Povežite se s nama

Crna Gora

Razmatrane mogućnosti jačanja saradnje sa univerzitetima Sjedinjenih Američkih Država

Objavljeno

dana

Razmatrane mogućnosti jačanja saradnje sa univerzitetima Sjedinjenih Američkih Država

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović sastao se sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država Nj.E. Džudi Rajzing Rajnke sa kojom je razgovarao o postojećoj saradnji, i mogućnostima za njeno proširenje, na polju nauke, istraživanja i obrazovanja sa američkim visokoškolskim institucijama.

Kako je saopšteno sa UCG, Božović je zajedno sa prorekotoricom za nauku prof. dr Irenom Orović i prorektoricom za internacionaliazciju prof. dr Sanjom Peković predstavio Univerzitet Crne Gore, čija je akademska zajednica usmjerena na jačanje i razvoj profila Univerziteta Crne Gore kao međunarodno priznatog i atraktivnog centra znanja i istraživanja.

Predstavljeni su i dalji strateški koraci Univerziteta ka internacionalizaciji, a koji se odnose na nastavne aktivnosti, istraživanja, mobilnosti studenata i osoblja, i međunarodno pozicioniranje.

Advertisement

Ukazano je da se naučnici UCG različitih oblasti udružuju u timove i apliciraju sa projektima kroz različite međunarodne fondove, te da su okrenuti ka saradnji sa istraživačima sa međunarodnih adresa u zajedničkim istraživanjima i objavi radova.

Pored programa razmjene, ono što u budućnosti može biti prostor za dalju dvosmjernu saradnju i sa američkim univerzitetima, jesu dvije ljetnje škole UCG na engleskom jeziku, na temu kulturnog nasljeđa i pomorskih i zelenih inovacija, a koje su u procesu akreditacije.

Amabasadorka Rajnke je ukazala na važnost programa razmjene u uspostavljanu dubljih veza između dvije zemlje, a među kojima su, na univerzitetskom nivou, Global UGRAD stipendije, Fulbrajt programi za američke i stipendiste iz Crne Gore, kao i English Language Fellow Program, te popularni Summer Work and Travel program itd.

Advertisement

Američka amabasadorka Rajnke je, kako se navodi u saopštenju, ukazala spremnost i otvorenost za definisanje ključnih oblasti u kojima Ambasada SAD-a može posredovati i biti spona izgradnje snažnijih veza, kroz bliže upoznavanje sa potrebama Univerziteta Crne Gore.

Rektor UCG je iskazao zahvalnost na interesovanju i ukazao da su vrata Univerziteta Crne Gore otvorena za svaku inicijativu.

Sastanku su danas, iz Ambasade SAD-a, takođe prisustvovali i šefica Odjeljenja za medije,kulturu i obrazovanje Nikol Galager i saradnica na obrazovnim programima Jelena Vojnić.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Požar na obali Morače, ekipe vatrogasaca na terenu

Objavljeno

dana

Autor

Požar na obali Morače, ekipe vatrogasaca na terenu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Na obali Morače u Podgorici, u dijelu preko puta Ekonomskog fakulteta i zgrade Palade, večeras je izbio požar.

Kako javlja čitalac portala CdM, dvije vatrogasne ekipe su na terenu i gase požar.

“Na obali Morače je izbio požar. Ekipe su na terenu, vjetar predstavlja problem,  ali nije ništa ugroženo”, kazao je kratko za CdM, komandir Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Goran Janković.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Policija: Optuženi za pucnjavu 4. jula razmišljao o još jednom napadu

Objavljeno

dana

Autor

Policija: Optuženi za pucnjavu 4. jula razmišljao o još jednom napadu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Optuženi za ubistvo sedam osoba na proslavi Dana nezavisnosti u predgrađu Čikaga priznao je policiji da je pucao sa krova zgrade i da je zatim pobjegao u Medison, u Viskonsinu, gdje je razmišljao da takođe otvori vatru na jednom događaju, saopštile su vlasti u srijedu.

Robert Krimose vratio u Ilinoj, gdje je kasnije uhapšen nakon što je odlučio da nije spreman za napad u Viskonsinu, rekao je portparol Operativne grupe za istragu krivičnih djela okruga Lejk Kristofer Koveli.

Krimo je u srijedu prvi put izveden pred sud u Ilinoju, a sudija je naredio zadržavanje bez kaucije uz ocjenu da je optuženi prijetnja za zajednicu. Krimo se samo kratko obratio sudu da bi potvrdio da nema advokata. Zastupaće ga javni branilac.

Advertisement

Pomoćnik državnog tužioca okruga Lejk Ben Dilon rekao je na sudskom pretresu da je napadač pucao na ljude okupljene preko puta ulice i da je na krovu ostavio čaure 83 metka i tri šaržera.

Koveli je rekao da su neki povrijeđeni i dalje u kritičnom stanju i da bi broj žrtava mogao da raste.

Krimo, koji je optužen za sedam ubistava pošto je nasumično pucao na ljude na proslavi, prethodno je legalno kupio pet komada oružja – uprkos tome što su nadležni bili obaviješteni da je dvaput prijetio nasiljem i samoubistvom 2019, saopštila je policija.

Advertisement

Tužilac okruga Lejk Erik Rajnhart kazao je da Krimo, ako bude osuđen, može da dobije i doživotni zatvor bez mogućnosti ulaganja žalbe.

Rajnhart je na konferenciji za novinare poslije sudskog pretresa rekao da su vlasti ispitale osumnjičenog i da je on “detaljno ispričao i priznao šta je uradio”.

U masakru koji se dogodio u predgrađu Čikaga Hajlend parku, za vrijeme parade, ubijeno je šestoro ljudi, a sedma žrtva je preminula u bolnici. Više od 30 ljudi je ranjeno.

Advertisement

Detektivi koji ispituju optuženog još nisu, međutim, uspjeli da utvrde koji je motiv zločina, ali su rekli da nema indicija da je žrtve birao po rasi ili religiji.

Crvene lampice iz 2019.

Ovaj napad se dogodio manje od tri godine pošto je policija zakucala na vrata kuće gdje je živio Krimo. U septembru 2016. došli su po pozivu člana porodice koji je rekao da Krimo prijeti da će “ih sve pobiti”. Tada je, prema riječima policije, zaplijenjeno 16 noževa, jedna kama i mač, ali ne i vatreno oružje.

U aprilu 2019. policija je došla na poziv porodice, jer je Krimo prijetio samoubistvom.

Advertisement

Uprkos tome, Krimo je prošle godine legalno kupio pušku kojom je pucao na ljude u Hajlend parku. Policija je saopštila da je ukupno kupio pet komada vatrenog oružja.

Policija Ilinoja, koja izdaje dozvole za posjedovanje oružja, saopštila je da se napadač prijavio za dozvolu u decembru 2019, kada je imao 19 godina, a da je tu bio i njegov otac.

Kako je rečeno u policiji, u tom trenutku “nije bilo dovoljno osnova da se uoči neposredna opasnost i odbije prijava”, navodi se u saopštenju.

Advertisement

Prema zakonu Ilinoja, oružje se ne smije prodavati ljudima koji su osuđivani za krivična djela, registrovani narkomani ili oni koji imaju mentalnih problema i zato mogu da naude sebi ili drugima. To je moglo da spriječi Krima da dođe do oružja.

Ali, prema istom zakonu, mentalne probleme pojedica mora da definiše “sud, odbor, komisija ili drugi nadležni organ”.

Takođe, u Ilinoju postoji zakon prema kojem se opasnim pojedincima može oduzeti oružje, ali to moraju da zahtijevaju članovi porodice, rođaci ili cimeri.

Advertisement

Robert Krimo je inače bio poznat u Hajlend parku i zbog toga što se njegov otac Bob, vlasnik prodavnice, kandidovao za gradonačelnika, kaže aktuelna gradonačelnica Nensi Rotering.

– Ovo je jedna od onih situacija u kojima se pitate kako je ovo moguće? Kako je neko postao tako bijesan, pun mržnje koju iskaljuje na nevinim ljudima – rekla je za NBC.

Krimov advokat je rekao da njegov klijent neće priznati krivicu, a advokat koji zastupa porodicu kaže da nema šanse da oni budu krivično gonjeni zbog nečega.

Advertisement

Krimo je pucao tokom parade za 4. jul u Hajlend parku, kada su mnogi bili na ulici sa porodicama. U oblasti Čikaga je tokom prazničnog vikenda bilo nekoliko manjih pucnjava u kojima je ubijeno osam osoba, a više od 60 je ranjeno

Od početka godine, ovo je 15. masovno ubistvo u Americi (masovno ubistvo se definiše kao zločin sa najmanje četiri žrtve).Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Vlaović: Ponudićemo rješenja da svako dijete ima priliku da osjeti čar pozorišta bez obzira u kojem kraju Crne Gore živi

Objavljeno

dana

Autor

Vlaović: Ponudićemo rješenja da svako dijete ima priliku da osjeti čar pozorišta bez obzira u kojem kraju Crne Gore živi

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Ministarstvo kulture i medija će, kroz izradu Nacionalne strategije za razvoj kulture, ponuditi rješenja kako da svako dijete ima priliku da osjeti čar pozorišta, bez obzira u kojem kraju Crne Gore živi, poručila je resorna ministarka Maša Vlaović.

Ona je danas boravila u Kotoru gdje se, u okviru Kotoroskog festivala pozorišta za djecu, družila sa mališanima u Kotor habu.

Ministarka je kazala da tokom jula Kotorom upravljaju djeca, navodeći da je ta simbolika dio tradicije tog grada i Kotorskog festivala pozorišta za djecu vrijedan podsjetnik „koliko stvarno djeci moramo biti posvećeni, i kako njihov glas i njihove potrebe moraju biti sastavni dio svakodnevnog života, politika i odlučivanja“.

Advertisement

„Organizator ovog Festivala, kao i mi u politici kulture, svjesni smo da su elementi pozorišta veoma korisni u procesu edukacije, i ne samo edukacije već i rasta mlade publike, kako bi mali postali istinski odrasli, spremni za život i imali osjećaj vrijednosti u svijetu u kojem žive“, kazala je Vlaović.

Prema njenim riječima, bez obzira na promjene koje digitalizacija donosi, djeca kao publika uvijek su imala i imaće veoma jasnu sliku šta vrijedi, a šta ne, navodeći da je njihovu pažnju teško zaslužiti i osvojiti, jer su najiskrenija publika.

„Zato su festivali veoma važna mjesta, gdje djeca imaju osećaj da je pozorište nezaboravan dio njihovog odrastanja“, rekla je Vlaović.

Advertisement

Istakla je da je ove godine Festival izuzetan u svakom smislu, da su predstave raznovrsne, za različite uzraste i da dolaze iz različitih kultura i zemalja, kao i da je pored pozorišnog programa bogat prateći program u kom su zastupljene sve umjetnosti.

„Upravo takav pristup ukazuje na važnost razvijanja estetskog vaspitanja djece, razvijanja njihove kreativne inteligencije i njegovanja ličnosti i mašte dok osmišljavamo sadržaje koje ćemo najmlađima nuditi u kontinuitetu“, smatra Vlaović

Kazala je da dok, kao ministarka kulture i majka dvije djevojčice učestvuje u programu festivala koji je inspiriše, svjesna je da kultura nije jednako dostupna svima.

Advertisement

„Dužni smo da oživimo sve lokalne centre za kulturu i u duhu digitalnog doba osmislimo druge platforme, kroz koje ćemo ponuditi svoj djeci kulturni sadržaj i prave poruke, koje će razvijati i podsticati njihovu maštu i činiti da na pravi način doživljavaju i osjećaju umjetnost“, navela je Vlaović.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije