Povežite se s nama

Novosti.rs

PLJEVLJACI PROTESTVOVALI: Izašli na ulice da pokažu nezadovoljstvo

Objavljeno

dana

PLJEVLJACI PROTESTVOVALI:  Izašli na ulice da pokažu nezadovoljstvo

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


VELIKI broj Pljevljaka okupio se večeras na Trgu patrijarha Varnave, kako bi iskazali svoj protest protiv najavljene smene Vlade Zdravka Krivokapića.

M.Drobnjak

Advertisement

Okupljenima se obratio lider Pokreta za Pljevlja, doktor Novica Stanić i funkcioner Demokratske CG, Nikola Rovčanin.

-Na veličanstvenim litijama smo skandirali Milo lopove jer je krao izbore. Nismo se nadali da će ga mlađeni Dritan Abazović prevazići, rekao je Stanić nakon čega je počeo da skandira Dritane lopove, u čemu su ga je podržao okupljeni narod.

Stanić je pozvao lidera SNP-a Vladimira Jokovića i sve časne članove SNP-a da im se pridruže, izražavajući svoje iznenađenje postupcima lidera SNP-a Vladimira Jokovića, kome ,kako je rekao, neće da skandiraju pogrdno jer još uvek veruje u pamet jednog Pivljanina.

Advertisement

- Nek se seti Baja Pivljanina, i nek ne zaboravi da u opštini Plužine Milo nije nikad pobedio. Ne sme on obrukati ni pretke ni potomke,rekao je Stanić dodajući da u ovom trenutku ne bi trebalo da ima političkih partija već samo slobodnih građana koji su spremni na ulici da brane izbornu pobedu.

- U Crnoj Gori je uvek bilo ustaša, ali ih je bilo tri do četiri odsto i ništa više. To je bilo zbog toga što nikada nisu imali državnu podršku.Jedino su od Mila Đukanovića kao predsednika Crne Gore i njegove vlade dobili podršku i ustaški pokret u Crnoj Gori narastao do neslućenih razmera. Mi se ne smemo predavati jer nam to ne dozvoljava naša kultura, istorija i tradicija.Ne smemo obrukati ni potomke, rekao je Stanić pozivajući  građane da mirno protestuju bez ijednog incidenta da ni jednog lopova i otmičara narodne volje ne uvrede.

Prema rečima Nikole Rovčanina Pljevljaci dižu glas protiv najveće izdaje i prevare građana Crne Gore.

Advertisement

- Na ovom skupu građani ne brane fotelje, ne brane funkcije, brane veliku izbornu pobedu i mi smo uvek tu sa vama bili na istom mestu i kada su se majke borile i kada su se branile svetinje i večeras kada se brani izborna volja građana od 30 avgusta. Sećam se poslije izbora 30. avgusta kada je Dritan Abazović prošetao centrom grada i dobio aplauz jer je one glasove koje je dobio pretočio i izrazio izbornu pobedu. Pozivam ga večeras da dođe u Pljevlja i prošeta gradom, rekao je Rovčanin, što je izazvalo negodovanje među okupljenima na piminjanje njegovog imena.

Rovčanin je rekao da Pljevljaci imaju poseban motiv za odbranu izborne volje građana. Borićemo se svim demokratskim i institucionalnim sredstvima. Ono što je važno da budemo mirni, dostojanstveni da ovo budu mirni građanski protesti da se podigne glas protiv nepravde i izdaje, rekao je Rovčanin.Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

KAPETAN BRODA ŠVERCOVAO 320 KILOGRAMA KOKAINA? Crnogorski pomorci ponovo uhvaćeni u švercu narkotika (VIDEO)

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


DRŽAVLJANIN Crne Gore (51), kapetan broda "Interlink Veraciti", uhapšen je u Australiji zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju šverca 320 kilograma kokaina na taj kontinent.

Printscreen/Daily Mail

Advertisement

On je uhapšen 15. maja u Port Hedlandu, a pred sudom u Južnom Hedlandu pojaviće se u utorak.

Do hapšenja je došlo nakon forenzičkog pregleda mobilnog telefona, gde je, navodno, pronađena prepiska za koju istražitelji sumnjaju da se odnosi na šverc kokaina.

Pre hapšenja državljanina Crne Gore, tamošnje vlasti su zaplenile 320 kilograma kokaina u Port Hedlandu 15. maja i uhapsile dvojicu muškaraca. Oni se sumnjiče da su specijalno upakovanu drogu pokupili iz okeana u blizini grada Pilbara.

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

DANI SVETOG JOVANA VLADIMIRA: Sadržajan program počinje dobrovoljnim davanjem krvi, završava se litijom

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


U ORGANIZACIJI Mitropolije crnogorsko-primorske i Crkvene opštine Bar, Dani Svetog Jovana Vladimira ove godine će početi 28. maja i trajaće do 4. juna.

Foto: B. Dabić

Advertisement

U subotu, 28. maja, od 8 do 13 časova biće organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi u kripti Sabornog hrama.

Narednog dana biće upriličena Sveta liturgija na ostacima manastira Prečista Krajinska u Ostrosu, sa početkom u 9 časova. Polazak je zakazan za 7 sati, ispred Sabornog hrama.

U utorak, 31. maja, biće organizovan turnir u malom fudbalu, u balonu "Bombonjera" pored OŠ "Meksiko". Narednog dana, 1. juna, biće upriličena Sveta liturgija na ostacima hrama iz VI veka ("barski trikonhos") na Topolici, sa početkom u 8 sati.

Advertisement

U četvrtak, 2. juna, pravoslavni vernici obeležavaju Spasovdan. Sveta liturgija biće služena od 9 časova, u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, dok će istog dana, od 20 sati na platou ispred hrama biti organizovan događaj pod nazivom „Jedinstvo crkve“, posvećeno jubileju 100 godina vaspostavljanja jedinstva Pećke patrijaršije Srpske pravoslavne crkve. Tim povodom govoriće jerej Aleksandar Lekić, starešina crkve Svete Trojice u Budvi i prof. dr Dalibor Petrović, profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči.

Pravoslavni vernici 3. juna slave Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu. Sveta liturgija na ostacima manastira Presvete Bogorodice na Ratcu biće upriličena od 9 sati, dok će u večernjem terminu od 20 časova na platou ispred hrama biti priređen program pod nazivom "Sumrak i vaskrsenje Lovćena".

- Veče je posvećeno NJegošu i Lovćenskoj kapeli povodom 50 godina od njenog rušenja - najavljuju organizatori. Tom prilikom govoriće mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i prof. dr Milo Lompar.

Advertisement

Za kraj Dana Svetog Jovana Vladimira, 4. juna biće održana Sveta arhijerejska liturgija, od 9 sati, dok će svečana litija ulicama Bara početi u 19 časova.

BONUS VIDEO: POLICAJAC ODLOŽIO ORUŽJE PA SE PREKRSTIO - Uz Božiju pomoć organi reda sačuvali manastir

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Novosti.rs

ĆATAMA JOŠ 9 MILIONA, UGROŽENIMA NI CENT: Pred poslanicima će se naći tehnički rebalans, usvojen zbog veće državne administracije

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


VLADA je na poslednjoj sednici dala "zeleno svetlo" za rebalans budžeta, koji će se, kako su najavili, po hitnom postupku naći i pred poslanicima. Iako ne podrazumeva nova zaduženja, javna potrošnja rebalansom će biti uvećana za devet miliona evra, od čega se za najugroženije neće izdvojiti ni centa. Ovakva raspodela sredstava, kako ocenjuju u NVO Akcija za socijalnu pravdu samo je nastavak bahatog odnosa prema novcu svih građana.

Foto gov.me

Advertisement

Kako je obrazložio ministar finansija Aleksandar Damjanović, tehnički rebalans podrazumeva da se tekući budžet uskladi sa novom organizacijom državne uprave, imajući u vidu da je uvećan broj ministarstava, samim tim i ostali organi u državnoj upravi, a ne predviđa nova zaduženja. Tu su, navodi, i mnoge druge finansijske obaveze, pa resor na čijem je čelu razmišlja i o suštinskom rebalansu budžeta.

- Prosto, postojeći budžet treba preraspodeliti shodno novoj organizaciji. To znači i da neće biti probijanja budžetskog okvira, odnosno da će samo doći do horizontalnog usklađivanja, kako bi država mogla da funkcioniše - poručio je Damjanović.

Kroz najavljeni tehnički rebalans budžeta za tekuću godinu trošak za službena putovanja uvećava za čak 1,4 miliona i projektuje da za njih ove godine utroši 4,4 miliona, dok se troškovi za gorivo povećavaju za pola miliona, što znači da će se za tu namenu potrošiti gotovo 10 miliona evra. Osim toga, uvećavaju se i troškovi reprezentacije, jer će manjinskoj vladi biti potrebno dodatnih 170.000 evra, pa će u ovoj godini za to biti izdvojeno oko 530.000, dok se za nepunih 200.000 beleži uvećanje komunikacionih troškova, pa će u 2022. će za taj trošak biti izdvojeno bezmalo 5,4 miliona.

Advertisement

U NVO ASP dodaju da rebalans budžeta ne uliva optimizam za najugroženije građane, pre svega penzionere i socijalno ugrožene.

- Tonovi novih ministara i poslanika koalicione vlasti sveli su se bukvalno na potrebu da u državi hleb i nekoliko osnovnih namirnica budu dostupni najugroženijim građanima, što implicira da život bukvalno svode na puko preživljavanje. U konačnom, najveći broj građana dobro zna da povratak DPS-a na vlast znači istovremeno da će za njih ostajati mrvice, a da će se većina društvenog bogatstva i dalje slivati partijsko-funkcionerskoj klasi i privilegovanim pojedincima - zaključuju u NVO Akcije za socijalnu pravdu.

NASTAVLJA SE "SEČA" FUNKCIONERA

NAJVEĆE uvećanje izdataka - gotovo pet miliona - jeste na poziciji "ostale naknade" i ona se uvećava sa 9,1 milion na 14,1 milion evra.

Advertisement

- Ovo se može dovesti u vezu sa "sečom" na visoko rukovodnim pozicijama, koja je već počela i očito će biti nastavljena, a nakon nedavnog izbora manjinske vlade i povratka Demokratske DPS-a u koalicionu vlast - tvrde u NVO ASP.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije