Povežite se s nama

Ekonomija

Raspisaće dva javna poziva IPARD programa za razvoj poljoprivrede

Objavljeno

dana

Raspisaće dva javna poziva IPARD programa za razvoj poljoprivrede

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


bespovratna podrška u saradnji sa EU partnerima

Raspisaće dva javna poziva IPARD programa za razvoj poljoprivrede

Stijović pozvao sve poljoprivredne proizvođače, privredna društva iz sektora prerade poljoprivrednih proizvoda da apliciraju za sredstva bespovratne podrške u iznosu od 7,25 miliona eura u cilju zajedničkog rada na jačanju crnogorske poljoprivrede

Advertisement

Engstrom i Stijović, Foto: MPŠV

Advertisement

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović najavio je raspisivanje dva javna poziva IPARD programa i pozvao poljoprivrednike da apliciraju za bespovratnu podršku u iznosu od 7,25 miliona eura, u cilju zajedničkog rada na jačanju crnogorske poljoprivrede.

Kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, Stijović i šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori (EU), Jingve Engstrom juče su boravili na gazdinstvu korisnika IPARD programa Veska Markovića u Dobrskom selu na Cetinju.

Advertisement

Stijović je najavio raspisivanje dva javna poziva u okviru IPARD programa – M3 – investicije u fizički kapital vezano za preradu i marketing poljoprivrednih i ribljih proizvoda kao i M1 – investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava.

“Stijović je pozvao sve poljoprivredne proizvođače, privredna društva iz sektora prerade poljoprivrednih proizvoda da apliciraju za sredstva bespovratne podrške u iznosu od 7,25 miliona eura u cilju zajedničkog rada na jačanju crnogorske poljoprivrede”, kaže se u saopštenju.

Prema njegovim riječima, današnjom najavom nastavka implementacije IPARD II programa šalje se snažna poruku da je Vlada nepovratno opredijeljena da u procesu evropskih integracija ispuni sve uslove koji su nephodni za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

Advertisement

“A mi iz Ministarstva posebno želimo da to što je prije moguće učinimo u Poglavljima 11, 12 i 13 za koja smo resorno nadležni”, rekao je on Stijović.

On je zahvalio na kontinuiranoj izdašnoj podršci EU, uz uvjerenje da će biti još snažnija u programskom periodu od 2021. do 2027. godine.

Stijović je rekao da je porodica Marković primjer uspješnih korisnika sredstava bespovratne podrške u okviru prvog Javnog poziva mjere M3, za investiciju u izgradnju objekta vinarije, nabavku opreme, izgradnju upojnog bunara i biološke jame.

Advertisement

“To predstavlja pokazatelj kako se kroz realizaciju novih investicija u okviru dvije mjere postižu iskoraci u dostizanju standarda i stvaraju mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta”, dodao je on.

Iz Ministarstva su kazali da gazdinstvo Markovića posjeduje vinograd površine 1,6 hektara i da su ugovorili i drugi projekat u okiru trećeg Javnog poziva mjere M3 za investiciju u uređenje ekonomskog dvorišta i postavljanje solarnih panela.

Engstrom je, kako se navodi, potvrdio snažnu podršku EU Crnoj Gori u poljoprivrednom sektoru i pozvao poljoprivredne proizvođače da iskoriste prednost znaćajnog budžeta EU koji će se koristiti u ovoj godini za IPARD program u Crnoj Gori.

Advertisement

On je posebno pohvalio sve poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori za njihov naporan rad i uspjeh koji postižu uprkos izazovima usljed pandemije koronavirusa i izazovima sa cijenama na tržištu poljoprivrednih inputa.

“Naše dosadašnje iskustvo sa svih sedam IPARD poziva do sada pokazalo veliko interesovanje za prijave – pristiglo je oko 900 projekata, i dovelo do realizacije investicija svih vrsta – od manjih kao što su traktori i opreme do velikih kao što su preduzeća za preradu mlijeka i mesa, vinarije”, rekao je Engstrom.

Sve te investicije, kako je rekao, pokazuju da je zaista potrebna podrška sektoru.

Advertisement

“U okviru IPARD programa, EU i Vlada Crne Gore udružile su snage da podrže razvoj ruralnih područja zemlje, povećaju konkurentnost poljoprivredne proizvodnje, napreduju ka usvajanju visokih standarda EU za održavanje zemljišta, bezbjednost hrane i poboljšanje pristupa tržištu EU”, kazao je Engstrom.

On je naveo da podrška Crnoj Gori u okviru IPARD II programa iznosi 39 miliona eura, ali da je to samo dio novca predviđenih za investicije.

“Zajedno sa doprinosom Vlade i udjelom korisnika, zajednički napori mogli bi pokrenuti investiciju od više od 70 miliona eura”, kazao je Engstrom.

Advertisement

Kako je saopšteno iz Ministarstva, javni poziv za mjeru M3 Investicije u fizički kapital u vezisa preradom i marketinom poljoprivrednih i ribljih proizvoda biće raspisan 14. februara i trajaće 45 dana.

“Obezbijeđena je podrška u iznosu od šest miliona eura za investicije koje se odnose na izgradnju i/ili rekonstrukciju i opremanje objekata; nabavku opreme, mašina i uređaja; kao i za sve vrste investicija u skladu sa listom prihvatljivih troškova koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći EU (IPARD II program)”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se da prihvatljivi troškovi kroz mjeru M3 kreću od 40 hiljada do 1.5 miliona eura.

Advertisement

Iz Ministarstva su kazali da će nakon objave javnog poziva za M3, 14. marta biti objavljen i četvrti javni poziv za M1 – Investicije u fizički kapital poljoprivrednih gazdinstava koji će takođe trajati 45 dana.

Navodi se da je kroz program obezbijeđena podrška u iznosu od 1,25 milion eura.

“Za investicije u izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata; nabavku mehanizacije, opreme i uređaja kao i za sve vrste investicija u skladu sa listom prihvatljivih troškova koja je sastavni dio Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći EU (IPARD II program)”, kaže se u saopštenju.

Advertisement

Dodaje se da se prihvatljivi troškovi za tu mjeru kreću od 10 hiljada do 500 hiljada eura.


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

„BTL Medical Montenegro“ da vrati „Sinofarmu“ pet miliona eura

Objavljeno

dana

"BTL Medical Montenegro" da vrati "Sinofarmu" pet miliona eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


PRIVREDNI SUD DONIO PRESUDU U AFERI „RESPIRATORI“

„BTL Medical Montenegro“ da vrati „Sinofarmu“ pet miliona eura

Prvostepenom presudom podgorička kompanija „BTL Medical Montenegro“, obavezna da plati pet miliona eura sa zateznim kamatama zato što beogradskoj kompaniji nije isporučila 200 naručenih respiratora u martu 2020. godine. BTL uložio žalbu Apelacionom sudu, a respiratori se od sredine ljeta prošle godine nalaze u skladištu Luke Bar

Advertisement

Foto: preduzetnica.me

Advertisement

Privredni sud je po tužbi beogradske kompanije “Sinofarm” donio presudu po kojoj je podgorička kompanija “BTL Medical Montenegro”, obavezna da plati pet miliona eura sa zateznim kamatama, zato što beogradskoj kompaniji nije isporučila 200 naručenih respiratora. BTL, čiji je vlasnik Sanja Lekić, uložio je žalbu Apelacionom sudu.

Protivtužbeni zahtjev podgoričke kompanije je Privredni sud odbacio kao neosnovan.

Advertisement

”Vijesti” imaju uvid u prvostepenu presudu Privrednog suda iz januara ove godine.

Dvije kompanije, su 28. marta 2020. godine potpisale ugovor o kupoprodaji 200 respiratora “ACM 812A” za pet miliona eura, a dan kasnije još jedan vrijedan 3,9 miliona eura za još 200 marke “shangrila 510S”. Respiratori su, prema preuzetim obavezama podgoričke firme, trebalo da budu otpremljeni iz Kine dva dana kasnije, nakon ukupnog avansa od 8,9 miliona eura, koliko je beogradska firma uplatila 30. marta 2020. godine.

”BTL Medical” je, međutim, nekoliko dana kasnije, 3. aprila, obavijestio da ne može na vrijeme da ispuni obaveze, zbog čega je “Sinofarm” zatražio povraćaj novca, posebno ukazujući na to da je “nabavka respiratora na tržištu postala od krucijalne važnosti za zdravstvene sisteme i da je zbog katastrofalne slike širenja pandemije koronavirusa i broja oboljelih Srbija imala urgentnu potrebu za predmetnim respiratorima u ugovorenom roku isporuke”. U međuvremenu, “BTL Medical” je vratio 3,9 miliona, ali ne i preostalih pet miliona, poručujući da ne prihvata raskidanje tog ugovora “jer se on izvršava”. Iz “Sinofarma” su priznali da su “napravili neoprostivu komercijalnu grešku”, jer su novac uplatili bez bankarske garancije i samo na riječ izvršne direktorice podgoričke kompanije Olivere Đuranović, pa ga sada traže sudskim putem.

Advertisement

Iz beogradskog “Sinofarma” su tvrdili da je BTL uključio u čitav posao još dva posrednika, firme iz Rijeke i sa Kipra, te da su svi računali na veliku zaradu, jer su provjerom, navodno, ustanovili da je Kinezima od pet miliona bilo uplaćeno samo 2,1 milion eura.

”Usvaja se tužbeni zahtjev tužioca ‘Sinofarm’ prema tuženom ‘BTL Medical Montenegro’.Utvrđuje se da je ugovor o kupoprodaji od 28.03 2020. godine zaključen između tužioca i tuženog raskinut. Obavezuje se tuženi da na ime uplaćane kupoprodajne cijene isplati tužiocu novčani iznos od pet miliona eura sa zakonskom zateznom kamatom od 30.marta 2020.godine pa do dana konačne isplate, a u roku od osam dana od pravosnažnosti presude, pod prijetnom prinudnog izvršenja” piše u presudu sudije Privrednog suda Faruka Mušovića.

Prema podacima Centralne banke, račun podgoričke kompanije je u blokadi na iznos duga od 6,63 miliona eura.

Advertisement

Advokat “BTL Medical Montenegra” Goran Petrović za “Vijesti” je juče kazao da su uložili žalbu Apelacionom sudu i da očekuje da ona bude uvažena.

”Ovo je čist ugovorni odnos o isporuci robe i mi smo neprijatno iznenađeni ponašanjem Privrednog suda. U žalbi smo naznačili da je sve što je naznačeno u tužbi i presudi nezakonito. Članom 3 zaključenog ugovora definisano je da će se roba isporučiti kada se uplati novac i po uplati novac je pošao na račun trgovca koji je bio dobavljač. Sudija je odbio da sasluša direktora riječke firme Egzotrejd Borna Cicero preko koje su nabavljani respiratori i da se pribavi izvještaj od kineske kompanije da su pare legle na račun. Nadamo se da će se žalba uvažiti i da će se naložiti predloženo saslušanje i pribavljanje ovog izvještaja”, istakao je Petrović.

On je kazao da su respiratori stigli prošlog ljeta i da se nalaze u skladištu u Luci Bar.

Advertisement

Zbog ovog slučaja “Sinofarm” je podnio krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu za prevaru i stvaranje kriminalne organizacije, ali je istom tužilaštvu uslijedila prijava i od strane “BTL Medical Montenegro”.

Petrović je kazao “Vijestima” da su obje odbačene jer se radi Privrednom sporu.

Tužilaštvo BIH saslušalo Lekićku zbog nabavke 100 respiratora

Kompanija “BTL Medical Montenegro “ u vlasništvu Sanje Lekić koja prije epidemije COVID-19 nije bila među značajnijim uvoznicima medicinske opreme u Crnoj Gori, našla se u središtu još jedne sporne trgovine respiratorima, za potrebe zdravstvenog sistema Bosne i Hercegovine (BIH).

Advertisement

Bosanski mediji su 2020.godine objavili da se kompanija pominje kao posrednik u nabavci respiratora za potrebe tamošnjeg zdravstva, a da cijeli posao istražuje i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Ova agencija je tamošnjem sudu i tužilaštvu predala izvještaj o pretresima u Federalnoj upravi civilne zaštite i firmi “Srebrena malina”, sa kojom se “BTL” pominje u ugovoru o nabavci 100 respiratora.

Tužilaštvo BIH je u februaru ove godine za bosanski portal Klix zvanično saopštilo da su 11. februara 2021. godine donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Samira Cerića i Sanje Lekić, radi postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela u vezi s predmetom “Respiratori”.

Bosanski portal prenosi i da im je Tužilaštvo BIH saopštilo da je putem međunarodne pravne pomoći zamolilo saslušanje Sanje Lekić i da je ona saslušana u svojstvu svjedoka.

Advertisement

Marković je kazao da njegov klijent nema nikave veze sa slučajem u BIH, niti sa firmom “”Srebrena malina” i najavio je krivičnu prijavu protiv Kristijana Marića.

Marić je,kako prenosi bosanski portal, vlasnik firme Promotion, kojem je Tužilaštvo BiH dalo imunitet od krivičnog gonjenja u ovom slučaju.

“Anjumara” dobila spor potiv BTL Medical Montenegro”

Privredni sud je donio presudu i u korist beogradske kompanije “Anjumara” kojom je obavezao podgoričku kompaniju “BTL Medical Montenegro “ da joj isplati 772,5 hiljada eura sa zateznom kamatom počevši od 25.marta 2020.godine u roku od osam dana od pravosnažnosti presude pod prijetnjom prinudnom izvršenja.

Advertisement

”Utvrđuje se da je povučena protivtužba ‘BTL Medical Montenegro’ kojom je tražio da se obaveže ‘Anjumara’ da preuzme ugovorenu robu 30 respiratora model PA700B, kao i preostalu količinu naručenih respiratora koju je isplatio po profakturi tuženog, ali sa oznakama PA700B i PA900B ili da primi povrat cijene za ovu količinu respiratora koji će biti preciziran nakon davanja nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke”, navodi se u presudi Privrednog suda u koju “Vijesti” imaju uvid.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Crna Gora opredijelila 50.000 eura za pomoć Ukrajini

Objavljeno

dana

Autor

Svjetska banka ponudila pomoć za reformu penzionog sistema i javne uprave

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


saopštio državni sekretar janko odović

Crna Gora opredijelila 50.000 eura za pomoć Ukrajini

Istovremeno, predloženo je da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine

Advertisement

Foto: Luka Zeković

Advertisement

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja odobrilo je slanje humanitarne novčane pomoći Ukrajini u izosu od 50.000 eura, kazao je državni sekretar u ovom Vladinom resoru Janko Odović.

Novac će biti izdvojen iz Tekuće budžetske rezerve.

Advertisement

Istovremeno, predloženo je da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine.

„Crna Gora izražava solidarnost sa narodom Ukrajine. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je upravo odobrilo slanje novčane pomoći, a predložili smo da Vlada razmotri i prihvat i privremeni smještaj raseljenih lica iz Ukrajine“, napisao je Odović na Tviteru.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

MEK: Realni rast plata daleko veći od inflacije

Objavljeno

dana

Minimalna potrošačka korpa za jun 656,9 eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Vijesti.me


„povećan životni standard“

MEK: Realni rast plata daleko veći od inflacije

„Rekordno povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura i prosječne zarade u januaru sa 537 na 686 eura, omogućilo je da prvi put jedna prosječna zarada može pokriti kompletnu minimalnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu“, saopštili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja

Advertisement

Foto: Shutterstock

Advertisement

Realizacija programa Evropa sad uticala je na povećanje životnog standarda građana i ublažila negativne efekte rasta cijena uzrokovanih eksternim šokovima na globalnom nivou, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

„Upoređivanjem cijena osnovnih životnih namirnica iz januara prošle godine sa cijenama iz januara ove, jasno se može vidjeti u kojoj mjeri bi bila oslabljena kupovna moć građana bez povećanja neto zarada, kroz program Evropa sad“, rekli su iz Ministarstva.

Advertisement

Kako su kazali, da je nivo zarada u januaru ostao na nivou iz decembra prošle godine, za prosječnu platu bi se moglo kupiti znatno manje namirnica u poređenju sa početkom prošle godine.

„Rekordno povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura i prosječne zarade u januaru sa 537 na 686 eura, omogućilo je da prvi put jedna prosječna zarada može pokriti kompletnu minimalnu potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu. Potrebno je naglasiti da se dio potrošačke korpe koji se odnosi na izdatke za hranu može, prvi put, kompletno pokriti iz minimalne zarade“, rekli su iz Ministarstva.

Dakle, povećanje plata je, kako smatraju, najefikasniji mehanizam kojim se u ovakvim situacijama Vlada može boriti protiv globalnog povećanja cijena, a u cilju očuvanja životnog standarda građana.

Advertisement
tabela MEK
foto: MEK

„I neke od najrazvijenih zemalja u ovom trenutku posežu upravo za ovakvom mjerom, povećavajući minimalnu cijenu rada, a time i raspoloživi dohodak građana“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ekonomskog razvoja, kako su rekli, u cilju obezbjeđivanja boljeg životnog standarda, osim brojnih drugih mehanizama, pripremilo Zakon o privremenoj kontroli cijena životih namirnica za građane koji se nalazi na javnoj raspravi. Predloženi zakon može u kratkom roku imati efekte kako bi se održala stabilnost životnog standarda.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je treći put predložilo izmjene Zakona o akcizama, tražeći ponovo da Skupština omogući Vladi da odlukom može da smanji akcizu na gorivo do 20 odsto.

„Ova Vlada je, za samo godinu rada, obezbijedila i četvrtu podršku penzionerima sa najnižim primanjima, a sada iznosi 3,9 miliona eura za njih preko 77 hiljada“, zaključuje se u saopštenju.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije