Povežite se s nama

Crna Hronika

Tužioci Miloševiću vraćaju „rolex”

Objavljeno

dana

Tužioci Miloševiću vraćaju „rolex”

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


ODLUKA OSNOVNOG SUDA

Tužioci Miloševiću vraćaju „rolex”

Specijalno državno tužilaštvo mora nekadašnjem viceguverneru da vrati ručni časovnik koji su mu 2019. godine policajci oduzeli bez naloga. Njegov advokat ocijenio da nema potrebe da tuđa pokretna stvar stoji kod državnog organa bez pravnog osnova

Advertisement

Sat tražio dopisom, pa tužbom: Milošević

Advertisement

Nekadašnjem viceguverneru Veliboru Miloševiću Specijalno državno tužilaštvo (SDT) mora da vrati ručni sat “rolex”, model “Deep sea”, koji su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja “bez konkretnog zahtjeva i rješenja” oduzeli u januaru 2019. godine, prilikom pretresa njegovog stana.

Takvu odluku donijela je sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Milena Brajović, ocjenjujući da je Milošević tokom postupka dokazao vlasništvo nad satom koji SDT već treću godinu drži bez pravnog osnova.

Advertisement

Prije podnošenja tužbe, Milošević je od SDT-a tražio da mu vrate ručni sat, što oni nijesu učinili.

U obrazloženju presude piše i da je sat oduzet bez naloga, jer je nalogom za pretres tražen pretres računara i sličnih uređaja za automatsku obradu podataka koji su sa računarom povezani.

”Na osnovu čega se zaključuje da je oduzimanje predmetnog sata izvršeno bez konkretnog zahtjeva, odnosno rješenja za njegovo oduzimanje, u kojima bi između ostalog predmet bio opisan i u kojima bi bili navedeni razlozi za sumnju da je predmet nezakonito stečen”, piše u obrazloženju.

Advertisement

Sutkinja je zaključila i da je u postupku utvrđeno da je Milošević sat dobio na poklon, ali i da ga SDT drži bez ikakvog pravnog osnova:

”Tužena sudu nije pružila nijedan konkretan dokaz na osnovu koga bi sud izveo zaključak da je predmetni sat oduzet u smislu ukazivanja na izvršenje krivičnog djela radi koga je naređeno pretresanje, ili da je u vezi sa izvršenjem tog krivičnog djela, odnosno, da ukazuje na drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, odnosno, tužena sudu nije pružila dokaze na osnovu kojih bi sud zaključio da i dalje postoji razlog za držanje predmetnog sata”, piše u odluci suda.

Milošević je sutkinji rekao da su policajci, tokom pretresa njegovog stana, mogli oduzeti vrednije časovnike koje posjeduje, ali su uzeli taj koji za njega ima posebnu vrijednost.

Advertisement

Poklon od Statisa

Pred sudom je uspio da dokaže da mu je “rolex” 2017. godine poklonio prijatelj i poslovni partner Petros Statis.

”Iz dokaza provedenih tokom postupka, konkretno iskaza tužioca, koji je sud cijenio kao istinit i objektivan, u saglasnosti s materijalnim dokazima provedenim tokom postupka, sud je utvrdio da je isti profesionalno angažovan od 1. januara 2016. godine od strane biznismena Petrosa Statisa, kako u Crnoj Gori, tako i za njegove kompanije u Aziji i Parizu, da je sa istim u poslovnim i prijateljskim odnosima, da je on njegov prvi saradnik kada su u pitanju finasije i investicije, da je angažovan na mnogim projektima u Singapuru i Dubaiju, i da je obično tim lider za sve njegove projekte”, piše u obrazloženju.

Objašnjeno je i na osnovu kojih materijalnih dokaza je utvrđeno da je časovnik poklon, kao i ko mu ga je predao u ime Statisa.

Advertisement

SDT je protiv Miloševića podnijelo optužnicu, a izviđaj u tom predmetu pokrenut je u januaru 2019. godine, kada je sada optuženi bankar Duško Knežević objavio audio-snimak, na kome se čuje njegov razgovor sa bivšim viceguvernerom, koji ga je, kako tvrdi, više puta reketirao.

U snimljenom razgovoru, prema tvrdnjama Kneževića, razgovaraju o podmićivanju kontrolora Centralne banke, koji su kontrolisali Atlas banku

Miloševićev pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović, ističe da je siguran u dvije stvari – “da optužnica protiv Miloševića ne može biti potvrđena, a ako se kojim čudom i to desi, Milošević će sigurno biti oslobođen”.

Advertisement

”Ako su trebali da nađu pravu mjeru ko je sve radio inkriminacije oko Atlas banke, onda su imali drugi put, ovako su linijom manjeg otpora. A na osnovu snimka koji nije uvršten u dokazni materijal uhapsili Miloševića. Da nije bilo snimka, ne bi bila prekinuta uspješna karijera mog vlastodavca niti bi on završio u zatvoru. Ovom presudom je ispravljen jedan mali dio nepravde, a pravda prema njemu biće uspostavljena sudskom odlukom bila u vidu obustave, ili oslobađajauće odluke”.

Piperović: Pravda je zadovoljena

Miloševićev pravni zastupnik, advokat Zoran Piperović, za Vijesti je kazao da je tom presudom pravda zadovoljena.

”Nema potrebe da tuđa pokretna stvar stoji kod državnog organa bez pravnog osnova. I to bi državni organi trebali da rade bez tužbe, u smislu da vrate stvar onom kojem je oduzeta prilikom pretresa. Država je odgovorila da vodi finansijsku istragu protiv Miloševića. Tri su godine prošle da niko iz SDT i nije pozvao Miloševića, a znaju da ga neće ni zvati, jer nemaju razloga. Sve im je učinio javnim i dostupnim. U svim crnogorskim bankama iskontrolisani su njegovi privatni i poslovni računu. Uostalom, sjećate se da Milošević dvije i po godine moli SDT da mu podignu optužnicu. Na kraju mu je i podignu, ali bolje da nijesu”, kazao je Piperović.

Advertisement

Advokat je istakao i da mnogo pokretnih stvari njegovih branjenika stoje ili u depozitima ili po livadama:

”Ovdje mislim na automobile. Kada se vidi da to nema veze sa inkriminacijom, onda je dužnost svakog državnog organa da građanima vrate ono što im je kod pokretanja krivičnog postupka oduzeto. Ovdje imamo toliku surenjivost da poneki državni organi, ako vrate građanima ono što su im oduzeli, to smatraju svojim neuspjehom”, rekao je on.

Advertisement

VijestiVijesti
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Hronika

U Podgorici uhapšene četiri osobe: Krađa novca, alata, mobilnog telefona, prijećeno maloljetniku?

Objavljeno

dana

Autor

U Podgorici uhapšene tri osobe: Osumnjičene za teške krađe i razbojništva

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


krivična djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta

U Podgorici uhapšene četiri osobe: Krađa novca, alata, mobilnog telefona, prijećeno maloljetniku?

B.L. (18) se sumnjiči da je izvršio tešku krađu na štetu preduzeća iz Podgorice

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Podgorička policija uhapsila je četiri osobe kojima se na teret stavljaju krivična djela iz oblasti imovinskog kriminaliteta, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Uhapšen je B.L. (18) koji se sumnjiči da je izvršio tešku krađu na štetu preduzeća iz Podgorice.

Advertisement

„Osumnjičeni je u društvu sa još jednim, za sada nepoznatim licem, 28. februara u ranim jutarnjim časovima, podesnim sredstvom provalio u unutrašnost objekta i otuđio određenu količinu novca i ručni alat“, piše u saopštenju.

Iz UP su dodali da je u Podgorici uhapšen i A.O. (23) koji je, kako se sumnja, izvršio krivično djelo razbojništvo na štetu maloljetne osobe.

„Sumnja se da je 16. februara maloljetnom licu uz riječi prijeteće sadržine zatražio da mu preda mobilni telefon i novac“, kazali su iz UP.

Advertisement

Krivično djelo razbojništvo se na teret stavlja i Ž.I. (42) koji je takođe uhapšen.

„Ž.I. je 10. februara, dok se nalazio u stanu koji je iznajmio od oštećenog, ovom licu oštrim predmetom zadao udarac u predjelu lijevog ramena, nakon čega mu je uz prijetnju oštrim predmetom otuđio novac“, kazali su iz UP.

Naveli su i da će zbog teške krađe i krađe odgovarati E.G. (24) koji je uhapšen i uz krivičnu prijavu priveden nadležnom tužiocu.

Advertisement

„On je, kako se sumnja, 1. februara u Golubovcima, sa parkiranog teretnog motornog vozila otuđio određene djelove koje je kasnije prodao na otpadu. Istog dana ovo lice je, kako se sumnja, u ulici Cetinjski put polomio katanac na vratima magacina jednog preduzeća i iz unutrašnjosti otuđio mašine i alate koje je takođe kasnije prodao na otpadu“, zaključuje se u saopštenju UP.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Hronika

Stuparu i Johi i pravosnažno po pola godine kućnog pritvora

Objavljeno

dana

Autor

Švercovali drogu iz Albanije, Vukaj pobjegao

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


Apelacioni sud Crne Gore opravosnažio je presudu bjelopoljskog Višeg suda

Stuparu i Johi i pravosnažno po pola godine kućnog pritvora

Zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga

Advertisement

Viši sud u Bijelom Polju

Advertisement

Apelacioni sud Crne Gore opravosnažio je presudu bjelopoljskog Višeg suda, kojom su Pljevljaci Džejran Stupar (27) i Arnel Joha (19), zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, osuđeni na po pola godine kućnog pritvora.

Istovremeno im je određeno da će se kazna izvršiti uz primjenu elektronskog nadzora.

Advertisement

Stupar je, prema optužnici 21. marta u Pljevljima posredovao u prodaji konoplja, dok je Joha prodao Stuparu 2,3 grama droge za iznos od 20 eura.

Stupar je, navodi se dalje u optužnici, na traženje Miodraga Jovića da mu nabavi drogu, putem mobilne aplikacije “mesindžer” stupio u kontakt sa Joha i ugovorio kupoprodaju.

Nakon toga Stupar je došao do mjesta Milet bašta, na kojem ga je po dogovoru čekao Joha, kome je na račun kupovine droge za Jovića dao 20 eura.

Advertisement

Potom je, kod O.Š. “Boško Buha”, Joha Stuparu predao zamotuljak sa drogom, koju je ovaj prodao Joviću, nakon čega je ubrzo uhapšen sa drogom.


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Hronika

Nikšić: U nezgodi teže povrijeđena jedna osoba

Objavljeno

dana

Nikšić: U nezgodi teže povrijeđena jedna osoba

Najnovije Vijesti iz Hronike, izvor portal: Vijesti.me


mjesto Stubica

Nikšić: U nezgodi teže povrijeđena jedna osoba

Kako je „Vijestima“ nezvanično rečeno iz policije, R. S. je iz za sada neutvrđenih razloga, izletio vozilom sa kolovoza, a u njegovom izvlačenju iz „lade niva“ učestvovali su nikšićki vatrogasci-spasioci

Advertisement

Foto: Privatna arhiva

Advertisement

U saobraćajnoj nezgodi koja se jutros dogodila na magistralnom putu Nikšić – Podgorica, u mjestu Stubica, Nikšićanin R.S. (51) zadobio je teške tjelesne povrede koje nijesu opasne po život.

„Vozač je zadobio stabilnu frakturu drugog i trećeg lumbalnog pršljena i frakturu zida prednjeg i zadnjeg čeonog sinusa i prevezen je u Klinički centar, na odjeljenje neoruhirurgije“, kazali su „Vijestima“ iz nikšićke Opšte bolnice.

Advertisement

Kako je „Vijestima“ nezvanično rečeno iz policije, R. S. je iz za sada neutvrđenih razloga, izletio vozilom sa kolovoza, a u njegovom izvlačenju iz „lade niva“ učestvovali su nikšićki vatrogasci-spasioci.

Prema riječima komandira nikšićke Službe zaštite i spasavanja, Slavka Tadića, u akciji spašavanja povrijeđenog vozača, koji je bio zaglavljen u vozilu, učestvovalo je osam vatrogasaca.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Najčitanije