Povežite se s nama

Društvo

Raspisan poziv za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca

Objavljeno

dana

Raspisan poziv za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Prva konstitutivna sjednica tužilačkog savjeta

Raspisan poziv za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca

Gazivoda je tražio da se u dnevni red uvrsti i tačka, kojom bi se članovima TS dostavile biografije iz kadrovske strukture tužilačke organizacije

Advertisement

Sa sjednice, Foto: Luka Zeković

Advertisement

Na danas održanoj prvoj konstitutivnoj sjednici novog Tužilačkog savjeta (TS) raspisan je poziv za izbor novog vršioca dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Tu funkciju trenutno obavlja Dražen Buruć.

Advertisement

Na istoj sjednici je tužiteljka Đurđina Ivanović izabrana za zamjenicu predsjednika TS.

Ivanović
Ivanovićfoto: Luka Zeković

Ta sjednica počela je zahtjevom člana iz reda uglednih advokata Siniše Gazivode, koji je tražio izmjenu dnevnog reda kako bi u što kraćem roku raspisali javni poziv za vršioca dužnosti (v.d) vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Gazivoda nije protiv predloga da se odredi zamjenik predsjednika Tužilačkog savjeta, ali da zbog transparentnosti i integriteta novog TS želi da se raspiše javni poziv za v.d. VDT-a jer bi time „ustanovili dobru praksu“.

„Iako nemamo pravnu normu, mislim da bi dobili dobru praksu, a podsjetio bih i da Ustav u članu 25 kaže da sve što nije zabranjeno onda je dozvoljeno“, kazao je Gazivoda.

Advertisement
Gazivoda (desno)
Gazivoda (desno)foto: Luka Zeković

On je tražio i da se u dnevni red uvrsti i tačka, kojom bi se članovima TS dostavile biografije iz kadrovske strukture tužilačke organizacije.

Članica TS iz Vrhovnog državnog tužilaštva Đurđina Ivanović se usprotivila tom predlogu naglašavajući da bi tako nešto bilo nezakonito.

„Naš zadatak je jednostavan, da izaberemo danas v.d. VDT-a, svakako će to biti kratak neki rok. Ako bi usvojili predlog Gazivode, onda bi ušli u nezakonito postupanje i to bi sve bila improvizacija“, kazala je Ivanović.

Član TS-a iz reda nevladinih organizacija (NVO) Stevo Muk saglasan je bio sa predlogom kolege Gazivode, nagalašavajući da je „razuman i da može da nam pomogne“.

Advertisement
Muk
Mukfoto: Luka Zeković

„U ovome predlogu ne vidim ništa nezakonito, jer smatram da bi tim javnim pozivom, dobili širi krug kandidata i dobili bi neki kraći rok da promislimo“, kazao je Muk.

V.d. VDT-a Dražen Burić nakon toga otvorio je raspravu naglašavajući da ne zna ni kako bi izgledao taj javni poziv, jer u Zakonu o tužilaštvu ili Poslovniku TS-a nemaju pravnu normu za tako nešto.

Burić
Burićfoto: Luka Zeković

Burić je naglasio da se njemu nasilno prekida v.d mandat, koji mu je dat do izbora novog VDT-a.

„Podsjetiću vas da u Skupštini imamo listu predloga sa imenima kandidata za novog VDT-a“, kazao je Burić.

Burić je tražio prekid sjednice na nekoliko dana, a potom pitao što bi to bio problem.

Advertisement

Gazivoda mu je replicirao i kazao da će mu iskreno reći da je njegova percepcija da je do sada postojala zadrška tužilaca ako je u pitanju njihov šef.

I tužiteljka Sanja Jovićević je bila protiv predloga Gazivode, jer nemaju pravnu normu za tako nešto.

Predstavnik Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić kazao je da se su svi članovi TS u magli jer im je dnevni red prije 10 dana dostavljen sa samo dvije tačke bez ikakvih više podataka i informacija.

Advertisement

„Mi želimo da sa tužiocima promijenimo karakter da se sam kontekst promijeni i da ohrabri ljude u tužilaštvu. Ako nešto nije propisano, da uzmemo da je to tako, ali zašto niste onda pripremili da ostanemo ovdje jedno 7-8 dana dok ne izađe bijeli dim“, rekao je Marić.

Jovićević je upitala Marića zašto članovi TS nijesu dostavili članovima iz reda tužilaštva svoje predloge, kako bi se upoznali.

Burić je rekao da je zbog propusta nekog ko je pisao izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, a potom je pojasnio da za dvije tačke koje je dostavio uz dnevni red, ne treba materijal jer da se prvo odredi zamjenik predsjedniks TS, a da će on tražiti izuzeće, kada se bude konstatovao prekid njegovog v.d. mandata.

Advertisement

On je rekao da su članovi TS u proteklih 15 dana mogli da traže od njega da im dostave kadrovsku strukturu tužilaca, te da bi on to učinio ali to niko nije tražio.

Tada je Burić pitao: „A šta ćemo ako se niko ne javi“?

„Na početku sam rekao da me niko nije pitao u junu kada sam određen za v.d VDT“, rekao je Burić.

Advertisement

Član TS Borislav Đukanović je pomenuo član 184 c Zakona o državnom tužilaštva, da je nepotpuna pravna norma, šta i pojmovno i etimiološki znači: „odrediće se“…

„Da bi se neko odredio mora biti predložen. Zato sam saglasan da kolegama i zašto ne bi slijepo pratili šta piše u normi i svi značimo šta je tumačenje. Šta je zakonska i ustavna smetnja, a šta ako se niko ne prijavi, ne smijemo biti nedorečeni. Niko se ne javi iz tužilaštva na javni poziv, šta da radimo, ono što potencira kolega Gazivoda – transparentnost, mislim da je sve ovo u funkciji osnaženja rada ovog TS, a to javnost od nas očekuje. Ovo su najnužnije stvari, a za nas su impreativ i zakonski i ustavni i niko nema pravo da okrene tome leđa“, kazao je Đukanović.

Vršilac dužnosti VDT ponovo je kazao da postoji teoretska mogućnost da se niko ne javi, pa da u nastavku sjednice da se tek prekine v.d. mandat kako tužilaštvo nijedan dan nr bude bez VDT.

Advertisement

On je naglasio da nije dobar put da se danas njemu konstatuje prekid mandata, a da se ne odredi novi v.d. VDT.

Tužiteljka Ivanović se ponovo uključila u raspravu, naglašavajući da vršilac dužnosti VDT mora biti iz tužilaštva.

„Ne vidim problem da onog trenutka kada se konstatuje prekid dosadašnjeg v.d VDT-a, ali tek kada odrede novog. Ne može zamjenik da mijenja vršioca dužnosti VDT-a, a kada nema v.d. VDT-a ne možemo reći da ga nema, da je spriječen u radu. Ne vidim šta je tu sporno da kada dodjemo do novog v.d. VDT-a konstatujemo prekid dosadašnjeg v.d. VDT-a“, kazala je Ivanović.

Advertisement

Muk je tražio pauzu, kako bi od Gazivode dobili na papiru, to što je predložio da se usvoji u dnevni red.

Nakon pauze, Gazivoda je kazao da ne glasaju o jednom ili drugom predlogu, već kako bi bili sigurni da su donijeli ispravnu odluku, promijenio red tačaka u njegovom prvom predlogu.

On je pružio ruku kompromisa, da posljednja tačka bude – prekid v.d VDT-a Burića i odredjivanje vršioca dužnosti VDT-a.

Advertisement

Glasalo se za usvajanje takvog dnevnog reda, svi su glasali „ZA“, samo je tužiteljka Ivanović bila – uzdržana.

Burić je predložio da Tužilačkim savjetom umjesto njega predsjedava tužiteljka Ivanović, a potom tražio da neko kaže ima li neki drugi predlog.

Svi su glasali za takav predlog, osim Steva Muka koji je bio uzdržan.

Advertisement

Gazivoda je tokom druge tačke izmijenjenog dnevnog reda kazao da kada dobiju kadrovske biografije tužilaca, kako bi iz reda tužilaštva birali v.d. VDT-a.

„Predlažem da Sekretarijat TS-a od Fonda PIO traži podatke, te da se traži samo za one koji imaju 15 godina iskustva, kako bi te podatke imali do naredne sedmice i nastavka sjednice“, rekao je Gazivoda.

Burić je kazao da misli da nemaju sada osnov da od Fonda PIO traže takve podatke, te bi se to odužilo.

Advertisement

„Nama treba da tražimo za sve, a tako ulazimo u zonu ličnih podataka, mislim da to teško možemo dobiti“, rekao je Burić.

Gazivoda je pojasnio da kako odlučuju o statusnim pravima onda imaju pravo uvid u podatke Fonda PIO, jer bi ja taj način izbjegli situaciju da izaberu kandidata za v.d. VDT-a koji ima uslove za starosnu penziju.

„Hajde da pokušamo da to dobijemo“, rekao je Gazivoda.

Advertisement

Marić je predložio da to traže pod oznakom – interno, te da se obavežu da čuvaju tajnost podataka.

Tužilački savjet je jednoglasno donio zaključak da se obaveže Sekretarijat TS-a da se traže podaci iz člana 182 i pribave podaci od Fonda PIO.

Nakon malo opuštenijeg dijela sjednice novog saziva, došlo se do treće tačke dnevnog reda.

Advertisement

Predlagač dnevnog reda, Siniša Gazivoda imao je još jedan predlog – da se pronađe adekvatna pravna alatka kako bi se u što kraćem roku raspisao javni poziv za v.d. VDT-a.

Burić je opet imao zamjerku, jer javni poziv zakonski samo za vrhovnog državnog tužioca, a potom upitao da li terminološki mogu naći bolji pojam za objavljivanje tog poziva.

Tužilački savjet je usaglasio kako će da glasi pozivni tekst za zainteresovane kandidate, da u roku od pet dana od dana objavljivanja, dostave potrebnu biografiju u elektronskoj formi na mejl Tužilačkog savjeta.

Advertisement

Gazivoda je tražio od Sekretarijata da im se odmah dostave podaci o prijavljenim kandidatima, kako bi mogli da prostudiraju prije nastavka sjednice.

Burić je predložio da nastavak sjednice bude 7. februara, jer je tužiteljka Sanja Jovićević, kazala da ne može ranije jer je službeno odsutna.

Stevo Muk je tražio da to bude ranije, da se skrati taj rok, tako da su tražili 4. februara, ali tužiteljka Ivanović je kazala da ne može pa su dogovorili da nastavak bude u subotu 5. februara u 11 časova.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Objavljeno

dana

Autor

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Svjetski dan divljih vrsta

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta, saopštili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

„Dok je svijet u globalnoj krizi, a naše misli sa unesrećenim i žrtvama, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti“, navodi se u njihovom saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da šume, mora, okeani, rijeke i tla nam pružaju kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život, a da bez njih ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, kako su kazali, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj ekonomije i društva.

„Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto. Naše zemlje su izrazito bogate divljim vrstama koje održavaju ekosistem u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih“, poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Advertisement

Ističu i da je naša regija često ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta, te da su lokalne i strane vrste ugrožene zbog čovjekovih aktivnosti.

Kao pravi primjer toga navode nedavni slučaj odbjeglog mladunčeta lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a da smo prije nekoliko mjeseci svjedočili nezakonitom prevozu odraslog tigra trajektom u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje. Sve to, navode iz WWF pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.

Kaznena djela protiv divljih vrsta su među najunosnijim aktivnostima organiziranog kriminala u svijetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, dodaju oni.

Advertisement

„WWF kroz projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi“ (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i u konačnom na smanjenju kaznenih djela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine. Tako doprinosi oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema“, navodi se u njihovom saopštenju.

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

Objavljeno

dana

Autor

"Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ijzcg održao promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama“

Advertisement

Sa radionice, Foto: IJZCG

Advertisement

U sklopu sprovođenja projekta „Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke – ON TIME“ (Interereg CBC HR-BA-ME 2014-2020 Program), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) održao je prvu promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi, 1. marta ove godine.

Iz IJZCG je saopšteno je na promotivnom događaju Mobilni tim IJZCG održao predavanja na temu Preventivni programi za rak debelog crijeva i rak dojke u Crnoj Gori.

Advertisement

Predavanja su održale dr Adrijana Vujović spec. epidemilogije i dr Marija Todorović, spec. epidemiologije.

Radionica Tuzi
foto: IJZCG

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama. U interaktivnom radu dati su savjeti i odgovoreno ja na sva pitanja i nedoumice prisutnih o prevenciji i značaju ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. Takođe radionicu su građani pratili i putem Zoom linka“, piše u saopštenju.

Iz IJZCG su rekli da je u okviru projekta ON TIME, planirano održavanje promotiovno-edukativnih radionica u osam opština Crne Gore (Tuzi, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Podgorica) u cilju edukacije i podizanja svijesti stanovništva o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao i da se u opštoj populaciji, posebno u ruralnim područjima ali na lokalnom nivou poboljša socijalna mobilizacija za skrining programe raka debelog crijeva i raka dojke.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Objavljeno

dana

Autor

Da li vakcine sadrže kancerogene sastojke i toksine?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 63,1 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 61,3 odsto.

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva.

Advertisement

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primile su 62 osobe, a revakcinisano je 78.

Treću dozu primile su 94.973 osobe, a u posljednja 24 sata 125.

Masovna vakcinacija protiv Kovid-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije