Povežite se s nama

Crna Gora

U znak sjećanja na poginule Opština podiže spomenik u centru Kolašina

Objavljeno

dana

U znak sjećanja na poginule Opština podiže spomenik u centru Kolašina

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Povodom obilježavanja godišnjice tragične saobraćajne nesreće u kojoj je na magistralnom putu Kolašin – Podgorica, 23. Juna 2013. poginulo 18, a provrijeđeno 29 rumunskih državljana, predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović i otpravnik poslova Ambasade Rumunije u Crnoj Gori Radu Gorincioi, posjetili su mjesto nesreće gdje su simbolično u 17 časova, položili cvijeće u znak sjećanja na poginule.

Kako je saopšteno iz opštine Kolašin, obraćajući se prisutnima, nakon ceremonije polaganja cvijeća, predsjednica kolašinske opštine, poručila je da nas ništa ne može tako snažno ujediniti u nesreći, kao što to mogu ljudska hrabrost, solidarnost i humanost.

“Tako je bilo i tragičnog 23. juna 2013. kada je na ovom mjestu, baš u ovo vrijeme, u autobusu smrti poginulo 18 rumunskih državljana, dok je 29-oro bilo teško povrijeđenih putnika. Udruženi u toj hrabrosti, solidarnosti i humanosti, građani i građanke Crne Gore zajedno sa nadležnim državnim inistitucijama i onima koji su se zatekli na mjestu nesreće, nesebično su tog dana pritekli u pomoć. Danas, devet godina kasnije, sa velikom tugom i saosjećanjem sa porodicama nastradalih, prisjećamo se tog stravičnog udesa, koji je nakon željezničke nesreće na Bioču, po broju poginulih i povrijedjenih, u kalendaru tragedija ostao upisan kao najveća drumska saobraćajna nesreća u Crnoj Gori ikad”, ocijenila je Šćepanović.

Advertisement

Foto: Opština Kolašin

Ona je apelovala na vozače, a naročito na turiste da ne voze brže od života, preporučujuči im Kolašin za odmorište gdje će ih, kako je kazala, dočekati ljubazni domaćini koji će im u ovim vrelim ljetnjim danima ponuditi osvježenje i predah od dugog putovanja.

Predsjednica kolašinske opštine, najavila je da će u lokalnom Parlamentu, na prvoj narednoj sjednici, inicirati donošenje programa i odluke o podizanju spomen obilježja u centru Kolašina u znak sjećanja na poginule rumunske državljane.

Otpravnik poslova u Ambasadi Rumunije u Crnoj Gori Radu Gorincioi, u ime rumunskog naroda i države Rumunije, zahavalio je Opštini Kolašin i nadležnim državnim organima, uključujući i Vladu Crne Gore, koji su 2013. pokazali veliku humanost, solidarnost i operativnost u spašavanju povrijeđenih. Pridružujući se apelu predsjednice Šćepanović, prilika je kako je rekao, “da odaju pomen svima koji su poginuli na crnogorskim putevima, uz poruku turistima da uživaju u ljepotama Crne Gore i pažljivo voze njenim drumovima”.

Advertisement
Foto: Opština Kolašin
Foto: Opština Kolašin

“Podsjećamo, do udesa je došlo na magistralnom putu Kolašin- Podgorica kada je autobus rumunskih registarskih tablica, izašao iz tunela broj 18 i iz tada neutvrđenih razloga u blagoj krivini prešao na suprotnu traku, a potom probio 22 metra dugu zaštitnu ogradu i sa mosta Ždrijelo, survao se u provaliju kanjona Morače, duboku više desetina metara. Kao uzrok udesa, kasnije je utvrđeno prekoračenje brzine, jer se kako je navedeno, rumunski autobus kretao dvostruko brže od dozvoljene brzine na toj dionici puta”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Lidija Đukanović učestvovala u damskom programu u okviru NATO Samita u Madridu

Objavljeno

dana

Autor

Lidija Đukanović učestvovala u damskom programu u okviru NATO Samita u Madridu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Prva dama Crne Gore Lidija Đukanović učestvovala je danas u damskom programu, u okviru NATO Samita u Madridu. Za prve dame je upriličen obilazak Kraljevske palate “La Granja de San Ildefonso”, Kraljevske fabrike stakla, i posjeta Nacionalnom muzeju umjetnosti kraljice Sofije, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića.

Supruga predsjednika Crne Gore prisustvovala je ručku koji je u Muzeju za prve dame priredila kraljica Letisija.

Lidija Đukanović i Džil Bajden

Odvojeni program za prve dame biće nastavljen i sjutra posjetom Kraljevskom pozorištu.

Advertisement

Đukanović, kraljica Španije Letisija i supruga predsjednika Kipra Andri Anastasijades
Đukanović, kraljica Španije Letisija i supruga predsjednika Kipra Andri AnastasijadesAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Nema saslušanja ministara u vezi stavova Vlade o ratu u Ukrajini

Objavljeno

dana

Autor

Nema saslušanja ministara u vezi stavova Vlade o ratu u Ukrajini

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Odbor za međunarodne odnose i iseljenike nije danas podržao inicijativu za kontrolno saslušanje resornih ministara o stavovima Vlade povodom rata u Ukrajini započetog agresijom Rusije i ekonomskim efektima koje izazivaju sankcije i ratna dešavanja u toj državi.

Ta inicijativa predsjednika Odbora Miodraga Lekića nije dobila potrebnu većinu, saopšteno je iz parlamenta.

Inicijatovom je bilo predloženo saslušanje ministara odbrane, vanjskih poslova i ekonomskog razvoja i turizma Raška Konjevića, Ranka Krivokapića i Gorana Đurovića.

Advertisement

Odbor je podržao kandidaturu Milene Šofranac Ljubojević, za ambasadorku Crne Gore u Malti, na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Rimu.

Odbor se pozitivno izjasnio o predlogu da Milorad Šćepanović bude kandidat za crnogorskog ambasadora u Kirgistanu, na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Moskvi.

Članovi Odbora podržali su predlog za opoziv Gorana Poleksića, ambasadora Crne Gore u Rumuniji, na rezidentnoj, i Moldaviji na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Bukureštu.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

UP: Zbog utaje 111.727 eura poreza i doprinosa odgovaraće jedno fizičko i jedno pravno lice

Objavljeno

dana

Autor

Dva predmeta o postupanju policije dostavljena tužilaštvu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica su tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli krivičnu prijavu protiv fizičkog i pravnog lica kojima se na teret stavlja krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

“Sumnja se da su S.Ž. (57) iz Republike Hrvatske i „SKLADGRADNJA“ d.o.o. Podgorica – dio stranog društva, izvršili pomenuto krivično djelo na način što su, u namjeri da u potpunosti izbjegnu plaćanje pripadajućih obaveza, u novembru 2018. godine naknadno umanjili izlazni PDV – 30.11.2018. godine su izvršili storniranje 13 računa u ukupnom iznosu od 643.760 eura, koje su tokom 2017. i 2018. godine izdate kupcu „Montenegro-petrol“ d.o.o., iako je došlo do realizacije navedenog posla i plaćanja od strane navedenog kupca, umanjivši na taj način PDV obavezu u iznosu od 111.727 eura”, navodi se u saopštenju Uprave policije.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije