Povežite se s nama

Novosti.rs

IZBORI PRE PADA VLADE: Crna Gora u dubokoj krizi vlasti, ustavne mogućnosti određuju sledeće korake sukobljenih strana

Objavljeno

dana

IZBORI PRE PADA VLADE: Crna Gora u dubokoj krizi vlasti, ustavne mogućnosti određuju sledeće korake sukobljenih strana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


MANJINSKA vlada ili izbori?

Vlada Crne Gore

Advertisement

To je dilema oko koje se "ukrštaju koplja" vlasti i opozicije u Crnoj Gori. Iz kabineta predsednika Vlade oglasili su se povodom najavljenog formiranja manjinske vlade pozivajući se na Ustav koji ne ostavlja prostor predsedniku države (Milu Đukanoviću) da u jednom mandatu parlamenta, dva puta predlaže mandatara za sastav Vlade, pogotovo u konkretnoj situaciji kada je već jednom dao "zeleno svetlo" premijeru Zdravku Krivokapiću da sastavi svoj tim, a za koji je dobio većinsku podršku Skupštine Crne Gore.

- Član 103 Ustava Crne Gore jasno definiše da predsednik Crne Gore samo nakon parlamentarnih izbora, i niti jednom više, ima pravo da u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine Crne Gore, može Skupštini predložiti mandatara za sastav Vlade - navodi se u saopštenju kabineta premijera, uz podsećanje da je trenutni sastav Skupštine Crne Gore konstituisan 23. septembra 2020. godine, čime je, kako navode, jasno da prekluzivni rok od 30 dana, definisan članom 103 Ustava Crne Gore, istekao pre više od 450 dana, te da predsednik Crne Gore, više nema mogućnost predlaganja novog mandatara. - Ukoliko bi predsednik Crne Gore, nakon eventualne ostavke premijera ili pada Vlade, predložio Skupštini Crne Gore novog mandatara, nedvosmisleno bi prekršio član 103 Ustava Crne Gore, čime bi se stekli uslovi da Skupština bez odlaganja pokrene inicijativu ka Ustavnom sudu Crne Gore, radi utvrđivanja odgovornosti i povrede Ustava od strane predsednika Crne Gore. Postojeća Vlada može se samo rekonstruisati sa postojećim premijerom, dok bi svaka promena premijera mogla biti jedino moguća posle novih parlamentarnih izbora.

Trećeg i četvrtog februara u Skupštini Crne Gore raspravljaće se o tri tačke dnevnog reda - najpre o smeni Dritana Abazovića sa mesta vicepremijera i postavljanja na njegovo mesto Milojka Spajića ministra finansija i socijalnog staranja, zatim o smeni Vlade Zdravka Krivokapića i šefa parlamenta Alekse Bečića.

Advertisement

- Skupština Crne Gore za vreme mandata predsednika parlamenta Alekse Bečića, nije bila mesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspela da dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore - navodi se u saopštenju skupštinske opozicije, koja je predala inicijativu za razrešenje Bečića, da bi potom reagovali iz Demokratske stranke ističući da pomenuta inicijativa nije nikakva inicijativa opozicije, već Građanskog pokreta URA i "moguće drugih političkih izdajnika iz parlamentarne većine i tzv. koalicije za 21 milion", jer opozicija, bez pakta sa njima, Bečića nikada ne bi mogla smeniti.

Politički postupci potpredsednika Vlade Dritana Abazovića i GP URA predstavljaju pokušaj prekrajanja izborne volje građana od 30. avusta 2020, saopštila je ministarka odbrane Olivera Injac.

- Koncept nove manjinske vlade predstavlja prečicu kojom neodgovorni pojedinci pokušavaju revitalizovati hibridni režim i njegove glavne perjanice kroz postupno vraćanje na vlast - kazala je Olivera Injac.

Advertisement

Crnu Goru danima potresaju sve masovniji protesti građana, uglavnom onih koji su kroz litijaški pokret doveli do pada režima Mila. Sa tih skupova šalju se poruke da je na delu izdaja izborne volje od 30. avgusta 2020. koja će se morati braniti po svaku cenu.

SMENA ZBOG IDEJE

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić (na slici) naveo ja na "Tviteru" da će mu biti čast da bude smenjen zbog ideje, "a ta ideja je da bude narodna, a ne mafijaška volja".

U Skupštinu Crne Gore stigao je predlog da se Bečić razreši sa mesta predsednika parlamenta, potpisom 38 poslanika opozicionih partija - DPS, SDP, Socijaldemokrata, Liberalne partije, Bošnjačke stranke i Albanske koalicije "Jednoglasno".

AdvertisementNovosti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

DANI SVETOG JOVANA VLADIMIRA: Sadržajan program počinje dobrovoljnim davanjem krvi, završava se litijom

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U ORGANIZACIJI Mitropolije crnogorsko-primorske i Crkvene opštine Bar, Dani Svetog Jovana Vladimira ove godine će početi 28. maja i trajaće do 4. juna.

Foto: B. Dabić

Advertisement

U subotu, 28. maja, od 8 do 13 časova biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi u kripti Sabornog hrama.

Narednog dana biće upriličena Sveta liturgija na ostacima manastira Prečista Krajinska u Ostrosu, sa početkom u 9 časova. Polazak je zakazan za 7 sati, ispred Sabornog hrama.

U utorak, 31. maja, biće organizovan turnir u malom fudbalu, u balonu "Bombonjera" pored OŠ "Meksiko". Narednog dana, 1. juna, biće upriličena Sveta liturgija na ostacima hrama iz VI veka ("barski trikonhos") na Topolici, sa početkom u 8 sati.

Advertisement

U četvrtak, 2. juna, pravoslavni vernici obeležavaju Spasovdan. Sveta liturgija biće služena od 9 časova, u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, dok će istog dana, od 20 sati na platou ispred hrama biti organizovan događaj pod nazivom „Jedinstvo crkve“, posvećeno jubileju 100 godina vaspostavljanja jedinstva Pećke patrijaršije Srpske pravoslavne crkve. Tim povodom govoriće jerej Aleksandar Lekić, starešina crkve Svete Trojice u Budvi i prof. dr Dalibor Petrović, profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči.

Pravoslavni vernici 3. juna slave Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu. Sveta liturgija na ostacima manastira Presvete Bogorodice na Ratcu biće upriličena od 9 sati, dok će u večernjem terminu od 20 časova na platou ispred hrama biti priređen program pod nazivom "Sumrak i vaskrsenje Lovćena".

- Veče je posvećeno NJegošu i Lovćenskoj kapeli povodom 50 godina od njenog rušenja - najavljuju organizatori. Tom prilikom govoriće mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i prof. dr Milo Lompar.

Advertisement

Za kraj Dana Svetog Jovana Vladimira, 4. juna biće održana Sveta arhijerejska liturgija, od 9 sati, dok će svečana litija ulicama Bara početi u 19 časova.

BONUS VIDEO: POLICAJAC ODLOŽIO ORUŽJE PA SE PREKRSTIO - Uz Božiju pomoć organi reda sačuvali manastir

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

ĆATAMA JOŠ 9 MILIONA, UGROŽENIMA NI CENT: Pred poslanicima će se naći tehnički rebalans, usvojen zbog veće državne administracije

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


VLADA je na poslednjoj sednici dala "zeleno svetlo" za rebalans budžeta, koji će se, kako su najavili, po hitnom postupku naći i pred poslanicima. Iako ne podrazumeva nova zaduženja, javna potrošnja rebalansom će biti uvećana za devet miliona evra, od čega se za najugroženije neće izdvojiti ni centa. Ovakva raspodela sredstava, kako ocenjuju u NVO Akcija za socijalnu pravdu samo je nastavak bahatog odnosa prema novcu svih građana.

Foto gov.me

Advertisement

Kako je obrazložio ministar finansija Aleksandar Damjanović, tehnički rebalans podrazumeva da se tekući budžet uskladi sa novom organizacijom državne uprave, imajući u vidu da je uvećan broj ministarstava, samim tim i ostali organi u državnoj upravi, a ne predviđa nova zaduženja. Tu su, navodi, i mnoge druge finansijske obaveze, pa resor na čijem je čelu razmišlja i o suštinskom rebalansu budžeta.

- Prosto, postojeći budžet treba preraspodeliti shodno novoj organizaciji. To znači i da neće biti probijanja budžetskog okvira, odnosno da će samo doći do horizontalnog usklađivanja, kako bi država mogla da funkcioniše - poručio je Damjanović.

Kroz najavljeni tehnički rebalans budžeta za tekuću godinu trošak za službena putovanja uvećava za čak 1,4 miliona i projektuje da za njih ove godine utroši 4,4 miliona, dok se troškovi za gorivo povećavaju za pola miliona, što znači da će se za tu namenu potrošiti gotovo 10 miliona evra. Osim toga, uvećavaju se i troškovi reprezentacije, jer će manjinskoj vladi biti potrebno dodatnih 170.000 evra, pa će u ovoj godini za to biti izdvojeno oko 530.000, dok se za nepunih 200.000 beleži uvećanje komunikacionih troškova, pa će u 2022. će za taj trošak biti izdvojeno bezmalo 5,4 miliona.

Advertisement

U NVO ASP dodaju da rebalans budžeta ne uliva optimizam za najugroženije građane, pre svega penzionere i socijalno ugrožene.

- Tonovi novih ministara i poslanika koalicione vlasti sveli su se bukvalno na potrebu da u državi hleb i nekoliko osnovnih namirnica budu dostupni najugroženijim građanima, što implicira da život bukvalno svode na puko preživljavanje. U konačnom, najveći broj građana dobro zna da povratak DPS-a na vlast znači istovremeno da će za njih ostajati mrvice, a da će se većina društvenog bogatstva i dalje slivati partijsko-funkcionerskoj klasi i privilegovanim pojedincima - zaključuju u NVO Akcije za socijalnu pravdu.

NASTAVLJA SE "SEČA" FUNKCIONERA

NAJVEĆE uvećanje izdataka - gotovo pet miliona - jeste na poziciji "ostale naknade" i ona se uvećava sa 9,1 milion na 14,1 milion evra.

Advertisement

- Ovo se može dovesti u vezu sa "sečom" na visoko rukovodnim pozicijama, koja je već počela i očito će biti nastavljena, a nakon nedavnog izbora manjinske vlade i povratka Demokratske DPS-a u koalicionu vlast - tvrde u NVO ASP.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

VELJOVIĆ POD „LUPOM“: Cetinjsko tužilaštvo se žalilo na oslobađajuću presudu Milovom savetniku

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


Cetinjsko Osnovno tužilaštvo žalilo se na presudu kojom je savetnik predsednika države Mila Đukanovića i bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović oslobođen optužbe za napad na policajca Božidara Bulatovića, 5. septembra prošle godine, tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju.

Foto: D.Milovanović

Advertisement

Mihailo Volkov, jedan od Veljovićevih advokata kaže da je ovakav potez Tužilaštva očekivan, ali da veruje da će Viši sud potvrditi oslobađajuću odluku.

- Verujem iz razloga što je u samoj presudi sudija dao više nego dovoljno razloga na kojima temelji svoju sudsku odluku, a isto tako taj Viši sud će imati pred sobom te iste dokaze koje smo zajedno sproveli u ovom sudskom procesu. Podsećam, javnost je jednim delom bila upoznata sa sprovedenim dokazima i opet vas podsećam u tim sprovedenim dokazima ukazao ili potvrdio tvrdnje osnovnog državnog tužioca, odnosno onako kako je tužilac naveo u optužnom aktu da je Veselin Veljović gurao službenika policije - navodi Volkov.

On smatra da je video-snimak bio u suprotnosti sa svim drugim dokazima, da nije bio verodostojan i da je izvučen iz konteksta. Prvostepenu presudu Veljoviću 7. aprila saopštila je sudija cetinjskog Osnovnog suda Marija Ćupić, koja je tvrdila da dokaza za osudu nije bilo. Oslobađanju je najviše doprineo iskaz policajca Bulatovića, koji je kazao da ga Veljović nije napao.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije