Povežite se s nama

Kurir.rs

PADA VLADA? U Skupštinu stigla inicijativa URA za smenu Vlade Crne Gore

Objavljeno

dana

NOVE MERE U CRNOJ GORI SUTRA STUPAJU NA SNAGU Ukidaju se kovid potvrde, izolacija smanjena na deset dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Shutterstock/Fotokon
Advertisement

Skupštini Crne Gore zvanično je dostavljena inicijativa za smenu aktuelne Vlade Crne Gore.

Advertisement

Kako pišu Vijesti, inicijativu je potpisao 31 poslanik.

Potpisali su je poslanici koalicije „Crno na bijelo“, Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Albanske liste i Albanske koalicije, Liberalne partije (LP) kao i deo poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

Advertisement

Među potpisnicima nema poslanika Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP), Demosa, Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore (UCG) i Radničke partije (RP).

Koalicija „Crno na bijelo“ predložila je ranije model manjinske vlade u kojoj, kako je rekao lider Građanskog pokreta URA i potpredsednik Vlade Dritan Abazović, ne bi bilo mesta za Demokratski front i Demokratsku partiju socijalista.

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je na jučerašnjoj pres konferenciji saopštio da je manjinska vlada prevara.

Advertisement

Iz URE su objasnili da su se odlučili na ovaj potez nakon interpelacije troje ministara i da je to pokazatelj da Vlada nema poverenje većine poslanika.

Pet razloga za inicijativu

Potpisnici inicijative kažu da su razlozi da se glasa za proveru poverenja Vladi sadržani u sledećem:

Advertisement

– da su na sjednici Parlamenta 29. decembra izglasane interpelacije ministru spoljnih poslova Đorđu Raduloviću, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandru Stijoviću i ministarki prosvete, nauke, kulture i sporta Vesni Bratić čime je postalo jasno da nemaju podršku parlamentarne većine.

– da je premijer Krivokapić najavio da će odbiti da postupi po interpelacijama čime je pokazao da ne poštuje Ustav i zakone Crne Gore, ali ni osnovne demokratske principe poštovanja Parlamenta kao najvećeg zakonodavnog doma koji je birao 42. Vladu.

– da je na sednici Skupštine 17. juna smenjen ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava (Vladimir Leposavić), a da do danas premijer nije predložio Parlamentu novog ministra čime je direktno ugrozio reforme u poglavljima 23 i 24 koja su najvažnija za napredak ka članstvu u Evropsku uniju (EU).

Advertisement

– da je Krivokapić svojim delovanjem više puta u prethodnom periodu ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu. Ovakvo stanje je dovelo do blokade Parlamenta, pa čak i do bojkota od strane jednog dijela poslanika parlamentarne većine što je direktno uticalo da se veliki broj zakona ne razmatra. Sve to je dovelo u pitanje efiksan rad Parlamenta čiji je zadatak da služi javnom interesu a ne partikularnim interesima bilo koje političke grupacije ili pojedinca.

– da su politička kriza, neadekvatna saradnja zakonodavne i izvršne vlasti, neusaglašavanje zakonske regulative sa regulativom EU, kao i neaktivnost pojedinih ministara doveli do usporavanje evropskih integracija, što se odrazilo na ocenu u Godišnjem izvještaju Evropske komisije.

Zbog gore navednih činjenica kako i izjave brojnih političkih subjekata u kojima se navodi da 42. Vlada nema većinsku podršku u Parlamentu, smatramo jednim od osnovnih postulata savremene demokratije da se istoj provjeri podrška u Parlamentu“, navodi se u inicijativi.

Advertisement

Nećemo mrcvariti volju većine

Ranije danas URA je saopštila da neće simulirati procese, odugovlačiti i mrcvariti većinsku volju građana koji žele stabilnost, reforme i put ka EU.

“Ono što je bilo očekivano jeste da nakon izglasavanja interpelacije trima ministarima i sam premijer pokrene proceduru kojom bi se pokrenulo pitanje poverenja Vladi, ali pošto se to nije desilo, smatramo da se to pitanje mora rešiti”, navodi se u saopštenju URA.

Advertisement

Interpelacijom ministara, kako navode, u stvari se i pokazalo da ova Vlada nema podršku poslanika u parlamentu i to ne zbog pokreta URA.

“Stoga se ne možemo da pravimo da se ništa ne događa i da procesi nisu blokirani. Crna Gora i njen politički život više ne mogu da izdrže status kvo“, kažu iz tog pokreta.

Ako se utvrdi da ova vlada nema podršku, ponudili su koncept manjinske vlade bez DPS-a i DF-a svim poslanicima.

Advertisement

“I nadamo se da će se velika većina parlamenta prema tome ponašati odgovorno i podržati takav koncept”, zaključili su iz te partije.

Kurir.rs

Advertisement

KurirKurir
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Kurir.rs

UHAPŠEN CRNOGORAC U AUSTRALIJI Kao kapetan broda pokušao da prošvercuje 320 kg kokaina?!

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: peter jordan / Alamy / Alamy / Profimedia
Advertisement

Pedesetjednogodišnji državljanin Crne Gore uhapšen je u Australiji zbog sumnje da je, kao kapetan međunarodnog broda „Interlink Veraciti“, učestvovao u zaveri uvoza 320 kilograma kokaina u tu zemlju, pišu Vijesti.

Advertisement

Kako prenose australijanski mediji, on će se pred sudom u Južnom Hedlandu pojaviti u utorak.

Hapšenje je sprovedeno nakon forenzičkog pregleda mobilnog uređaja na kome su navodno otkrivene poruke koje se odnose na uvoz kokaina.

Advertisement

Hapšenje je uslijedilo nakon što su vlasti zaplijenile 320 kilograma kokaina u Port Hedlandu 15. maja i uhapsile dvojicu muškaraca za koje su tvrdili da su sakupili plastičnu drogu iz okeana kod obale grada Pilbara, zaključuju Vijesti.

Kurir.rs/Vijesti/Mondo.me

Advertisement

KurirKurir
Nastavite čitati

Kurir.rs

RAT ŠKALJARACA I KAVČANA DONEO KRV I NA ULICE MALAGE: Tamošnji mediji navode OVO mesto kao omiljeno za članove BALKANSKIH KARTELA!

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Profimedia / Mario Galati / Alamy
Advertisement

Rat kotorskih klanova, Škaljarskog i Kavačkog, rasplamsao se širom Evrope a zahvatio je i Malagu, piše portal „malagahoy.es“, pozivajući se na podatke Europola.

Advertisement

Kako su naveli, između 2018. godine i 2021. godine u Malagi su registrovana 33 ubistva u obračunima kriminalnih mreža specijalizovanih za trgovinu kokainom i kanabisom.

Kako se navodi, Kosta del Sol je jedno od omiljenih mesta za naseljavanje kada su u pitanju pripadnici pomenutih kriminalnih grupa.

Advertisement

„To implicira da postoje brojni obračuni između rivalskih bandi i mnogo mrtvih. Po specijalizovanom izveštaju o trgovini kokainom koji su sproveli Europol – agencija Evropske unije za policijska pitanja – i Evropska opservatorija za droge, u oblasti Kosta del Sol su se dogodila 33 ubistva i dva pokušaja ubistva u samo tri godine, između 2018. i 2021. godine. Većina poginulih su Španci (13), iako su u provinciji Malagi živote izgubili, između ostalih, i Belgijanci, Danci, Irci, Francuzi, Slovaci, Britanci, Srbi, Crnogorci i Marokanci“, piše u tekstu.

Citira se izveštaj Europola, u kome se ističe da su kriminalne mreže umešane u trgovinu kokainom veoma otporne i neke deluju na više kontinenata. Posebno se ističe da su Ujedinjeni Arapski Emirati postali sigurno utočište za organizatore visokog nivoa trgovine kokainom ka EU.

Advertisement

„Mafijaška udruženja sa Zapadnog Balkana su postala veoma istaknuta u poslednjih deset godina, a kao deo nasilja vezanom za šverc i puteve kokaina došlo je do brojnih ubistava u Malagi, Beču, Berlinu, Amsterdamu ili Atini. Sukobi koji su rezultirali krvlju i smrću između klanova Kavački i Škaljarsi iz Kotora (Crna Gora) ili između Kinahana iz Dablina i drugih rivalskih grupa dešavali su se u raznim delovima Evrope, a među njima je i Malaga“, navedeno je u tekstu.

Europol u svom izveštaju, kako se navodi, upozorava da u poslednjoj deceniji „postoji sve veći broj kriminalnih mreža koje koriste nasilje na brutalniji način nego u prošlosti“.

Trgovina kokainom je usko povezana sa lučkim oblastima, pri čemu su luke Antverpen (Belgija) i Roterdam (Holandija) glavne tačke ulaska kokaina u Evropu. U belgijskim lukama je 2020. godine zaplenjeno 69 tona kokaina, dok je u Holandiji to bilo 45 tona.

Advertisement

Španija je na četvrtoj poziciji sa 26 tona, što pokazuje interesovanje trgovaca drogom za ulazak u Evropu preko španske obale.

Kurir.rs / RTCG, Malagahoy.es, Foto: Profimedia /Mario Galati / Alamy

Advertisement

KurirKurir
Nastavite čitati

Kurir.rs

DEČAK (15) DIVLJAO AUTOM KOD PODGORICE: Vozio 201 na sat! Izrečena mu vaspitna mera uz pojačan nadzor roditelja!

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Kurir.rsFoto: Profimedia
Advertisement

Saobraćajna policija u Crnoj Gori uhapsila je dva vozača, a maloletniku od 15 godina izrečena je vaspitna mera uz pojačan nadzor roditelja, jer su na magistralnom putu Podgorica – Bar vozili 100 kilometra brže od dozvoljenog.

Crnogorska Uprava policije saopštila je da je u mestu Goričani kontrolom utvrđeno da je R. B. (15) vozio automobil brzinom 201 km/h na delu puta gde je brzina ograničena do 80 km/h.

Advertisement

Prema navodima policije S. N. (61) koji je vozio brzinom od 194 km/h na mestu gde je brzina ograničena do 80 km/h uhapšen je i priveden sudiji za prekršaje, gde je kažnjen novčanom kaznom od 800 evra.

Na istom mestu zaustavljen je i Đ.P. (22) koji je vozio 200 km/h uprkos ograničenju do 80 km/h, a zatim je uhapšen i priveden sudiji za prekršaje na dalju nadležnost.

Kurir.rs/Beta

Advertisement


KurirKurir
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije