Povežite se s nama

Tehnologija

LUDILO! NAOČARE ZA VIRTUALNU REALNOST NAVODNO POVEĆAVAJU PROIZVODNJU MLEKA KOD KRAVA (VIDEO)

Objavljeno

dana

LUDILO! NAOČARE ZA VIRTUALNU REALNOST NAVODNO POVEĆAVAJU PROIZVODNJU MLEKA KOD KRAVA (VIDEO)

Najnovije Vijesti iz Tehnologije, izvor portal: NultaTačka.rs


Pisao Elena Vuk

Istraživanje je utvrdilo da korišćenje naočara virtuelne realnosti (VR) može da izazove promene u ponašanju, probleme sa ravnotežom, kognitivne probleme, probleme sa očima (bol, promene vida), glavobolje i druge neprijatnosti.

U stvari, prošlog leta Facebook je opozvao milione VR obloga za lice zbog pritužbi na iritaciju kože. Ipak, konsultanti, programeri i veterinari su se udružili kako bi napravili VR naočare za krave kako bi povećali proizvodnju mleka.

Advertisement

Farmer daje kravama VR slušalice za smanjenje anksioznosti i povećanje proizvodnje mleka

Farmer se okrenuo slušalicama virtuelne realnosti kako bi naterao svoje zatvorene krave da pomisle da su napolju na livadi.

Izzet Kocak, iz Turske, okrenula se visokotehnološkim naočarima nakon što je videla studiju koja sugeriše da ona čini krave srećnijim. To, zauzvrat, znači da proizvode više mleka.

Advertisement

Kočak kaže da se taj potez već isplatio. On je stavio slušalice dvema svojim kravama i primetio da je proizvodnja mleka porasla sa 22 litara na 27 litara dnevno.

A šta krave vide kroz VR naočare? Očigledno, to su vizije spoljašnjeg sveta.

„One posmatraju zeleni pašnjak i to im daje emocionalni podsticaj. One su manje pod stresom”, rekao je on.

Advertisement

Izzet je ranije koristio klasičnu muziku da pokuša da umiri svoju stoku. Ali kaže da je bio toliko impresioniran naočarima da planira da ih kupi još deset.

VR naočare su razvijene sa veterinarima i prvo testirane na farmi u Moskvi.

Advertisement

Poljoprivrednici su radili sa programerima, veterinarima i konsultantima na farmi Krasnogorsk u blizini Moskve, da bi simulirano prikazali kravama letnja polja.

Da bi slike funkcionisale, IT stručnjaci su morali da podese paletu boja u softveru kako bi bila prikladna za jedinstvenu viziju životinje. Krave ne mogu da vide crvenu ili zelenu, u stanju su da percipiraju samo mutne nijanse žute i plave.

Ali rusko ministarstvo poljoprivrede je uvereno da trik funkcioniše. U saopštenju iz 2019. zvaničnici su rekli: „uslovi životne sredine imaju značajan uticaj na zdravlje krava i, kao posledicu, na kvalitet i količinu proizvedenog mleka.“

Advertisement

ŠPANSKI PREMIJER GASI KORONA HISTERIJU: VREME JE DA SE MENJA NAČIN NA KOJI SE PRATI KORONA

Ruska studija je tvrdila da VR povećava prinos mleka kod krava i ima pozitivne rezultate.

Dodajući da su naočare: ‘smanjile anksioznost i poboljšale opšte emocionalno raspoloženje u stadu’.

Advertisement

Naravno, fotografije eksperimenta izazvale su smeh na društvenim mrežama u poslednjih nekoliko godina, a mnogi ljudi eksperiment nazivaju “Matriks za krave”.

 

Nulta Tačka/ActivistPost

AdvertisementNulta Tačka
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Tehnologija

Od entuzijaste do najvrednijeg zaposlenog: Kako se postaje Microsoft MVP?

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Advertisement

Na ovim sesijama su zaposleni kompanije Microsoft imali prilike da pričaju o svojim zanimljivim iskustvima. Ona posebno zanimljiva za nas imala je dva govornika iz razvojnog centra iz Beograda – Milicu Kostić i Srđana Božovića.

Srdjan.jpg

Advertisement

Srđan je u ovoj sesiji dobio priliku da podeli svoj put do Microsoft MVP-ja. Kompanija Microsoft dodeljuje MVP nagrade (Microsoft Most Valuable Professionals) tehnološkim ekspertima koji strastveno dele svoje znanje sa zajednicom.

Jedan od preduslova je da MVP uvek koriste najnovije, moderne tehnologije i uvek su u toku sa njihovim razvojem, zajedno sa poznavanjem Microsoft proizvoda i servisa, koji pomažu da se reše svakodnevni problemi.

Advertisement

Tokom sesije Srđan, Senior Product Manager Azure Data tima je pričao o svojih 8 godina u kompaniji Microsoft i kreiranju IT zajednica u Srbiji.

Advertisement

Pre nego što se zaposlio u kompaniji Microsoft Srđan je nakon završetka građevinskog fakulteta radio nekoliko godina kao laborant. To je bilo vreme kada je razvoj softvera bio u velikom zaletu i Srđan je odlučio da je vreme za promenu u karijeri. Nakon nekoliko godina u privatnoj kompaniji postao je Development Lead za vodeći proizvod te kompanije.

U tom periodu su se pojavili Azure i Windows Phone, a pametni telefoni su polako, ali sigurno osvajali tržište predstavljajući miks uređaja za komunikaciju i računara. Microsoft je otprilike u isto vreme započeo podršku tehnološkim zajednicama, a Srđan je to iskoristio i sa nekoliko svojih prijatelja osnovao .NET Developers korisničku grupu, koja će u narednim godinama iznedriti nekoliko drugih grupa.

Advertisement

Pet godina kasnije Srđan je osnovao Tarabica IT konferenciju, srpsku konferenciju za Microsoft zajednice, što je bio jedan od ključnih razloga zbog kojih je dobio MVP nagradu. Nakon toga 2014. godine Srđan se pridružuje kompaniji Microsoft.

Advertisement

Tarabica.jpg

25.05.2022 17:30 |

Biznis ITBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

AI pretvara tekst u neverovatne slike

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Advertisement

Nakon ovoga stvarno počinjemo da mislimo kako sposobnosti veštačke inteligencije nemaju granice, ili ih makar neće imati u budućnosti. Šta god da ste mislili da je nemoguće na kraju ispade moguće. Programi poput Jasper-a u stanju su da generišu pristojan originalan tekst na temu koju mu vi date, a to samo jedan komercijalan alat koji prikazuje najniže domete veštačke inteligencije i mašinskog učenja.

Ukoliko želite da vidite šta malo napredniji AI može da uradi, treba se podrobnije upoznati sa sposobnostima Imagen-a kompanije Google i Dall-E2 kompanije OpenAI.

Advertisement

Kako navodi portal PetaPixel, Imagen je produkt Research ogranka kompanije Google zaduženog za razvijanje najnovijih i najnaprednijih tehnologija. Ovaj vid veštačke inteligencije služi za pretvaranje kratkog teksta koji opisuje neku vizuelnu scenu u fotografiju te scene koju ste upravo opisali.

Advertisement

Na primer, vi ukucate “mozak koji leti na raketi prema mesecu” ili “granitna statua koale koja vrti ploče na dva gramofona dok nosi velike slušalice” i dobićete dve fotografije koje vidite ispod:

MesecKoala.jpg

Advertisement

Ono što je najneverovatnije kod čitave ove priče jeste što rezultati koje dobijete nakon unosa teksta nisu crtani ili animirani, već maksimalno foto realistični. OK, možda raketa baš i ne toliko, ali pogledajte recimo sliku koju biste dobili uz tekst “korgi koji vozi biciklu na Tajms Skveru dok nosi šešir i naočare za sunce”:

Corgi

Advertisement

Ovo je već poprilično realno, a pomalo i zastrašujuće.

Pored projekta kompanije Google, ranije tokom godine je i Dall-E2 AI kompanije OpenAI je radio isto – pretvarao tekst u fotografije. Ovde, foto realizam je bio u drugom planu na početku projekta jer se Dall-E2 fokusira na prepoznavanje teksta i generisanje slike, a ne na realistične fotografije. Međutim, i kompanije OpenAI počela je da dublje zalazi u sferu foto realizma, pa tako počinje da donosi sve realističnije fotografije.

Advertisement

25.05.2022 16:41 |

Software/WebBenchmark
Advertisement
Nastavite čitati

Tehnologija

Na ovim uređajima već danas možete da instalirate Android 13

Objavljeno

dana

Autor

Najnovije Tehnološke Vijesti, izvor portal: Benchmark.rs 

Advertisement

Pre nešto više od nedelju dana, Google je zvanično najavio Android 13 operativni sistem uz predstavljanje nekih od najvećih unapređenja i novih funkcionalnosti uporedo sa svojim Pixel 6a mobilnim telefonom.

Tada se govorilo i o proširivanju podržanih uređaja koji mogu da učestvuju u Android 13 Beta programu. Ovo je odličan znak proširivanja saradnje kompanije Google sa proizvođačima mobilnih telefona unutar Android ekosistema. To znači da sve više vas koji koristite uređaje koje ne proizvodi Google možete imati štih probu novog operativnog sistema pre njegovog zvaničnog lansiranja, dakle u beta verziji.

Advertisement

U ovom trenutku čak 22 mobilna uređaja mogu da uživaju u svim (nedovršenim) blagodetima Android 13 operativnog sistema. Ono što je zanimljivo jeste da samo 8 od tih 22 telefona dolaze iz pogona kompanije Google. Dakle, beta verzije nisu više toliko striktno rezervisane samo za Pixel seriju.

Advertisement

Među kompanijama na čijim telefonima u ovom trenutku možete da isprobate novu verziju operativnog sistema nalaze se OPPO, Xiaomi, Lenovo, HMD, OnePlus, Sharp, Realme, ZTE, Vivo, i Tecno. Evo detaljne liste svih modela koji u ovom trenutku mogu preuzeti beta verziju Android 13 i testirati je:

Beta verziju najnovijeg Android operativnog sistema za svaki od ovih telefona možete preuzeti preko ovog linka, zajedno sa uputstvom za instalaciju.

Advertisement

25.05.2022 15:38 |
Advertisement

MobileBenchmark
Nastavite čitati

Najčitanije