Povežite se s nama

Politika

Đeljošaj: „Evropa sad ostaje“, potpisaćemo Temeljni ugovor

Objavljeno

dana

Đeljošaj: Najteži mi je odnos Demokrata prema memorandumu, manjine su glasale za izbor Bečića

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


“To je slijed događaja koji nije problematičan ni za jednu Vladu“

Đeljošaj: „Evropa sad ostaje“, potpisaćemo Temeljni ugovor

Đeljošaj je kazao da mu je žao što je ministar finansija Milkojko Spajić demantovao da je manjinama nudio da zamijene URU u Vladi. Istakao je da je spreman da ide na poligraf, jer stoji iza svojih riječi

Advertisement

Foto: Boris Pejović

Advertisement

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj u emisiji „Link“ na Javnom servisu kazao je da će projekat Evropa sad biti nastavljen ko god bude na vlasti i da ni jednoj partiji ni Vladi neće pasti na pamet da to dira.

Dodao je da manjinska vlada neće problematizovati pitanje potpisivanja Temeljnog ugovora.

Advertisement

Đeljošaj smatra da ni od jedne Vlade ili partije ne zavisi Evropa sad.

“Evropa sad nema povratka nazad i on će se realizovati ko god bio na vlasti. To je jasno. Nema partije i vlade koja bi dirala taj koncept”, tvrdi Đeljošaj, prenosi portal RTCG i dodao da to niko ne pomišlja da mijenja.

Svako ko bude u Vladi poštovaće to, ističe on.

Advertisement

“Za taj projekat ne treba posebno znanje, projekat kao projekat nema ničega previše da se aplicira. Imamo zakon o budžetu i manjinska Vlada će ga sprovesti za dobrobit građana”, kazao je Đeljošaj.

Kada je riječ o Temeljnom ugovoru kazao je da manjinska vlada neće problematizovati pitanje potpisivanja.

“To je slijed događaja koji nije problematičan ni za jednu Vladu. Mi apsolutno ne problematizujemo to pitanje. Svaki akt sa bilo kojom vjerskom zajednicom koji je u skladu sa Ustavom Crne Gore za nas nije problematičan i za to smo da se taj akt potpiše sa SPC”, poručio je on.

Advertisement

Đeljošaj je u emisiji Link kazao da mu je žao što je ministar finansija Milkojko Spajić demantovao da je manjinama nudio da zamijene URU u Vladi. Istakao je da je spreman da ide na poligraf, jer stoji iza svojih riječi. Đeljošaj kaže da nije znao da su kod Spajića pozvani na razgovor radi ponude da budu dio vlasti, već je mislio da su drugi razlozi u pitanju.

“To mi je bilo čudno. Mi iz sfere politike znamo da ništa nije slučajno. Slušali smo šta imaju da kažu i postavljali pitanja.Govorili su da iza svega stoje amerikanci. Pominjale su se sve partije osim URE. Kolega Fatmir Đeka je tada pitao- a URA, oni su kazali, vidjećemo šta ćemo sa njima, nijesu odani premijeru”, kazao je Đeljošaj.

Kaže da je predstavnicima manjina sve bilo jasno. Ličilo mu je sve na politički amaterizam, dodaje Đeljošaj.

Advertisement

“Meni je žao kad sam vidio da je gospodin Spajić demantovao taj razgovor. Bio mi je simpatičan taj ministar iako je pokušavao Opštini Tuzi da zagorča život. Ipak je ostavio neki pozitivni utisak, a sada pokušava da kaže nešto što nije. Eto ima političke ambicije, a onda to nije korektno. Ostavlja prostor ako sjutra dođemo za isti sto, ne znam da li ćemo moći da iskreno razgovaramo”, kazao je on.

Kazao je da evropska ambasadorka koju su pominjali ranije nije prisustvovala sastanku, već da je on sreo na izlazu.

“Ja sam eto spreman da idemo na poligraf ako je to nekome toliko važno, a meni je važno da stojim iza onoga što kažem do kraja. Svako treba da odgovara za ono što radi. Vrijeme će sve pokazati”, kazao je on.

Advertisement

Đeljošaj kaže da forma manjinske Vlade nije još dogovorena. Objašnjava da je u vrijeme potpisivanja memoranduma bilo razgovora o mogućoj manjinskoj vladi.

“U tom smislu mi smo dobili predlog partija koje su dio vlasti i naravno da smo prihvatili. Mislim da je to pokazalo da je moguće da sarađujemo sa svima koji žele da sjednu za isti sto, sa svima, ne sa DPS-om, kako žele da nametnu, već sa svima”, kazao je on.

Za njega je najvažnije da su manjinske partije djelovale jedinstveno.

Advertisement

“To je naše najveće dostignuće u ovom periodu”, kazao je on i dodao da se ne opterećuje šta drugi misle.

Na pitanje da li iza manjinske partije stoji DPS, on je kazao da iza projekta najviše stoje manjinske partije i da je to osnova svega.

“Ukoliko i ostale partije budu dio toga i ako se te stvari poklope, mislim da je to dobro za Crnu Goru i da će nakon svega donijeti određenu stabilnost. Glavni cilj je Evropska unija i da izvještaj Evropske komisije bude pozitivniji”, rekao je Đeljošaj.

Advertisement

On je istakao da manjinske partije nikada ni u šta ne ulaze iza čega ne stoje međunarodni partneri, posebno Sjedinjene Američke Države.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima na liniji Vlada Skupština, Đeljošaj smatra poteze Vlade djetinjastim.

“Nismo isti u ovom procesu bez obzbjeđivanja podrške. Svaki dan su pozivi za dogovor, da URA bude dio vlasti, a onda traže smjenu. To pokazuje nezrelost u Vladi prvenstveno. Pokazala se nezrelost u shvatanju politike. Iza eksperata stoji znanje, ali nijesu mogli da iznesu vlast”, kazao je on.

Advertisement

„Vlada će pasti 4. februara“

Istakao je da će definitivno Vlada pasti 4. februara. Smatra da to nije kršenje izborne volje od 30. avgusta.

“Ne znam šta podrazumijevaju pod tim. Mi imamo skup političkih partija koje imaju isti stav. Imamo cijelu koaliciju Crno na bijelo. Čitava koalicija donijela je odluku. Mi smo i nakon izbora mogli reći da je kršenje izvborne volje da URA i Civis budu dio ove Vlade”, kazao je on.

Advertisement

Smatra da je politički nezrelo to što pojedine političke partije čitav koncept vrte oko DPS-a.

“Meni je to nekada stvarno politički nezrelo. Političke partije treba da izlaze sa programom. Napravljen je rijaliti od političke scene”, kazao je on.

Kazao je da bi volio da SNP bude dio manjinske Vlade.

Advertisement

„Mislim da bi bila dobra kombinacija SNP,Civis,URA, manjinske partije i da oni budu centar političkih zbivanja. Mislim da bi to bilo osvježenje i da bi bilo dobro za Crnu Goru“, kazao je Đeljošaj.

Još ne zna da li će SD i SDP biti dio manjinske Vlade, ali, kaže da nema ništa protiv toga.

Smatra da parlamentarni izbori sada ne bi bili dobri za Crnu Goru.

Advertisement

„Mislim da Odbor za izborno zakonodavstvo treba da završi svoj dio posla, da dođemo do reforme izbornog zakonodavstva, pa pripremimo sve za te izbore. Mislimda će svaki naredni izborni proces da bude relasiraniji“, saopštio je Đeljošaj.

Ubijeđen je da će manjinska vlada da smiri strasti.

„Da će konkretno da radi na rastu ekonomije, a onda su izbori normalan slijed, a mi smo za izbore uvijek spremni“, kaže Đeljošaj.

Advertisement

Misli da će svi politički subjekti podržati Zakon o porijeklu imovine.

“Mislim da će velika većina poslanika podržati zakone koji se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sad ne mogu da licitiram o konkretnim koracima svih subjekata. Ovaj prethodni period u Skupštini nam je pokazao da je, kada je riječ o glasanju sve moguće”, kazao je on.

Advertisement

VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Objavljeno

dana

Autor

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


odbornik dps u skupštini glavnog grada o sinoćnjim okupljanjima u podgorici i baru

Ćulafić: Dok većina građana skuplja pomoć, jedan dio pristalica nakaradne ideologije slavi i daje podršku agresiji

Saopštio da su „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“

Advertisement

Ćulafić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnoga grada Stefan Ćulafić poručio je da je sinoć nakon Nikšića, u Podgorici i Baru nastavljeno okupljanje „propagatora i pristalica rata, apatičnih na gubitke života vojnika, nedužnih civila i suze njihovih najbližih“, uz, kako navodi u saopštenju, „skandalozne parole, prepoznatljivu ikonografiju sa sve četničkim zastavama od kojih se svakom zdravorazumnom građaninu naše države diže kosa na glavi.“

Ćulafić je kazao da dok „većinski dio građana Crne Gore na Trgu nezavisnosti u Podgorici prikuplja humanitarnu pomoć i pokazuje solidarnost sa žrtvama rata u Ukrajini, jedan dio pristalica nakaradne političke ideologije, slavi i daje podršku agresiji i pokazuje da ne pripadaju civilizovanom svijetu.“

Advertisement

„Vidimo da njima moralna vertikala i osnovne temeljne vrijednosti nijesu zajednički imenitelj sa maltene čitavim demokratskim svijetom kojeg su dešavanja u Ukrajini ujedinile više nego ikada ranije“, poručuje u saopštenju.

Ćulafić je saopštio da su te „pojedine strukture koje služe velikosrpskim i ruskim interesima u našoj državi“ vjerovatno dugo već „podstrekivane i brojnim izjavama pojedinih funkcionera DF-a koji su u Skupštini Crne Gore svoje nadahnute govore često završavali poklicima „Slava Rusiji“.“

„Ipak, Crna Gora neće dozvoliti da je sile mraka odvuku tamo gdje bi željele određene strukture koje su rezultat politika društvene klime i ambijenta i za čiju proizvodnju je odgovorna ona politika koja već odavno nije dio savremenog svijeta“, zaključio je Ćulafić u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Objavljeno

dana

Autor

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Član Predsjedništva dps-a i poslanik u skupštini crne gore

Nikolić: Bulajić o “tuđem ratu” priča iz tuđe glave, Savjet nije ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika

„A Ukrajini svi treba da se poklonimo. Ne samo zato što brani svoj dom. To se svuda podrazumijeva. Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu“

Advertisement

Nikolić, Foto: Služba za odnose sa javnošću DPS-a Crne Gore

Advertisement

Član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) i poslanik u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić poručio je da nije iznenađujuće da potpredsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Strahinja Bulajić smatra kako „odbrana univerzalnih vrijednosti koje su u moralnom i istorijskom temelju i Crne Gore i Crnogoraca, i koje su nas udružile u savez sa najrazvijenijim zemljama evropskog i evroatlantskog prostora, predstavlja “tuđi rat”, te da je tu priču „počeo ničim izazvan“ jer Savjet za odbranu i bezbjednost „nije uopšte ni imao na dnevnom redu slanje crnogorskih vojnika bilo đe, niti o tome može da odlučuje bez saglasnosti Skupštine, na čijem čelu se Bulajić slučajno zatekao.“

Nikolić je upitao da li je borba za pravo svakog naroda na planeti da sam odlučuje o svojoj budućnosti tuđi rat i „je li tako mislio o tom pitanju i kada se Crna Gora borila da ostvari to pravo“.

Advertisement

„Je li i tada mislio da dozvolu za naš izbor treba da nam odobri Srbija? Kao što, reklo bi se, Bulajić danas takvo pravo u odnosu na Ukrajinu, “odobrava” Rusiji. Odobrava joj i agresiju na susjednu i bratsku Ukrajinu, čija je borba za slobodu, nezavisnost i goli opstanak, po Bulajiću, – tuđi rat?! Ili će prije biti, da tuđi i prljavi osvajački rat protiv Ukrajine, vode oni sa kojima Bulajić verbalno i nedostojanstveno sadejstvuje, sa pozicije predsjednika Grupe prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Ruskom Federacijom“, piše u saopštenju.

Nikolić je izjavio da Ukrajini „svi treba da se poklonimo“, ne samo zato što brani svoj dom, jer se to, kako navodi, svuda podrazumijeva.

„Osim u jednom dijelu Crne Gore. Na našu sramotu. Nego, prvenstveno zato što Ukrajina danas brani nešto mnogo skuplje. Brani evropsku bezbjednost i slobodu kao univerzalnu i temeljnu evropsku vrijednost. Ne bi se moglo reći da kolega Strahinja Bulajić sve ovo ne zna. Prije će biti da priču o tuđem ratu, priča iz tuđe glave“, zaključuje u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Objavljeno

dana

Autor

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


„podijelio fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde“

SD Kotor: Mikijelj podržava rat i slavi ukrajinske žrtve, Jokić da ga smijeni

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“

Advertisement

SD, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Advertisement

Iz Opštinskog odbora Socijaldemokrata Kotor saopštili su da je menadžer Opštine Kotor Ivan Mikijelj na svom Instagram profilu podijelio fotografiju koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave, te da je on na taj način dao podršku takvoj koreografiji.

Oni su pozvali predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića da smijeni Mikijelja.

Advertisement

„Menadžer Opštine Kotor, Ivan Mikijelj, vjerovatno u nacionalističkom naboju, na svom Instagram profilu podijelio je fotografiju skandalozne koreografije navijača Crvene zvezde tokom koje je prikazano groblje u bojama ukrajinske zastave i dao podršku takvoj koreografiji, saopšteno je iz OO Socijaldemokrata Kotora“, navodi se u saopštenju.

Fotografija koju su dostavili iz SD Kotor
Fotografija koju su dostavili iz SD Kotorfoto: SD Kotor

Iz SD Kotor su dodali i da u vremenu kada u Ukrajini ginu civili, starci, žene i djeca, kada se ogromne žrtve broje i sa jedne i sa druge strane, kada jedna država usljed invazije druge biva opustošena, menadžer Opštine Kotor, „očigledno dajući podršku agresoru, nalazi za shodno da na svom profilu podržava rat i slavi ukrajinske žrtve“

Ističu i da se radi o običnom građaninu Kotora i Crne Gore bilo bi strašno i za svaku osudu, „a ne što je u pitanju jedan od čelnih ljudi opštine u kojoj, od njenog postanka do danas, vlada multinacionalni i multivjerski sklad i ljudi žive u miru“.

„Stoga smatramo da je apsolutno nedopustivo da osoba sa ovakvim svjetonazorima obavlja funkciju menadžera Opštine Kotor, grada koji je srce građanske, kulturne i emancipovane Crne Gore. Od predsjednika Opštine Kotor očekujemo da javnosti da jasan stav o ovakvom ponašanju Mikijelja i da ga, ukoliko nije saglasan sa njegovim svjetonazorima, u najkraćem roku smijeni sa pozicije na kojoj se nalazi”, navode Socijaldemokrate Kotora“

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije