Povežite se s nama

Crna Gora

VDT Bijelo Polje: Djevojčica iz Plava i dalje kod muškarca koji je prijavljen za obljubu, u policijskim spisima kontradiktorne izjave

Objavljeno

dana

Sklopljenja svega tri sporazuma o priznanju krivice

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Kako je Standard prvi objavio nadležni organi ispituju slučaj pedofilije u Plavu, gdje je oženjeni muškarac i otac dvoje djece obljubio djevojčicu koja sada ima 13 godina, i odveo je u svoj dom kao svoju drugu ženu. Iz Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, za Standard je saopšteno da očekuju spise predmeta koji su im upućeni iz plavskog Osnovnog tužilaštva, ali da se kroz policijske spise u koje su imali uvid moglo zaključiti da postoje kontradiktorne izjave učesnika ovog slučaja, te davanje izjave i demantovanje istih. Ističu da će angažovati sve postojeće službe i sva dokazna sredstva u pravcu rasvjetljavanja ovog slučaja.

”Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Plavu spisi predmeta su upućeni juče poštom Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju i mi očekujemo da stignu. Spisi su bili kod osnovnog državnog tužioca zbog krivičnog djela iz njihove nadležnosti, a to je vanbračna zajednica sa maloljetnim licem i eventualno neke nedozvoljene polne radnje, dok je naša nadležnost za teža krivična djela poput silovanja, obljube nad djetetom itd”, kazali su Standardu iz bjelopoljskog Višeg tužilaštva.

Kako su kazali, kada dobiju spise predmeta, krenuće u postupak, u pravcu krivičnog djela iz nadležnosti VDT, a to bi bila obljuba nad djetetom.

Advertisement

”Preduzećemo sve što je u našoj moći da rasvijetlimo taj slučaj. Kroz policijske spise, koje su za nas samo početni korak, ima nekih kontradiktornih izjava, kontradiktornih postupaka, davanja izjave pa demantovanja i slično. Ne možemo da prejudiciramo, ali ćemo angažovati sve postojeće službe i sva dokazna sredstva u pravcu rasvjetljavanja ovog slučaja. Svakako, dajemo prioritet slučajevima u kojima je riječ o djeci”, navode iz VDT Bijelo Polje.

Iz VDT su Standardu potvrdili da djevojčica i dalje živi kod muškarca koji je prijavljen za obljubu nad djetetom.

”Za sada nema više informacija koje bi mogle da konkretizuju o čemu se tačno radi”, zaključuju.

Advertisement

SEKULOVIĆ: Djevojčica prijeti da će dići ruku na sebe ako je nasilno odvedu

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović juče je na sjednici Odbora za za rodnu ravnopravnost govorio o ovom slučaju i ukazao na kompleksnost problema.

On je saopštio da je 11. novembra baba prijavila nestanak maloljetne djevojčice.

Advertisement

“U odnosu na prethodna saznanja policija je otišla u na lice mjesta, gdje su je zatekli. Pozvali su je u OB Plav u prisustvu babe i službenice Centra za socijalni rad Plav. Saopštila je da se udala, da želi da živi sa njim i ako je neko nasilno odvede od njega da će nasilno dići ruku na sebe. Obavijestili su ODT zbog krivičnog djela vanbračna zajednica sa maloljetnim licem. Pripremaju se spisi za podnošenje krivične prijave protiv U.M. Djevojčica odlazi kući kod U.M”, rekao je Sekulović.

Centar za socijalni rad juče je zatražio od OB Plav asistenciju prilikom razgovora psihologa sa maloljetnicom i eventualne predaje djevojčice babi.

“Pristala je da uđe u auto radi pregleda kod psihologa, ali se vratila kući kod U.M., nije htjela kod babe”, kazao je Sekulović.

Advertisement

On je dodao da su spisi predmeta obljuba nad djetetom vraćeni u ODT Plav.

“Po nalogu VDT su uzeti izjave od lica koje mogu biti u vezi sa maloljetnicom”, kazao je Sekulović.

Podsjećamo, po zakonu Crne Gore bigamija je zakonom kažnjiva i zabranjena.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Sjutra pretežno sunčano i veoma toplo

Objavljeno

dana

Autor

Prvi dan 2022. godine biće sunčan i topao za ovo doba godine

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Vrijeme sjutra – pretežno sunčano i veoma toplo, uz slab do umjeren razvoj dnevne oblačnosti.

U popodnevnim satima, uglavnom u sjevernim predjelima, uz promjenljivu oblačnost ponegdje kiša ili pljusak i grmljavina, a moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode.

Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha 11 do 25, najviša dnevna do 38 stepeni.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

JPMD: Morska voda odličnog kvaliteta na 83 odsto lokacija

Objavljeno

dana

Autor

JPMD: Morska voda odličnog kvaliteta na 83 odsto lokacija

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 21. do 23. juna ove godine, pokazali su da je na 83,6 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 10 odsto lokacija dobrog, dok je na 6,4 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta, saopšteno je iz Morskog dobra.

Kako su kazali, ovi rezultati potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, tj. da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

”Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje, kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: “odlične”, “dobre”, “zadovoljavajuće” i “loše””, navode u saopštenju.

Advertisement

Dodaju da je u opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda je bila odličnog kvaliteta na njih 15 dok je na 3 ona bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

”Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na svih 15 lokacija u opštini Bar. Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, od kojih je njih 29 voda bila odličnog kvaliteta, na 1 dobrog, te na 2 zadovoljavajućeg kvaliteta. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno 9 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih 7 dok je na 2 lokacije ona bila dobrog kvaliteta. Analize su pokazale da je u Kotoru na 11 lokacija voda bila odličnog kvaliteta na 7 mjesta, na 3 lokacije dobrog i na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 15 ona bila odličnog, na 5 dobrog, a na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta”, navodi se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Crna Gora nije na najbolji način iskoristila stratešku prednost svoje geografske pozicije

Objavljeno

dana

Autor

Crna Gora nije na najbolji način iskoristila stratešku prednost svoje geografske pozicije

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović govorio je danas na upravo završenom ministarskom sastanku „Dani povezivanja Evrope 2022“ koji se održava u Lionu, Francuska, saopšteno je iz tog resora.

U fokusu govora Ibrahimovića bio je položaj Crne Gore u odnosu na globalne lance snabdijevanja, iskorišćavanje konkurentske prednosti Crne Gore koju crpi iz povoljnog geografskog položaja, pravci razvoja transportne mreže kroz otvaranje novih koridora zasnovanih na principima pametne i održive mobilnosti kao i razvoj intermodalnosti transporta u Crnoj Gori sa fokusom na razvoj intermodalnih terminala.

“Crna Gora do sada nije na najbolji način iskoristila stratešku prednost svoje geografske pozicije, posebno položaj koji ima Luka Bar u odnosu na konkurentske luke. Snažnijim podsticajem razvoja Luke Bar kroz proširenje kapaciteta i izgradnju intermodalnih terminala, nastavkom radova na auto putu kojim se Luka Bar povezuje sa Beogradom, Budimpeštom i Zapadnom Evropom te unapređenjem transportnih veza sa regionom i izgradnjom efikasnijih zajedničkih graničnih prelaza Crna Gora bi mogla veoma brzo povećati obim privredne saradnje sa regionom i popraviti svoju poziciju na evropskoj i regionalnoj transportnoj mapi”, kazao je Ibrahimović obraćajući se na sastanku kojem su prisustvovali Komesarka za stransport EU Adina Valean, ministri za transport zemalja EU kao i ministri za transport iz regiona Zapadnog Balkana.

Advertisement

“U Crnoj Gori posvećeno radimo na pripremama za izradu Studije razvoja intermodalnosti Crne Gore sa idejnim rješenjima intermodalnih terminala, analizi razvoja alternativnih goriva te Strategiji niskokarbonskog razvoja do 2050. g. Prepoznali smo nedostatke planova za razvoj održive mobilnosti, posebno u gradovima, kao i slabu prisutnost tog koncepta u prostorno planskim dokumentima što otežava i poskupljuje njegovu kasniju realizaciju”, naveo je Ibrahimović dodajući da je u narednom periodu neophodno raditi na prevazilaženju tih problema.

“Na sastanku je naglašen značaj otvaranja novih koridora uz primjenu koncepta pametne i održive mobilnosti kao i jačanje institucionalnih i administartivnih kapaciteta zemalja Zapadnog Balkana te značaj podrške EU razvoju transportne mreže na Zapadnom Balkanu”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije