Povežite se s nama

Društvo

Partijske mrlje na bijelim mantilima

Objavljeno

dana

Partijske mrlje na bijelim mantilima

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


NOVA VLAST NASTAVILA DPS PUTEM – JAVNO ZDRAVSTVO I DALJE POLITIZOVANO

Partijske mrlje na bijelim mantilima

Preporuka za rukovodeću poziciju nije samo partijska pripadnost, već i porodična veza – direktorica KCCG Ljiljana Radulović kćerka je visokog funkcionera DF-a Branka Radulovića, a njen pomoćnik Zoran Terzić član Predsjedništva SNP-a, ali i pašenog predsjednika te partije Vladimira Jokovića

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Iako je tvrdila da zdravlje nije poligon za politiku, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović u prethodnih godinu dana za direktore 15 zdravstvenih ustanova imenovala je osobe koje su zvanično u vladajućim političkim partijama.

Od šest novoizabranih direktora opštih bolnica, četvorica zvanično dolaze iz stranaka, a dvojica od njih su funkcioneri Socijalističke narodne partije (SNP).

Advertisement

Preporuka za rukovodeće pozicije u zdravstvenim ustanovama nije bila samo partijska knjižica, već i porodične veze sa funkcionerima vladajućih partija. To najbolje ilustruje primjer najveće zdravstvene ustanove – Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), čija je direktorica Ljiljana Radulović kćerka visokog funkcionera Demokratskog fronta (DF), poslanika Branka Radulovića.

Njen pomoćnik, Zoran Terzić, član je Predsjedništva SNP-a, ali i pašenog predsjednika te partije Vladimira Jokovića.

Da će upravljanje zdravstvenim ustanovama i dalje da bude skoro potpuno partijski pokriveno, kao što je bilo i tokom trodecenijske vladavine Demokratske partije socijalista (DPS) i koalicionih partnera, nagovijestila je i ministarka zdravlja po dolasku na funkciju. Borovinić Bojović je još u decembru 2020. godine kazala da će određeni broj mjesta po dubini u zdravstvu da pripadne političkim subjektima i da je to dogovoreno na sastanku političkih klubova i premijera Zdravka Krivokapića.

Advertisement
Borovinić Bojović
Borovinić Bojovićfoto: Boris Pejović

Konkursi za pojedine direktore zdravstvenih ustanova su u toku, ali iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili “Vijestima” ko je izabran na pun mandat, a u kojim bolnicama i domovima zdravlja su direktori i dalje u v.d. stanju.

Partijski kadar napredovao u službi širom države

Direktor pljevaljske bolnice Saša Grbović predsjednik je Opštinskog odbora SNP Pljevlja.

Milorad Magdelinić, direktor Opšte bolnice Berane, potpredsjednik je gradskog odbora iste partije.

Na čelu nikšićke bolnice je Marko Mitrović, predsjednik Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore, dok je direktor bjelopoljske Kenan Erović, kadar GP URA, koji je u tu partiju došao 2021. godine, napustivši Bošnjačku stranku.

Advertisement

Za direktora Opšte bolnice Bar imenovan je Igor Karišik, koji zvanično nije u politici, kao i direktor cetinjske bolnice Vladimir Pavićević.

U kotorskoj Opštoj bolnici direktor je i dalje Davor Kumburović, kojem mandat ističe za dvije godine, a koji je kadar nekada vladajućeg DPS-a.

Direktorica pljevaljskog Doma zdravlja, Branka Stanković, članica je Demokratskog fronta, a direktorica beranskog Julijana Zečević zvanično nije ni u jednoj stranci. Međutim, izvori “Vijesti” iz DF-a tvrde da je na tu poziciju došla kao kadar Demokrata…

Advertisement

Na isti način navodno su izabrani i direktori specijalnih bolnica za psihijatriju i plućne bolesti, Aleksandar Mačić i Predrag Pejović, koje je, prema saznanjima “Vijesti”, na te pozicije predložio DF.

Odbornik DF-a u prethodnom sazivu lokalne Skupštine – Miloje Zejak, sada je direktor mojkovačkog Doma zdravlja, dok je aktuelna direktorica rožajskog Nevzeta Pepić bila odbornica Socijaldemoratske partije (SDP).

Nekadašnja poslanica DF-a i članica predsjedništva Demokratske narodne partije (DNP) Vera Bulatović sada rukovodi nikšićkim Domom zdravlja.

Advertisement

Za direktora Doma zdravlja Danilovgrad imenovan je Todor Tomašević, koji je uoči lokalnih izbora u Nikšiću zvanično podržao koaliciju “Mir je naša nacija”.

Marko Radović, direktor Doma zdravlja Cetinje, član je Opštinskog odbora GP URA i u javnosti je istupao kao kandidat za odbornika.

Direktor barskog Doma zdravlja Vuk Vujović, imenovan na tu funkciju prošle sedmice, član je Glavnog odbora DNP-a, a prethodno je pokrivao funkciju šefa kabineta u Ministarstvu zdravlja po dolasku Borovinić Bojović na funkciju ministarke.

Advertisement

Anđela Bečić Milić direktorica je budvanskog Doma zdravlja, ali i bivša odbornica Demokrata u lokalnoj Skupštini.

Direktor Doma zdravlja Andrijevica Jugoslav Račić prethodno je bio odbornik Nove srpske demokratije u Beranama.

Domom zdravlja Herceg Novi rukovodi Goran Komar. On je u javnosti istupao ispred grupe građana “Novi pobjeđuje” koja je nastupala sa Demokratama, Demosom i Partijom invalida, penzionera i restitucije na lokalnim izborima 2021.

Advertisement

Direktorsko mjesto u najvećem domu zdravlja, podgoričkom, pripalo je Danilu Jokiću – predsjedniku gradskog Odbora Ujedinjene Crne Gore (UCG).

Neispunjena predizborna obećanja

Dok su bile u opoziciji, političke partije koje su nakon izbora 30. avgusta 2020. godine formirale Vladu, zalagale su se za depolitizaciju javne uprave i institucija. Na isti problem upozorava i Evropska komisija u izvještajima o napretku Crne Gore, koja je i prošle godine konstatovala da je potrebna snažna politička volja da se djelotvorno depolitizuje javna služba.

Demokrate su, u programu iz 2019. godine, insistirale na depolitizaciji zdravstva, “kao preduslovu za stvaranje profesionalnog i kompetentnog kadra u menadžmentima javnih ustanova”.

Advertisement

Koalicija Crno na bijelo, koju čine GP URA i Savez građana CIVIS, uoči parlamentarnih izbora 2020. godine poručila je da je depolitizacija zdravstva prva stvar koju bi uradili u toj oblasti po dolasku na vlast.

Tako je predsjednik CIVIS-a Srđan Pavićević 23. avgusta 2020. poručio da politika, nakon 30 godina, treba da izađe iz medicine i nauke. Po dolasku na vlast, Pavićević je postao poslanik, ali je i napredovao na poslu u KCCG, gdje ga je novi menadžment imenovao za direktora Klinike za bolesti srca.

Radulović tjerao politiku iz bolnica, kćerka – direktorica studirala devet godina

Ljiljana Radulović tvrdila je da njen otac Branko Radulović nema veze sa ponudom ministarke zdravlja da bude direktorica KCCG, iako je Borovinić Bojović prethodno rekla da je na tu funkciju izabrana raspodjelom funkcija po dubini, shodno dogovoru nove vlasti.

Advertisement
Radulović
Radulovićfoto: Luka Zeković

Radulović je kao poslanik često oštro kritikovao bivšu DPS vlast zbog političkog zapošljavanja, a 2018. u Skupštini je izjavio: “Mrš, politika iz bolnica”…

Direktorska pozicija u KCCG trebalo je da pripadne Vladimiru Dobričaninu, poslaniku UCG, tvrdio je predsjednik te stranke Goran Danilović. Nakon što je za direktoricu izabrana Radulović, Danilović je kazao da je na sastancima sa premijerom dobio uvjerenje da će se na toj funkciji naći Dobričanin. On je zahvalio Krivokapiću i Borovinić Bojović “na održanoj riječi”…

Da stručne reference nisu bile presudno za ovo imenovanje, pokazuje i profesionalna biografija direktorice.

Radulović je Medicinski fakultet upisala 1991/1992. studijske godine, a osnovne šestogodišnje studije završila je 2000. sa prosječnom ocjenom 8,08.

Advertisement

Specijalizaciju iz neurologije upisala je 2004. a završila 2009.


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Objavljeno

dana

Autor

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Svjetski dan divljih vrsta

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta, saopštili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

„Dok je svijet u globalnoj krizi, a naše misli sa unesrećenim i žrtvama, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti“, navodi se u njihovom saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da šume, mora, okeani, rijeke i tla nam pružaju kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život, a da bez njih ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, kako su kazali, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj ekonomije i društva.

„Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto. Naše zemlje su izrazito bogate divljim vrstama koje održavaju ekosistem u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih“, poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Advertisement

Ističu i da je naša regija često ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta, te da su lokalne i strane vrste ugrožene zbog čovjekovih aktivnosti.

Kao pravi primjer toga navode nedavni slučaj odbjeglog mladunčeta lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a da smo prije nekoliko mjeseci svjedočili nezakonitom prevozu odraslog tigra trajektom u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje. Sve to, navode iz WWF pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.

Kaznena djela protiv divljih vrsta su među najunosnijim aktivnostima organiziranog kriminala u svijetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, dodaju oni.

Advertisement

„WWF kroz projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi“ (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i u konačnom na smanjenju kaznenih djela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine. Tako doprinosi oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema“, navodi se u njihovom saopštenju.

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

Objavljeno

dana

Autor

"Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ijzcg održao promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama“

Advertisement

Sa radionice, Foto: IJZCG

Advertisement

U sklopu sprovođenja projekta „Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke – ON TIME“ (Interereg CBC HR-BA-ME 2014-2020 Program), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) održao je prvu promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi, 1. marta ove godine.

Iz IJZCG je saopšteno je na promotivnom događaju Mobilni tim IJZCG održao predavanja na temu Preventivni programi za rak debelog crijeva i rak dojke u Crnoj Gori.

Advertisement

Predavanja su održale dr Adrijana Vujović spec. epidemilogije i dr Marija Todorović, spec. epidemiologije.

Radionica Tuzi
foto: IJZCG

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama. U interaktivnom radu dati su savjeti i odgovoreno ja na sva pitanja i nedoumice prisutnih o prevenciji i značaju ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. Takođe radionicu su građani pratili i putem Zoom linka“, piše u saopštenju.

Iz IJZCG su rekli da je u okviru projekta ON TIME, planirano održavanje promotiovno-edukativnih radionica u osam opština Crne Gore (Tuzi, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Podgorica) u cilju edukacije i podizanja svijesti stanovništva o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao i da se u opštoj populaciji, posebno u ruralnim područjima ali na lokalnom nivou poboljša socijalna mobilizacija za skrining programe raka debelog crijeva i raka dojke.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Objavljeno

dana

Autor

Da li vakcine sadrže kancerogene sastojke i toksine?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 63,1 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 61,3 odsto.

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva.

Advertisement

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primile su 62 osobe, a revakcinisano je 78.

Treću dozu primile su 94.973 osobe, a u posljednja 24 sata 125.

Masovna vakcinacija protiv Kovid-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije