Povežite se s nama

Politika

Radulović o integracijama: Zastoj i sve više negativnih ocjena

Objavljeno

dana

Radulović o integracijama: Zastoj i sve više negativnih ocjena

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Sve je više negativnih ocjena, koje Crnoj Gori, za sada, Evropska unija šalje diplomatskim kanalima, a uskoro će, kako cijene u Evropskom pokretu u Crnoj Gori, Evropa svoje nezadovoljstvo crnogorskim rezultatima, predočiti u Izvještaju o napretku.

Momčilo Radulović, iz Evropskog pokret u Crnoj Gori, kaže za TVCG, da se sa sličnim problemima suočavaju i ostale zemlje Zapadnog Balkana, a uzimajući u obzir i odnose između zemalja regiona, može se reći, dodaje, da je proces proširenja i dalje daleko.

Sve su to podaci, desetak dana pred Bledski forum, na kojem će zvaničnici pokušati da nađu rješenje za izlazak iz sadasnje krize.

Advertisement

“Zastoj” – tako u Evropskom pokretu u Crnoj Gori objašnjavaju trenutno stanje na putu naše države ka Evropskoj uniji.

“Zakoni koji su očekivani da budu usvojeni na jedan transparentan i efikasan i kompromisan način nijesu usvijeni na taj način, medeni mjesec između struktura EU i Crne Gore i njenih institucija je prošao i može se reći da svakog dana imamo sve više negativnih ocjena koji se do sada šalju više diplomatskim kanalima, ali i sve više otvoreno ka strukturama vlasti u Crnoj Gori”, kaže Radulović za TVCG.

I pregovaračka struktura u Crnoj Gori desetkovana je, smatra Radulović. Zbog trenutne političke situacije možemo, kaže platiti visoku cijenu.

Advertisement

“U samoj Crnoj Gori politički odnosi su ti koji su uveliko usporili proces evropskih integracija, efikasnost Vlade, efikasnost Skupštine i svih ostalih državnih istitucija i to je ono što je i notifikovano od strane naših evropskih partnera i biće vjerovatno i notifikovano u sljedećem Izvještaju o progresu. Problema ima mnogo, ne vidim njihovo rješenja u skorijem periodu i vjerovatno će morati doći do nekog političkog rješenja, a to političko rješenje će se ogledati u novim izborima”, poručio je Radulović.

Ističe da je primjetan i zamor evropskih institucija kada je riječ o procesu proširenja, ali i negodovanje pojednih članica da u Evropsku uniju uđu i zemlje Zapadnog Balkana.

Proces proširenja dodatno usporavaju, kaže Radulović i turbulentni odnosi između zemalja regiona.

Advertisement

“Svakakako da je najznačajniji onaj koji dolazi od Srbije i njenih pritisaka na većinu zemalja na Zapadnom Balkanu, a posebno na Crnu Goru i politički, i ekonomski i ukoliko hoćete klerikalni . To su sve pritiski u kojima se izazivaju problemi u društvima zemalja okruženja i to je ono što ne doprinosi regionalnoj saradnji ni evropskim integracijama”, naveo je Radulović.

Zato će lideri zemalja regiona, sa evropskim čelnicima imati o čemu da razgovaraju prvog i drugog septembra na Bledskom forumu, vodećoj međunarodnoj konferenciji o ključnim izazovima Evrope i svijeta.

U Sloveniji će biti i predstavnici civilnog sektora, a svi zajedno će pokušati da nadju rješenje za izazove sa kojima se suočavamo.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Zaharova o protjerivanju ruskog diplomate iz Crne Gore: Nelogična odluka

Objavljeno

dana

Autor

Zaharova o protjerivanju ruskog diplomate iz Crne Gore: Nelogična odluka

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Odluka Crne Gore da protjera jednog ruskog diplomatu predstavlja nespremnost i nesposobnost zvanične Podgorice da se udalji od politike slijepog praćenja destruktivne linije Zapada, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona ističe da to slijepo praćenje zapadne politike ide na štetu međunarodne bezbjednosti i saradnje, ali i sopstvenih nacionalnih interesa.

„Ovaj ispad crnogorskih vlasti smatramo još jednom epizodom hibridne kampanje koju su Zapad i njegovi sateliti pokrenuli protiv Rusije. U tome vidimo nespremnost i nesposobnost zvanične Podgorice da se udalji od politike slijepog praćenja takve destruktivne linije na štetu međunarodne bezbednosti i saradnje, ali i sopstvenih nacionalnih interesa“, rekla je Zaharova.

Advertisement

Ona je navela da je protjerivanje ruskog diplomate iz Crne Gore neosnovano i bez logike i da Moskva ostavlja za sobom pravo na odgovor.

Zaharova je dodala da u toj odluci nema ni logike ni razloga da se tako nešto učini.

U Podgorici je u petak saopšteno da je jedan ruski diplomata proglašen za „personu non grata“. Ubrzo zatim se oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, koje je saopštilo da će uslijediti odgovarajuće mjere.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Mišel: Moje saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje bližnje u jučerašnjoj tragediji, mislima sam uz vas

Objavljeno

dana

Autor

Mišel: Moje saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje bližnje u jučerašnjoj tragediji, mislima sam uz vas

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel izjavio je saučešće svim porodicama koje su juče izgubile svoje bližnje u nezapamćenoj tragediji na Cetinju.

“Moje misli su uz sve građane, kao i uz premijera Dritana Abazovića i predsjednika Mila Đukanovića”, zaključio je Mišel.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Knežević: Izražavam svoje snažno uvjerenje da se ovakav gnusni čin više nikad neće ponoviti u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Autor

Knežević: Opšte rasulo i ćutanje u bezbjednosnom sektoru

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Povodom tragičnih događaja na Cetinju, tokom kojih je među poginulima nastradalo čak i dvoje nedužne djece, upućujem svoje izraze najdubljeg saučešća porodicama postradalih, Cetinju i cijeloj Crnoj Gori, uz želju da se povrijeđeni što prije oporave i vrate svojim kućama, saopštio je predsjednik DNP-a Milan Knežević.

“Izražavam svoje snažno uvjerenje da se ovakav gnusni čin više nikad neće ponoviti u Crnoj Gori, jer nema ničeg zajedničkog s njenim patrijarhalnim bićem, sa njenom duhovnošću, tradicijom i značajem porodice kroz istoriju”,  poručio je on.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije