Povežite se s nama

Crna Gora

Samostalno rješavati granična pitanja, dajući doprinos daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa i regionalnoj stabilnosti

Objavljeno

dana

Samostalno rješavati granična pitanja, dajući doprinos daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa i regionalnoj stabilnosti

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Zemlje Zapadnog Balkana mogu samostalno rješavati bilateralna granična pitanja, dajući doprinos daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa i regionalnoj stabilnosti, jedan je od zaključaka jučerašnjeg sastanka državnih komisija za granicu Crne Gore i BiH, saopšteno je iz MUP-a.

Kako je navedeno, na sastanku su razmatrana aktuelna pitanja, nastavak aktivnosti na sprovođenju zaključenog Ugovora o državnoj granici, implementacija potpisanog Protokola o tromeđi između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije i pripreme za potpisivanje Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

“Na početku sastanka, zajednički je konstatovano da su Crna Gora i Bosna i Hercegovina rješavanjem bilateralnih graničnih pitanja, zaključivanjem Ugovora o državnoj granici, Sporazuma o graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj, Sporazuma o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima i Protokolom o zajedničkim graničnim patrolama, dali doprinos unapređenju partnerstva porukom da zemlje Zapadnog Balkana mogu samostalno rješavati bilateralna granična pitanja, dajući doprinos daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa i regionalnoj stabilnosti”, saopštili su iz Ministarstva.

Advertisement

Kako dodaju, usaglašen je, u načelu tekst Nacrta protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, saglasno prethodno održanim sastancima stručnih grupa Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, u Metkovićima 03. oktobra 2019. i Igalu 27 – 29. novembar 2019. i dogovoreno da se naredni trilateralni sastanak državnih komisija za granicu održi u organizaciji Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine, na kojem bi se konačno usaglasile koordinate tromeđne granične tačke u državnim koordinatnim sistemima sve tri države i verifikovao Nacrt ovog Protokola.

Dogovoren je, kako se navodi u saopštenju, nastavak aktivnosti na sprovođenju zaključenog Ugovora o državnoj granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koji je potpisan 26. avgusta 2015. u Beču, a stupio na snagu 20. aprila 2016. odnosno obilježavanje Ugovorom utvrđene državne granice, koje su bile usporene usljed pandemije COVID 19.

“Usaglašen je stav da stručne grupe državnih komisija za granicu Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, u neposrednoj komunikaciji izvrše pripreme za sprovođenje zaključenog Protokola o određivanju tromeđne granične tačke između Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, koji je potpisan u Sarajevu, 15. maja 2019. godine, a stupio na snagu 07. avgusta 2020. godine (,,Sl. list CG”, broj 6/2019), u vezi sa postavljanjem tromeđne granične oznake, na crnogorskom, bosanskom i srpskom jeziku. U tom smislu, postignuta je saglasnost da Republika Srbija, saglasno njihovom prijedlogu, organizuje izradu i postavljanje tromeđne granične oznake i da se troškovi snose na jednake djelove”, dodaju iz MUP.

Advertisement

Sastankom su rukovodili, saglasno Poslovniku o radu komisija, predsjednik crnogorske Državne komisije za granicu Milan Paunović i predsjedavajući Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine Zijad Džananović.

“Sjednica državnih komisija protekla je u prijateljskoj atmosferi, međusobnom razumijevanju i uvažavanju”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Nema saslušanja ministara u vezi stavova Vlade o ratu u Ukrajini

Objavljeno

dana

Autor

Nema saslušanja ministara u vezi stavova Vlade o ratu u Ukrajini

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Odbor za međunarodne odnose i iseljenike nije danas podržao inicijativu za kontrolno saslušanje resornih ministara o stavovima Vlade povodom rata u Ukrajini započetog agresijom Rusije i ekonomskim efektima koje izazivaju sankcije i ratna dešavanja u toj državi.

Ta inicijativa predsjednika Odbora Miodraga Lekića nije dobila potrebnu većinu, saopšteno je iz parlamenta.

Inicijatovom je bilo predloženo saslušanje ministara odbrane, vanjskih poslova i ekonomskog razvoja i turizma Raška Konjevića, Ranka Krivokapića i Gorana Đurovića.

Advertisement

Odbor je podržao kandidaturu Milene Šofranac Ljubojević, za ambasadorku Crne Gore u Malti, na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Rimu.

Odbor se pozitivno izjasnio o predlogu da Milorad Šćepanović bude kandidat za crnogorskog ambasadora u Kirgistanu, na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Moskvi.

Članovi Odbora podržali su predlog za opoziv Gorana Poleksića, ambasadora Crne Gore u Rumuniji, na rezidentnoj, i Moldaviji na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Bukureštu.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

UP: Zbog utaje 111.727 eura poreza i doprinosa odgovaraće jedno fizičko i jedno pravno lice

Objavljeno

dana

Autor

Dva predmeta o postupanju policije dostavljena tužilaštvu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica su tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli krivičnu prijavu protiv fizičkog i pravnog lica kojima se na teret stavlja krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

“Sumnja se da su S.Ž. (57) iz Republike Hrvatske i „SKLADGRADNJA“ d.o.o. Podgorica – dio stranog društva, izvršili pomenuto krivično djelo na način što su, u namjeri da u potpunosti izbjegnu plaćanje pripadajućih obaveza, u novembru 2018. godine naknadno umanjili izlazni PDV – 30.11.2018. godine su izvršili storniranje 13 računa u ukupnom iznosu od 643.760 eura, koje su tokom 2017. i 2018. godine izdate kupcu „Montenegro-petrol“ d.o.o., iako je došlo do realizacije navedenog posla i plaćanja od strane navedenog kupca, umanjivši na taj način PDV obavezu u iznosu od 111.727 eura”, navodi se u saopštenju Uprave policije.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Adrović imenovan za predsjednika Socijalnog savjeta

Objavljeno

dana

Autor

Adrović: Neophodno ubrzati aktivnosti na izradi Zakona o vještačenju, a uporedo sa tim i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Danas je održana 25. redovna sjednica Predsjedništva Socijalnog savjeta Crne Gore. Tokom tekuće godine predsjedavanje Savjetom pripada Vladi Crne Gore pa je na sjednici za predsjednika Savjeta imenovan, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović.

“Članovi Predsjedništva su diskutovali o planiranim aktivnostima ponovo uspostavljenog Ministarstva rada i socijalnog staranja, naglašavajući da socijalni dijalog nema alternativu u oblasti koja uređuje pitanja svijeta rada”, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

U narednom periodu fokus interesovanja će biti na izmjenama i dopunama Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na rad na daljinu i rad od kuće. Ovakav vid rada je aktuelizovan za vrijeme pandemije COVID 19 i konstatovana je potreba da se i ovaj vid rada adekvatno propiše.

Advertisement

Takođe potrebno je izvršiti usklađivanje ZOR-a sa Direktivom EU o usklađivanju poslovnog i privatnog života.

“Predsjedništvo je saglasno da bi jedan od priorieta trebalo da bude usaglašavanje i potpisivanje novog Opšteg kolektivnog ugovora”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije