Povežite se s nama

Društvo

CGO: VDT ima obavezu da preuzme slučaj „bjelopoljskih beba“

Objavljeno

dana

CGO: Očekujemo osuđujuću presudu za Lakićević Đuranović

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„kako bi se pravda zadovoljila“

CGO: VDT ima obavezu da preuzme slučaj „bjelopoljskih beba“

„CGO cijeni da je jako važno da v.d. VDT-a preuzme predmet iz bjelopoljskog Tužilaštva u VDT na dalje postupanje, kako bi se sačinila adekvatna žalba, ali i temeljno procjenio rad dosadašnjeg postupajućeg tužioca“

Advertisement

Foto: CGO

Advertisement

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da pruža punu podršku oštećenim roditeljima u slučaju „bjelopoljskih beba“ i traži od v.d. Vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića da preuzme predmet od društvenog značaja iz nadležnosti Višeg suda u Bijelom Polju na dalje postupanje.

„Dva puta je u ovom slučaju donešena osuđujuća sudska odluka za Tomislava Jeremića, Haku Tahirović, Zvonka Puletića i Jelu Cimbaljević, sa zatvorskim kaznama, a Vrhovni sud je, zbog pogrešne primjene materijalnog prava, ukinuo presudu Apelacionog suda, ne ulazeći u činjenično stanje ovog slučaja. Trenutno je u ponovljenom postupku, pred Višim sudom u Bijelom Polju, izrečena nepravosnažna oslobađajuća presuda za ove optužene ljekare. To ukazuje i na izvjesnu odgovornost postupajućeg tužioca koji, sudeći po ovim dostupnim činjenicama, nije postupio dovoljno savjesno u ovom osjetljivom i vrlo važnom slučaju“, navodi se u saopštenju koje potpisuje viša pravna savjetnica Snežana Kaluđerović.

Advertisement

Dodaje da CGO cijeni da je jako važno da v.d. VDT-a preuzme predmet iz bjelopoljskog Tužilaštva u VDT na dalje postupanje, kako bi se sačinila adekvatna žalba, ali i temeljno procjenio rad dosadašnjeg postupajućeg tužioca.

„CGO pronalazi utemeljene za ovo u sumnjama da je propust državnog tužiova u kvalifikaciji djela rezultirao oslobađajućim ishodom za okrivljene. Oštećeni roditelji su protestom 20. novembra u Bijelom Polju ponovo javno tražili pravdu, a u nadi da će njihov poziv čuti pravosudni organi, ali i svi građani koji se, u ovom sistemu, mogu naći u njihovoj situaciji. Koliki značaj ima slučaj bjelopoljskih beba i kako taj slučaj percipiraju građani ukazuje možda i činjenica da je snimak protesta roditelja u Bijelom Polju pregledan gotovo 330.000 puta na facebook stranici Vijesti iz Bijelog Polja, uz ogroman broj komentara u kojima građani saosjećaju sa oštećenima. Podsjećanja radi, 2014. godine u bjelopoljskom porodilištu zbog nesavjesnog pružanja ljekarske usluge, došlo je do pogoršanja zdravstvenog stanja tek zdravorođenih beba od kojih je kod jedne nastupila smrt, a druge su dovedene u ozbiljnu zdravstvenu opasnost“, navodi se u saopštenju.

Kako sud ne veže kvalifikacija djela Tužilaštva, Kaluđerović navodi, da je neophodno da v.d VDT u žalbenom postupku obrazlažući ljekarsku krivicu i njen kontekst društvenog značaja, ovaj predmet uzme u prioritetno razmatranje nakon dostavljene prvostepene odluke koja već kasni sa uručenjem.

Advertisement

„Na žalost poslije sedam godina, još uvijek nema elementarnog nivoa zadovoljenja pravde, koja bi se u ovakvim i sličnim slučajevima morala potvrditi, da bi sudska praksa pokazala značaj generalne prevencije i dodatni oprez zdravstvenog sistema koji je zakazao zbog neodgovornosti optuženih. CGO smatra da nova oslobađajuća presuda za ljekare ukazuje da je negdje u procesno-pravnoj proceduri i tumačenju zakazao i tužilačko-sudski sistem a što zahtijeva ozbiljan institucionalni odgovor“, navodi se u saopštenju.


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Objavljeno

dana

Autor

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Svjetski dan divljih vrsta

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta, saopštili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

„Dok je svijet u globalnoj krizi, a naše misli sa unesrećenim i žrtvama, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti“, navodi se u njihovom saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da šume, mora, okeani, rijeke i tla nam pružaju kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život, a da bez njih ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, kako su kazali, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj ekonomije i društva.

„Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto. Naše zemlje su izrazito bogate divljim vrstama koje održavaju ekosistem u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih“, poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Advertisement

Ističu i da je naša regija često ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta, te da su lokalne i strane vrste ugrožene zbog čovjekovih aktivnosti.

Kao pravi primjer toga navode nedavni slučaj odbjeglog mladunčeta lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a da smo prije nekoliko mjeseci svjedočili nezakonitom prevozu odraslog tigra trajektom u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje. Sve to, navode iz WWF pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.

Kaznena djela protiv divljih vrsta su među najunosnijim aktivnostima organiziranog kriminala u svijetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, dodaju oni.

Advertisement

„WWF kroz projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi“ (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i u konačnom na smanjenju kaznenih djela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine. Tako doprinosi oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema“, navodi se u njihovom saopštenju.

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

Objavljeno

dana

Autor

"Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ijzcg održao promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama“

Advertisement

Sa radionice, Foto: IJZCG

Advertisement

U sklopu sprovođenja projekta „Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke – ON TIME“ (Interereg CBC HR-BA-ME 2014-2020 Program), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) održao je prvu promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi, 1. marta ove godine.

Iz IJZCG je saopšteno je na promotivnom događaju Mobilni tim IJZCG održao predavanja na temu Preventivni programi za rak debelog crijeva i rak dojke u Crnoj Gori.

Advertisement

Predavanja su održale dr Adrijana Vujović spec. epidemilogije i dr Marija Todorović, spec. epidemiologije.

Radionica Tuzi
foto: IJZCG

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama. U interaktivnom radu dati su savjeti i odgovoreno ja na sva pitanja i nedoumice prisutnih o prevenciji i značaju ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. Takođe radionicu su građani pratili i putem Zoom linka“, piše u saopštenju.

Iz IJZCG su rekli da je u okviru projekta ON TIME, planirano održavanje promotiovno-edukativnih radionica u osam opština Crne Gore (Tuzi, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Podgorica) u cilju edukacije i podizanja svijesti stanovništva o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao i da se u opštoj populaciji, posebno u ruralnim područjima ali na lokalnom nivou poboljša socijalna mobilizacija za skrining programe raka debelog crijeva i raka dojke.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Objavljeno

dana

Autor

Da li vakcine sadrže kancerogene sastojke i toksine?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 63,1 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 61,3 odsto.

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva.

Advertisement

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primile su 62 osobe, a revakcinisano je 78.

Treću dozu primile su 94.973 osobe, a u posljednja 24 sata 125.

Masovna vakcinacija protiv Kovid-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije