Povežite se s nama

Novosti.rs

PLJAČKAO ŠIROM BiH I CRNE GORE: Višestruko osuđivani razbojnik osumnjičen za učešće u razbojništvu u Nikšiću

Objavljeno

dana

PLJAČKAO ŠIROM BiH I CRNE GORE: Višestruko osuđivani razbojnik osumnjičen za učešće u razbojništvu u Nikšiću

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


MITAR Knežević (41), rodom iz Nikšića, uhapšen je zbog sumnje da je učestvovao u oružanoj pljački pošte u Nikšiću u kojoj su maskirani razbojnici ubili radnika obezbeđenja LJubišu Mrdaka i navodno ukrali oko 400.000 evra.

Zapaljeni džip koji je korišćen tokom oružane pljačke, Foto V. Kadić

Advertisement

Knežević je priveden u Igalu, gde je policija pretresla stan u kojem je boravio. Nakon hapšenja određeno mu je 72-časovno zadržavanje, dok je ranije uhapšeni Stojan Albijanić (27) iz Bileće posle ispitivanja pušten na slobodu i crnogorsko pravosuđe nije tražilo njegovo pritvaranje.

Kako saznajemo, Albijanić je ispitan na okolnosti nabavke "nisan kaškaija" koji je korišćen u pljački, a ne zbog direktnog učešća u krvavom razbojništvu.

- Tužilaštvo je, postupajući po molbi Višeg državnog tužilaštva Crne Gore, u svojstvu osumnjičenog saslušalo S. A. iz Bileće zbog počinjenog krivičnog dela kriminalno udruživanje. Po zamolnici su izvršeni i pretresi prostorija i vozila koje je koristio i oduzeti predmeti biće dostavljeni Višem državnom tužilaštvu Crne Gore - rekao je portparol OJT Trebinje Srđan Vukanović.

Advertisement

Mitar Knežević prilikom jednog hapšenja u Banjaluci, Foto O. Matavulj

U policiji saznajemo da se Kneževićeva uloga u pljački detaljno istražuje, a istovremeno se traga i za ostalim učesnicima razbojništva. Zasad nema indicija da su pljačkaši poreklom iz BiH i istraga je usmerena ka Crnoj Gori.

Inače, uhapšeni Knežević u policijskim evidencijama važi za okorelog kriminalca koji je više puta osuđivan zbog oružanih pljački. U avgustu 2016. pravosnažno je osuđen na pet godina i sedam meseci zatvora zbog pljačke 540 KM iz pumpe "Nestro petrol" u Banjaluci i posedovanja oružja.

Advertisement

UBIJEN LJubiša Mrdak, Foto Privatna arhiva

 

Prethodno je zbog pljačke 25.000 evra iz Prve crnogorske banke u Podgorici 2010. godine osuđen na pet i po godina zatvora. Zbog šverca 20 kilograma marihuane iz Crne Gore u Banjaluku 2007. je osuđen na tri godine zatvora. U nedostatku dokaza pravosnažno je oslobođen krivice za pljačku Inteza San Paulo banke u Mostaru iz koje je u martu 2009. ukradeno 12.000 KM, iako je prvostepeno bio osuđen na četiri godine zatvora.

U oktobru 2009. banjalučka policija je Kneževića sprečila u pljački transporta novca pošte na Železničkog stanici. Znajući da se sprema pljačka policija je pripremila zamku.

Advertisement

Razbojnici su se dali u bekstvo ukradenim automobilom BMV 520. Tokom policijske potere jedan je iskočio iz vozila, a Knežević je uhapšen nakon što je sleteo s puta u Vrbanjcima kod Kotor Varoša.

Obećao da neće nikad više

Nakon što je 2016. godine priznao krivicu za pljačku benzinske pumpe u Banjaluci Mitar Knežević je od sudskog veća tražio da ga odmah upute na izdržavanje kazne.

- Pre nekoliko meseci sam izašao iz zatvora i sasvim sam siguran da se nikada više neću baviti krivičnim delima - rekao je tada Knežević.

Advertisement

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKUNovosti
Advertisement

Novosti.rs

MILO PONOVO PROVOCIRA: „Otvoreni Balkan je politički marketing pre nego ozbiljna ideja“

Objavljeno

dana

Autor

MILO PONOVO PROVOCIRA: "Otvoreni Balkan je politički marketing pre nego ozbiljna ideja"

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović rekao je danas, komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, da se pridružuje onima "koji misle da je reč o političkom marketingu, pre nego ozbiljnoj ideji".

Foto Novosti

Advertisement

Đukanović kaže da ta ideja nije konzistentno formulisana od starta, niti je od starta ponuđena svim zemljama regiona, a posebno je problem, kako smatra, kredibilitet pojedinih autora.

- Pridružujem se onima koji misle da je reč o političkom marketingu, pre nego ozbiljnoj ideji", rekao je Đukanović na Balkanskom integracionom forumu u Podgorici, prenele su Vijesti.

On je dodao da primećuje da je ova struktura Evropske komisije (EK) mnogo naklonjenija regionu nego prethodna i da je poslala dosta ohrabrujućih poruka.

Advertisement

S druge strane, kako je rekao, poslato je dosta i drugačijih poruka sa važnih adresa, što stvara konfuziju kada su evropske integracije u pitanju.

Đukanović je naveo i da ga čine nespokojnim poruke o nekom odloženom članstvu, o nekom drugačijem partnerstvu sa državama Zapadnog Balkana.

- Problem Zapadnog Balkana je nestabilnost, zbog dugog zaostajanja u ekonomskom razvoju. U siromaštvu se lakše razvija netolerancija što vodi u genocid - kazao je on.

Advertisement

Đukanović je dodao i da Crna Gora ni jednom nije bila u nedoumici kada je u pitanju evropski put, bez obzira na uticaj Rusije.

Kazao je da je Crna Gora bila otvorena za svakog ko je želeo da radi sa njom, pa su to bili i ruski investitori.

- Samo je jedna ozbiljna investicija bila iz Rusije, a to je bila investicija u aluminijumsku industriju - naveo je predsednik Crne Gore.

Advertisement

Prema njegovim rečima, još postoje centri moći koji žele da vode Titovu spoljnu politiku, a oni koji vode takvu politiku, nisu se ni sami opredelili kom krugu žele da pripadnu.

Đukanović je Evropskoj uniji poručio da kaže da li želi zemlje Balkana.

- Idemo tim putem i kada bi nakon toliko godina neko u EU odsvirao kraj za politku proširenja, mi bismo nastavili ovim putem. Crna Gora je već dugo na tom putu. Mi smo Evropljani, mi smo svoji na svome. Moramo računati na pravila da bismo postali deo kluba. Šta je alternativa, da li ovo što se nudi iz Moskve? Zaista je izlišno razgovarati na tu temu - zaključio je Đukanović .

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

NOVA SVETINJA KOD PLJEVALJA: Gradiće se hram u selu Kakmuže

Objavljeno

dana

Autor

NOVA SVETINJA KOD PLJEVALJA: Gradiće se hram u selu Kakmuže

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U SELU Kakmuže kod Pljevalja, u blizini gde je nekad postajao i manastir i crkva biće izgrađen hram Svetih apostola Petra i Pavla, navedeno je na veb sajtu Eparhije mileševske.

Eparhija mileševska

Advertisement

U četvrtak je episkopu mileševskom Atanasiju svečano uručen Ugovor o poklonu zemljišta u mestu Kakmuže kod Pljevalja na kom će biti izgrađen hram.  Darodavac zemljišta je Milovan Savičić rodom iz Kakmuža koji živi i radi u Beogradu, navedeno je iz Eparhije mileševske.

Nakon overe i predaje Ugovora upriličeno je druženje i zajednički ručak da bi se proslavio početak ovog bogougodnog dela.

Jedan od inicijatora gradnje hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kakmužama, Marinko Bajčetić, izneo je nekoliko zanimljivih istorijskih podataka o selu Kakmuže:

Advertisement

– Naše selo je kroz istoriju delilo sudbinu ljudi ovog kraja. Učestvovalo u svim bunama, ustancima, ratovima. Kakmuže ima i svoju duhovnu istoriju. Ono ima jedan deo koji se zove Nemanja, i to je verovatno jedinstveni toponim u celom srpstvu. Ispod je bio rudnik, manastir i crkva, a u sred sela je bila crkva Svetih apostola Petra i Pavla, i mi sada, uz Božiju pomoć, i pomoć dobrih ljudi, želimo da je uzdignemo i obnovimo. Istorijski je dokazano da su u tom delu Kakmuža živeli neki od Nemanjića koji su kasnije, pod naletom Turaka, odselili za Dubrovnik. Stara crkva Svetih Apostola se nalazila na jednom dosta nepristupačnom mestu. Kakmužani su više puta pokušavali da je obnove ali u tome nikad nisu uspeli. Ideja o izgradnji crkve među stanovnicima Kakmuža nikad nije prestala i evo sada su se stekli uslovi da se krene u gradnju. Nadamo se da ćemo, uz pomoć Boga i dobrih ljudi, uspešno privesti kraju ovaj projekat-kazao je Bajčetić.

Vladika Atanasije je sa pažnjom saslušao ovaj istorijski osvrt i blagoslovio ideju i želju stanovnika Kakmuža da se hram gradi.

– Prvi deo posla smo uradili, zemljište za budući hram je u vlasništvu Crkve. Sada je potrebno da objedinimo snage, da objedinimo znanje i da složno pristupimo ovome poslu. Danas je najosnovniji deo posla obavljen, dogovor je tu, i da počnemo odmah. Sada više odustajanja nema, u tome smo svi složni. Moramo svakako završiti ovaj blagosloveni naum, i da što pre osveštamo novi hram, kazao je vladika Atanasije.

Advertisement

Rudnik uglja će pomoći izgradnju srpskog pravoslavnog hrama u Kakmužama

Po blagoslovu episkopa mileševskog Atanasija formiran je Odbor koji će organizovati proces izgradnje. Na poziv meštana Kakmuža u Odbor je primljen i izvršni direktor Rudnika uglja AD Pljevlja, Milan Lekić, koji je obećao da će kompanija pomoći izgradnju srpskog pravoslavnog hrama u ovom selu.

-Iskreno sam počastvovan pozivom da budem jedan od onih koji će na neposredan način svedočiti vaskrsu srpskog pravoslavnog hrama i u ovom delu naše opštine. Kao što je istakao gospodin Marinko Bajčetić, u podnožju lokaliteta Nemanja postojala je crkva Svetih apostola Petra i Pavla, zadužbina svetorodne dinastije Nemanjića. To je podatak koji obavezuje svakog Srbina, ne samo Pljevljaka ili meštanina Kakmuža, da učini sve kako bi, nakon toliko vekova na ovom prostoru ponovo zasijala crkva. Zato, kao direktor Rudnika uglja, mogu da obećam da ćemo učiniti sve što je u našoj moći, da pomognemo izgradnju ovog hrama, kao što smo, kao društveno-odgovorna kompanija, to i radili sve ovo vreme - saopštio je Lekić.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

LAJČAK ODGOVRIO MILU: „Ne treba da tražite alternativu, gospodine Đukanoviću“

Objavljeno

dana

Autor

LAJČAK ODGOVRIO MILU: "Ne treba da tražite alternativu, gospodine Đukanoviću"

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


SPECIJALNI izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak rekao je da integracija Zapadnog Balkana u EU nema alternativu.

Foto Tanjug

Advertisement

- Ne treba da tražite alternativu, gospodine Đukanoviću. Proces je mnogo sporiji nego što smo se nadali i želeli - kazao je Lajčak na Balkanskom integracionom forumu u Podgorici.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novi Komentari

Najčitanije