Povežite se s nama

Ekonomija

Komisija za auto-put sada traži još novca

Objavljeno

dana

Komisija za auto-put sada traži još novca

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


tijelo formirano 2015. od tada na svoj rad potrošilO 3,5 miliona eura

Komisija za auto-put sada traži još novca

Ministar Mitrović predložio da im se više ne isplaćuje novac, što može zakomplikovati otvaranje dionice

Advertisement

Na dionici ostalo da se završi oko jedan odsto radova, ali ih ometa snijeg i niske temperature, Foto: Luka Zekovic

Advertisement

Državna komisija za tehnički pregled radova na izgradnji auto-puta Bar-Boljare traži od Vlade dodatni novac za svoj rad, a Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je za sjednicu Vlade od 13. januara pripremilo predlog zaključka kojim se odbija taj zahtjev, ali na kraju rasprave o ovoj temi on, ipak, nije usvojen.

Sve ovo može dodatno zakomplikovati otvaranje ove dionice auto-puta, jer još nisu završeni svi radovi a njegovo puštanje u saobraćaj nije moguće bez zelenog svjetla ove komisije.

Advertisement

Prema informacijama “Vijesti”, Komisija je tražila da se izmijeni odluka o njenom osnivanju jer je rok za završetak radova i primopredaju objekta bio 30. nevembra a da su radovi nastavljeni i dalje kao i posao komisije. Budžetom za prošlu godinu predviđeno je 630 hiljada eura za rad ove Komisije, a taj novac potrošen je prije kraja novembra.

Ministarstvo na čijem čelu je Ratko Mitrović je u obrazloženju zaključka kojim odbija zahtjev Komisije, navelo da je ona od početka rada 2015. godine do kraja prošle godine dobila iz budžeta tri i po miliona eura (3.541.641,83 eura). Naveli su da je takva komisija za tehnički pregled slične dionice u Srbiji – Grdeličke klisure završila posao za mnogo manji iznos novca.

”Na osnovu uporedne analize Gradskog zavoda za vještačenje iz Beograda, gdje je prikazana najadekvatniji komparativ za analizu cijena – Grdeličke klisure, dolazi se do cijene koštanja za tehnički pregled oko 10.000 eura po kilometru, dok je u konkretnom slučaju cijena koštanja za tehnički pregled na auto-putu Bar – Boljare prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo 85.000 eura po kilometru”, navedeno je u zaključku kojeg je predložilo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Advertisement
autoput, auto-put
foto: Luka Zeković

U najavi dnevnog reda za 54. sjednicu Vlade od 13. januara ove godine navedena je i tačka “Informacija o Predlogu izmjene Odluke o imenovanju Državne komisije za tehnički pregled radova na izgradnji autoputa Bar-Boljare, prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo”. Međutim, u materijalima objavljenim nakon sjednice Vlade nije bilo ove Informacije.

Na pitanje da li je ova tačka dnevnog reda usvojena, iz ovog Ministarstva su odgovorili “Vijestima” da je izjašnjavanje u vezi sa ovim predlogom odloženo za sjednicu koja će biti naredne sedmice.

Prema nezvaničnim informacija “Vijesti”, tokom rasprave o ovom predlogu na Vladi povela se diskusija o radu ove Komisije, a od resornog Ministarstva iznijet je niz primjedbi na trošenje novca, rokove u radu, broj članova, njihov dosadašnji angažman…

Zbog svega toga predloženo je da se materijal o radu Komisije dodatno analizira, pa da se na onovu toga zaključak donese na sjednici tokom naredne sjednice.

Advertisement

Budžetom za ovu godinu za rad ove komisije predviđen je iznos od 160 hiljada eura, što bi prema njenoj dosadašnjoj potrošnji, bilo dovoljno za najviše tri mjeseca.

Prema informacijama Vlade, do 11. januara bilo je završeno 98,7 odsto potrebnih radova na ovoj dionici. Preostao je mali dio asfalterskih i betonskih radova koji se sada ni ne mogu izvoditi zbog snijega i niskih temperatura, kao i dio elektroinstalaterskih radova. Takođe da bi dionica dobila tehnički prijem, potrebno je da Monteput obezbijedi i opremi službe održavanja. To ranije nije uradila bivša uprava Monteputa, dok je novi menadžment imenovan tek sredinom decembra prošle godine zbog spornih dijelova statuta koji su štitili bivše rukovodstvo od smjene.

Novi direktor je u plan za ovu godinu uvrstio nabavku potrebne mehanizacije i opreme, a taj plan je usvojen na sjednici prije tri dana, tako da se tek sada ispunjavaju uslovi za raspisivanje tih javnih nabavki. Sve to bi moglo da odloži otvaranje dionice za koji mjesec ili dva.

Advertisement

Već potrošili 700 hiljada eura više od plana, Đukanović njen rad proglasio tajnim

Državna komisija za tehnički pregled radova na izgradnji auto-puta Bar-Boljare osnovana je odlukom iz maja 2015. godine i ima 27 članova.

Spornom odlukom o osnivanju, koju je potpisao tadašnji predsjednik Vlade Milo Đukanović, određeno je da je rad ove Komisije tajan: “Rad Komisije se smatra poslovnom tajnom i nijedan član Komisije nema ovlašćenja da van Komisije saopštava bilo kakve podatke vezane za djelokrug rada Komisije”.

Takođe, istom odlukom predviđeno je da ukupan iznos novca za rad ove Komisije iznosi 0,35 odsto od ugovorene cijene “radova za projektovanje i izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, Smokovac-Uvač-Mateševo, što na osnovu ugovorene cijene od 809.577.356,14 eura iznosi 2.833.520,74 eura”.

Advertisement

U odnosu na taj iznos Komisija je već potrošila oko 700 hiljada eura više, što su joj izmjenama odluke odobravale bivše Vlade, a posljednji put u februaru 2020. godine.

Olukom je utvrđeno da se visina nadoknade za svakog člana Komisije određuje proporcionalno učešću odnosne oblasti u ukupnom tehničkom pregledu, kao i na osnovu stvarnog obima angažmana na pregledu radova, na predlog predsjednika Komisije. Takođe, dozvoljeno je ida članovi Komisije mogu angažovati jedno ili više osoba za dodatnu pomoć u slučaju potrebe, a na osnovu prethodne saglasnosti predsjednika Komisije.

Advertisement

VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

„BTL Medical Montenegro“ da vrati „Sinofarmu“ pet miliona eura

Objavljeno

dana

"BTL Medical Montenegro" da vrati "Sinofarmu" pet miliona eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


PRIVREDNI SUD DONIO PRESUDU U AFERI „RESPIRATORI“

„BTL Medical Montenegro“ da vrati „Sinofarmu“ pet miliona eura

Prvostepenom presudom podgorička kompanija „BTL Medical Montenegro“, obavezna da plati pet miliona eura sa zateznim kamatama zato što beogradskoj kompaniji nije isporučila 200 naručenih respiratora u martu 2020. godine. BTL uložio žalbu Apelacionom sudu, a respiratori se od sredine ljeta prošle godine nalaze u skladištu Luke Bar

Advertisement

Foto: preduzetnica.me

Advertisement

Privredni sud je po tužbi beogradske kompanije “Sinofarm” donio presudu po kojoj je podgorička kompanija “BTL Medical Montenegro”, obavezna da plati pet miliona eura sa zateznim kamatama, zato što beogradskoj kompaniji nije isporučila 200 naručenih respiratora. BTL, čiji je vlasnik Sanja Lekić, uložio je žalbu Apelacionom sudu.

Protivtužbeni zahtjev podgoričke kompanije je Privredni sud odbacio kao neosnovan.

Advertisement

”Vijesti” imaju uvid u prvostepenu presudu Privrednog suda iz januara ove godine.

Dvije kompanije, su 28. marta 2020. godine potpisale ugovor o kupoprodaji 200 respiratora “ACM 812A” za pet miliona eura, a dan kasnije još jedan vrijedan 3,9 miliona eura za još 200 marke “shangrila 510S”. Respiratori su, prema preuzetim obavezama podgoričke firme, trebalo da budu otpremljeni iz Kine dva dana kasnije, nakon ukupnog avansa od 8,9 miliona eura, koliko je beogradska firma uplatila 30. marta 2020. godine.

”BTL Medical” je, međutim, nekoliko dana kasnije, 3. aprila, obavijestio da ne može na vrijeme da ispuni obaveze, zbog čega je “Sinofarm” zatražio povraćaj novca, posebno ukazujući na to da je “nabavka respiratora na tržištu postala od krucijalne važnosti za zdravstvene sisteme i da je zbog katastrofalne slike širenja pandemije koronavirusa i broja oboljelih Srbija imala urgentnu potrebu za predmetnim respiratorima u ugovorenom roku isporuke”. U međuvremenu, “BTL Medical” je vratio 3,9 miliona, ali ne i preostalih pet miliona, poručujući da ne prihvata raskidanje tog ugovora “jer se on izvršava”. Iz “Sinofarma” su priznali da su “napravili neoprostivu komercijalnu grešku”, jer su novac uplatili bez bankarske garancije i samo na riječ izvršne direktorice podgoričke kompanije Olivere Đuranović, pa ga sada traže sudskim putem.

Advertisement

Iz beogradskog “Sinofarma” su tvrdili da je BTL uključio u čitav posao još dva posrednika, firme iz Rijeke i sa Kipra, te da su svi računali na veliku zaradu, jer su provjerom, navodno, ustanovili da je Kinezima od pet miliona bilo uplaćeno samo 2,1 milion eura.

”Usvaja se tužbeni zahtjev tužioca ‘Sinofarm’ prema tuženom ‘BTL Medical Montenegro’.Utvrđuje se da je ugovor o kupoprodaji od 28.03 2020. godine zaključen između tužioca i tuženog raskinut. Obavezuje se tuženi da na ime uplaćane kupoprodajne cijene isplati tužiocu novčani iznos od pet miliona eura sa zakonskom zateznom kamatom od 30.marta 2020.godine pa do dana konačne isplate, a u roku od osam dana od pravosnažnosti presude, pod prijetnom prinudnog izvršenja” piše u presudu sudije Privrednog suda Faruka Mušovića.

Prema podacima Centralne banke, račun podgoričke kompanije je u blokadi na iznos duga od 6,63 miliona eura.

Advertisement

Advokat “BTL Medical Montenegra” Goran Petrović za “Vijesti” je juče kazao da su uložili žalbu Apelacionom sudu i da očekuje da ona bude uvažena.

”Ovo je čist ugovorni odnos o isporuci robe i mi smo neprijatno iznenađeni ponašanjem Privrednog suda. U žalbi smo naznačili da je sve što je naznačeno u tužbi i presudi nezakonito. Članom 3 zaključenog ugovora definisano je da će se roba isporučiti kada se uplati novac i po uplati novac je pošao na račun trgovca koji je bio dobavljač. Sudija je odbio da sasluša direktora riječke firme Egzotrejd Borna Cicero preko koje su nabavljani respiratori i da se pribavi izvještaj od kineske kompanije da su pare legle na račun. Nadamo se da će se žalba uvažiti i da će se naložiti predloženo saslušanje i pribavljanje ovog izvještaja”, istakao je Petrović.

On je kazao da su respiratori stigli prošlog ljeta i da se nalaze u skladištu u Luci Bar.

Advertisement

Zbog ovog slučaja “Sinofarm” je podnio krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu za prevaru i stvaranje kriminalne organizacije, ali je istom tužilaštvu uslijedila prijava i od strane “BTL Medical Montenegro”.

Petrović je kazao “Vijestima” da su obje odbačene jer se radi Privrednom sporu.

Tužilaštvo BIH saslušalo Lekićku zbog nabavke 100 respiratora

Kompanija “BTL Medical Montenegro “ u vlasništvu Sanje Lekić koja prije epidemije COVID-19 nije bila među značajnijim uvoznicima medicinske opreme u Crnoj Gori, našla se u središtu još jedne sporne trgovine respiratorima, za potrebe zdravstvenog sistema Bosne i Hercegovine (BIH).

Advertisement

Bosanski mediji su 2020.godine objavili da se kompanija pominje kao posrednik u nabavci respiratora za potrebe tamošnjeg zdravstva, a da cijeli posao istražuje i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Ova agencija je tamošnjem sudu i tužilaštvu predala izvještaj o pretresima u Federalnoj upravi civilne zaštite i firmi “Srebrena malina”, sa kojom se “BTL” pominje u ugovoru o nabavci 100 respiratora.

Tužilaštvo BIH je u februaru ove godine za bosanski portal Klix zvanično saopštilo da su 11. februara 2021. godine donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Samira Cerića i Sanje Lekić, radi postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela u vezi s predmetom “Respiratori”.

Bosanski portal prenosi i da im je Tužilaštvo BIH saopštilo da je putem međunarodne pravne pomoći zamolilo saslušanje Sanje Lekić i da je ona saslušana u svojstvu svjedoka.

Advertisement

Marković je kazao da njegov klijent nema nikave veze sa slučajem u BIH, niti sa firmom “”Srebrena malina” i najavio je krivičnu prijavu protiv Kristijana Marića.

Marić je,kako prenosi bosanski portal, vlasnik firme Promotion, kojem je Tužilaštvo BiH dalo imunitet od krivičnog gonjenja u ovom slučaju.

“Anjumara” dobila spor potiv BTL Medical Montenegro”

Privredni sud je donio presudu i u korist beogradske kompanije “Anjumara” kojom je obavezao podgoričku kompaniju “BTL Medical Montenegro “ da joj isplati 772,5 hiljada eura sa zateznom kamatom počevši od 25.marta 2020.godine u roku od osam dana od pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudnom izvršenja.

Advertisement

”Utvrđuje se da je povučena protivtužba ‘BTL Medical Montenegro’ kojom je tražio da se obaveže ‘Anjumara’ da preuzme ugovorenu robu 30 respiratora model PA700B, kao i preostalu količinu naručenih respiratora koju je isplatio po profakturi tuženog, ali sa oznakama PA700B i PA900B ili da primi povrat cijene za ovu količinu respiratora koji će biti preciziran nakon davanja nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke”, navodi se u presudi Privrednog suda u koju “Vijesti” imaju uvid.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Crna Gora opredijelila 50.000 eura za pomoć Ukrajini

Objavljeno

dana

Autor

Svjetska banka ponudila pomoć za reformu penzionog sistema i javne uprave

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


saopštio državni sekretar janko odović

Crna Gora opredijelila 50.000 eura za pomoć Ukrajini

Istovremeno, predloženo je da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine

Advertisement

Foto: Luka Zeković

Advertisement

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja odobrilo je slanje humanitarne novčane pomoći Ukrajini u izosu od 50.000 eura, kazao je državni sekretar u ovom Vladinom resoru Janko Odović.

Novac će biti izdvojen iz Tekuće budžetske rezerve.

Advertisement

Istovremeno, predloženo je da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine.

„Crna Gora izražava solidarnost sa narodom Ukrajine. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je upravo odobrilo slanje novčane pomoći, a predložili smo da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine“, napisao je Odović na Tviteru.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

MEK: Realni rast plata daleko veći od inflacije

Objavljeno

dana

Minimalna potrošačka korpa za jun 656,9 eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


„povećan životni standard“

MEK: Realni rast plata daleko veći od inflacije

„Rekordno povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura i prosječne zarade u januaru sa 537 na 686 eura, omogućilo je da prvi put jedna prosječna zarada može pokriti kompletnu minimalnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu“, saopštili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja

Advertisement

Foto: Shutterstock

Advertisement

Realizacija programa Evropa sad uticala je na povećanje životnog standarda građana i ublažila negativne efekte rasta cijena uzrokovanih eksternim šokovima na globalnom nivou, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

„Upoređivanjem cijena osnovnih životnih namirnica iz januara prošle godine sa cijenama iz januara ove, jasno se može vidjeti u kojoj mjeri bi bila oslabljena kupovna moć građana bez povećanja neto zarada, kroz program Evropa sad“, rekli su iz Ministarstva.

Advertisement

Kako su kazali, da je nivo zarada u januaru ostao na nivou iz decembra prošle godine, za prosječnu platu bi se moglo kupiti znatno manje namirnica u poređenju sa početkom prošle godine.

„Rekordno povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura i prosječne zarade u januaru sa 537 na 686 eura, omogućilo je da prvi put jedna prosječna zarada može pokriti kompletnu minimalnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu. Potrebno je naglasiti da se dio potrošačke korpe koji se odnosi na izdatke za hranu može, prvi put, kompletno pokriti iz minimalne zarade“, rekli su iz Ministarstva.

Dakle, povećanje plata je, kako smatraju, najefikasniji mehanizam kojim se u ovakvim situacijama Vlada može boriti protiv globalnog povećanja cijena, a u cilju očuvanja životnog standarda građana.

Advertisement
tabela MEK
foto: MEK

„I neke od najrazvijenih zemalja u ovom trenutku posežu upravo za ovakvom mjerom, povećavajući minimalnu cijenu rada, a time i raspoloživi dohodak građana“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ekonomskog razvoja, kako su rekli, u cilju obezbjeđivanja boljeg životnog standarda, osim brojnih drugih mehanizama, pripremilo Zakon o privremenoj kontroli cijena životih namirnica za građane koji se nalazi na javnoj raspravi. Predloženi zakon može u kratkom roku imati efekte kako bi se održala stabilnost životnog standarda.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je treći put predložilo izmjene Zakona o akcizama, tražeći ponovo da Skupština omogući Vladi da odlukom može da smanji akcizu na gorivo do 20 odsto.

„Ova Vlada je, za samo godinu rada, obezbijedila i četvrtu podršku penzionerima sa najnižim primanjima, a sada iznosi 3,9 miliona eura za njih preko 77 hiljada“, zaključuje se u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije