Povežite se s nama

Politika

Saslušaće Krivokapića, Vukšića, Brđanina i Katnića 30. jula

Objavljeno

dana

Krivokapić uputio saučešće belgijskom premijeru

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Odbor za bezbjednost i odbranu podržao je inicijativu poslanika SDP-a Raška Konjevića o saslušanju premijera Zdravka Krivokapića, šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića, specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića i v.d. direktora Uprave policije Dejana Vukšića.

Konjević je pokrenuo inicijativu nakon tvrdnji premijera Krivokapića da mu se spremalo hapšenje nakon što potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Advertisement

Saslušanje će se održati 30. jula.Aktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar Prijavite se

Ostavite komentar

Politika

URA: U Mojkovcu nema vlasti bez nas, Cetinje ubjedljivo reklo da ne želi DPS

Objavljeno

dana

Autor

URA: U Mojkovcu nema vlasti bez nas, Cetinje ubjedljivo reklo da ne želi DPS

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


URA je na izborima u Mojkovcu dobila duplo više glasova u odnosu na 2020. i bez nas nema nove vlasti u tom gradu dok smo na Cetinju ostvarili 4 mandata, u uslovima nezapamćenog javnog linča, hajke i propagande, saopštili su iz ove partije nakon jučerašnjih izbora.

Oni su se zahvalili građanima što odolijevaju, kako navode, pritiscima i pokušajima diskreditacije URE više od godinu dana, u kontinuitetu.

Advertisement

„Cetinjanke i Cetinjani, hvala za hrabrost, odvažnost i prkos u najtežim uslovima jedne izborne utakmice. Mojkovčanke i Mojkovčani, duplo više glasova za URU u sredini koja je 16 godina bila uporište DPS-a. Vi nosite ideju građanske i evropske Crne Gore na sjeveru“, poručili su iz URE građanima ove dvije opštine.

Uvjereni su da su im koraci sigurni i pravac jasan a to su, ističu, građanska, pravedna i evropska Crna Gora.

„Znamo da ćemo na tom putu dobijati sve veću podršku. I zbog toga može Crna Gora“, zaključuju u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Bečić: U Mojkovcu ćemo brzo formirati vlast, na Cetinju smo spremni za pregovore

Objavljeno

dana

Autor

Bečić od sjutra u Mađarskoj

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Skupštine i lider Demokrata Aleksa Bečić ponovio je danas da je zadovoljan rezultatom koji je njegova stranka ostvarila na izborima u sve tri opštine.

Kako je kazao, vjeruje da će u Mojkovcu vlast biti formirana vrlo brzo.

Advertisement

“Lako ćemo konstituisti novu vlast u Mojkovcu. Biće to brzo i lako formiranje vlasti kojem smo svjedočili u Nikšiću i Herceg Novom”, kazao je on.

Komentarišući izborni rezultat na Cetinju Bečić je kazao da su građani jasno rekli šta žele.

“Što se tiče Cetinja 4 poslanička kluba koja su tvorila opoziciju i kritikovala vlast DPS osvojili su većinu. Odgovor građana na Cetinju nakon svih dešavanja je bio jasan. DPS je doživio veliki pad, a ako se svi budu držali toga da je Cetinju potrebna promjena, lako ćemo ispoštovati volju. Gradjani su dali glas da na CT opozicija trenutna preuzme vlast”, kazao je on i dodao da su spremni za pregovore.

“Mi smo spremni da formiramo i konstitušemo vlast, da se bavimo onim sto opterećuje gradjane Cetinja. Oni su nama dali veliku podršku jer imamo veće plate, penzije, dječije dodatke.. Mislim da svi treba oko toga da se okupe. DPS je decenijama vladao u tom gradu, i hajde sada da ispostujemo volju gradjana”, kazao je on.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

LOKALNI IZBORI U TRI OPŠTINE: URA, “E viva” i Ratko Mladić

Objavljeno

dana

Autor

LOKALNI IZBORI U TRI OPŠTINE: URA, “E viva” i Ratko Mladić

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Za aktuelno.me

Piše: Nebojša Redžić

Advertisement

Nedostajalo je samo da u izbornom štabu URA-e na Cetinju počnu da skandiraju “Belveder”, “Belveder”, pa da se na jednom mjestu očita sva konfuzija koja vlada na političkoj sceni Crne Gore. Ipak, umjesto da skandiranjem upute izvinjenje onima koji su barikade postavili njima i njihovoj politici saradnje sa Srpskim svetom, Uraši su slavljem na Cetinju zapravo sebi dali oduška zbog izbornog ishoda u Mojkovcu.

Tamo su, za razliku od Cetinja gdje su dobili skoro 400 glasova manje nego 30. avgusta 2020., popravili izborni rezultat i vjerovatno će ponovo činiti vlast sa onima koji su juče skandirali ratnom zločincu osuđenom za genocid – Ratku Mladiću.

Neko će reći samo da je to samo – politika.

Isti oni (URA) koji su dali legitimitet najjačoj do sada asimilatorskoj invaziji na Crnu Goru, na Cetinju skandiraju: “E viva Montenegro”. I još se zore da je njihova politika, nastavak politike Liberalnog saveza. Predstavljaju se kao crnogorska stranka, a zaustavili su hod Crne Gore ka Evropskoj uniji, otjerali investitore, dostavili na Cetinje popove Crkve Srbije, pa još samo nedostaje da im Evropa prizna da su oni emancipatorski potencijal Crne Gore.

Eviva Ratko Mladić! ”Prirodni partneri” URA-e u Mojkovcu

Izdaja je, kada je cetinjska URA u pitanju, za neke izdignuta na pijedestal vrline.

Advertisement

Ipak, priča o Uri i njenom izbornom rezultatu, više je priča o prosječnom crnogorskom glasaču. Jer, ako na Cetinju gdje su u političkoj ponudi postojale sve nijanse viđenja Cetinja i Crne Gore, neko odabere Uru, onda je to znak da nešto ne štima u većinskom poimanju onoga što je najbolje za Crnu Goru. I da nijesu baš svi Crnogorci za građansku, sekularnu, multietničku, antifašističku Crnu Goru. Te vrijednosti, vidjeli smo u protekloj godini, URA – ne baštini.

Ako se svega 400 Cetinjana alavertilo za godinu i kusur i shvatilo da je izdaja vlastite države način političke borbe za bolju Crnu Goru, onda je to za brigu. Treba se bojati da je značajan dio biračkog tijela na svim nivoima fluidan i identitetski konfuzan, da je prosječni glasač neznaveni kalkulant za koga ne postoji jasan državni interes, ni svijest o tome ko će ga na najbolji način sprovoditi. Ispostavilo se da mu je bitnije opredjeljenje za neku stranku, nego za državu i njen identitet.

Lokalni izbori u Crnoj Gori – pokazalo se to juče – sve su, samo ne priča o komunalnim temama. Zato je zbirni rezultat stranaka vladajuće većine sa državnog nivoa, na Cetinju ipak indikativan: naime, 2017. oni su zbirno imali 3.088 glasova, u avgustu lani 2.909, a juče 2.010!

Najzadovoljniji SDP i Demokrate

Glasanje na Cetinju, ipak, nije odraz javnog mišljenja koje je preovlađujuće u Crnoj Gori. Ono je samo indikator kretanja političkih procesa u određenom pravcu. Prevashodno, pokazalo se da glasači u Crnoj Gori vole kada im se ponudi alternativa. Tako je SDP u Prijestonici narastao za 1300 glasova. Značajno – i u Petnjici. Dobro je prošla i nova stranka “djece premijera” Krivokapića – sa dva mandata. Stara garda LSCG na Cetinju je dobila tri mandata.

Advertisement

Sa glasačkog mjesta na Cetinju

Priča o alternativi i glasačima željnih promjena, seže još u vremena Pokrata za promjene, Pozitivne Crne Gore, sve do Ure, koji su kao novina na političkoj sceni, imali dobru podršku glasača. To što su sve tri stranke kasnije iznevjerile one koji su ih podržali, neka je druga priča.

Tek, jučerašnjim izbornim rezultatima ponajviše mogu biti zadovoljni SDP i Demokrate. Svi ostali, bilježe pad. Recimo, u tri opštine gdje se juče glasalo, DPS je 30. avgusta lani imao zbirno 9.998 glasova, juče – 7424. Značajno je pao i Demokratski front, kao i Socijademokrate. Lošije je porošla i URA nego prije 15 mjeseci: sa zbirno 1567, došla je na 1325, iako je vlast na državnom nivou i raspolaže državnim resursima.

Interesantno je još nešto: ako se gleda rezultat stranaka koje se deklarišu kao crnogorske, onda zbir njihovih glasova seže do 67 odsto. No, opet je pitanje mogu li tri opštine koje su bile tradicionalno uporište DPS-a, biti dobar pokazatelj kretanja ukupne izborne volje građana.

Dok je Petnjica ponovo ubjedljivo poklonila povjerenje DPS-u, Mojkovac je pokazao da je nastup u jednoj koloni, baš kao u martu u Nikšiću, potvrdio snagu DPS-a, ali ih uskratio za pobjedničko slavlje.

URA, Mladićev tradicionlni saveznik

Advertisement

Da je DPS u Mojkovcu najjača politička snaga, znalo se i prije izbora. No, činjenica da u političkoj ponudi nije bilo drugih crnogorskih stranaka, nije davala izglede za uspjeh jer se znalo da procjene govore o otprilike 45 odsto podrške. Izostalo je iz neobjašnjenih razloga učešće u kampanji bivšeg premijera Duška Markovića, pa je uprkos dobrom radu na terenu, ponovljen nikšićki scenario.

Demokratski front, kao najjača snaga lokalne opozicije, najavio je koalicionu saradnju “sa tradicionalnim partnerima”, pa se očekuje da u lokalnom parlamentu vlast formiraju koalicioni partneri sa državnog nivoa.

Andrija Mandić – Rajo: Proglasio pobjedu nad DPS-om koji je osvojio skoro duplo više glasova od njegove partije

No, Mojkovac ipak ne mora da bude završena priča. Naime, za većinu je dovoljno 16 mandata. DPS ima 14. Ali, dva mandata ima lista bliska premijeru Zdravku Krivokapiću ,,Ne damo Mojkovac”.

U pobjedničkoj euforiji, lider DF-a Andrija Mandić najavio je da će lokalna vlast u Mojkovcu biti uspostavljena na osnovu demokratskih standarda i principa i poručio:

– Ne trebaju nam nikakvi eksperimenti, treba nam ono što je narod odabrao – poručio je Mandić.

Advertisement

Njegova arogancija u nastupu i jasna aluzija na Krivokapićevo upravljanje Vladom na državnom nivou, mogli bi naljutiti premijera i “njegovu djecu”, koji bi sa DPS-om mogli formirati lokalnu vlast. Uostalom, ne bi to bio prvi put da Krivokapić koalira sa DPS-om.

No, to je ipak manje vjerovatna, iako matematički i logički moguća varijante za grad na Tari. Izglednija je ona koja proističe iz Mandićevog govora – da će vlast formirati “sa tradicionalnim partnerima”.

A tu Demokrate, URA i Ratko Mladić imaju neizostavnu ulogu.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora tekstaAktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije