Povežite se s nama

Ekonomija

Bivši radnici Rudnika boksita traže 15 zarađenih plata i rješenje problema radničkog placa

Objavljeno

dana

Bivši radnici Rudnika boksita traže 15 zarađenih plata i rješenje problema radničkog placa

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


protestovali ispred privrednog suda

Bivši radnici Rudnika boksita traže 15 zarađenih plata i rješenje problema radničkog placa

Bivši radnik Boksita Rašo Čivović je podnio krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg i sadašnjeg stečajnog upravnika tog preduzeća Zdravka Cicmila i Mladena Markovića zbog prodaje upravne zgrade i “sumnje da je u pitanju dil kako bi se od prodaje upravne zgrade naplatila firma Vagonimpex iz Mađarske” za koje sumnja da su “nikšićki Mađari”

Advertisement

Foto: Biljana Matijašević

Advertisement

Grupa bivših radnika Rudnika boksita protestovala je danas ispred Privrednog suda i zatražila isplatu 15 zarađenih plata iz perioda prije stečaja.

Oni su od nadležnih tražili i da se riješe problemi u vezi sa prodajom upravne zgrade preduzeća i promjene vlasnika radničkog placa u Nikšiću.

Predstavnik bivših radnika Vitomir Krulanović rekao je novinarima da niko iz Privrednog suda nije htio da ih primi na razgovor.

Advertisement

„Ovo je sramno od Privrednog suda. Mi smo ovdje došli da tražimo naša prava. Da se sudijama duguje 15 plata naplatili bi ih za jedan dan, a mi koji smo ih krvnički zaradili u jamama i rudokopima, ne možemo da ih dobijemo“, kazao je Krulanović.

Apelacioni sud je u septembru prošle godine vratio na ponovno odlučivanje zahtjev bivših radnika Rudnika boksita da im se potraživanje za zarade, iz trećeg prebaci u prvi isplatni red.

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić donio je u martu rješenje kojim je potraživanja 237 bivših radnika od 1,4 miliona eura svrstao u prvi isplatni red.

Advertisement

Rudari zahtijevaju izmirenje neisplaćenih zarada od prodaje upravne zgrade za koju je neuspješno raspisivano nekoliko oglasa za prodaju.

Bivši radnik Boksita Rašo Čivović je podnio krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg i sadašnjeg stečajnog upravnika tog preduzeća Zdravka Cicmila i Mladena Markovića zbog prodaje upravne zgrade i “sumnje da je u pitanju dil kako bi se od prodaje upravne zgrade naplatila firma Vagonimpex iz Mađarske” za koje sumnja da su “nikšićki Mađari”.

Krulanović je rekao da su njihove neizmirene zarade „držane u fioci 18 mjeseci“.

Advertisement

„To smo dobili na Apelacionom sudu i vratilo se ponovo Privrednom sudu. Gdje je novac, možda ga je maca pojela? Kad je Uniprom kupio Rudnike boksita kupio je kompletnu imovinu, da bi Privredni sud vratio upravnu zgradu, ne znam zašto, za 1,6 miliona eura. Nas ne interesuje upravna zgrada, već tih 1,6 miliona“, kazao je Krulanović.

Nikšićki Boksiti su u stečaju od druge polovine novembra 2013. godine, a preduzeće Uniprom, biznismena Veselina Pejovića preuzelo ih je 2016.

Rudarski inženjer, Jelica Kovačević, koja je 26 godina radila u jami, kazala je da joj je bilo obećano da će dobiti stan, ali da je ostala bez krova nad glavom jer je plac, koji je pripadao radnicima, sada pod sporom.

Advertisement

„Nijesu nam dali otpremnine, a trebalo je da dobijemo od deset do 13 hiljada eura, uzeli su nam plac, koja je bila naša imovina i koji je trebalo da podmiri nas ostale“, kazala je Kovačević.

Plac ispod Trebjese, koji je pripadao Samostalnom sindikatu Boksita, u martu 2017. godine preuzela je firma Ambijent AGM iz Rožaja za dug od skoro 172 hiljade eura. Riječ je o kompaniji koja je svojevremeno, za potrebe sindikata, projektovala stambeni blok od deset zgrada koje na toj lokaciji nikada nijesu izgrađene. Postavljen je samo kamen temeljac, 2008. godine, a bivši radnici čekaju reakciju Specijalnog tužilaštva jer tvrde da je plac, od čije je prodaje trebalo da se naplate, nezakonito prešao u ruke firme Ambijent. Tako je i nastalo inicijalno potraživanje rožajske firme koje je sa kamatama poraslo na pomenuti iznos.

Ta firma je u aprilu ove godine plac prodala kompaniji Vector System Security.

Advertisement

Procijenjena vrijednost placa od oko 18,7 hiljada metara kvadratnih je skoro 1,8 miliona eura.

Bivši radnici su kazali da oni koji 2010. godine nijesu mogli otići u penziju, kao dio njihovih kolega dobili su umanjene penzije.

Primile ih savjetnice Abazovića

Nakon protesta ispred Privrednog suda bivši rudari su se okupili ispred zgrade Vlade. Njihovi predstavnici primljeni su na razgovor u Kabinet potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Advertisement

Bivši radnici očekuju da će ih uskoro na razgovor pozvati i Abazović, koji danas ima obaveze u Skupštini.

“Zahvaljujemo se gospodinu Dritanu Abazoviću, potpredsjedniku Vlade, što nam je omogućio od njegovih savjetnika da nas oni prime, mi smo iznijeli naše probleme i ostavili brojeve telefona, nadamo se u skorije vrijeme da će on nas lično pozvati”, rekla je bivša radnica Boksita Stojna Pavićević.

Advertisement

VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

„BTL Medical Montenegro“ da vrati „Sinofarmu“ pet miliona eura

Objavljeno

dana

"BTL Medical Montenegro" da vrati "Sinofarmu" pet miliona eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


PRIVREDNI SUD DONIO PRESUDU U AFERI „RESPIRATORI“

„BTL Medical Montenegro“ da vrati „Sinofarmu“ pet miliona eura

Prvostepenom presudom podgorička kompanija „BTL Medical Montenegro“, obavezna da plati pet miliona eura sa zateznim kamatama zato što beogradskoj kompaniji nije isporučila 200 naručenih respiratora u martu 2020. godine. BTL uložio žalbu Apelacionom sudu, a respiratori se od sredine ljeta prošle godine nalaze u skladištu Luke Bar

Advertisement

Foto: preduzetnica.me

Advertisement

Privredni sud je po tužbi beogradske kompanije “Sinofarm” donio presudu po kojoj je podgorička kompanija “BTL Medical Montenegro”, obavezna da plati pet miliona eura sa zateznim kamatama, zato što beogradskoj kompaniji nije isporučila 200 naručenih respiratora. BTL, čiji je vlasnik Sanja Lekić, uložio je žalbu Apelacionom sudu.

Protivtužbeni zahtjev podgoričke kompanije je Privredni sud odbacio kao neosnovan.

Advertisement

”Vijesti” imaju uvid u prvostepenu presudu Privrednog suda iz januara ove godine.

Dvije kompanije, su 28. marta 2020. godine potpisale ugovor o kupoprodaji 200 respiratora “ACM 812A” za pet miliona eura, a dan kasnije još jedan vrijedan 3,9 miliona eura za još 200 marke “shangrila 510S”. Respiratori su, prema preuzetim obavezama podgoričke firme, trebalo da budu otpremljeni iz Kine dva dana kasnije, nakon ukupnog avansa od 8,9 miliona eura, koliko je beogradska firma uplatila 30. marta 2020. godine.

”BTL Medical” je, međutim, nekoliko dana kasnije, 3. aprila, obavijestio da ne može na vrijeme da ispuni obaveze, zbog čega je “Sinofarm” zatražio povraćaj novca, posebno ukazujući na to da je “nabavka respiratora na tržištu postala od krucijalne važnosti za zdravstvene sisteme i da je zbog katastrofalne slike širenja pandemije koronavirusa i broja oboljelih Srbija imala urgentnu potrebu za predmetnim respiratorima u ugovorenom roku isporuke”. U međuvremenu, “BTL Medical” je vratio 3,9 miliona, ali ne i preostalih pet miliona, poručujući da ne prihvata raskidanje tog ugovora “jer se on izvršava”. Iz “Sinofarma” su priznali da su “napravili neoprostivu komercijalnu grešku”, jer su novac uplatili bez bankarske garancije i samo na riječ izvršne direktorice podgoričke kompanije Olivere Đuranović, pa ga sada traže sudskim putem.

Advertisement

Iz beogradskog “Sinofarma” su tvrdili da je BTL uključio u čitav posao još dva posrednika, firme iz Rijeke i sa Kipra, te da su svi računali na veliku zaradu, jer su provjerom, navodno, ustanovili da je Kinezima od pet miliona bilo uplaćeno samo 2,1 milion eura.

”Usvaja se tužbeni zahtjev tužioca ‘Sinofarm’ prema tuženom ‘BTL Medical Montenegro’.Utvrđuje se da je ugovor o kupoprodaji od 28.03 2020. godine zaključen između tužioca i tuženog raskinut. Obavezuje se tuženi da na ime uplaćane kupoprodajne cijene isplati tužiocu novčani iznos od pet miliona eura sa zakonskom zateznom kamatom od 30.marta 2020.godine pa do dana konačne isplate, a u roku od osam dana od pravosnažnosti presude, pod prijetnom prinudnog izvršenja” piše u presudu sudije Privrednog suda Faruka Mušovića.

Prema podacima Centralne banke, račun podgoričke kompanije je u blokadi na iznos duga od 6,63 miliona eura.

Advertisement

Advokat “BTL Medical Montenegra” Goran Petrović za “Vijesti” je juče kazao da su uložili žalbu Apelacionom sudu i da očekuje da ona bude uvažena.

”Ovo je čist ugovorni odnos o isporuci robe i mi smo neprijatno iznenađeni ponašanjem Privrednog suda. U žalbi smo naznačili da je sve što je naznačeno u tužbi i presudi nezakonito. Članom 3 zaključenog ugovora definisano je da će se roba isporučiti kada se uplati novac i po uplati novac je pošao na račun trgovca koji je bio dobavljač. Sudija je odbio da sasluša direktora riječke firme Egzotrejd Borna Cicero preko koje su nabavljani respiratori i da se pribavi izvještaj od kineske kompanije da su pare legle na račun. Nadamo se da će se žalba uvažiti i da će se naložiti predloženo saslušanje i pribavljanje ovog izvještaja”, istakao je Petrović.

On je kazao da su respiratori stigli prošlog ljeta i da se nalaze u skladištu u Luci Bar.

Advertisement

Zbog ovog slučaja “Sinofarm” je podnio krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu za prevaru i stvaranje kriminalne organizacije, ali je istom tužilaštvu uslijedila prijava i od strane “BTL Medical Montenegro”.

Petrović je kazao “Vijestima” da su obje odbačene jer se radi Privrednom sporu.

Tužilaštvo BIH saslušalo Lekićku zbog nabavke 100 respiratora

Kompanija “BTL Medical Montenegro “ u vlasništvu Sanje Lekić koja prije epidemije COVID-19 nije bila među značajnijim uvoznicima medicinske opreme u Crnoj Gori, našla se u središtu još jedne sporne trgovine respiratorima, za potrebe zdravstvenog sistema Bosne i Hercegovine (BIH).

Advertisement

Bosanski mediji su 2020.godine objavili da se kompanija pominje kao posrednik u nabavci respiratora za potrebe tamošnjeg zdravstva, a da cijeli posao istražuje i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Ova agencija je tamošnjem sudu i tužilaštvu predala izvještaj o pretresima u Federalnoj upravi civilne zaštite i firmi “Srebrena malina”, sa kojom se “BTL” pominje u ugovoru o nabavci 100 respiratora.

Tužilaštvo BIH je u februaru ove godine za bosanski portal Klix zvanično saopštilo da su 11. februara 2021. godine donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Samira Cerića i Sanje Lekić, radi postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela u vezi s predmetom “Respiratori”.

Bosanski portal prenosi i da im je Tužilaštvo BIH saopštilo da je putem međunarodne pravne pomoći zamolilo saslušanje Sanje Lekić i da je ona saslušana u svojstvu svjedoka.

Advertisement

Marković je kazao da njegov klijent nema nikave veze sa slučajem u BIH, niti sa firmom “”Srebrena malina” i najavio je krivičnu prijavu protiv Kristijana Marića.

Marić je,kako prenosi bosanski portal, vlasnik firme Promotion, kojem je Tužilaštvo BiH dalo imunitet od krivičnog gonjenja u ovom slučaju.

“Anjumara” dobila spor potiv BTL Medical Montenegro”

Privredni sud je donio presudu i u korist beogradske kompanije “Anjumara” kojom je obavezao podgoričku kompaniju “BTL Medical Montenegro “ da joj isplati 772,5 hiljada eura sa zateznom kamatom počevši od 25.marta 2020.godine u roku od osam dana od pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudnom izvršenja.

Advertisement

”Utvrđuje se da je povučena protivtužba ‘BTL Medical Montenegro’ kojom je tražio da se obaveže ‘Anjumara’ da preuzme ugovorenu robu 30 respiratora model PA700B, kao i preostalu količinu naručenih respiratora koju je isplatio po profakturi tuženog, ali sa oznakama PA700B i PA900B ili da primi povrat cijene za ovu količinu respiratora koji će biti preciziran nakon davanja nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke”, navodi se u presudi Privrednog suda u koju “Vijesti” imaju uvid.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Crna Gora opredijelila 50.000 eura za pomoć Ukrajini

Objavljeno

dana

Autor

Svjetska banka ponudila pomoć za reformu penzionog sistema i javne uprave

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


saopštio državni sekretar janko odović

Crna Gora opredijelila 50.000 eura za pomoć Ukrajini

Istovremeno, predloženo je da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine

Advertisement

Foto: Luka Zeković

Advertisement

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja odobrilo je slanje humanitarne novčane pomoći Ukrajini u izosu od 50.000 eura, kazao je državni sekretar u ovom Vladinom resoru Janko Odović.

Novac će biti izdvojen iz Tekuće budžetske rezerve.

Advertisement

Istovremeno, predloženo je da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine.

„Crna Gora izražava solidarnost sa narodom Ukrajine. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je upravo odobrilo slanje novčane pomoći, a predložili smo da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine“, napisao je Odović na Tviteru.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

MEK: Realni rast plata daleko veći od inflacije

Objavljeno

dana

Minimalna potrošačka korpa za jun 656,9 eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


„povećan životni standard“

MEK: Realni rast plata daleko veći od inflacije

„Rekordno povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura i prosječne zarade u januaru sa 537 na 686 eura, omogućilo je da prvi put jedna prosječna zarada može pokriti kompletnu minimalnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu“, saopštili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja

Advertisement

Foto: Shutterstock

Advertisement

Realizacija programa Evropa sad uticala je na povećanje životnog standarda građana i ublažila negativne efekte rasta cijena uzrokovanih eksternim šokovima na globalnom nivou, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

„Upoređivanjem cijena osnovnih životnih namirnica iz januara prošle godine sa cijenama iz januara ove, jasno se može vidjeti u kojoj mjeri bi bila oslabljena kupovna moć građana bez povećanja neto zarada, kroz program Evropa sad“, rekli su iz Ministarstva.

Advertisement

Kako su kazali, da je nivo zarada u januaru ostao na nivou iz decembra prošle godine, za prosječnu platu bi se moglo kupiti znatno manje namirnica u poređenju sa početkom prošle godine.

„Rekordno povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura i prosječne zarade u januaru sa 537 na 686 eura, omogućilo je da prvi put jedna prosječna zarada može pokriti kompletnu minimalnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu. Potrebno je naglasiti da se dio potrošačke korpe koji se odnosi na izdatke za hranu može, prvi put, kompletno pokriti iz minimalne zarade“, rekli su iz Ministarstva.

Dakle, povećanje plata je, kako smatraju, najefikasniji mehanizam kojim se u ovakvim situacijama Vlada može boriti protiv globalnog povećanja cijena, a u cilju očuvanja životnog standarda građana.

Advertisement
tabela MEK
foto: MEK

„I neke od najrazvijenih zemalja u ovom trenutku posežu upravo za ovakvom mjerom, povećavajući minimalnu cijenu rada, a time i raspoloživi dohodak građana“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ekonomskog razvoja, kako su rekli, u cilju obezbjeđivanja boljeg životnog standarda, osim brojnih drugih mehanizama, pripremilo Zakon o privremenoj kontroli cijena životih namirnica za građane koji se nalazi na javnoj raspravi. Predloženi zakon može u kratkom roku imati efekte kako bi se održala stabilnost životnog standarda.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je treći put predložilo izmjene Zakona o akcizama, tražeći ponovo da Skupština omogući Vladi da odlukom može da smanji akcizu na gorivo do 20 odsto.

„Ova Vlada je, za samo godinu rada, obezbijedila i četvrtu podršku penzionerima sa najnižim primanjima, a sada iznosi 3,9 miliona eura za njih preko 77 hiljada“, zaključuje se u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije