Povežite se s nama

Ekonomija

Radinović odgovorio na optužbe NVO Vozom kroz CG

Objavljeno

dana

Radinović: Sve što je NVO Vozom kroz Crnu Goru saopštila je laž, procijenite sami

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Bivši diretkor Uprave za željeznice Želimir Radinović reagovao je tvrdnje koje je na njegov račun iznijela Nevladina organizacija Vozom kroz Crnu Goru. Ta NVO je uputila posmo resornom ministru Ervinu Ibrahimoviću i od njega očekuju brzu reakciju u cilju, kako kažu, sređivanja stanja u željezničkim preduzećima. Oni tvrde da smijenjeni direktor Uprave za željeznicu Želimir Radinović i dalje dolazi u Upravu za željeznice, koristi kabinet, službeno vozilo, karticu , telefon….

Odgovor Radinovića NVO Vozom kroz CG prenosimo u cjelosti:

Odgovor na ludosti švercera kučića i jedne dokazane lažljivice i „šverckomerc“ krađe budžeta sve skockano u tzv. NVO Vozom kroz Crnu Goru.

Advertisement

Jednom sam odgovorio ovom „čudnom“čovjeku sa bradom jedan od onih ,koji su svoje diplome dobijali po raznim stanicama , strukovnim školama i slično. On nema nikakve kompetencije da mu odgovaram na Studiju slučaja o Hucke-Pack sistemu koji radi prof. Milorad Kilibarda. Ovaj „čudni“ šešridžija je samo Saobraćajni fakultet u BG vidio iz tramvaja. Za njegovu informaciju ta studija slučaja još nije završena niti plaćena ! Plaćen je jedan dio idejnog projekta za izradu nadvožnjaka za Virpazar ! Nego su to španska sela za tu NVO. Plaćeno je sa budžetske stavke ostala sredstva , jer evo 30 godina govore o „smrtnom“ prelazu u Virpazaru, eto moja malenkost je riješila da idejnim projektom zainteresujem resorno ministarstvo, i taj projekat je u toku .

Ja sam pomislio da će pozvati SDT i tužiteljku Žižić šta je bilo sa izviđajem oko Uprave za željeznice , ne on se s „kumio“ sa „šverc komerc“ budžeta i kupovinu direktora sa nelegalnim prebacivanjem novca sa budžetske stavke sluzbena putovanja na karticu direktora, za reprezentacije ! Kada sam postavio pitanje bivšem ministru Mitroviću kako ta osoba može da vam vodi finansije , rekao mi je da to nije njegov izbor !? Da li će nova ministarka posle ove pisanije vidjeti ko joj vodi finansije u njenom resoru?

Ovo je klasičan primjer krađe budžetskog novca svih građana na ime službenih putovanja u zemlji, gdje morate ispisivati lažne putne naloge odnosno pisati da ste putovali a pili i jeli u restoranima!

Advertisement

Kada sam pitao tu osobu kako si obezbjedila novac , rekla je“ šverc komerc“, pregledajući ovaj nalog koji je pustila , shvatio sam da je krađa u pitanju, vratio novac u budžet sa CKB banke, a uočio sam da ta kartica nije bila na moje ime nego na prethodnog direktora i od tada više ne radi za Upravu!

Što se tiče tih niskih udaraca, koji se javljaju od ovih „nepomenika“ , došla je inspekcijai napravila zapisnik po anonimnoj prijavi, njima se obratite.

Oko uposlenog Vukovića , koji izvanredno obavlja svoj posao , je sve urađeno po zakonu . Vuković je godinama sjedio neuposlen iako ima školsku spremu za obavljanje posla na finasijama. Žao mi je razočaraće se dotična, nema više prebacivanje sredstava kako je to ona radila, valjda će dva registra koja se nalaze u SDT biti dovoljna , a taj veliki stručnjak „šverc komerc“ nije ni vodila Knjigu ulaznih faktura za 2021 god. Vjerovatno će DRI imati posla.

Advertisement

Tačno je da sam poslije prestanka funkcije dolazio u Upravu, ali kao dobar domaćin sam se pojavljivao jer je nastao vakum u pogledu izvršne funkcije, niti direktor niti pomoćnik direktora nisu imali pravo potpisa. Zašto se ova NVO ne zainteresuje zbog čega se pom. Dir. Ne imenuje na ovoj funkciji kad je prošao konkurs i 07.06. njegovo rešenje „okačeno na vladi“ . Ja sam uputio pisma na četiri adrese kako MKI, tako Premijeru i dvojici potpresjednika, tako da se ova NVO ne brine , za moje domaćinsko poslovanje… Zašto ne pišeš kako sam od reprezentacije kupio 16 tonera za štampače i razne potrepštine za Upravu.

Za tvoju informaciju mjesečna reprezentacija je 26 eura!

Čitaocima dajem veb adresu uprave tamo imate sve www.dzzcg.me

Advertisement

U prilogu Vam dostavljam predmetne dokaze :
– Nalog za isplatu
– Prekršajna kazna za direktora NVOAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Mali: Očekujem da robna razmjena Srbije i Crne Gore bude veća od milijardu eura

Objavljeno

dana

Autor

Mali: Očekujem da robna razmjena Srbije i Crne Gore bude veća od milijardu eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas, u razgovoru sa ministrom finansija Crne Gore Aleksandrom Damjanovićem, kako očekuje da ukupna robna razmjena dvije zemlje u ovoj godini bude veća od milijardu eura.

Mali je, na sastanku u Palati Srbija, istakao da je tokom prošle godine ukupna robna razmjena između dvije zemlje iznosila 900 miliona eura, te da je porasla za 19,7 odsto u odnosu na 2020, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Mali i Damjanović razgovarali su danas u Beogradu o ekonomskoj saradnji dvije zemlje, mogućnostima za njeno dalje unapređenje, o projektima od zajedničkog interesa, kao i o izazovima pred kojima se nalaze svjetske ekonomije.

Advertisement

Ministri su razgovarali i o infrastrukturnim projektima koji su značajni za obje zemlje, poput izgradnje auto-puta kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom, i o rekonstrukciji pruge Beograd–Bar.

Mali i Damjanović su razgovarali o izazovima sa kojima se cio svijet suočava, usljed situacije u Ukrajini, a posebna pažnja na sastanku je stavljena na snabdjevenost tržišta dvije zemlje osnovnim životnim namirnicama i na nabavku energenata.

Mali je istakao da se samo zajedničkim naporima mogu riješiti brojni izazovi koje je prouzrokovala svjetska ekonomska kriza.

Advertisement

Naglasio je i važnost inicijative Otvoreni Balkan, koja je za Srbiju od velikog značaja i koja će je povezati sa drugim članicama te inicijative, u jednu, gotovo jedinstvenu privrednu zonu, što treba da doprinese rastu cijelog regiona.

Mali je govorio o novom modelu elektronskih faktura koji se primjenjuje u Srbiji, s obzirom da bi ta iskustva mogla da budu od koristi Crnoj Gori.

Sagovornici su razmijenili iskustva o sistemu e-fiskalizacije, na koji su prešle obje zemlje, a Mali je najavio i uvođenje sistema e-otpremnica 2023, na koji će se nadovezati platni promet između pravnih lica i sistem e-fiskalizacije.

Advertisement

Ministri finansija Siniša Mali i Aleksandar Damjanović dio su zvaničnih delegacija Srbije i Crne Gore, koje su se danas sastale u Beogradu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Centralna banka: Sanacioni planovi i fond imaće pozitivan efekat na finansijsku stabilnost i dugoročnu održivost bankarskog sistema

Objavljeno

dana

Autor

Centralna banka: Sanacioni planovi i fond imaće pozitivan efekat na finansijsku stabilnost i dugoročnu održivost bankarskog sistema

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Savjet Centralne banke Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojio planove sanacije za sve kreditne institucije u Crnoj Gori.

Kako su kazali iz Centralne banke Crne Gore Sanacioni planovi i Sanacioni fond kao novi mehanizmi CBCG, prilikom potencijalne sanacije će, ističu, u značajnoj mjeri imati pozitivan efekat na finansijsku stabilnost i dugoročnu održivost crnogorskog bankarskog sistema.

“U skladu sa Zakonom o sanaciji kreditnih institucija, plan sanacije je sveobuhvatan dokument koji detaljno opisuje poželjnu strategiju sanacije za određenu kreditnu instituciju, uključujući i instrumente koji će se u sanaciji primijeniti. Uz planove sanacije, usvojena su i rješenja o minimalnom zahtjevu za regulatornim kapitalom i kvalifikovanim obavezama (MREL), koje su sve kreditne institucije dužne da na pojedinačnoj osnovi održavaju minimalno na nivou koji im je određen od strane CBCG”, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Advertisement

Usvajanjem planova sanacije, kao i određivanjem MREL zahtjeva u skladu sa Zakonom o sanaciji kreditnih institucija, CBCG, kako su naveli, obezbjeđuje da kreditne institucije imaju dovoljan kapacitet za pokrivanje eventualnih gubitaka i dokapitalizaciju, odnosno “minimalni iznos regulatornog kapitala i kvalifikovanih obaveza koji se mogu kredibilno i izvodljivo smanjiti ili konvertovati u kapital”.

“Naporedo, radi obezbjeđenja sredstava za primjenu instrumenata sanacije i sanacionih ovlašćenja, osnovan je i Sanacioni fond, a prvu uplatu redovnog godišnjeg doprinosa za Sanacioni fond kreditne institucije izvršiće najkasnije do 31. jula 2022. godine. Sanacioni planovi i Sanacioni fond kao novi mehanizmi CBCG, prilikom potencijalne sanacije će u značajnoj mjeri imati pozitivan efekat na finansijsku stabilnost i dugoročnu održivost crnogorskog bankarskog sistema. Kreiranjem sanacionih planova i početkom uplate doprinosa u Sanacioni fond, CBCG je u ovom segmentu uskladila svoje poslovanje sa centralnim bankama u Evropskoj uniji”, istakli su u saopštenju.

Iz CBCG podsjećaju da prema novom Zakonu o sanaciji kreditnih institucija, teret sanacije prvo snose akcionari kreditne institucije u sanaciji.

Advertisement

“Prilikom primjene instrumenata sanacije ili izvršavanja sanacionih ovlašćenja, Centralna banka polazi od ciljeva sanacije: obezbjeđivanja kontinuiteta u obavljanju ključnih funkcija kreditne institucije; izbjegavanja znatnog negativnog uticaja na stabilnost finansijskog sistema; zaštite budžetskih i drugih javnih sredstava, svođenjem na najmanju moguću mjeru korišćenje vanredne javne finansijske pomoći pri sanaciji kreditnih institucija; zaštite deponenata koji imaju garantovane depozite, kao i zaštite novčanih sredstava i druge imovine ostalih klijenata”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Rakočević: Sveti Stefan dragulj crnogorskog turizma, Crna Gore mora da bude u stanju da poštuje preduzete obaveze i nađe zajednički jezik sa stranim investitorima

Objavljeno

dana

Autor

Rakočević: Sveti Stefan dragulj crnogorskog turizma, Crna Gore mora da bude u stanju da poštuje preduzete obaveze i nađe zajednički jezik sa stranim investitorima

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Poslanik Demokratske partije socijalista Crne Gore Nikola Rakočević, tokom današnje sjednice Skupštine Crne Gore, kazao je da je Sveti Stefan dragulj crnogorskog turizma.

“Aman Sveti Stefan bio je vjesnik i jedan od glavnih pokretača elitnog turizma u Crnoj Gori. Sveti Stefan je bio primamljiv za strane, visokoplatežne turiste, Crna Gora je tada imala šta da ponudi na svjetskoj mapi turističke ponude”, poručio je on.

U nastavku diskusije, poslanik Rakočević je konstatovao da je Aman, kao jedan od svjetskih brendova, svojom uspješnom pričom ohrabrio i druge investitore, te da zbog toga danas u Crnoj Gori imamo Chedi na Luštici, Regent u Porto Montenegru, One&Only u Porto Novom.

Advertisement

On je, takođe, naglasio da državni interes, između ostalog, jeste da se ne nastavi sa arbitražom, jer je Vlada Zdravka Krivokapića odlučila da ne poštuje ugovore koji je država sklopila sa stranim investitorom, te da, u slučaju nastavka tog procesa, Crna Gora može izgubiti silne milione.

“Crna Gora mora imati snagu da prevaziđe populizam i anarhično ponašanje. Moramo poštovati zakon i ugovore koji štite državni ekonomski interes”, zaključio je on.

Na kraju Rakočević je rekao da Crna Gore mora da bude u stanju da poštuje preduzete obaveze i da nađe zajednički jezik sa stranim investitorima što, kako je to istakao, bi značilo svima onima koji su potencijalno zainteresovani da ulažu u Crnu Goru da su dobrodošli, da je ovo zemlja koja privlači strane investicije, otvara mogućnosti, zapošljava ljude u realnom sektoru i brine o svom međunarodnom imidžu i benefitu od turizma.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije