Povežite se s nama

Politika

Na Cetinju otvoreno više opcija

Objavljeno

dana

Na Cetinju otvoreno više opcija

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Budžet ostaje novoj vlasti

Na Cetinju otvoreno više opcija

Iako je konstitutivna sjednica Prijestonice zakazana za 4. januar, prema trenutno raspoloživim informacijama nema nagovještaja kako će izgledati buduća vlast u toj opštini

Advertisement

Foto: Luka Zekovic

Advertisement

Iako je konstitutivna sjednica Prijestonice Cetinje zakazana za 4. januar, prema trenutno raspoloživim informacijama – nema nagovještaja kako će izgledati buduća vlast u toj opštini.

Na lokalnim izborima Demokratska partija socijalista (DPS) dobila je 14 odborničkih mjesta, Socijaldemokratska partija osam, Građanski pokret URA četiri, Demokrate i Stara garda Liberalnog saveza po tri, Socijaldemokrate (SD) – Liberalna partija (LP) jedan mandat.

Advertisement

Iako je DPS pojedinačno najjača partija za vršenje vlasti joj nedostaju tri mandata, jer lokalni parlament ima 33 odbornička mjesta. Iako se nagađalo ili priželjkivalo da se DPS pošalje u opoziciju pa da SDP formira vlast sa ostalim odbornicima, od toga po svemu sudeći vjerovatno neće biti ništa.

Nosilac liste DPS-a na Cetinju Miloš Ražnatović kazao je Vijestima da on za sada nema nikakvih novosti kada je u pitanju formiranje vlasti u Cetinju.

“U petak je zakazana konstitutivna sjednica za 4. januar 2022. Pretpostavljam da će nakon toga biti intenzivirane aktivnosti oko formiranja lokalne vlasti”, rekao je Ražnatović.

Advertisement

SDP, kako je ponovljeno Vijestima neformalno, ne želi sa Demokratama, što je zamjenik predsjednika te partije Borislav Banović objasnio ranije navodima da oni neće sa onima koji “negiraju Crnogorce”. Nosilac liste SDP-a i potpredsjednik partije Nikola Đurašković juče nije odgovarao na poziv i poruku Vijesti.

Spekuliše se da bi eventualnu podršku DPS-u na Cetinju mogla pružiti Stara garda Liberalnog saveza, koja javno nije ostavila dilemu da nije voljna na koaliciju sa Građanskim pokretom URA. Nosilac liste Goran Vušurović juče nije odgovarao na poziv i poruku Vijesti.

Oni su 11. decembra na svojoj Fejsbuk stranici objavili da im je SDP uputio poziv o eventualnoj postizbornoj saradnji, navodeći da prihvataju inicijativu i da će saslušati njihove zamisli.

Advertisement

Na konstitutivnoj sjednici novog saziva Skupštine Prijestonice, kako je ranije navaljeno, 4. januara će biti verifikovani mandati odbornika i izabran novi predsjednik cetinjskog parlamenta. Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan (DPS) saopštio je juče da je donio odluku o privremenom finansiranju budžeta do marta 2022. godine. Nakon toga između njega i Nikole Đuraškovića (SDP) otvorena je javna polemika oko odgovornosti za to što nije usvojen budžet.

Sjednica SO Cetinje bila je zakazana za 2. decembar ali je odgođena zbog nedostatka kvoruma. Đurašković je za nedonošenje budžeta okrivio DPS, na šta je Kašćelan odgovorio da je neshvatljivo ponašanje većine odbornika aktuelnog saziva da odgode usvajanje budžeta do konstituisanja nove većine u parlamentu, iako će i tada svi politički akteri biti isti.

On je konstatovao da je jasno da je riječ, kako je objasnio, o bjelodanom odsustvu elementarne odgovornosti prema građanima Cetinja i potrošačkim jedinicama, od kojih će mnoge biti dovedene u nezavidan položaj zbog ranije najavljene blokade računa.

Advertisement

”Zbog neusvajanja budžeta neće biti usvojen ni plan javnih nabavki, što znači potpuno zaustavljanje svih aktivnosti Prijestonice i preduzeća čiji je osnivač”.

”Ukazujemo i na to da razumijemo političku arenu kao mjesto za zadovoljenje dnevnopolitičkih potreba i za ostvarivanje određenih ciljeva, ali ističemo i da se ne možemo pomiriti sa činjenicom da se interesi grada i građana podređuju bilo čijoj političkoj potrebi ili namjeri, istakao je Kašćelan.

Đurašković je odgovorio da gradom četiri godine upravlja parlamentarna većina okupljena oko DPS-a koja je svih ovih godina donosila budžet, pa je i ovog puta jedina odgovorna za njegovo nedonošenje.

Advertisement

”Naime, imali ste većinu pa ste morali naći način da donesete budžet na vrijeme, a ne nakon završenih izbora sa upitnim legitimitetom to raditi “na vrat, na nos”, a onda nakon neuspjeha tražiti krivca negdje drugo. Ko vam je branio da kao većina donesete budžet?”, poručio je Đurašković.

Istakao je da je nekorektno i navođenje mogućih blokada računa i drugih problema u funkcionisanju sistema i optuživanje drugih za to. Tvrdi i da je jasno ko je odgovoran za nedonošenje budžeta i ko jedini može biti odgovoran “kada nije u stanju da obezbijedi kvorum a vrši vlast”.

Odgovarajući Đuraškoviću, iz Kašćelanovog kabineta je saopšteno da je jasno da privremeno finansiranje nije “smak svijeta”, ali je porazno što kao “društvo, politički činioci, nijesmo sposobni da nađemo najmanju mjeru kompromisa da bi svima bilo bolje”.

Advertisement

”Tužno je što gospodin Đurašković, koji pledira da bude lider prograđanskih snaga na Cetinju, nije pravilno razumio nijednu rečenicu iz saopštenja lokalne uprave o privremenom finansiranju. Neka nam oprosti ako smo ga trgnuli iz izborne euforije i promišljanja na koju će se stranu okrenuti upozorenjem da nije dobro po Cetinje što ide u privremeno finansiranje”, piše u reagovanju.

Đurašković je uzvratio Kašćelanu da umjesto što dijeli lekcije, “treba da izađe pred građane i izvini se zbog 38 miliona eura duga”.

Oštre riječi između dvojice zvaničnika DPS-a i SDP-a međutim ne moraju da isključuju moguću saradnju, jer u cetinjskom DPS-u postoji i “druga struja” koju navodno predvodi bivši gradonačelnik, sada generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović koja je naklonjenija saradnji sa SDP-om.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Objavljeno

dana

Autor

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


odbornik dps u skupštini glavnog grada o sinoćnjim okupljanjima u podgorici i baru

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Saopštio da su „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“

Advertisement

Ćulafić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnoga grada Stefan Ćulafić poručio je da je sinoć nakon Nikšića, u Podgorici i Baru nastavljeno okupljanje „propagatora i pristalica rata, apatičnih na gubitke života vojnika, nedužnih civila i suze njihovih najbližih“, uz, kako navodi u saopštenju, „skandalozne parole, prepoznatljivu ikonografiju sa sve četničkim zastavama od kojih se svakom zdravorazumnom građaninu naše države diže kosa na glavi.“

Ćulafić je kazao da dok „većinski dio građana Crne Gore na Trgu nezavisnosti u Podgorici prikuplja humanitarnu pomoć i pokazuje solidarnost sa žrtvama rata u Ukrajini, jedan dio pristalica nakaradne političke ideologije, slavi i daje podršku agresiji i pokazuje da ne pripadaju civilizovanom svijetu.“

Advertisement

„Vidimo da njima moralna vertikala i osnovne temeljne vrijednosti nijesu zajednički imenitelj sa maltene čitavim demokratskim svijetom kojeg su dešavanja u Ukrajini ujedinile više nego ikada ranije“, poručuje u saopštenju.

Ćulafić je saopštio da su te „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“.“

„Ipak, Crna Gora neće dozvoliti da je sile mraka odvuku tamo gdje bi željele određene strukture koje su rezultat politika društvene klime i ambijenta i za čiju proizvodnju je odgovorna ona politika koja već odavno nije dio savremenog svijeta“, zaključio je Ćulafić u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Objavljeno

dana

Autor

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Član Predsjedništva dps-a i poslanik u skupštini crne gore

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

„A Ukrajini svi treba da se poklonimo. Ne samo zato što brani svoj dom. To se svuda podrazumijeva. Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu“

Advertisement

Nikolić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić poručio je da nije iznenađujuće da potpredsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Strahinja Bulajić smatra kako „odbrana univerzalnih vrijednosti koje su u moralnom i istorijskom temelju i Crne Gore i Crnogoraca, i koje su nas udružile u savez sa najrazvijenijim zemljama evropskog i evroatlantskog prostora, predstavlja “tuđi rat”, te da je tu priču „počeo ničim izazvan“ jer Savjet za odbranu i bezbjednost „nije uopšte ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika bilo đe, niti o tome može da odlučuje bez saglasnosti Skupštine, na čijem čelu se Bulajić slučajno zatekao.“

Nikolić je upitao da li je borba za pravo svakog naroda na planeti da sam odlučuje o svojoj budućnosti tuđi rat i „je li tako mislio o tom pitanju i kada se Crna Gora borila da ostvari to pravo“.

Advertisement

„Je li i tada mislio da dozvolu za naš izbor treba da nam odobri Srbija? Kao što, reklo bi se, Bulajić danas takvo pravo u odnosu na Ukrajinu, “odobrava” Rusiji. Odobrava joj i agresiju na susjednu i bratsku Ukrajinu, čija je borba za slobodu, nezavisnost i goli opstanak, po Bulajiću, – tuđi rat?! Ili će prije biti, da tuđi i prljavi osvajački rat protiv Ukrajine, vode oni sa kojima Bulajić verbalno i nedostojanstveno sadejstvuje, sa pozicije predsjednika Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Ruskom Federacijom“, piše u saopštenju.

Nikolić je izjavio da Ukrajini „svi treba da se poklonimo“, ne samo zato što brani svoj dom, jer se to, kako navodi, svuda podrazumijeva.

„Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu. Nego, prvenstveno zato što Ukrajina danas brani nešto mnogo skuplje. Brani evropsku bezbjednost i slobodu kao univerzalnu i temeljnu evropsku vrijednost. Ne bi se moglo reći da kolega Strahinja Bulajić sve ovo ne zna. Prije će biti da priču o tuđem ratu, priča iz tuđe glave“, zaključuje u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Objavljeno

dana

Autor

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„podijelio fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde“

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“

Advertisement

SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Advertisement

Iz Opštinskog odbora Socijaldemokrata Kotor saopštili su da je menadžer Opštine Kotor Ivan Mikijelj na svom Instagram profilu podijelio fotografiju koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave, te da je on na taj način dao podršku takvoj koreografiji.

Oni su pozvali predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića da smijeni Mikijelja.

Advertisement

„Menadžer Opštine Kotor, Ivan Mikijelj, vjerovatno u nacionalističkom naboju, na svom Instagram profilu podijelio je fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave i dao podršku takvoj koreografiji, saopšteno je iz OO Socijaldemokrata Kotora“, navodi se u saopštenju.

Fotografija koju su dostavili iz SD Kotor
Fotografija koju su dostavili iz SD Kotorfoto: SD Kotor

Iz SD Kotor su dodali i da u vremenu kada u Ukrajini ginu civili, starci, žene i djeca, kada se ogromne žrtve broje i sa jedne i sa druge strane, kada jedna država usljed invazije druge biva opustošena, menadžer Opštine Kotor, „očigledno dajući podršku agresoru, nalazi za shodno da na svom profilu podržava rat i slavi ukrajinske žrtve“

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“.

„Stoga smatramo da je apsolutno nedopustivo da osoba sa ovakvim svjetonazorima obavlja funkciju menadžera Opštine Kotor, grada koji je srce građanske, kulturne i emancipovane Crne Gore. Od predsjednika Opštine Kotor očekujemo da javnosti da jasan stav o ovakvom ponašanju Mikijelja i da ga, ukoliko nije saglasan sa njegovim svjetonazorima, u najkraćem roku smijeni sa pozicije na kojoj se nalazi”, navode Socijaldemokrate Kotora“

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije