Povežite se s nama

Novosti.rs

PROLAZI VREME TAJKUNA: Premijer Krivokapić predstavio program „Crna Gora odmah“ i najavio rekordna ulaganja

Objavljeno

dana

PROLAZI VREME TAJKUNA: Premijer Krivokapić predstavio program "Crna Gora odmah" i najavio rekordna ulaganja

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BUDŽETOM za narednu godinu predviđena je realizacija 302 projekta, od čega je čak 117 potpuno novih, te će Crna Gora u narednoj godini biti najveće gradilište u Evropi, najavio je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić predstavljajući program "Crna Gora odmah".

Premijer Zdravko Krivokapić, Foto gov.me / printskrin

Advertisement

Kako je kazao, prolazi vreme tajkuna, a dolazi vreme da se podigne standard građana.

Kako je najavio premijer, kapitalnim budžetom predviđeno je 248 miliona evra, odnosno 11 odsto ukupnog budžeta što je ujedno, kako je istakao, rekordno izdvajanje za Crnu Goru.

Prema rečima Krivokapića, Vlada se opredelila da ključ bude kroz povezivanje, i to kroz saobraćaj te je većina novca, odnosno 169 miliona evra iz kapitalnog budžeta namenjena za tu oblast. Za zdravstvo je opredeljeno 8,78 miliona, nešto više od 16 miliona za obrazovanje, za socijalu je opredeljeno 1,15 miliona, a za turizam 2,38 miliona evra.

Advertisement

U okviru zdravstva planira se ukupno 25 projekata, od toga 14 bolnica, 10 domova zdravlja i stomatoloških ambulanti, te jedna mesna ambulanta.

- Želimo da vratimo ono što smo deci oduzeli, a to je bilo u našim školama. Imali smo u skoro svakoj školi stomatološku ordinaciju - kazao je Krivokapić.

Ulaganja u zdravstvu ogledaće se i kroz izgradnju bolnice u Pljevljima, ali i gradske bolnice u Podgorici, obećava premijer.

Advertisement

Uložiće se, najavio je Krivokapić i u 43 projekta u delu obrazovanja, te se, između ostalog, planiraju ulaganja u 17 vrtića i 16 osnovnih škola. On smatra da su skromna sredstva izdvojena za socijalu, gde se planira ulaganje u dva doma za stare i dva centra za decu sa smetnjama u razvoju i poručio da bi se to trebalo ispraviti naredne godine.

Kada je reč o kulturi, kapitalnim budžetom predviđeno je 7,77 miliona, za državnu upravu 9,1, za sport gotovo 4,9 miliona, a za ekologiju nešto više od 14 miliona evra.

Prvi čovek Vlade najavio je i završetak radova na novom objektu Crnogorske akademije nauka i umetnosti, za šta su kapitalnim budžetom predviđena tri miliona evra, kao i završetak gradnje fudbalskog stadiona na Cetinju.

Advertisement

SEVER

NAJVIŠE projekata, 113 od ukupno 302 predviđeno je za severni deo države, a njihova vrednost je 76,7 miliona evra. Za centralni region planira se 109 projekata vrednosti 60,5 miliona, dok su na jugu planirana 73 projekta vredna 26,7 miliona.

Foto gov.me / printskrin

Između ostalog, Krivokapić je najavio efikasan odgovor na energetsku krizu, navodeći da je neophodno iskoristiti potencijale.

Advertisement

- Pod hitno treba graditi HE "Komarnica", zatim Vetroelektranu Gvozd, Brajići, solarnu elektranu na Briskoj gori i Veljem brdu. Mi želimo da radimo, gradimo i stvorimo uslove da svi građani osete boljitak. Moramo manje pričati i zasući rukave. Crna Gora nema vremena za čekanje, moramo krenuti u realizaciji projekata - kazao je Krivokapić.

Predstavljeni program drugi je od ukupno četiri planirana. Prvi, "Evropa sad" koji podrazumeva povećanje minimalne ali i ostalih zarada, prema rečima premijera, građani su oberučke prihvatili, te očekuje da podršku dobije i u Skupštini. Preostala dva programa, kako je najavio, trebalo bi da budu završena do sredine sledećeg meseca.

ODBIJANJE BI BILO UDAR ZA GRAĐANE

UBEĐEN sam da nema poslanika koji neće dići ruku za ovakav predloženi budžet. To bi bio udar na građanina. Zaboravimo političke razlike, koje će uvek postojati. Ovo nije priča o politici već o programu. Ne znam kako bilo ko od političara može reći da su četiri Vladina planirana projekta loša i da ne valjaju. Ako nešto valja popraviti, dajte, unapredite. Objasnite glasačima zašto je to loše - poručio je Krivokapić.

AdvertisementNovosti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

ŽRTVE JAME „KOTOR“ JOŠ ČEKAJU SMIRAJ: U Skupštini pokrenuto pitanje nerasvetljenog zločina komunista u Drugom svetskom ratu

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


JAMA "Kotor" u gornjepoljskom kraju kod Nikšića u svojim dubinama decenijama krije kosti žrtava komunističkog terora u Drugom svetskom ratu.

Foto Skupština CG

Advertisement

Pretpostavlja se da je na ovom mučilištu zatrpano oko 300 ljudi. Porodice onih kojima je presuđeno bez suda čekaju dan kada će preuzeti posmrtne ostatke i dostojno sahraniti.

Nažalost, nadležne državne institucije još nisu započele ekshumaciju iako su istražne radnje u ovom slučaju započete još u februaru 2018. godine. Na to je juče ukazao poslanik Demokratskog fronta profesor dr Budimir Aleksić tražeći odgovor od ministra pravde Marka Kovača kada će se krenuti sa mrtve tačke.

- Punih 76 godina nakon tih monstruoznih zločina, novinari reporteri su u februaru 2018. potvrdili postojanje masovne grobnice u blizini Nikšića - jame zvane "Kotor". Prvi put od surovih zločina, koji su u kontinuitetu trajali više od godinu (od početka 1942. do marta 1943), tajnu jame bezdanice u mestu Dubrave iznad nikšićkog sela Šume, ekipa novinara je otkrila fotografijama posmrtnih ostataka stradalih mučenika. Iako je dan nakon objavljivanja ove informacije tužilaštvo najavilo reakciju, konkretnih pomaka u tom pravcu nije bilo, i još ih nema - kazao je Aleksić.

Advertisement

Budimir Aleksić, Foto DF

On je podsetio da je u martu 2020. Savet za građansku kontrolu rada policije pozvao Institut za javno zdravlje da Višem državnom tužilaštvu u Podgorici bez daljeg odlaganja dostavi izveštaj o mikrobiološkoj analizi vazduha u jami "Kotor", jer to nije učinjeno ni nakon pola godine.

- Sanitarno-ekološki inženjer Instituta za javno zdravlje Dušan Kostić još je 16. septembra 2019. sa zida jame, na dubini od dva i po metra, vatrenim štapićem izuzeo uzorak vazduha zbog mikrobiološke analize, ali o tome nije dostavljen odgovarajući izveštaj. Savet za građansku kontrolu rada policije je proveravao zašto su službenici Centra bezbednosti Nikšić tek početkom marta 2020. Višem državnom tužilaštvu dostavili službenu zabelešku o aktivnostima sanitarno-ekološkog inženjera Instituta za javno zdravlje Dušana Kostića koju je napravio pola godine ranije.

Advertisement

Aleksić je naveo da od tada do danas nadležne državne institucije ništa nisu preduzele po tom pitanju, što ga je motivisalo da ministru postavi ovo pitanje.

- Bilo bi prirodno i logično da konačno i Vlada Crne Gore pokrene proces suočavanja s prošlošću - proces kome treba pristupiti objektivno, naučno, moralno i bez selekcije.

Marko Kovač, Foto Vlada CG

Advertisement

NE TREBA BEŽATI OD PROŠLOSTI

SUOČAVANJE sa prošlošću je bolna ali, rekao bih, nužna i neizostavna tema, za sve koji žele dobro ovom društvu. Beg od prošlih vremena i skrivanje od istorijskih činjenica nisu zalog za lepšu budućnost. Naprotiv. S tim u vezi, iako nije u direktnoj nadležnosti Ministarstva pravde, pokušaću u najkraćem roku da prikupim sve relevantne podatke o ovom slučaju i vas sa time upoznam. Verujem i da će nam Vrhovno državno tužilaštvo dostaviti tražene informacije u najkraćem roku - odgovorio je ministar pravde Marko Kovač.

LJude ubijali maljevima

IAKO je od ovog događaja prošlo dosta vremena, još ima živih svedoka koji pamte te događaje. LJudi su ubijani iz vatrenog oružja ili drvenim maljevima. Kao žrtve pominju se imena sveštenika Vase Popovića, kapetana banjsko-vučedolske opštine Rista Bjelice.

Istoričari navode da je u Nikšiću predsednik prekog suda bio Sava Kovačević, koji je u jednom procesu, gde je bilo 19 optuženih - osmoro osuđeno na smrt, a među njima je bilo petoro njegovih najbližih rođaka!

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

MANJE MARŽE, CENE ISTE: Ograničenja uvedena trgovcima bez uticaja na potrošačeu CG

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NIŠTA novo u trgovinama. Ulje je i dalje 2,40 evra, šećer 95, so 60 centi, dok se kilogram brašna kreće od 75 do evro i po.

Foto N. Skenderija

Advertisement

Jedino je pojeftinila vekna hleba od 500 grama sa 80 na 75 centi. Potrošači su očekivali nakon što je Vlada usvojila uredbu o ograničavanju cena i nultu stopu PDV na hleb da će cene biti niže. Međutim to se nije desilo, nema promena kada su u pitanju osnovne životne namirnice.

- Lepo je što pokušavaju da ublaže negativna kretanja na tržištu, ali činjenica je da ove odluke ne utiču mnogo na porodični budžet. Primer, hleb je pojeftinio pet centi. Kupujem svakoga dana dva hleba za porodicu. Znači ušteda je deset centi dnevno ili tri evra za mesec. Verujte to ne doprinosi porodičnom budžetu - kaže Podgoričanka Sanja Radović.

Dragan Vukčević iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, na pitanje - hoće li zbog ograničavanja cena brašno, ulje, šećer i so biti jeftiniji - odgovorio da ostaju na sadašnjem nivou.

Advertisement

- I biće tolike dok se uvozna cena za te namernice ne poveća. Ako doće do njihovog povećanja, a to se nažalost očekuje zbog globalnih kretanja na tržištu energenata, situacije između Rusije i Ukrajine, biće i povećanja cena. Ono što možemo da obećamo našim građanima je to da rast cena neće biti uzrokovan od učesnika na tržištu u Crnoj Gori - poručio je Vukčević.

U Vladi u skladu sa uredbom i zakonom o unutrašnjoj trgovini prati se kretanje cena kod 22 proizvoda. To su pored četiri osnovna i mleko i prerađevine, sve vrste mesa, krompir, jaja, pirinač, flaširana voda. Konkretno, Ministarstvu nadležna inspekcija dostavlja kretanja cena tih proizvoda na tržištu. U slučaju da i kod tih namirnica bude enorman rast uvoznih cena, država će ograničiti trgovačke marže koje su sada 20 procenata.

ZALIHE

O SITUACIJI na tržištu ove sedmice sa predstavnicima trgovačkih lanaca razgovaraće se u Privrednoj komori, najavio je naš sagovornik i apelovao na građane da ne gomilaju zalihe i time ne doprinesu stvaranju veštačkih nestašica.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

BLOKADA ODGOVOR NA IGNORISANJE: Protest bivših radnika „Vektre Jakić“

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BIVŠI radnici "Vektre Jakić", njih dvadesetak, ponovo su juče protestovali ispred sedišta pljevaljske lokalne uprave kako bi skrenuli pažnju na situaciju u kojoj se nalaze više od tri godine, nakon što je sredinom decembra 2018. prekinuta proizvodnja, a svi zaposleni bez izmirenih zaostalih dugovanja upućeni na biro rada.

Foto M. Drobnjak

Advertisement

Predstavnik radnika Žarko Mazalica kazao je da od vlasnika Dragana Brkovića traže da im isplati zaostale zarade i poveže radni staž, a od države da nađe način i pokrene proizvodnju u najvećem i najmodernijem drvoprerađivačkom preduzeću u Crnoj Gori i okruženju.

Radnici su najavili da će, ukoliko im se niko od predstavnika Vlade u najskorijem periodu ne obrati, blokirati put koji prolazi iznad fabrike odnosno putni pravac Pljevlja - Žabljak.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije