Povežite se s nama

Politika

Sinoćnji psihodelični omaž propaloj litijaškoj politici

Objavljeno

dana

Sinoćnji psihodelični omaž propaloj litijaškoj politici

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Sinoćni skup u Podgorici nadahnut od strane očajnih Demokrata i uspaničenih Krivokapićevih “eksperata” ličio je na psihodelični omaž propaloj litijaškoj politici, saopšteno je iz Građanske inicijative “21.maj”.

“Ogorčeni na Abazovića i URU, koje su do juče ushićeno smatrali pretorijancima velikosrpskog populizma, Krivokapićeve i Bečićeve pristalice zakukale su nad sunovratom anticrnogorskih procesija koje je predvodila državna crkva Srbije”, navode iz GI “21.maj”.

Posebno je, ističu, bila upadljiva kuknjava pustolovnih ministara Spajića i Milatovića.

Advertisement

““Impresivan” je bio njihov kursistički politički jezik gdje se pozivaju na tzv. narod i neuhvatljivu narodnu volju. A u ime tog “naroda” sinoć je ministarka ničega Bratićka u šovinističkom zanosu zaprijetila budućoj manjinskoj vladi. Nije mogla naturalizovana građanka da sebe zaustavi već je mrziteljski nabrajala imena političara koji se ne uklapaju u politiku “srpskog sveta” i kapitulantskog “temeljnog ugovora”. I sve to uz podršku okupljenih “pacifista” koji se unezvereno suočavaju sa fijaskom klerikalne pansrpske politike. Time je i ovaj otužni skup samo potvrdio koju i kakvu politiku su do juče podržavali Abazović i njegova lutajuća partija”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Ruski pop Kiril i Putinova ljubavnica uskoro na crnoj listi: Crna Gora priprema nove odluke o sankcijama

Objavljeno

dana

Autor

Ruski pop Kiril i Putinova ljubavnica uskoro na crnoj listi: Crna Gora priprema nove odluke o sankcijama

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Evropska unija priprema novi paket sankcija koji podrazumijeva i zabranu ulaska na njenu teritoriju ruskom patrijarhu Kirilu, ali i Alini Kabajevoj bivšoj gimnastičarki, a koju zapadni mediji nazivaju “ljubavnicom” predsjednika Rusije Vladimira Putina.

U okviru tog paketa je i uvođenje embarga na uvoz nafte, a zvaničnici EU uvjereni su da će biti sve usaglašeno do ponedjeljka. Crna Gora još od 2014. godine prati politiku EU prema Rusiji i primjenjuje zabrane za sva ona lica koja su na sankcijama u razvijenim državama.

Ipak, prethodna klero vlada Zdravka Krivokapića nije na vrijeme reagovala pa je praktično u posljednjem momentu i na mnogo jada donijela prve odluke o uvođenju sankcija. Sada, je startovala nova Vlada, a taj posao čini se odgovornije se radi.

Advertisement

-Ministarstvo vanjskih poslova, nadležna Direkcija za praćenje razvoja međunarodnog prava i za restriktivne mjere u kontinuitetu radi na pripremi uvođenja u crnogorski pravni sistem novih paketa sankcija, među kojima su one koje se odnose na zabranu ulaska pojedinih državljana Ruske Federacije na teritoriju Crne Gore. Konkretno, akta odnosno Predlozi novih odluka, kao i izmjene/dopune važećih su u fazi pripreme, obzirom da prije slanja Vladi Crne Gore na usvajanje moraju proći određene unutrašnje procedure (pravne, tehničke i druge) – saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova u odgovoru na pitanja kada će biti uvedena zabranu ulaska na teritorije država članica EU gimnastičarki Alini Kalabijevoj i patrijarhu Ruske pravoslavne crkve Kirilu?

Na novom spisku sankcija, koji treba još da odobre zemlje članice Unije, ima 58 osoba, među kojima su brojni ruski vojnici, ali takođe i supruga, ćerka i sin portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

Na spisku je i šef ruske agencije za nadzor telekomunikacija Roskomnadzor Andrej Lipov.
Sankcije se sastoje u zabrani ulaska u EU i zamrzavanje imovine. Više od 1.000 osoba već se nalazi na crnoj listi EU.

Advertisement

Na listi već Putin, Lavrov, Šojgu, brojni oligarsi

Prema podacima sa sajta Ministarstva vanjskih poslova, administracija smijenjenog Zdravka Krivokapića je na crnu listu stavila nekoliko desetina osoba, a najzvučnija su imena Vladimir Putin, Sergej Lavrov i Sergej Šojgu.

Na listi su i desetine oligarha kojima je takođe zabranjen ulazak u države Evropske unije.

Advertisement

 Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Poslanici usvojili tehnički rebalans budžeta

Objavljeno

dana

Autor

Poslanici usvojili tehnički rebalans budžeta

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Poslanici u Skupštini Crne Gore usvojili su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za 2022. godinu, odnosno tehnički rebalans. Zakon će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

Damjanović: Nema nikakvih nepoznanicaa, prosto je ovo bila neophodnost

Ministar finansija Aleksadar Damjanović u završnoj riječi ponovio je da “ako se danas ne usvoji tehnički rebalans neće se primiti plate 1. juna”.

Advertisement

“Odustalo se od probijanja budžetskog okvira, što je dobro… Nema nikakvih nepoznanica, prosto je ovo bila neophodnost”, istakao je on.

Pozvao je parlament da da podršku izmjenama i dopunama Zakona o budžetu.

Knežević: Tehnički budžet je šminkanje mrtvaca, a rebalans ekshumacija mrtvaca

Advertisement

Poslanik DF-a, Milan Knežević kazao je da je “tehnički budžet šminkanje mrtvaca”.

“Damjanović je za mjesec ili mjesec i po saopštio da ćemo imati rebalans budžeta, a to će biti ekshumacija ovog mrtvaca da vidimo od čega je preminuo, ima li ikakve šanse da mu se zamijeni neki od vitalnih organa”, kazao je on.

Milan Knežević

Mugoša: Porasli troškovi za ručkove, večere…; Knežević: Od stresa

Advertisement

Poslanik SD-a Boris Mugoša govoreći o rebalansu budžeta, rekao da su mu interesantne stavke – ugovori o djelu i troškovi reprezentacije.

Sada je, kaže on, 12,9 miliona eura predviđeno za ugovore o djelu, a prethodno je, podsjeća Mugoša, bilo 12 miliona.

Rekao je da mu nije jasno zašto preko milion eura rastu ugovori o djelu i troškovi reprezentacija – ručkovi, večere itd.

Advertisement

Poslanik DF-a Milan Knežević je na to dobacio – “od stresa”.

Mugoša je dodao “očigledno da je velika količina stresa kada su ovoliko porasli”.

“Za 47 odsto su veći troškovi reprezentacija ovim rebalansom nego postojećim. Mislim da to nije u redu”, istakao je Mugoša.

Advertisement
Boris Mugoša
Boris Mugoša

Koprivica: Rebalansom budžeta  nemamo niti jedan novi euro za građane

Poslanik Demokrata, Momo Koprivica rekao je da ovim rebalansom budžeta  “nemamo niti jedan novi euro za građane”.

“Nego samo preraspodjelu kako bi se namirili partijski zahtjevi i kako bi opstala glomazna struktura izvršne vlasti”, smatra Koprivica.

Momo Koprivica
Momo Koprivica

Živković: Ogoljeni populizam trebalo da namakne svileni gajtan oko vrata Crne Gore

Poslanik DPS-a, Danijel Živković rekao je da ono što smo imali prilike da čujemo prethodnih godinu i po dana je “ogoljeni, ostrašćeni populizam” koji je trebalo da “namakne svileni gajtan oko vrata Crne Gore”.

Advertisement

“Danas smo čuli da ono što je bilo zaduženje od 250 miliona eura  je korišćeno za finansiranje tekuće potrošnje. Prije toga smo čuli kako se sve pokriva iz redovnih prihoda. Od prethodnog ministra finansija smo čuli da on ima dovoljno sredastava u budžetu i da ne finansira tekuću potrošnju iz kredita, danas  čujemo da se iz kreditnog zaduženja finansira dio javne potrošnje”, istakao je Živković.

On je poručio da će DPS podržati rebalans jer je “neophodno pripremiti tehnički rebalans”.

“A vidjećemo kako će se Ministarstvo odnijeti u junu kada se bude pripremao suštinski rebalans budžeta i kako ćemo pripremiti određena zakonska rješenja kako bismo finansije Crne GFre učinili održivim”, naglasio je Živković.

Advertisement

Damjanović: U tekućoj budžetskoj rezervi na raspolaganju 5,7 miliona eura

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je rekao da je u tekućoj rezervi trenutno na raspolaganju 5,7 miliona eura, a da je planirana na 67 miliona za tekuću godinu.

“Radićemo tako da ćemo izmirivati dospjele obaveze, nećemo ih prikrivati”, dodao je on.

Advertisement

Istakao je da postoji zakonska mogućnost da se akcize na gorivo smanje na 50 odsto ako cijene nastave da rastu.

Damjanović smatra da su penzioneri “žrtve protekle budžetske 2021. godine”.

“Čak i ova dva naredna povećanja neće biti dovoljna da im sanira ono što im “jede” inflacija. Ako smo gurnuli zarade, neka smo, morali smo da razmislimo da to ne bude preko leđa penzionera”, istakao je Damjanović.

Advertisement

On je rekao da nam “inflacija naduvava državne prihode”.

“Inflacija nam naduvava i prihode januar-april, pa su opet nedovoljni da se iskaže suficit, već imamo deficit od 36,4 miliona od početka godine. Inflacija koja se ponovo lomi preko ranjivih kategorija, penzionera, pomaže državi da u nominali ima višak prihoda od planiranih. To je jedno vrzino kolo. Taj novac ćemo morati da redistribuiramo prema ranjivim kategorijama”, pojasnio je Damjanović.

Aleksandar Damjanović
Aleksandar Damjanović

Ministar finansija je rekao da se danas mora odlučiti o rebalansu budžeta “da bi imali zarade 1. juna”.

“I da bi država nastavila da funkcioniše. Drugi razlog je – otvorićemo pandorinu kutiju, dobrodošli su svi amandmani da o njima razgovaramo u junu i julu”, rekao je Damjanović.

Advertisement

Damjanović kaže da ćemo tražiti sredstva “onamo gdje ih uvijek treba tražiti”.

“To vam je siva ekonomija, sve ono što je propuštanje prihoda unutar države – od tržišta rada do cigareta itd. Ako to sve ne bude dovoljno i da se zadužimo, što da ne. Uradićemo ono što je jedino moguće”, istakao je Damjanović.

Šehović: Crna Gora se svjesno i namjerno gura u ekonomski sunovrat

Advertisement

Poslanik SD-a, Damir Šehović kazao je da se u prethodne dvije godine Crna Gora “svjesno i namjerno” gura, ne samo u politički, nego i u ekonomski sunovrat.

“Da bi izgubila osnovne atribute svoje države, svela se na formu, ljušturu, ne bi li  na taj način dovela sebe u situaciju da se takvom državom lakše upravlja sa strane”, rekao je Šehović.

On je istakao da nam je kreditni rejting srušen, kao i da je “izuzetno nepovoljan ambijent na međunarodnom tržištu kada je riječ o Crnoj Gori”.

Advertisement

“Ovaj tehnički rebalans se zasniva na budžetu za koji smo mi u SD-u rekli da je populistički i neodrživ”, kazao je Šehović ističući da je to razlog zbog čega je SD protiv ovog rebalansa budžeta.

Damir Šehović
Damir Šehović

Popović pita Damjanovića: Da li je tačno da u trezoru imamo oko 350 miliona eura, a u zlatu oko 75 miliona

Andrija Popović iz Liberalne partije pitao je ministra finansija Damjanovića da li je tačno ono što smo čuli prije oko mjesec dana da je Crna Gora “u odličnoj finansijskoj situaciji”.

“Da li je tačno da smo postali zemlja finansijskog blaostanja, da u trezoru imamo oko 350 miliona eura bez depozita i deviznih sredstava, a da u zlatu imamo oko 745 miliona eura vrijednosti. Zanima me koliko je to tačno, a koliko ja znam od toga nema bukvalno ništa. Ne bih da plašim javnost, ali javnost mora da zna”, rekao je Popović.

Advertisement
Andrija Popović
Andrija Popović

Napomenuo je da je u Crnoj Gori 51.000 nezaposlenih, a stopa nezaposlenosti je 22 posto.

Popović: Rebalansom nije probijen budžetski okvir

Poslanica Demokrata, Zdenka Popović kazala je da je politika “duboko ušla u sferu javnih finansija”.

“Moramo dati sve od sebe da stručno posmatramo javne finansije i kontrolišemo procese, jer je to jedini način da se izborimo sa arogancijom državne administracije i radimo u interesu građana”, istakla je ona.

Advertisement

Rebalansom, ocjenjuje ona, nije probijen budžetski okvir.

“Ali je došlo do preraspodjele budžetskih izdataka”, dodala je ona.

Najava da nas u junu ili julu očekuje drugi rebalans sa mogućnošću zaduženja, ocjenjuje Popović, izaziva zebnju.

Advertisement
Zdenka Popović
Zdenka Popović

Ivanović: Rebalans budžeta potreba da bi junska plata bila svim službenicima u Vladi na vrijeme

Dragan Ivanović iz SNP-a rekao je da rasprava o rebalansu budžeta jeste “potreba i želja i ministra i Vlade, da se ovo završi, da bi junska plata bila svim službenicima u Vladi na vrijeme”.

“Čini mi se da ova Vlada i ministar finansija će raditi na tome da trošimo koliko imamo”, dodao je on.

Najava ministra finansija o potrebi da se Crna Gora zaduživanju, Ivanović smatra da će “to biti neminovnost”.

Advertisement
Dragan Ivanović
Dragan Ivanović

Radulović: Prethodnu vladu sam pokušao da obučim, Spajić mi se smješkao

Poslanik PzP-a, Branko Radulović pita se “da li išta više da priča”.

“Ako progovorim, desiće se to i to, a ne poslušaju me i većinom me nisu slušali. Prethodnu vladu sam pokušao da obučim da im pomognem, a oni se smiju – “ti si genije profo”, i od toga ništa. Spajić simpatičan mi, pričam mu on mi se smješka, ja mislim poslušaće me a on sjutradan ništa”, rekao je Radulović.

Poručuje da nam treba “nova ekonomska politika, trošenja onoliko koliko imamo”.

Advertisement

“Zaduženje za Maršalov plan, tako ćemo isplivati iz ovoga. Ukoliko ne, ne možemo sustići ono što se dešava na globalnom tržištu. Mi ćemo poginuti danas, sjutra ili prekosjutra”, ocijenio je Radulović.

Branko Radulović
Branko Radulović

Konatar: Povećanje plata u Crnoj Gori će nastaviti da funkcioniše

Poslanik GP URA, Miloš Konatar, kazao je da je kompletan rebalans budžeta u neto iznosu od 60 hiljada eura.

“Moramo se boriti protiv manipulacija kojima smo skloni zarad jeftinih političkih poena”, dodao je on.

Advertisement

U Crnoj Gori, kaže, imamo problem – “svi znamo kako da trošimo novac”.

“Uvijek znamo kako nešto trošiti, ali kada dođemo do problematike kako da zaradimo i stvorimo u budžetu novu vrijednost, kako da donesemo zakone koji će poboljšati otvaranje novih radnih mjesta, kompanija, privući investitore, ti predlozi zakona nam slabije idu”, kazao je Konatar.

Govopreći o Maršalovom planu, Konatar kaže da Crna Gora mora da se zaduži dvije milijarde eura.

Advertisement

“Da bi se zadužila dvije milijarde eura, Crna Gora mora da sredi stanje u svojim finansijama. Ali nije poenta da te dvije milijarde eura spiskamo na tekuću potronju, nego da ih uložimo u energetiku, infrastrukturne projekte. To treba da pokrene privredu Crne Gore naprijed. To je Maršalov pla, a ne nekome što padne na pamet da će da troši kao da je državna kesa kasa bez dna”, ocijenio je on.

Istakao je da će “povećanje plata u Crnoj Gori nastaviti da funkcioniše”.

“Sve ono što je dobro iz svih prethodnih vlada i ova Vlada će nastavit. Sve što je loše, moramo mijenjat”, ukazao je Konatar poručujući građanima da “ne dozvole da ih plaše da se neće nastaviti povećanje plata i da će se neki programi ukinuti”.

Advertisement
Miloš Konatar
Miloš Konatar

Živković pita Damjanovića: Da li Vi možete danas da garantujete da ćete moći da redovno isplaćujete zarade, socijalu, dječije dodatke…

Poslanik DPS-a, Danijel Živković podsjetio je na riječi ministra finansija Aleksandra Damjanovića koji je, kako citira Živković rekao, “da nisu kreirane određene normativne pretpostavke za punjenje budžeta”.

“To znači da nisu usvojeni određeni zakoni kako bi imali punjenje budžeta onako kako je to planirala prethodna administracija”, kazao je poslanik DPS-a.

Sve ono što se dešavalo u parlamentu kroz usvajanje niza zakonskih rješenja predloženih od poslanika u pravcu povećanja životnog standarda, postavlja se upitnim, ocjenjuje Živković, da li će moći državni budžet to da iznese.

Advertisement

“U odnosu na sada nivo prihoda koji imamo. Ako na to dodamo da nismo imali novih investicija i da smo imali novo zaduženje u decembru 2020. od 750 miliona eura, od čega je 500 bilo za refinansiranje prethodnih dugova a 250 miliona eura kako su kazali nosioci prethodne izvršne vlasti opredijeljene za nove investicije. Šta je od tih novih investicija realizovano i  koju to novu investiciju imamo”, upitao je Živković.

Danijel Živković
Danijel Živković

Postavlja se pitanje, smatra Živković, gdje se nazire izlaz iz ove situacije.

“Prethodna vlada se ignorantski ponašala prema investitorima koji su ulagali sredstva u Crnu Goru. Kako da vratimo povjerenje svih tih ljudi, to je zadatak nove vlasti”, kazao je on.

Živković je pitao ministra finansija – “Kako će, kao ministar, obezbijediti sredstva u državnom budžetu”.

Advertisement

“Na koji način planirate da obezbijedite ta sredstva? Da li Vi možete danas da garantujete da ćete moći da redovno isplaćujete zarade, socijalu, sredstva za majke sa troje i više djece, dječije dodatke i da tu uračunamo očekivano povećanje ljekarima i profesorima kroz povećanje koje bi trebalo da se primjenjuje od 1. jula… Da li je danas Crna Gora finansijski održiv sistem”, pitao je Živković Damjanovića.

Podsjećamo, predlog o tehničkom rebalansu utvrdila je Vlada na posljednjoj sjednici i poslala Skupštini radi donošenja po hitnom postupku, u cilju stvaranja uslova nesmetanog finansiranja potrošačkih jedinica nakon reorganizacije Vlade.

Predlog su juče podržali Odbor za ekonomiju, finansije i budžet i Zakonodavni odbor.

Advertisement

 Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Đurović: Očekujem da Evropska unija prepozna zalaganje Skupštine i Vlade u reformskim procesima

Objavljeno

dana

Autor

Đurović: Očekujem da Evropska unija prepozna zalaganje Skupštine i Vlade u reformskim procesima

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović razgovarala je danas sa delegacijom Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, saopšteno je iz te institucije.

U kontekstu intenzivne komunikacije sa najvažnijim evropskim adresama od konstituisanja 43. Vlade Crne Gore, predsjednica Đurović je pozdravila optimistične poruke upućene našoj zemlji, akcentujući da današnja posjeta predstavlja dodatan podstrek u svijetlu izazova koji stoje pred Crnom Gorom.

“Predsjednica Skupštine je naglasila da evropska aspiracija predstavlja primarni strateški cilj i izrazila očekivanje da će Evropska unija prepoznati zalaganje Skupštine i Vlade u reformskim procesima”, navodi se u saopštenju.

Advertisement

S tim u vezi, predsjednica je istakla da Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i tim povodom pozvala institucije EU da pitanje proširenja bude visoko na njihovoj agendi. Ona je zahvalila Odboru na podršci evropskoj integraciji Crne Gore i Zapadnog Balkana, konstatujući da je nedovoljna posvećenost reformskim procesima u prethodnom periodu iziskivala formiranje nove parlamentarne većine.

„Crna Gora mora ubrzano raditi na reformskim procesima jer je članstvo u EU naš zajednički cilj. Trenutna parlamentarna većina daje poruku da je moguće postići širi konsenzus oko ključnih pitanja“, kazala je Đurović.

Današnji sastanak bio je prilika da predsjednica upozna delegaciju evropskih parlamentaraca sa prioritetima tokom svog mandata, apostrofirajući da kontinuirani dijalog predstavlja preduslov za postizanje dogovora oko izbora sudija Ustavnog suda, kao i četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Advertisement

Tom prilikom, ona je kazala da je višemjesečna blokada Parlamenta ukazala na potrebu donošenja određenih zakonskih rješenja, sa akcentom na Zakon o Skupštini i Zakon o Vladi.

“Predsjednik Odbora za vanjske poslove EP-a, Dejvid Mekalister, prenio je poruku ohrabrenja u kontekstu politike proširenja EU. On je kazao da je Crna Gora lider Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija, navodeći da EU ima velika očekivanja od naše zemlje. Poslanik Mekalister je naglasio da članstvo u EU ne zavisi samo od napretka Vlade, već da Skupština Crne Gore treba da ima konstruktivnu ulogu i posvećeno sarađuje sa Vladom”, piše u saopštenju.

On je kazao da je EU prepoznala stepen demokratske zrelosti u našoj zemlji, ističući da Crnu Goru čeka još puno posla u pogledu zatvaranja pregovaračkih poglavlja. Tokom razgovora, poslanik Mekalister je iskazao posebnu zainteresovanost za unapređenje međuparlamentarne saradnje i pozvao predsjednicu Skupštine da promptno doprinese formiranju delegacije POSP-a.

Advertisement

Sagovornici su se saglasili da parlamentarna diplomatija i frekventna razmjena iskustava sa Evropskim parlamentom predstavljaju dragocjeno iskustvo za Crnu Goru kao državu kandidata.

“U ime delegacije Evropskog parlamenta, sastanku su prisustvovali i Željana Zovko, Hildegard Bentele i Tomas Vaic, kao i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić i zamjenik predsjednika Odbora, Andrija Nikolić, a sastanku je prisustvovala i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, NJ.E. Oana Kristina Popa”, zaključuje se u saopštenjuAktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije