Povežite se s nama

Crna Gora

Univerzitet uložio 262.000 eura u renoviranje zgrade Filozofskog fakulteta

Objavljeno

dana

Univerzitet uložio 262.000 eura u renoviranje zgrade Filozofskog fakulteta

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Prepoznajući problem dotrajalosti zgrade Filozofskog fakulteta UCG, a u cilju poboljšanja uslova studiranja, trenutnog i budućeg unapređenja infrastrukturnih kapaciteta, Univerzitet Crne Gore vrijednom investicijom u iznosu od 262.000 eura pruža ogromnu podršku fakultetu u renoviranju enterijera i eksterijera, što će značajno uticati na poboljšanje uslova studiranja.

Kako su saopštili, uz podršku Univerziteta Crne Gore, kroz ovu investiciju će, između ostalog, biti riješen dugogodišnji problem prokišnjavanja krova i hidroizolacije, dok je specifikacijom predviđeno i uređenje fasade, saniranje zidova i plafona u kabinetima oštećenih od prodora vlage.

“Očekujemo da se planirana adaptacija prostora završi do septembra tekuće godine, shodno dinamici i planu ugovorenih radova”, navode iz UCG.

Advertisement

S obzirom na to da je rekonstrukcija zgrade izuzetno zahtjevna zbog nagomilanih problema sa krovom, tekući radovi podrazumijevaju temeljnu sanaciju kanala na krovu, radove na hidroizolaciji ravnih djelova krova iznad  prostorija, kao i veći broj završnih građevinsko-zanatskih radova.

Pored toga, Filozofski fakultet UCG realizovao je postupak nabavke radova na postavljanju ograde u dvorištu Filozofskog/Filološkog fakulteta UCG.

“Riječ je o investiciji vrijednoj oko 15.000 eura, a koja, prema tehničkoj dokumentaciji i specifikaciji obuhvata radove na rušenju i demontaži postojeće ograde, izradu armirano-betonske sokle, ostale betonske i armirano-betonske radove, kao i pripremu, popravku, lakiranje i montažu ograde, kako bi bio konačno riješen problem dugogodišnje eksploatacije dvorišta, što je ujedno i prvi korak u uređenju dvorišta i oplemenjavanju zelenih povšina koje čine dio univerziteskog kampusa. Ističemo da je SO Nikšić pomogla u finalizaciji ovog projekta tako što su nam besplatno ustupili svu potrebnu menahnizaciju za poravnavanje terena”, saopštio je UCG.

Advertisement

Pomenuti radovi će biti završeni do kraja jula 2022. godine.

“Prethodno navedene aktivnosti predstavljaju značajan iskorak u pravcu kvalitativnog unapređivanja uslova za rad studenata i zaposlenih na naša dva fakulteta, zbog čega posebnu zahvalnost dugujemo Univerzitetu Crne Gore i SO Nikšić”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Neke škole mogle bi da dobiju zaštitare

Objavljeno

dana

Autor

Potrebni školski policajci: Edukacija nije pokazala dobre rezultate u prevenciji narkomanije

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Neke crnogorske škole mogle bi u dogledno vrijeme da dobiju zaštitare, najavljuju iz Ministarstva prosvjete.

Školski policajci velik su kadrovski i finansijski izdatak, ali su alternativna riješenja u borbi protiv svakog oblika nasilja i vandalizma u obrazovnim ustanovama moguća, kažu sagovornici TVCG. I dok u udruženju “Roditelji” apeluju na podizanju nivoa bezbjednosti u školama, u Ministarstvu prosvjete već preduzimaju dodatne mjere u tom pravcu.

Da mora postojati neko ko će voditi računa o bezbjednosti u školama, smatraju u udruženju “Roditelji”.

Advertisement

“Vi ste imali situaciju od toga da su životinje ulazile, ne u dvorište već u zgradu, do nekih ljudi koji su ulazili i tukli nastavnike ili đake, pa su nastavnici morali da se obračunavaju i to je zaista nedopustivo”, kaže Kristina Mihajlović iz udruženja “Roditelji”.

Trenutno ne postoje ni kadrovske, ni finansijske mogućnosti za angažovanje školskih policajaca, objašnjavaju u Upravi policije.

Zato u Ministarstvu prosvjete smatraju da bi njihovo mjesto mogli da zauzmu tzv. zaštitari.

Advertisement

U nadležnom resoru kažu da su već preduzeli određene aktivnosti.

“Razvijena je kvalifikacija tog zaštitara i pripremljen je program koji bi trebalo da obuči zaštitare koji su procijenjeni za određeni broj škola u kojima se možda dešava najveći rizik da budu izložena vandalizmu ili nekim formama vršnjačkog nasilja”, kaže Tamara Milić iz Ministarstva prosvjete.

A kakvi su izgledi da ova ideja zaživi?

Advertisement

“Osnov postoji, dokumenta postoje, koncept obuka postoji, treba ispratiti koje su sad potrebe, šta se sve u školama dešava i u odnosu na to donositi odluku”, navodi Milić.

U udruženju “Roditelji” uvjereni su da će ta praksa imati pozitivne efekte ukoliko primjenjujemo ono što smo propisali.

“Nadamo se da ćemo imati bolje rezultate, da će biti više pritisaka na institucije da primjenjuju zakone, a i da ćemo kao društvo shvatiti da imamo probleme koje moramo što prije da rješavamo”, navela je Mihajlović.

Advertisement

U međuvremenu, službenici Uprave policije nastaviće preventivno da djeluju obilazeći škole kao i mjesta na kojima se okuplja mlađa populacija, te da sprovode edukativne aktivnosti.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Damjanović: Raonić i uredništvo RTCG da podnesu neopozive ostavke

Objavljeno

dana

Autor

Damjanović: Premijer Abazović zaobišao crnogorsku zajednicu u Srbiji

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U sinoćnjem centralnom dnevniku RTCG u priligu sa komemorativne śednice koja je održana na Cetinju se čuje smijanje više osoba na neprimjeren način. Kada čitava Crna Gora tuguje za nastradalima u tragičnom događaju na Cetinju uredništvo i menadžment državne televizije se neodgovorno odnose prema tragediji koja nas je sve potresla, saopštio je direktor NVO Crnogorska kulturna mreža (CKM) Aleksandar Damjanović.

Ovo je, kako navodi. propust koji ne smije proći nekažnjeno za generalnog direktora i uredništvo RTCG.

”Ovu priliku koristim da javno pozovem Borisa Raonića kao odgovornu osobu RTCG da ako ima časti i dostojanstva zajedno sa urednicima informativnog programa podnese neopozivu ostavku. Nadam se da će Raoniću obraz biti iznad beneficija i plate i da će kao znak kajanja prema nedopustivom propustu podnijeti neopozivu ostavku i poziciju izvršnog direktora ustupiti nekom ko će ozbiljnije i profesionalnije voditi državnu televiziju”, navodi Damjanović.

Advertisement

Dalje ističe da, iako srećom nije zaposlen u RTCG ”kao građanin Crne Gore se stidi zbog neprimjerenog i neprofesionalnog odnosa državne televizije prema događaju koji se dogodio na Cetinju”.

”Rad državne televizije plaćaju svi građani Crne Gore i Raonić nema pravo da je svojim neodgovornim rukovođenjem unižava. Nadam se da će antidržavni Savjet RTCG u što kraćem roku reagovati i da neće stati u zaštitu Raonića na način što će odgovornost prebaciti na nekog montažera priloga”, poručio je Damjanović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Blago poboljšanje stanja životno ugroženog pacijenta u KCCG, povrijeđeni pacijenti u cetinjskoj bolnici stabilno

Objavljeno

dana

Autor

U Kliničkom životno ugroženo šest kovid pacijenata

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Jedan od tri pacijenta koji se liječe u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) posljedica ranjavanja u stravičnoj pucnjavi na Cetinju i dalje je životno ugrožen, ali sa blagim poboljšanjem zdravstvenog stanja, kazao je u Jutarnjem programu TVCG dr Zoran Terzić.

“Zdravstveno stanje pacijenta koji je bio sa teškim povredama glave, i koji je bio životno ugrožen, i dalje je životno ugrožen, ali jutros sa blagim poboljšanjem njegovog zdravstvenog stanja. Drugi pacijent je sa povredom jetre i organa trbušne duplje, i on je stabilnom stanju. Treći pacijent sa povredom glave, vrata i desne nadlaktice je, takođe, u stabilnom stanju”, rekao je Terzić.

Pacijenti koji se nalaze na liječenju u Opštoj bolnici Danilo I stabilnog su opšteg zdravstvenog stanja, kazao je doktor te zdravstvene ustanove Dragan Sorat.

Advertisement

On je u Jutarnjem programu TVCG saopštio kako je pacijent A.D. (31) stabilnog zdravstvenog stanja, na konzervativnom tretmanu, te da će na liječenju ostati do daljnjeg “čak vjerovatno tokom sljedeće sedmice planiramo otpust”.

“Što se tiče drugog pacijenta, starosti 87 godina (D.Č), i ona je stabilnog stanja, narednog dana biće puštena kući”, kazao je Sorat.

Na pitanje da li stepen povreda može ostaviti kasnije posljedice, Sorat odgovara: “Svakako, psihološke da”.

Advertisement

Pacijenti povrijeđeni u pucnjavi, koji su dovedeni u Opštu bolnicu Danilo I, prema riječima Sorata, adekvatno su zbrinuti i pružena im je njega, dok su oni za koje je to bilo potrebno bezbjedno transportovani u Klinički centar u Podgorici.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije