Povežite se s nama

Društvo

Ulcinj: Radova ni na vidiku, a rate za kredit vraća država

Objavljeno

dana

Ulcinj: Radova ni na vidiku, a rate za kredit vraća država

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


projekat vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda

Ulcinj: Radova ni na vidiku, a rate za kredit vraća država

Opština Ulcinj u državni trezor nije vratila prvu ratu od 933,5 hiljada eura, iako je imala obavezu da to uradi do 29. juna prošle godine

Advertisement

Kriminalistička policija ispitivala da li su država i Opština oštećene u ovom projektu: Ulcinj, Foto: Shutterstock

Advertisement

Druga rata kredita u iznosu od 316,8 hiljada eura za koji je Vlada kod Njemačke banke za razvoj (KfW) za realizaciju projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda garantovala za Opštinu Ulcinj plaćena je iz državnog budžeta, pa je trenutno dug lokalne vlasti po tom osnovu prema državi, porastao na više od 1,2 miliona eura, potvrđeno je nezvanično “Vijestima” u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

Projekat još nije počeo da se realizuje, a što je trebalo prije više od pet godina, dok rate za naplatu kredita stižu u polugodišnjim razmacima.

Advertisement

Opština Ulcinj u državni trezor nije vratila prvu ratu od 933,5 hiljada eura, iako je imala obavezu da to uradi do 29. juna prošle godine. Ta rata plaćena je iz državne kase na osnovu ugovora o zajmu na iznos od 36 miliona za projekat vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda za crnogorsko primorje, od čega se 20 miliona odnosilo na Opštinu Ulcinj, koji su Ministarstvo finansija, tivatski Vodacom i KfW banka, zaključili 2013. godine.

Sa Opštinom Ulcinj dvije godine kasnije Ministarstvo finansija je zaključilo ugovor o potkreditu, odnosno prosljeđivanju novca. Prema tom ugovoru, Opština je dužna da na glavni državni račun trezora uplati svaku dospjelu ratu prema utvrđenom planu otplate.

Ministarstvo finansija, kojim rukovidi ministar Milojko Spajić, prema saznanjima “Vijesti”, Opštinu Ulcinj zvanično je obavijestio o obavezama po osnovu tih rata koje treba da uplati u budžet. U tom Vladinom resoru ističu da su oni i Vlada pokazali razumijevanje za finansijsku situaciju Opštine Ulcinj.

Advertisement

Realizacija projekta, u kome je lokalna vlast probila petogodišnji grejs period još nije počela, niti je izvjesno kada bi to moglo da se desi budući da nije izvršena eksproprijacija.

Od ugovorenih 20 miliona eura Opština Ulcinj do sada je povukla 1.318.204,52 eura, a dug prema državi, prema saznanjima “Vijesti” za sada se na iznos povučenog novca. Opština je KfW banci platila obaveznu naknadu za rizik u iznosu od 140 hiljada eura.

Od prve rate, koju je platilo Ministarstvo finansija, 900 hiljada eura predstavljalo je glavnicu, 10,67 hiljada kamate, dok se ostatak odnosi na ostale troškove.

Advertisement

Bivši ministar finansija Darko Radunović, prije dvije godine dopisom je upozorio tadašnjeg predsjednika Opštine Ljora Nrekića da će Vlada, ako lokalna vlast u budžet za 2020. godinu ne projektuje iznos od 2,6 miliona eura kao ekvivalent nepovučenih novca od KFW banke izaći iz kreditnog aranžmana za najjužniju opštinu.

Radunović je tada podsjetio Nrekića da je država za redovnu naknadu za nepovučeni novac platila nešto više od 347 hiljada eura. Opština Ulcinj tada je izrazila spremnost za nastavak projekta, a da se nakon isteka roka raspoloživosti novca iz kredita utvrdi koji je to iznos naknade koji treba obezbijediti za produžetak raspoloživosti kredita.

SDT izuzeo dokumentaciju i preuzeo slučaj?

”Vijesti” su početkom maja prošle godine objavile da su inspektori kriminalističke policije provjeravali da li su i koliko država i Opština oštećene nepovlačenjem novca kredita od KfW-a.

Advertisement

Jedan od izvora “Vijesti” juče je nezvanično potvrdio da je tim Specijalnog državnog tužilaštva preuzeo slučaj i da je tim povodom izuzeta određena dokumentacija.

Zbog ovog projekta, u ulcinjskom parlamentu, lani krajem septembra je formiran anketni odbor koji ispituje detalje tog posla i eventualnu odgovornost pojedinaca zbog kašnjenja u realizaciji projekta.

Ovaj odbor je lokalnom parlamentu trebalo da podnese izvještaj pred Novu godinu, ali je koordinator odbora Naser Resulbegović (SDP) tražio da im se produže rok za podnošenje izvještaja za mjesec. To iz razloga što još uvijek nemaju povratne informacije iz Uprave za nekretnine i Sekretarijata za zaštitu imovine koje se odnose na eksproprijaciju zemljišta na predviđenim trasama.

Advertisement

On je “Vijestima” potvrdio da je Ministarstsvo finansija sa Opštinom Ulcinj dogovorilo odlaganje krajnjeg roka za povlačenje novca za četiri godine. Prvi rok istekao je krajem 2020. godine.

Resulbegović je ranije kazao “Vijestima” da se prema njegovim saznanjima, izvještaj Komisije za nadzor i praćenje realizacije novca kredita za šest godina nikad nije našao na dnevnom redu sjednice lokalnog parlamenta.

Komisiju od devet članova, lokalni parlament formirao je u oktobru 2015. godine i u rješenju o njenom formiranju piše da novac za njen rad pada na teret budžeta Opštine.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Objavljeno

dana

Autor

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Svjetski dan divljih vrsta

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta, saopštili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

„Dok je svijet u globalnoj krizi, a naše misli sa unesrećenim i žrtvama, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti“, navodi se u njihovom saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da šume, mora, okeani, rijeke i tla nam pružaju kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život, a da bez njih ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, kako su kazali, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj ekonomije i društva.

„Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto. Naše zemlje su izrazito bogate divljim vrstama koje održavaju ekosistem u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih“, poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Advertisement

Ističu i da je naša regija često ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta, te da su lokalne i strane vrste ugrožene zbog čovjekovih aktivnosti.

Kao pravi primjer toga navode nedavni slučaj odbjeglog mladunčeta lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a da smo prije nekoliko mjeseci svjedočili nezakonitom prevozu odraslog tigra trajektom u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje. Sve to, navode iz WWF pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.

Kaznena djela protiv divljih vrsta su među najunosnijim aktivnostima organiziranog kriminala u svijetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, dodaju oni.

Advertisement

„WWF kroz projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi“ (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i u konačnom na smanjenju kaznenih djela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine. Tako doprinosi oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema“, navodi se u njihovom saopštenju.

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

Objavljeno

dana

Autor

"Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ijzcg održao promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama“

Advertisement

Sa radionice, Foto: IJZCG

Advertisement

U sklopu sprovođenja projekta „Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke – ON TIME“ (Interereg CBC HR-BA-ME 2014-2020 Program), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) održao je prvu promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi, 1. marta ove godine.

Iz IJZCG je saopšteno je na promotivnom događaju Mobilni tim IJZCG održao predavanja na temu Preventivni programi za rak debelog crijeva i rak dojke u Crnoj Gori.

Advertisement

Predavanja su održale dr Adrijana Vujović spec. epidemilogije i dr Marija Todorović, spec. epidemiologije.

Radionica Tuzi
foto: IJZCG

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama. U interaktivnom radu dati su savjeti i odgovoreno ja na sva pitanja i nedoumice prisutnih o prevenciji i značaju ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. Takođe radionicu su građani pratili i putem Zoom linka“, piše u saopštenju.

Iz IJZCG su rekli da je u okviru projekta ON TIME, planirano održavanje promotiovno-edukativnih radionica u osam opština Crne Gore (Tuzi, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Podgorica) u cilju edukacije i podizanja svijesti stanovništva o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao i da se u opštoj populaciji, posebno u ruralnim područjima ali na lokalnom nivou poboljša socijalna mobilizacija za skrining programe raka debelog crijeva i raka dojke.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Objavljeno

dana

Autor

Da li vakcine sadrže kancerogene sastojke i toksine?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 63,1 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 61,3 odsto.

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva.

Advertisement

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primile su 62 osobe, a revakcinisano je 78.

Treću dozu primile su 94.973 osobe, a u posljednja 24 sata 125.

Masovna vakcinacija protiv Kovid-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije