

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NIŠTA novo u trgovinama. Ulje je i dalje 2,40 evra, šećer 95, so 60 centi, dok se kilogram brašna kreće od 75 do evro i po.

Foto N. Skenderija

Advertisement

Jedino je pojeftinila vekna hleba od 500 grama sa 80 na 75 centi. Potrošači su očekivali nakon što je Vlada usvojila uredbu o ograničavanju cena i nultu stopu PDV na hleb da će cene biti niže. Međutim to se nije desilo, nema promena kada su u pitanju osnovne životne namirnice.

- Lepo je što pokušavaju da ublaže negativna kretanja na tržištu, ali činjenica je da ove odluke ne utiču mnogo na porodični budžet. Primer, hleb je pojeftinio pet centi. Kupujem svakoga dana dva hleba za porodicu. Znači ušteda je deset centi dnevno ili tri evra za mesec. Verujte to ne doprinosi porodičnom budžetu - kaže Podgoričanka Sanja Radović.

Dragan Vukčević iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, na pitanje - hoće li zbog ograničavanja cena brašno, ulje, šećer i so biti jeftiniji - odgovorio da ostaju na sadašnjem nivou.

Advertisement

- I biće tolike dok se uvozna cena za te namernice ne poveća. Ako doće do njihovog povećanja, a to se nažalost očekuje zbog globalnih kretanja na tržištu energenata, situacije između Rusije i Ukrajine, biće i povećanja cena. Ono što možemo da obećamo našim građanima je to da rast cena neće biti uzrokovan od učesnika na tržištu u Crnoj Gori - poručio je Vukčević.

U Vladi u skladu sa uredbom i zakonom o unutrašnjoj trgovini prati se kretanje cena kod 22 proizvoda. To su pored četiri osnovna i mleko i prerađevine, sve vrste mesa, krompir, jaja, pirinač, flaširana voda. Konkretno, Ministarstvu nadležna inspekcija dostavlja kretanja cena tih proizvoda na tržištu. U slučaju da i kod tih namirnica bude enorman rast uvoznih cena, država će ograničiti trgovačke marže koje su sada 20 procenata.

ZALIHE

O SITUACIJI na tržištu ove sedmice sa predstavnicima trgovačkih lanaca razgovaraće se u Privrednoj komori, najavio je naš sagovornik i apelovao na građane da ne gomilaju zalihe i time ne doprinesu stvaranju veštačkih nestašica.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

BLOKADA ODGOVOR NA IGNORISANJE: Protest bivših radnika „Vektre Jakić“

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BIVŠI radnici "Vektre Jakić", njih dvadesetak, ponovo su juče protestovali ispred sedišta pljevaljske lokalne uprave kako bi skrenuli pažnju na situaciju u kojoj se nalaze više od tri godine, nakon što je sredinom decembra 2018. prekinuta proizvodnja, a svi zaposleni bez izmirenih zaostalih dugovanja upućeni na biro rada.

Foto M. Drobnjak

Advertisement

Predstavnik radnika Žarko Mazalica kazao je da od vlasnika Dragana Brkovića traže da im isplati zaostale zarade i poveže radni staž, a od države da nađe način i pokrene proizvodnju u najvećem i najmodernijem drvoprerađivačkom preduzeću u Crnoj Gori i okruženju.

Radnici su najavili da će, ukoliko im se niko od predstavnika Vlade u najskorijem periodu ne obrati, blokirati put koji prolazi iznad fabrike odnosno putni pravac Pljevlja - Žabljak.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

VI OVDE BIJETE BITKU ZA OPSTANAK SRPSKOG NARODA: Marko Carević Vidovdan dočekao na Gazimestanu

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREDSEDNIK opštine Budva Marko Carević prisustvovao je obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu, gde je istakao da je Vidovdan jedan od najvećih praznika srpskog naroda.

Foto: Printskrin

Advertisement

- Kosovo je majka i temelj svih Srba, a srpstvo je odavde poteklo. Svaki dolazak ovde je obaveza svakog Srbina i to ne samo na Vidovdan, već treba da dođemo kad god možemo da Srbima damo podršku, kao svojoj braći i narodu koji prolazi kroz jedan težak period. Ovo je za mene veliki praznik i duhovno nadahnuće - kazao je Carević.

Prema rečima Carevića, Srbima u regionu nije sjajna situacija, ali došao je na Gazimestan kako bi pružio podršku Srbima na Kosmetu.

- Znam da vi ovde bijete odsudnu bitku za opstanak srpskog naroda, ne samo na Kosovu, već na čitavom Balkanu, jako mi je važno da budem ovde da dam vama podršku - zaključio je Carević.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije