Povežite se s nama

Društvo

ASK: Bojanić i Radonjić prekršili zakon

Objavljeno

dana

ASK: Bojanić i Radonjić prekršili zakon

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


propisana novačana kazna je od 500 do 2.000 eura

ASK: Bojanić i Radonjić prekršili zakon

Agencija je utvrdila i da svu imovinu nisu prijavili ni predsjednici Opštine Berane Tihomir Bogavac i Ulcinj Aleksandar Dabović, ali ni poslanik u Skupštine Crne Gore Dragan Bojović

Advertisement

Foto: Vijesti

Advertisement

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da dostavi tačne i potpune podatke, u suprotnom je propisana novačana kazna od 500 do 2.000 eura.

Advertisement

Bojanić, kako se naovodi u odluci, nije u roku od 30 dana od imenovanja na mjesto ministra prijavio da zemljište, dio nekretnina i akcije.

To su, između ostalog, četvrtina stambenog prostora od 70 i nestambenog protora od 25 metara kvadratnih, četvrtina od 445 metara kvadrartnih pašnjaka, 4.073 šuma, 276 vinograda i 2.530 livada…

Takođe se navodi da nije prijavio sve akcije svoje supruge, među kojima su one u CGES-i, Otrant komercu, Eurofondu i Zavodi za izgradnju Bara.

Advertisement

U obrazloženju odluke se navodi da je Bojanić odbio da da iskaz.

Potom su mu dostavljeni i rezultati ispitnog postupka, ali se nanjih nije izjašnjavao.

Raodnjić nije prijavio uvećanje imovine

Agencija je takođe utvrdila da je njen bivši direktor, a doskorašnji predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Sreten Radonjić prekršio Zakon jer nije u zakonskom roku prijavio uvećanje imovine vrijednosti preko 5.000 eura.

Advertisement

Javni funckioner dužan je u roku od 30 dana da prijavi uvećanje imovine vrijednosti preko 5.000 eura, u suprotnom će biti izrečena kazna od 500 do 2.000 eura.

Uvećanje se odnosi na kredit dobijem pod povoljnim uslovima, na osnovu kojeg je on kupio stan.

Istakao je da je mipljenje Agencije, dok je on rukovodio sa njom, bilo da kreditno zaduženje ne predstavlja uvećanje Agencije, zbog činjenice da je sve do potpune isplate ugovorenih sredstava, stan u vlasništvu zivođača radova.

Advertisement

On tvrdi da je ispunio sve zakonom predviđene uslove o prijavi uvećanja imovine od 5.000 eura.

Bojović nije prijavio tačnu kvadaturu kuće niti sve akcije supruge Jelene

Agencija je takođe utvrdila da svu imovinu nisu prijavili ni predsjednici Opštine Berane Tihomir Bogavac i Ulcinj Aleksandar Dabović, ali ni poslanik u Skupštine Crne Gore Dragan Bojović.

Bojović nije prijavio tačnu kvadrature kuće u Pažićima, nije prijavio sve akcije supruge, ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, automobil koji se vodio na nju i prihode manje za 4.013 eura.

Advertisement

Bojović je kazao da mu nije jasno na osnovu kojih podataka je Agencija došla do razliku u prihodima od malo više od 4.000 eura, imajući „u vidu činjenicu da se do navedene razlike ne može doći uvidom u izvode iz banke preko koje njegova supruga ostvaruje prihode“.

U odnosu na razliku u kvadraturi kuće, u odnosu na prijavljenih 80 na 90 metara kvadratnih, on je istakao da je evidentno da se radi „o greškama u načinu vođenja evidencije između državnih organa“ pa je kao posljedica toga „i nastala ova minorna greška u prijavi“.

Advertisement

VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Objavljeno

dana

Autor

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Svjetski dan divljih vrsta

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta, saopštili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

„Dok je svijet u globalnoj krizi, a naše misli sa unesrećenim i žrtvama, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti“, navodi se u njihovom saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da šume, mora, okeani, rijeke i tla nam pružaju kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život, a da bez njih ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, kako su kazali, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj ekonomije i društva.

„Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto. Naše zemlje su izrazito bogate divljim vrstama koje održavaju ekosistem u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih“, poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Advertisement

Ističu i da je naša regija često ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta, te da su lokalne i strane vrste ugrožene zbog čovjekovih aktivnosti.

Kao pravi primjer toga navode nedavni slučaj odbjeglog mladunčeta lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a da smo prije nekoliko mjeseci svjedočili nezakonitom prevozu odraslog tigra trajektom u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje. Sve to, navode iz WWF pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.

Kaznena djela protiv divljih vrsta su među najunosnijim aktivnostima organiziranog kriminala u svijetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, dodaju oni.

Advertisement

„WWF kroz projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi“ (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i u konačnom na smanjenju kaznenih djela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine. Tako doprinosi oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema“, navodi se u njihovom saopštenju.

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

Objavljeno

dana

Autor

"Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ijzcg održao promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama“

Advertisement

Sa radionice, Foto: IJZCG

Advertisement

U sklopu sprovođenja projekta „Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke – ON TIME“ (Interereg CBC HR-BA-ME 2014-2020 Program), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) održao je prvu promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi, 1. marta ove godine.

Iz IJZCG je saopšteno je na promotivnom događaju Mobilni tim IJZCG održao predavanja na temu Preventivni programi za rak debelog crijeva i rak dojke u Crnoj Gori.

Advertisement

Predavanja su održale dr Adrijana Vujović spec. epidemilogije i dr Marija Todorović, spec. epidemiologije.

Radionica Tuzi
foto: IJZCG

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama. U interaktivnom radu dati su savjeti i odgovoreno ja na sva pitanja i nedoumice prisutnih o prevenciji i značaju ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. Takođe radionicu su građani pratili i putem Zoom linka“, piše u saopštenju.

Iz IJZCG su rekli da je u okviru projekta ON TIME, planirano održavanje promotiovno-edukativnih radionica u osam opština Crne Gore (Tuzi, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Podgorica) u cilju edukacije i podizanja svijesti stanovništva o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao i da se u opštoj populaciji, posebno u ruralnim područjima ali na lokalnom nivou poboljša socijalna mobilizacija za skrining programe raka debelog crijeva i raka dojke.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Objavljeno

dana

Autor

Da li vakcine sadrže kancerogene sastojke i toksine?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 63,1 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 61,3 odsto.

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva.

Advertisement

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primile su 62 osobe, a revakcinisano je 78.

Treću dozu primile su 94.973 osobe, a u posljednja 24 sata 125.

Masovna vakcinacija protiv Kovid-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije