Povežite se s nama

Crna Gora

Šaljaj: Slijedi nam intelektualni preobražaj romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Šaljaj: Slijedi nam intelektualni preobražaj romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Romskog Savjeta Mensur Šaljaj obratio se saopštenjem za javnost.

Saopštenje prenosimo u cjelosti

Advertisement

Predsjednik Romskog Savjeta je istakao: promjene koje su se ovih dana desile  u romskom savjetu  bile su neminovne i neophodne i to se nije moglo izbjeći. Ako neko misli da su promjene  deklarativnog karaktera, ubrzo će shvatiti da su bili u zabludi. Savjet nastavlja sa radom tamo gdje  smo  stali za dobrobit našeg naroda. Ostavkom dugogodišnjeg predsjednika Romskog savjeta, svjestan sam da sam na sebe preuzeo veliku odgovornost i obavezu. Zahvalan sam članovima romskog savjeta, koji su mi ukazali povjerenje, da  u narednom periodu obavljam  dužnost  predjsednika  Romskog Savjeta.

Učinit ću sve da  opravdam  povjerenje   mojih sunarodnika, kako Roma tako i Egipćana, jer smatram da  su problemi Roma i Egipćana identični. Mnogo toga nam je zajedničko, a eventualne razlike ćemo ostaviti po strani. Cilj mi je želja da se bavimo zajedničkim problemima, jer zlo i dobro djelimo zajedno.  Tako sam  vaspitan od djetinstva, tako ću se i ponašati, da ne pravim podjele u društvu, uostalom zajedno ćemo lakše do cilja, a cilj  nam je da ostvarimo naša prava i da se za njih institucionalno izborimo.  Funkciju predsjednika Romskog  savjeta doživljavam kao obavezu i odgovornost prema svom narodu i državi kojoj  pripadam.

Neću, ne želim,  niti ću ikada pristati da budem vođa, kojeg bez pogovora treba slušat, želim da budem na usluzi svom narodu, da mi ukažu na svaku eventualnu grešku ili propust, tako sam vaspitan i tako će ostati, sve dok budem obavljao funkciju predsjednika. Problema je mnogo, decenijama  su stavljeni pod tepih i do danas su ostali  nerješeni. O tome ću javnost detaljno informisati nekom drugom prilikom.

Kao predsjednik Romskog savjeta ponašat ću se kao prvi među jednakima sa mojim saradnicima, a prevashodni cilj će nam biti, institucionalno zalaganje  za poboljšanje položaja našeg naroda u Crnoj Gori. Nećemo promjeniti kurs naših zalaganja ni za jedan pedalj. Zalagat ćemo se za demokratsko društvo, građansku Crnu Goru, gdje ćemo i mi kao  manjina  institucioanlno  definisati svoj status pod vedrim nebom Crne Gore.  Želimo da aktivno učestvujemo u  odlučivanju  i kreiranja društvenih  procesa u Crnoj Gori.

Koristim priliku da  svima  poručim, nećemo biti ničiji pijuni. Nemojte nas tako doživljavati, jer ću Vas razočarati. Ovo je prilika da sprovedemo u djelo ono za šta sam se oduvjek zalagao: „intelektualni preporod i preobražaj romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori“. Samo nas nemojte sputavati i opstruirati, očekujemo podršku, ruku prijateljstva i saradnje  svih  subjekata, koji su spremni da nam pomognu na putu, kojeg smo odavno definisali, a nikada je nismo sproveli do kraja: Integracija bez asimilacije.

Advertisement

Želim svima da poručim da ćemo se za naša prava institucionalno boriti mnogo energičnije, odlučnije, nego što je to bilo do sada, svakako demokratski u skladu sa Ustavom Crne Gore i međunarodnim standardima. Nastojat ćemo da poboljšamo saradnju  i gradimo međusobno povjerenje, sa Ministarstvom prosvjete nauke kulture i sporta, Ministarstvom Finansija i socijalnog staranja, Ministarstvom pravde ljudskih i Manjinska prava, Fondom za zaštitu i ostvarivanje  manjinskih prava Crne Gore, kao i sa ostalim međunarodnim institucijama i Nevladinim Organizacijama.

Naš slogan u našim svakodnevnim aktivnostim biće: Pravda i jednakost za sve i u svim segmentima društvenog djelovanja.  Institucionalno ćemo se boriti protiv svih oblika javne i skrivene diskriminacije po bilo kom osnovu. Mnogo je primjera selektivne pravde u našem svakodnevnom životu, a selektivna pravda je najgora vrsta nepravde. Ukazat čemo na to, jer nemamo pravo da ćutimo, to dugujemo sadašnjim, ali i budućim generacijama. Ovo je bio moj pokušaj da se ukratko iskreno  predstavim građanima Crne Gore,  narodu kojem pripadam,  crnogorskoj javnosti, međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Crnoj Gori i Ambasadama.

 Aktuelno
Advertisement

Crna Gora

U protekla 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Objavljeno

dana

Autor

U protekla 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


U Crnoj Gori u protekla 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih nezgode u kojima su tri osobe teže povrijeđene.

Prema podacima policije u Podgorici i Nikšiću su se dogodile po tri nesreće, a u Baru dvije.

Advertisement

Po jedna saobraćajna nezgoda je evidentirana na Cetinju, Danilovgradu, Budvi, Herceg Novom i Pljevljima.

Policija je izdala 286 naloga za uplatu novčanih kazni i podnijeta 27 prekršajnih prijava.

Policija je oduzele šest pari registarskih oznaka.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Izostala podrška policije djevojci koja je prijavila oca: Ništa to kad nije u skorije vrijeme prijetio

Objavljeno

dana

Autor

Izostala podrška policije djevojci koja je prijavila oca: Ništa to kad nije u skorije vrijeme prijetio

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Građanskom aktivisti, generalnom sekretaru Crnogorskog helsinškog odbora, Aleksandru Saši Zekoviću juče se za pomoć obratila dvadesetogodišnja djevojka zbog toga što je policija odbila da joj pomogne kada je u subotu, odmah iza ponoći, prijavila oca da je prati, a koji je ranije prijavljivan za nasilje u porodici. Obrazloženje policajca koji joj se javio na telefon bilo je: „Ništa to kad nije u skorije vrijeme prijetio“.

Zeković je Pobjedi potvrdio da je odmah juče uputio dopis u ime CHO direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu sa zahtjevom da naloži provjeru zašto je izostala brza i efikasna podrška policije ovoj djevojci.

Advertisement

Objašnjava da je ona prijavila ugrožovanje sigurnosti od jednog od roditelja.

– Oko ponoći sam primjetila oca da me čeka da završim sa poslom. Osjetila sam strah, sakrila sam se i čekala da ode. Poslije određenog vremena, kada je vidio da me nema, svojim vozilom se, pod punim gasom, uputio ka zgradi gdje stanujem gdje je nastavio da me čeka. Tada sam pozvala policiju, međutim, dobila sam odgovor da se tu ništa ne može uraditi, jer ako mi nije prijetio te noći da oni tu ne mogu ništa uraditi – ispričala je ona Zekoviću.

Plakala je i molila policiju da nešto urade i da provjere dosije njenog oca, jer je već bio privođen zbog nasilja u porodici.

– Na to je policajac odgovorio: „Ništa to kad nije u skorije vrijeme prijetio“. Ukazala sam i na slučaj pokojne Šejle da je isto tako tražila pomoć koja je izostala, na što je policajac rekao: „To nije isto“ – navela je ona.

Kada je izostala policijska podrška ova dvadesetogodišnjakinja je, kako je ispričala Zekoviću, rekla ocu da se nalazi „blizu Mašinske škole, u blizini stanice policije“ i kad se on uputio tamo, ona je ušla u zgradu u kojoj stanuje i zaključala se u stan.

Advertisement

– Crnogorski helsinški odbor je zatražio od Brđanina da naloži hitne provjere zašto je izostala blagovremena i djelotvorna podrška policije, kao i da se pažljivo presluša razgovor između građanke i policijskog službenika koji je morao biti evidentiran na registrofonu – kazao je Zeković za Pobjedu.

Dodaje i da je CHO ostvario direktan kontakt sa Brđaninom, „koji je pokazao senzibilisan i profesionalan odnos prema slučaju i najavio preduzimanje hitnih provjera“.

– Obavijestio nas je i da je obraćanje CHO odmah dostavljeno na dalje postupanje načelniku Centra bezbjednosti Goranu Jokiću – rekao je Zeković.

On ističe da je izuzetno važno da policija ima brz odgovor, upozoravajući da svaka nezainteresovanost i odgađanje policijskog postupanja žrtvu nasilja može izložiti dodatnom riziku.

– Policijski službenik u konkretnom slučaju je trebalo da reaguje preventivno i uputi patrolu kako bi se procijenila stvarna ranjivost i ugroženost žrtve i odgovorilo na njenu potrebu da bude zaštićena – kategoričan je Zeković.

Advertisement

Brine ga što je izostala podrška policije „građanki kojoj se mogla i trebala pružiti pomoć“.

– Policija je trebalo da je isprati do ulaza u stan, kako bi i bliski rođak vidio da nije bez zaštite što bi, uz razgovor sa njim, i te kako moglo preventivno i upozoravajuće uticati na njegovo dalje ponašanje i njen osjećaj sigurnosti – ističe Zeković, koji je bio i dugogodišnji predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Nevladina organizacija Centar za ženska prava objavila je nedavno da je u Crnoj Gori svakog drugog dana po jedna žena žrtva porodičnog nasilja, navodeći da im se za deset mjeseci ove godine za pomoć obratilo 180 žena za pomoć.

Upozorili su i da se žene koje pretrpe nasilje, najčešće prvo obrate institucijama.

Iz Instituta za javno zdravlje prije nekoliko dana su saopštili da u Crnoj Gori rodno zasnovano nasilje spada u skrivene i visoko stigmatizovane teme, pa se nasilje veoma rijetko prijavljuje.

Advertisement

U saopštenju kojim su iskazali podršku narandžastoj kampanji „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, kako bi se skrenula pažnja javnosti na žene i djevojčice da ne kriju i ne trpe bilo kakav oblik nasilja, već da moraju biti zaštićene, a nasilnici najoštrije kažnjeni, ukazali su da je jedan od ozbiljnih razloga neprijavljivanja nasilja nepovjerenje u one institucije, koje bi trebalo da budu na prvoj liniji pružanja pomoći žrtvama.

Nasilje u porodici u žiži je crnogorske javnosti od 30. septembra kada je na kućnom pragu svog porodičnog doma, gdje je potražila spas, ubijena devetnaestogodišnja Šejla Bakija. Ubio je nevjenčani suprug Ilir Đokaj (28), koji je teško ranio i njenog oca.

Ispostavilo se da je Bakija živjela u strahu od Đokaja i da ga je prijavljivala, ali institucije nijesu postupile adekvatno.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Bar: Ulcinjanka osumnjičena da je ukrala 4.400 dolara, državljanin Srbije za krađu novca i oružja

Objavljeno

dana

Autor

Bar: Ulcinjanka osumnjičena da je ukrala 4.400 dolara, državljanin Srbije za krađu novca i oružja

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Barska policija je uhapsila L.I. (21) iz Ulcinja zbog sumnje da je izvršila krivično djelo teška krađa.

“Ona je u naselju Dobra voda u Baru prilikom vožnje u vozilu oštećenog lica iskoristila njegovu nepažnju i iz torbice otuđila novac u iznosu od 4.400 američkih dolara”, saopšteno je iz policije.

Advertisement

Osim toga, u Baru je policija uhapsila i D.M. (40) iz Srbije zbog sumnje da je izvršio krivično djelo krađa i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“On je iz porodične kuće oštećenog lica otuđio pištolj Zastava CZ99, kalibra 9 mm LUGER i pištolj Zastava CZ M57, kalibra 7.62 mm”, navode iz policije

Intenzivnim radom barske policije izvršioci ovih djela su identifikovani, locirani i procesuirani.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije