Povežite se s nama

Novosti.rs

TEMELJNI UGOVOR JOŠ NA ČEKANJU Abazović: „Za taj posao će biti zadužena petočlana komisija“

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


VLADA Crne Gore je na današnjoj sednici usvojila Informaciju o nastavku pregovora o statusu i ugovornim odnosima između verskih zajednica i države Crne Gore uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Foto Vlada Crne Gore

Advertisement

Premijer Dritan Abazović rekao je da će za taj posao biti zadužena petočlana komisija. Prethodno je šef diplomatije Ranko Krivokapić izuzeo mišljenje po ovoj tački dnevnog reda. Kazao je da ne čini forma suštinu stvari.

- Rekao sam da ova informacija nije na tragu prakse koju je imala prethodna vlada kada je pregovarala sa ostalim verskim zajednicama. Rekao sam ministru da Ustav i zakon nisu za pregovaranje, već okvir u kom treba utvrditi sadržaj za pregovaranje, a to je - šta su interesi Crne Gore, ko su ugovorne strane, kao elementarna pitanja, i naravno posle toga izveštaj Vladi kako su pregovori rezultirali. Ovog nema ovde iako se pregovara od 2012. mi nemamo uređenu tu platformu. Dobio sam odgovor da je to bilo neformalno, a da bismo ušli u pregovore to mora biti formalno - rekao je Krivokapić, dodajući:

- Imam pitanje sa kim mi pregovaramo.

Advertisement

Kovač: Krivokapić ovo svodi na političko pitanje

Ministar pravde Marko Kovač je rekao da Krivokapić uporno pokušava da ovo pitanje prevede na teren politike.

- Ovo sve što ste rekli je lepo, ali nije tačno. Što se tiče strana, to su verske zajednice prema kojima smo otvoreni da u postupku regulišemo međusobna prava i obaveze. Što se tiče platforme, ona nije potrebna. Ne vidim ni u jednoj verskoj zajednici elemente međunarodnog pravnog subjektiviteta. Platforma se pravi kada se pregovara sa određenim subjektima međunarodnog prava - dodao je Kovač.

Krivokapić je odgovorio da, prema ovoj informaciji, Ministarstvo pravde ne pregovara ni sa SPC jer nje nema u spisku onih sa kojima se pregovara.

Advertisement

- Ona nije registrovana u Crnoj Gori. Pregovarate sa četiri eparhije SPC i to podržavam, one su registrovane u Crnoj Gori i nadam se da ćete postići dogovor sa njima. Shvatio sam da više ne postoji model koji je organizovao mitropolit Amfilohije, ukinut mu je. Tako da konstatujem, ne pregovarate sa SPC, nego četiri eparhije SPC i sa ostalim verskim zajednicama koje su u informaciji navedene - istakao je Krivokapić.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je rekao da ugovor treba da se potpiše sa SPC koju u Crnoj Gori predstavljaju četiri eparhije.

- Oni su to sklopili u Hrvatskoj, da li su još negde ne znam... Mi uzimamo obavezu kao država da im osigurama prava. Građani mogu da budu spokojni, nego ih mi pomamljujemo da će njihovi manastiri i crkve završiti negde drugo - neće. To su naša kulturna dobra, neka se svi tome raduju - kazao je Abazović i poručio da će ugovor sa SPC biti potpisan u skladu sa Ustavom i zakonom. 

AdvertisementNovosti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

MANJE MARŽE, CENE ISTE: Ograničenja uvedena trgovcima bez uticaja na potrošačeu CG

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NIŠTA novo u trgovinama. Ulje je i dalje 2,40 evra, šećer 95, so 60 centi, dok se kilogram brašna kreće od 75 do evro i po.

Foto N. Skenderija

Advertisement

Jedino je pojeftinila vekna hleba od 500 grama sa 80 na 75 centi. Potrošači su očekivali nakon što je Vlada usvojila uredbu o ograničavanju cena i nultu stopu PDV na hleb da će cene biti niže. Međutim to se nije desilo, nema promena kada su u pitanju osnovne životne namirnice.

- Lepo je što pokušavaju da ublaže negativna kretanja na tržištu, ali činjenica je da ove odluke ne utiču mnogo na porodični budžet. Primer, hleb je pojeftinio pet centi. Kupujem svakoga dana dva hleba za porodicu. Znači ušteda je deset centi dnevno ili tri evra za mesec. Verujte to ne doprinosi porodičnom budžetu - kaže Podgoričanka Sanja Radović.

Dragan Vukčević iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, na pitanje - hoće li zbog ograničavanja cena brašno, ulje, šećer i so biti jeftiniji - odgovorio da ostaju na sadašnjem nivou.

Advertisement

- I biće tolike dok se uvozna cena za te namernice ne poveća. Ako doće do njihovog povećanja, a to se nažalost očekuje zbog globalnih kretanja na tržištu energenata, situacije između Rusije i Ukrajine, biće i povećanja cena. Ono što možemo da obećamo našim građanima je to da rast cena neće biti uzrokovan od učesnika na tržištu u Crnoj Gori - poručio je Vukčević.

U Vladi u skladu sa uredbom i zakonom o unutrašnjoj trgovini prati se kretanje cena kod 22 proizvoda. To su pored četiri osnovna i mleko i prerađevine, sve vrste mesa, krompir, jaja, pirinač, flaširana voda. Konkretno, Ministarstvu nadležna inspekcija dostavlja kretanja cena tih proizvoda na tržištu. U slučaju da i kod tih namirnica bude enorman rast uvoznih cena, država će ograničiti trgovačke marže koje su sada 20 procenata.

ZALIHE

O SITUACIJI na tržištu ove sedmice sa predstavnicima trgovačkih lanaca razgovaraće se u Privrednoj komori, najavio je naš sagovornik i apelovao na građane da ne gomilaju zalihe i time ne doprinesu stvaranju veštačkih nestašica.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

BLOKADA ODGOVOR NA IGNORISANJE: Protest bivših radnika „Vektre Jakić“

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BIVŠI radnici "Vektre Jakić", njih dvadesetak, ponovo su juče protestovali ispred sedišta pljevaljske lokalne uprave kako bi skrenuli pažnju na situaciju u kojoj se nalaze više od tri godine, nakon što je sredinom decembra 2018. prekinuta proizvodnja, a svi zaposleni bez izmirenih zaostalih dugovanja upućeni na biro rada.

Foto M. Drobnjak

Advertisement

Predstavnik radnika Žarko Mazalica kazao je da od vlasnika Dragana Brkovića traže da im isplati zaostale zarade i poveže radni staž, a od države da nađe način i pokrene proizvodnju u najvećem i najmodernijem drvoprerađivačkom preduzeću u Crnoj Gori i okruženju.

Radnici su najavili da će, ukoliko im se niko od predstavnika Vlade u najskorijem periodu ne obrati, blokirati put koji prolazi iznad fabrike odnosno putni pravac Pljevlja - Žabljak.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

VI OVDE BIJETE BITKU ZA OPSTANAK SRPSKOG NARODA: Marko Carević Vidovdan dočekao na Gazimestanu

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREDSEDNIK opštine Budva Marko Carević prisustvovao je obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu, gde je istakao da je Vidovdan jedan od najvećih praznika srpskog naroda.

Foto: Printskrin

Advertisement

- Kosovo je majka i temelj svih Srba, a srpstvo je odavde poteklo. Svaki dolazak ovde je obaveza svakog Srbina i to ne samo na Vidovdan, već treba da dođemo kad god možemo da Srbima damo podršku, kao svojoj braći i narodu koji prolazi kroz jedan težak period. Ovo je za mene veliki praznik i duhovno nadahnuće - kazao je Carević.

Prema rečima Carevića, Srbima u regionu nije sjajna situacija, ali došao je na Gazimestan kako bi pružio podršku Srbima na Kosmetu.

- Znam da vi ovde bijete odsudnu bitku za opstanak srpskog naroda, ne samo na Kosovu, već na čitavom Balkanu, jako mi je važno da budem ovde da dam vama podršku - zaključio je Carević.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije