Povežite se s nama

Politika

JOŠ MALO PIJAČNIH OPCIJA DF će tražiti da Medojević bude koordinator bezbjednosnih službi, za Abazovića – vanjski poslovi

Objavljeno

dana

JOŠ MALO PIJAČNIH OPCIJA DF će tražiti da Medojević bude koordinator bezbjednosnih službi, za Abazovića – vanjski poslovi

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Demokratski front će tokom budućih pregovora o rekonstrukciji Vlade tražiti da predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević bude potpredsjednik Vlade zadužen za koordinaciju svih službi bezbjednosti, saznaje Pobjeda. Više izvora Pobjede iz vrha DF-a je saopštilo da će to biti jedan od ključnih zahtjeva najjače pozicione političke grupacije.

– Abazović se nije pokazao na mjestu koordinatora, pogotovo kada je u pitanju zaustavljanje šverca cigareta i borbe protiv organizovanog kriminala, ta funkcija bi trebalo da pripadne Pokretu za promjene, odnosno Nebojši Medojeviću jer nijesmo zadovoljni radom Vlade u toj oblasti – rekao je izvor Pobjede iz vrha DF-a.

Advertisement

Po tom planu DF-a, Abazović bi bio zadužen za spoljne poslove i evropske integracije kao potpredsjednik Vlade. Medojević je početkom juna podnio ostavku na funkciju poslanika i očekuje sigurno potpredsjedničko mjesto u Vladi.

Medojević i lider Nove Andrija Mandić su u utorak veče u odvojenim izjavama napali Abazovića da je ponovo dozvolio šverc cigareta iz Luke Bar optužujući ga za nesposobnost.

– Abazović nije isporučio rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i šverca koje od njega očekuju zapadni partneri, vrijeme je da taj posao preuzmu ozbiljni igrači – rekao je Medojević u izjavi za Pobjedu.

Mandić je na Tviteru napisao da su skladišta u Luci Bar ponovo puna jer, kako je naveo, ide šverc cigareta.

Premijer Zdravko Krivokapić saopštio je u utorak veče da pristaje na rekonstrukciju Vlade i više resora, ali pod određenim uslovima, sadržanim u pet principa, od kojih je jedan da on bira ministre, a da Abazović bude prvi potpredsjednik Vlade, što znači da ga i dalje vidi na funkciji koordinatora bezbjednosnog sektora iako ga je bio isključio iz komandnog lanca u dešavanjima na Cetinju.

Advertisement

– Predsjednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju – navodi se u Krivokapićevom principu.

Ideja DF-a i Demokrata jeste da se podijeli resor Vesne Bratić na četiri ministarstva – kulture, nauke, sporta i prosvjete, resor Ratka Mitrovića na – saobraćaj, turizam te planiranje prostora i građevinarstvo, kao i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića na dva resora – finansija te rada i socijalnog staranja, čime bi se značajno umanjila moć mladog japija u Vladi.

Usaglašeni prijedlog Demokrata i Demokratskog fronta koji predviđa rekonstrukciju Vlade po modelu da, umjesto 12, ima 18 ministarstava, uz tri potpredsjednička mjesta, po kojem bi svaki imao svoj resor je napravljen po uzoru na prijedlog Zdravka Krivokapića koji je 27. oktobra prošle godine proslijedio svim partijama, saznaje Pobjeda.

Po tom prijedlogu, koji je Pobjeda objavila 28. oktobra prošle godine, Krivokapić je strankama parlamentarne većine ponudio vladu sa 18 resora i tri potpredsjednička mjesta.

Koaliciji ,,Za budućnost Crne Gore“, čiju okosnicu čini DF, ponudio je devet resora i jedno potpredsjedničko mjesto koje se veže uz jedan resor. To su: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo saobraćaja, Ministarstvo nauke, Ministarstvo sporta, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo javne uprave.

Advertisement

Koaliciji ,,Crno na bijelo“ je tada bilo ponuđeno potpredsjedničko mjesto u Vladi Crne Gore, i to za koordinaciju službi bezbjednosti, kao i resori odbrane, poljoprivrede i ruralnog razvoja te kulture i informisanja.

Po tadašnjem prijedlogu Krivokapića, koaliciji ,,Mir je naša nacija“ bi pripalo Ministarstvo pravde, Ministarstvo turizma, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ministarstvo vanjskih poslova, kao i mjesto potpredsjednika Vlade.

URA: Sve opcije na stolu ako ne bude rekonstrukcije na ekspertskom nivou
DF: Novi momenat da URA ne želi Krivokapića za premijera

– Rekonstrukcija postojeće Vlade moguća je samo na ekspertskom nivou na osnovu sporazuma iz 9. septembra prethodne godine, koji je inače bio okvir za formiranje i funkcionisanje Vlade. A ukoliko se uđe u pregovore o političkoj vladi, onda je to novi politički momenat i krećemo od nule u pregovorima i shodno tome sve opcije su na stolu – saopšteno je iz Ure.

Oni su dodali da ako je bio neki dogovor premijera sa DF-om i Demokratama, oni nijesu obaviješteni, pa se stoga i ne mogu određivati povodom toga.

– Ono što primjećujemo jeste da u cijelom ovom procesu niko ne zove na dogovor i sastanak, nego se rješavanje političke krize želi završiti saopštenjima za javnost u kasnim večernjim satima. Ura nikad nije bježala od dijaloga. pa i ovoga puta smatramo da se o ovako ozbiljnim pitanjima ne može razgovarati putem medija, već za stolom – navodi Ura.

Advertisement

Demokratski front je već pokazao spremnost na kompromis odustajući od zahtjeva za formiranje nove vlade bez Zdravka Krivokapića, ali za nas je potpuno novi momenat da Dritan Abazović insistira na formiranju nove političke vlade u kojoj

Krivokapić ne bi bio premijer, saopštili su iz te političke partije reagujući na saopštenje Ure.

U DF-u su mišljenja da bi trebalo zaustaviti ,,ovaj talas svakodnevnih saopštenja“ u kojima, kako dodaju, dobijamo ekskluzivitete koji dodatno potvrđuju ozbiljnu krizu na relaciji Krivokapić – Abazović.

– Koncept ,,ekspertske Vlade“ je nakon dvjesta dana njenog rada izgubio ne samo podršku DF-a, već i građana koji su očekivali konkretne rezultate u svim oblastima. Taj ,,ekspertski“ eksperiment doživio je fijasko iz prostog razloga jer Vlada Zdravka Krivokapića ni formalno, a ni suštinski nije bila ekspertska – zaključuju iz DF-a.

 

AdvertisementAktuelno

Politika

DodikoviJADe i mantijaški jataci

Objavljeno

dana

Autor

Albijanića saslušavaju u trebinjskom Tužilaštvu

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Slavko Mandić

Može li Dodik da izazove rat na prostoru Bosne i Hercegovine, koji bi se potom mogao proširiti na Balkan, makar i donekle, pitanje je koje muči mnoge. Najviše građane Bosne i Hercegovine koji su prošli pakao rata 90-tih, a kad nekoga zmija ujede, kazaće poslovica, i guštera se boji.

Advertisement

Ako gušter može ovako otvoreno da prijeti, bahato da se podsmijeva evropskim i uopšte civilizacijskim vrijednostima, vrijeđa osiono neistomišljenike i pripadnike drugih vjera i nacija, onda to poprilično znači da mu je takva retorika, a śutra možda i realizacija užasa koji njegova priča nosi u sebi, omogućena. Dakle, odgovor je da može Mile da izazove rat, ali bi to onda bio rat koji je otpočela Evropa a ne Dodik.

Jer, njeno ćutanje i otvoreno nesuprostavljanje pomanitaloj retorici nečega što slovi kao politički (re)kreativni habitus, što god to značilo u Miletovom slučaju, je ruka na koju se on ipak u konačnici bar malo oslanja. Otuda toliko narastanje njegove krajnje inspirativne gluposti, koja u sebi nosi i onu upitnost, a što ako je ta glupost namjerno servirana kao takva, da nas ubijedi da nije moguća, oslabi nam čula i omogući agresivnoj reakciji prodor na otvoreno tržište zla i krvi do koljena? Dodikovijada u tom obliku pokazuje izvjesni smisao, koliko nam god izgledala idiotskom tvorevinom autora sijaset do sada plasiranih laži i obmana.

Mile Dodik, čini se, potporu svojim potezima vidi u podršci bratske Srbije i još bratskije Rusije. No to je, kako bi se narodski kazalo, sve do jedne URE. Śetimo se kako su braća Rusi poitali na prištinski aerodrom nakon potpisivanja Rezilucije savjeta bezbijednosti UN 1244 prije 20-set i koju godinu, kojom su srbijanske oružane snage trajno proćerane sa prostora Kosova. Tamo su stigli prvi, što je Srbe osokolilo i dalo im snagu da vjeruju da će tek sad, uz pomoć „braće“, lako do pobjede koja se sastojala u ideji osvajanja prostora etnički čistog Kosova za ličnu upotrebu, bez Albanaca i nekih ostalih naroda koji su predstavljali vezivno tkivo multikonfesionalnom suživotu. Ali, braća po intersima su se zadržala jedno vrijeme, ne mijašajući se u stvari NATO-a i njegovih saveznika, i nazad na svoje ognjište. Čeka li sličan scenario Dodika?

Najbolje je da se sam uvjeri, a za to neće trebati neko duže vrijeme. Pretpostavka da će se konačno umiješati svojim kapcitetima i visoki predstavnik Angelin Šmit, sve je veća, naročito nakon njegove nedavne izjave da ovo ovako više neće moći.

Dodika podgrijava dodatno u svojoj prljavoj retorici i još prljavijem naumu Srpska pravoslavna crkva, parapolitička organizacija, koja s vjerom ima toliko dodirnih tačaka koliko i Dodik sa zdravim razumom. Pod njenim skutima zaštićene su anticivilizacijske „vrijednosti“ koje izmile kad god je potreban neki obračun sa onima koji joj u lice saspu istinu i pokažu joj vlastiti lik od kojega se i sami zgražavaju.

Advertisement

Jedan od najsvježijih primjera je pljačka plata nikšićkih penzionera i ubistvo radnika obezbjeđenja. Počinioci ovog gnusnog zločina su u tijesnoj vezi sa ovom vjerskom organizacijom, koja ih svojata i koristi po ličnom nahođenju.

Jedan iz Bileća a drugi Nikšićanin, povezani su sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Albijaniću je Nikšić bio druga kuća, a pripadao je, kao i ubijeni radnik obezbjeđenja, članstvu bratstva “Srpska čast” i učesnik litija u tom gradu. Viđen je u zagrljaju sa Dodikom na fotografijama koje su preplavile društvene mreže.

Ovaj drugi, Knežević je, ni manje ni više, nego rođeni brat ličnog sekretara šefa SPC u Crnoj Gori Joanikija Mićovića, Ostoje Kneževića.Poznato je da Ostojin brat ima kriminalni dosije ali i da je pripremao grupu „istomišljenika“ da dođu 05. septembra na Cetinje kako bi se obračunali sa crnogorskim patriotama. To je vlastima saopšteno, ali ona na te indikatore nije reagovala.

Srpska crkva, Dodikova desna ruka, ali i obje ruke crnogorske vlasti, puna je ovakvih likova. Viđeli smo ih dijelom prilikom nedostojnog helikopterskog ustoličenja Jovana Mićovića na Cetinje, do zuba naoružane u Cetinjskom manstiru i ispred njega.

Srpska crkva ćuti. A kako da progovori? Što da reče? Na ovu sramotu nema odgovora. Ne čini ona ovo od juče i zato je potpuno tačna konstatacija Montenegro Internationala da su SPC manastiri i crkve postale sigurne kuće za razne pedofile, siledžije, ratne monstrume i ubice opšte prakse.

Advertisement

Dok je razumljivo zašto ćuti Srpska crkva, jer bridi šamar žestoko, ali zašto ćuti država? Je li to čudno, ili nije? Ipak nije? Kako nedavno reče preśednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, na pitanja zašto akademici ćute dok se zemlja trese i puca po svim šavovima uzduž i poprijeko, da Akademija nije pozvana da ima svoje stavove o svim dnevnopolitčkim događajima, iako je upravo za to dobro plaćena, tako valjda nije ni država. A morala bi da ustane snažno u odbranu državnih nacionalnih interesa, da zaštiti građane i obezbijedi im bezbjednost. Ništa od toga, a i kako bi kad je vladu napravila ova ista crkva, čije je interese branili svim raspoloživim policijskim specijalnim snagama, udarajući na mirne građane nedozvoljenim gumenim mecima na Cetinju 05. septembra ove godine, bojnim otrovima i šok bombama.

Vlada bez stava i integriteta, bez ljudskosti i kvaliteta, dokazana na mnogim ovakvim i sličnim primjerima, nije nikakvo iznenađenje.
Ali jeste svijetli primjer urednica  Gradske televizije Mirka Dević, koja je sinoć izgovorila uvodno slovo na početku Dnevnika koje se prepričava i koje će se pamtiti. Dok mnogi ćute, kojima je dužnost da progovore, ona je kazala:

-U oružanoj pljački u Nikšiću stradao je čovjek. Ubijen je dok je, kažu očevici, pokušavao da spriječi pljačkaše da otmu penzije nikšićkim penzionerima.

Dvojica osumnjičenih ubrzo su uhapšena. Obojica ponosni vjernici Crkve Srbije, branitelji svetinja, litijaši.

Nedavno je u Beranama njihov brat u Hristu opljačkao crkvu. Istu za čiju je navodnu odbranu mjesecima litijao. Njegovi „saborci“, smjerni hrišćani i “branioci svetinja”, iz Tivta su Cetinjanima javno prijetili novom Srebrenicom.

Advertisement

Članove ekstremnih pravoslavnih organizacija, sklonih nasilju, pljački, kamatašenju, kriminalu i ubistvima, možete prepoznati i po tome što su im tijela iscrtana krstovima, a usta puna Ostroga. “Ne kradi“, „Ne ubij“, „Ljubi bližnjeg svog kao samog sebe“, preveli su u Otimaj, Ubij, Mrzi sve koji nisu kao ti.

Ko im je u tome pomogao?

Čemu ih je naučila crkva koju su navodno branili? Kakve im je vrijednosti usadilo njeno sveštenstvo kad tako bezobzirno gaze osnovna hrišćanska načela? Ko im je objasnio da će im zlodjela koja čine biti oproštena stanu li u prvi red odbrane zločina, otimanja, laži, falsifikata, ratnog huškanja… Mraka!

Smrt čovjeka u Nikšiću potresla je javnost. Taj čin nasilja osudili su i predstavnici vlasti, koji su, ispostavlja se, i sa ubijenim i sa osumnjičenima za ubistvo branili svetinje, litijali, dijelili politička i ideološka uvjerenja, promovisali iste ciljeve.

Kada su osumnjičeni za zločine kojima se sudi i na zemaljskom i na božjem sudu uhapšeni, i vladike i državni vrh koji je zahvaljujući toj Crkvi i njenim “vojnicima” došao na vlast, oprao je ruke. I – zaćutao. Umjesto da preispitaju sopstvenu odgovornost za sunovrat i svojih podržavalaca i društva, izabrali su – tihovanje.

Advertisement

Samo mi nemojte reći da ste iznenađeni!

Svaka čast Mirka. Ovo je optimizam koji nam je toliko potreban.

A Dodik je, želim da vjerujem, bio i polako odlazi. Otići će i njegovi sljedbenici u Crnoj Gori. I on i oni pamtiće se po učincima zla. Ali, više od njih pamtiće se slovo koje je izgovorila Mirka. I zbog toga sam danas relaksiraniji nego što sam juče bio.

 Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svim izazovima u našoj opštini

Objavljeno

dana

Autor

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svim izazovima u našoj opštini

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Jučerašnjom 9. Opštinskom izbornom konferencijom DPS na Žabljaku, nastavljen je trend kadrovskog snaženja partije u cilju efikasnijeg rada stranačke strukture i širenja podrške naše partije u ovoj opštini, saopšteno je iz Opštinskog odbora DPS Žabljak.

“Na konferenciji je učestvovao 81 delegat i izabran je novi saziv Opštinskog odbora. Osim novoizabranih 50 članova, ovo stranačko tijelo će po funkciji činiti i 18 odbornika naše partije iz Skupštine opštine Žabljak.

Advertisement

Na izbornoj konferenciji je bilo riječi o potrebi partije da nastavi proces reformi koji bi trebalo da rezultira novim kvalitetom javnih politika naše partije, intenziviranjem odnosa sa građanima i predanim radom u cilju rješavanja problema sa kojima se naši sugrađani susrijeću”, navode u saopštenju.

Ova izborna konferencija, kako dodaju, imala je za cilj i podmlađivanje sastava Opštinskog odbora kao i ravnopravnu rodnu zastupljenost.

“Podatak da novi Opštinski odbor u svom sastavu broji preko 30% žena i 25% mladih, pokazatelj je spremnosti da se stvori što jača i šira kadrovska struktura spremna da se uhvati u koštac sa svi izazovima, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

Konferenciji su prisustvovali potpredsjednik i koordinator ispred Predsjedništva DPS dr Jevto Eraković, član Izvršnog odbora Jovan Martinović, predsjednik Opštinskog odbora DPS Žabljak Milorad Zarubica, članovi Glavnog odbora iz naše opštine, kao i brojni drugi gosti”, zaključeno je u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

NSD: Abazović i Radulović ćutali dok je Rastoder vrijeđao SPC i srpski narod

Objavljeno

dana

Autor

NSD: Abazović i Radulović ćutali dok je Rastoder vrijeđao SPC i srpski narod

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Delegacija Crne Gore, koja u Njujorku boravi o trošku građana, mirno je odslušala uvrede koje je DPS-ov aktivista, pod okriljem Bošnjačkog saveza, uputio većinskoj Crnoj Gori vrijeđajući srpski narod i SPC, optužujući ih na jedan brutalan način uličarskim jezikom mržnje i šovinizma, navodi se u reagovanju Nove srpske demokratije (NSD) koji su osudili, kako kažu, nastup predsjednika Bošnjačkog saveza Crne Gore Esada Rastodera.

“U petak je, kako javljaju mediji bliski bivšem režimu, u Njujorku, predsjednik Bošnjačkog saveza Crne Gore Esad Rastoder žestoko kritikovao potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i savjetnika potpredsjednika, Filipa Adžića“, navode iz NSD-a.

Advertisement

Svima je, kako kažu, jasno da je bivši režim izvor svake mržnje i nepočinstva i prepreka pomirenju u Crnoj Gori, pa zato, dodaju, čudi šta je delegacija Vlade tražila na ovom sastanku.

“Ako je bila potreba da u nekoj njujorškoj kafani dobiju podršku okupljenog društva da DF ne uđe u rekonstruisanu Vladu dobili su je, ali se pitamo da li je to put ka stabilizaciji prilika u parlamentarnoj većini i Vladi. Ako je obilazak američkih kafana bio jedan od ciljeva Abazovićeve posjete, predložiće im DF dvadeset drugih kafana u Čikagu i na desetine drugih širom Amerike, gdje će im okupljeno društvo svašta reći zbog toga što je DF do sada bio isključen iz Vlade, poručuju iz NSD-a.

Prema njihovim riječima, od ovog sastanka su prošla dva dana, a još niko se, kako kažu, od predstavnika manjinskih naroda i takozvanih građanskih partija iz opozicije nije oglasio i ogradio od “šovinizma i nacionalizma predsjednika Bošnjačkog saveza, a nadamo se da ćutanje nije odobravanje”.

“NSD i DF oštro osuđuju ovakav nastup Esada Rastodera i ostaju pri stavu da Crnoj Gori nikada nije bila potrebnija politička stabilnost i pomirenje, da je rekonstrukcija Vlade i stabilnost parlamentarne većine jedina brana sve agresivnijoj kampanji bivšeg režima, koji je ovu državu za proteklih trideset godina toliko osiromašio i podijelio da će biti potrebno mnogo znanja i mudrosti da se saniraju sve štete koje su nastale.

Manjinskim narodima još jednom poziv da se izvuku iz ralja DPS-a, da prihvate ponudu parlamentarne većine i da u interesu svog naroda uzmu učešće u kreiranju društveno-političkih kretanja, a ne da u rukama DPS-a i satelita budu sredstvo destabilizacije političkih prilika u Crnoj Gori”, zaključuju iz NSD-a.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije