Povežite se s nama

Politika

Šehović: Evropska i evroatlanska većina neophodna, trenutna vlast trajno udaljava Crnu Goru od EU

Objavljeno

dana

Šehović: Evropska i evroatlanska većina neophodna, trenutna vlast trajno udaljava Crnu Goru od EU

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


“Crna Gora je po ko zna koji put na nekoj vrsti prekretnice, gdje bira između Evrope i političkog tumaranja koje joj je bilo svojstveno 90-tih godina, a kuda će se zaputiti ponajviše zavisi od onog dijela vlasti kojem je, za razliku od DF-a, makar deklarativno bliža evropska agenda. Pogrešan izbor bi te političke subjekte vodio ka političkoj marginalizaciji, a crnogorsko društvo bi trajno udaljio od evropske agende, kojoj su za sad makar deklarativno bili posvećeni”, poručio je na sjednici Opštinskog odbora Socijaldemokrata Berana potrpedsjesnik SD Damir Šehović, saopšteno je iz ove stranke.

Šehović je, obraćajujući se članovima Odbora kazao da upravo zato ti politički subjekti imaju posebnu, možda i istorijsku odgovornost, koje su nada se svjesni.

Advertisement

“Ukoliko bi se ponijeli odgovorno i prema sebi i prema državi, odbili danajske darove koje im se trenutno nude na anticivilizacijskoj političkoj trpezi i pokazali spremnost na postizanje kompromisa između svih progresivnih evropskih političkih struktura iz vlasti i opozicije, stvorili bismo pretpostavke ne samo za rješavanje najvažnijih pitanja iz evropske agende, poput vd stanja u sudstvu i tužilaštvu, već i za koncipiranje evropske i evroatlantske većine u Palamentu, koju okuplja program, a ne mržnja prema drugome”, naglasio je Šehović.

Ništa manja odgovornost, kako je naglasio Šehović, nije ni na našim međunarodnom partnerima, kojima je nakon jednogodišnjeg iskustva sa ovakvom parlamentarnom većinom valjda sad jasno da se ne može sa antievropskim i antiNATO subjektima sprovoditi evropska i evroatlantska politika. Naprotiv.

“Zato i naši međunarodni partneri imaju nemalu odgovornost, budući da vjerujem da ni njima nije u interesu da pasivno posmatraju destrukciju, rastakanje države u različitim oblastima, i udaljavanje od evropskog sistema vrijednosti. Već bi, čini se, po sve mnogo korisnike bilo da zauzmu proaktivniji pristup i ohrabre inkluzivan dijalog oko evropske agende, jer je to način da se onemogući retrogradnim političkim strukturama da budu u Vladi, ili da ucjenjuju tu istu Vladu”, zaključio je Šehović.

Poslanik Boris Mugoša se osvrnuo na aktuelnu situaciju u zemlji, ističući da živimo u izuzetno kompleksnom društveno-političkom ambijentu. On je rekao da građani danas funkcionišu u atmosferi ogromnih tenzija i političke nestabilnosti, da državom upravlja Vlada koja nema podršku čak i onih koji su je birali, da su na vlasti partije čija je jedina konstanta u koalicionom djelovanju medjusobno vrijeđanje, a da je životni standard značajnog broja građana za godinu dana značajno oslabio.

„Imamo mi kao partija sasvim jasne odrednice o svim dešavanjima u državi, pa tako i o nacionalnom pitanju, pitanju crkve i svim ovim škakljivim pitanjima. Ali, na kraju dana, postavlja se suštinsko pitanje – kakav je životni standard većine građana. A kada se to zapitamo, onda je dovoljno samo uporediti koliko namirnica se za isti novac iz prodavnice može sad kupiti a koliko prije godinu dana; koliko su cijene mnogih dobara i usluga za godinu dana skočile a većina građana prima iste, ako ne i manje plate; koliko je samo naših sugrađana u ovih godinu dana ostalo bez posla i još mnogo toga. To su pitanja na koja građani, prvenstveno, traže odgovor, a jasni odgovori na navedena pitanja govore o istinskim dometima ove vlasti“, zaključio je Mugoša.

Advertisement

Sastanku su prisustvovali i portparol Socijaldemokrata i predsjednik Omladine Socijaldemokrata Crne Gore, Nikola Zirojević, član Predsjedništva Socijaldemokrata Nermin Bećirović i predsjednik Odbora Glavnog grada Socijaldemorkata, Marko Rakočević.

Na sjednici Opštinskog odbora Socijaldemokrata Berana, koja je organizovana u susret predstojećem Kongresu partije, izabrani su delegati i kandidati za članove novog saziva Glavnog odbora.

Nakon odluke predsjednika Socijaldemokrata Ivana Brajovića da se na predstojećem Kongresu neće kandidovati za novi mandat, Odbor Socijaldemokrata Berana je jednoglasno odlučio da za novog predsjednika partije predloži aktuelnog potpredsjednika Damira Šehovića.Aktuelno
Advertisement

Politika

EP: Organizovani kriminal prepreka razvoju Z. Balkana

Objavljeno

dana

Autor

EP: Organizovani kriminal prepreka razvoju Z. Balkana

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Organizovani kriminal jedna je od glavnih prepreka razvoju regiona Zapadog Balkana, navodi se u Izvještaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP).

U Izvještaju o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadanom Balkanu, naglašava se potreba za iskorjenjivanjem političkih i administrativnih veza sa organizovanim kriminalom.

Advertisement

U dokumentu se govori o “očiglednom nedostatku volje vlasti u regionu da otvore bivše jugoslovenske arhive” i naglašava se važnost saradnje i dijeljenja obavještajnih podataka između regiona i međunarodnih partnera.

Kako prenosi Tanjug, izvještaj je usvojen sa 60 glasova za, četiri protiv i šest uzdržanih.

Poslanici EP pozvali su vlade u regionu da pojačaju svoje napore ka reformama u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Austrijski poslanik u EP Lukas Mandl pozvao je Evropsku uniju (EU) da podrži te napore kroz finansijsku pomoć i praktičnu saradnju.

“EU ne smije da koristi organizovani kriminal kao izgovor za odlaganje procesa proširenja, već treba da stane uz narod Zapadnog Balkana u njihovoj borbi protiv te pojave”, poručio je Mandl.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Pešić: Crna Gora nepokolebljiva na putu ka članstvu u Evropskoj uniji

Objavljeno

dana

Autor

Pešić: Crna Gora nepokolebljiva na putu ka članstvu u Evropskoj uniji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Crna Gora nepokolebljiva na daljem putu reformi, u cilju sticanja punopravnog članstva u EU, poručio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, general-major Rajko Pešić, koji je učestvovao na sastanku političkih direktora ministarstava odbrane zemalja članica inicijative Odbrambene saradnje zemalja Centralne Evrope (CEDC) i zemalja Zapadnog Balkana (CEDC+) koji je održan u Trakošćanu, u Republici Hrvatskoj.

On je istakao značaj ovakvih regionalnih inicijativa, koje predstavljaju snažan podstrijek državama u unaprjeđenju demokratskih principa, kao i uspješnom prevazilaženju izazova i ujedinjavanju odbrambenih kapaciteta. General Pešić je potvrdio čvrstu orijentaciju Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao perspektivi i garantu regionalne i globalne sigurnosti.

Advertisement

General Pešić je podsjetio na nedavnu izjavu predsjednice Evopske komisije, Ursule fon der Lajen da Evropska unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana.

Sa sastanka je upućeno ohrabrenje zemljama regiona da nastave sa ulaganjem napora u pravcu jačanja regionalne saradnje i sprovođenja reformi. Akcentovan je značaj povećanja uticaja CEDC inicijative u izgradnji čvršćih veza među zemljama Zapadnog Balkana u rješavanju zajedničkih bezbjednosnih izazova.

Sastankom je predsjedavala direktorica za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Republike Hrvatske, Dunja Bujan Šujster.

Ona je istakla da je CEDC inicijativa pokretačka snaga za snažniju i ujedinjeniju Evropu, kao podrška zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu evroatlantskih integracija.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Đukanović: Umjesto EU integracija, sada više govorimo o stabilnosti regiona

Objavljeno

dana

Autor

Đukanović: Između stabilnosti Balkana i integracije mora se povlačiti znak jednakosti

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu posljedica je dvije okolnosti – zaustavljenog procesa proširenja i poremećaja na relaciji Istok – Zapad, kazao je predsjednik države Milo Đukanović tokom susreta sa članovima Evropskog savjeta za međunarodne odnose.

„U tom kontekstu ukazao je na potrebu odlučnijeg i jasnijeg podsticaja zemljama Zapadnog Balkana za integraciju u EU, i odlučniju i promišljeniju zaštitu Regiona od malignog uticaja trećih strana što nije samo interes Zapadnog Balkana, već i Evrope“, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Advertisement

Predsjednik je iskazao i zabrinutost „da je oživljavanjem retrogradnih politika, posljednjih mjeseci Zapadni Balkan više na pitanju stabilnosti, nego integracija“.

„Uprkos tome, izrazio je spremnost Crne Gore da se bori za vrijednosti u koje vjeruje, napominjući da je Crna Gora sva svoja strateška postignuća ostvarila zahvaljujući funkcionalnosti države, što je sada dovedeno u pitanje i što se mora rješavati i u skladu sa očekivanjima javnog mnjenja“, stoji u saopštenju.

Članovi Savjeta, aktuelni i nekadašnji politički zvaničnici, evropski poslanici i istaknute ličnosti društveno-političkog života Evrope, fokusirani su na međunarodne vanjske odnose i države Jugoistočne Evrope.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije