Povežite se s nama

Društvo

Uprava za šume: Kontinuiran napad na naše službenike u PJ Berane, u što kraćem roku sankcionisati odgovorne

Objavljeno

dana

Uprava za šume: Nećemo dozvoliti besprizornu sječu

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


zaposleni izašli na teren po prijavi za ilegalnu sječu šume

Uprava za šume: Kontinuiran napad na naše službenike u PJ Berane, u što kraćem roku sankcionisati odgovorne

Policija je, kako se dodaje odmah privela osobu koja je prijetila, a nakon saslušanja, državni tužilac je osumnjičenom odredio zadržavanje u trajanju do 72 sata zbog sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti

Advertisement

Uprava za šume, Foto: Goran Malidžan

Advertisement

Uprava za šume najoštrije osuđuje verbalni napad i prijetnje zaposlenima, koji su se dogodili u petak u Područnoj jedinici Berane, u selu Lubnice.

U saopštenju za javnost se navodi da je ovo samo jedno u nizu nedolično i protivzakonito ponašanje „koje se u kontinuitetu dešava u ovoj područnoj jedinici od strane određenih pojedinaca“.

Advertisement

„Nakon dobijanja informacija da se u selu Lubnice nalaze dva kamiona sa čamovim trupcima bez čekića i da su i prethodnog dana dovežena još dva kamiona trupaca od bespravne sječe, šefica PJ Berane je izdala nalog dvojici službenika da izađu na lice mjesta i provjere tačnost dobijenih informacija. Nakon izlaska na teren naši zaposleni su potvrdili tačnost dojavljenih informacija, zbog čega je šefica PJ Berane slučaj prijavila policiji i zajedno sa inspektorom šumarstva otišla na lice mjesta, gdje su već bili prisutna dva policajca. Na licu mjesta konstatovana su dva kamiona bez registarskih tablica na rastojanju od oko 50 metara, a na jednom od njih je bila i dizalica. Potom se pristupilo premjeru bespravno posječenih stabala u prisustvu šumarskog inspektora i policije, kako bi se konstatovala tačna količina drvne mase. U toku premjera, iznenada se pojavilo nepoznato lice sa fantomkom na glavi, koje je tvrdilo da je to njegov kamion i da mu niko ne smije prići, a potom je počelo da najbeskrupuloznije vrijeđa i prijeti našim zaposlenima. Nakon tog verbalnog napada pozvana je kao pojačanje i interventna jedinica koja je veoma brzo reagovala i došla na lice mjesta, a odmah potom i inspektorka sa kriminalnim tehničarem, koji su uzeli otiske i izvršili druge radnje iz svoje nadležnosti“, navodi se u saopštenju Uprave za šume.

Policija je, kako se dodaje odmah privela osobu koja je prijetila, a nakon saslušanja, državni tužilac je osumnjičenom odredio zadržavanje u trajanju do 72 sata zbog sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

I zaposleni u PJ Berane su dali izjave u policiji iste noći kada se dogodio ovaj nemili događaj, a narednog dana i u tužilaštvu.

Advertisement

„U subotu, 22. januara 2022. godine, nakon izlaska na teren šumari su pronašli 12 panjeva bruto drvne zapremine 47 metara kubnih, u Gazdinskoj jedinici „Jelovica“ u kojoj inače godinama unazad se vrše bespravne sječe od strane istih organizovanih grupa šumokradica. Obzirom da smo u prošlosti svjedočili brojnim napadima na naše službenike, a posebno u PJ Berane, u narednom periodu aktivno ćemo se angažovati u spriječavanju i sankcionisanju istih. Podsjetićemo javnost na fizički napad u PJ Berane iz septembra prošle godine, kada su šumokradice nanijele tjelesne povrede našem ugovorcu, koji je nakon tog nemilog događaja nažalost podnio i zahtjev za raskid Ugovora o djelu po kojem je bio angažovan“, navodi se u saopštenju.

Ističu da Uprava neće tolerisati sve učestalije napade i ovakvo i slično protivzakonito ponašanje prema njihovim službenicima, koji odgovorno obavljaju svoj posao i nastoje da spriječe sve bespravne aktivnosti u crnogorskim šumama.

„Naši službenici imaju punu podršku i zaštitu i bićemo istrajni da u saradnji sa nadležnim institucijama u što kraćem roku se procesuiraju i sankcionišu svi napadači. Ovo je još jedan alarm koji pokazuje da su neophodne izmjene određenih zakonskih rješenja kako bi naši službenici mogli da se osjećaju sigurno prilikom obavljanja svojih radnih zadataka. Ovom prilikom poručujemo i šumokradicama da nas neće zastrašiti niti odvratiti od savjesnog i odgovornog obavljanja naših radnih obaveza, posebno kada je u pitanju kontrola i sve neregularnosti koje se tom prilikom utvrde biće blagovremeno procesuirane“, navodi se u saopštenju Uprave za šume.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Društvo

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Objavljeno

dana

Autor

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


Svjetski dan divljih vrsta

WWF: Očuvanje divljih vrsta ključno za sve nas

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

Jedna od najvećih prijetnji divljim vrstama su zločini protiv prirode, koji uključuju nezakoniti lov i ribolov, ubijanje zaštićenih vrsta, nezakonitu trgovinu i krijumčarenje, te nezakonito hvatanje i posjedovanje divljih vrsta, saopštili su iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF.

„Dok je svijet u globalnoj krizi, a naše misli sa unesrećenim i žrtvama, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF na Svjetski dan divljih vrsta podsjeća na važnost očuvanja svijeta u kojem živimo u svim njegovim segmentima, uključujući prirodni svijet, bez kojeg ni mi, ljudi, ne možemo preživjeti“, navodi se u njihovom saopštenju.

Advertisement

Dodaju i da šume, mora, okeani, rijeke i tla nam pružaju kiseonik koji udišemo, hranu koju jedemo i vodu koja nam je neophodna za život, a da bez njih ne bismo mogli živjeti na način na koji je to moguće danas.

Prirodni kapital, što je zajednički naziv za sve dobrobiti prirode, kako su kazali, godišnje na globalnom nivou iznosi preko 110 milijardi eura i vrlo je važan za razvoj ekonomije i društva.

„Kako bismo očuvali prirodan svijet, moramo sačuvati biljne i životinjske vrste, koje su u sve većoj opasnosti. Posljednji WWF-ov Izvještaj o stanju planeta nam pokazuje da su u zadnjih pedeset godina populacije sisara, ptica, riba, vodozemaca i gmizavaca smanjene za čak 68 odsto. Naše zemlje su izrazito bogate divljim vrstama koje održavaju ekosistem u ravnoteži. Nestanak samo jedne vrste znači opasnost za velik broj drugih“, poručuje Snježana-Malić Limari iz WWF Adrije.

Advertisement

Ističu i da je naša regija često ciljno tržište i mjesto tranzita divljih vrsta, te da su lokalne i strane vrste ugrožene zbog čovjekovih aktivnosti.

Kao pravi primjer toga navode nedavni slučaj odbjeglog mladunčeta lava u Budvi, koji je danima bio izgubljen u šumama Crne Gore, a da smo prije nekoliko mjeseci svjedočili nezakonitom prevozu odraslog tigra trajektom u uslovima neprihvatljivim za držanje i prevoz divlje životinje. Sve to, navode iz WWF pokazuje da su zločini protiv divljih vrsta češći i prisutniji nego što mislimo.

Kaznena djela protiv divljih vrsta su među najunosnijim aktivnostima organiziranog kriminala u svijetu, uz trgovinu ljudima, drogom i oružjem, dodaju oni.

Advertisement

„WWF kroz projekt „Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi“ (LIFE SWiPE) radi na obeshrabrivanju i u konačnom na smanjenju kaznenih djela protiv divljih vrsta kroz poboljšanu saradnju relevantnih institucija i bolje sprovođenje nacionalnih i međunarodnih propisa o zaštiti životne sredine. Tako doprinosi oporavku ugroženih evropskih vrsta i poboljšanju zdravlja ekosistema“, navodi se u njihovom saopštenju.

Zajedničkim snagama, ističu iz organizacije, možemo preokrenuti ovaj negativni trend i očuvati bogatstvo i ljepotu svijeta oko nas. „U vremenu velikih podjela i konflikata, ne smijemo zaboraviti da svi dijelimo ovu planetu i njene blagoslove i moramo brinuti o njima zajedno“.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

Objavljeno

dana

Autor

"Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke"

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


ijzcg održao promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi

„Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke“

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama“

Advertisement

Sa radionice, Foto: IJZCG

Advertisement

U sklopu sprovođenja projekta „Prevencijom i ranim otkrivanjem do efikasnijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke – ON TIME“ (Interereg CBC HR-BA-ME 2014-2020 Program), Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) održao je prvu promotivno edukativnu radionicu za građane Tuzi, 1. marta ove godine.

Iz IJZCG je saopšteno je na promotivnom događaju Mobilni tim IJZCG održao predavanja na temu Preventivni programi za rak debelog crijeva i rak dojke u Crnoj Gori.

Advertisement

Predavanja su održale dr Adrijana Vujović spec. epidemilogije i dr Marija Todorović, spec. epidemiologije.

Radionica Tuzi
foto: IJZCG

„Učesnici su upoznati sa učestalošću obolijevanja i umiranja od raka debelog crijeva i dojke, faktorima rizika za nastanak raka debelog crijeva i dojke, mogućim simptomima bolesti i preventivnim mjerama. U interaktivnom radu dati su savjeti i odgovoreno ja na sva pitanja i nedoumice prisutnih o prevenciji i značaju ranog otkrivanja raka debelog crijeva i raka dojke. Takođe radionicu su građani pratili i putem Zoom linka“, piše u saopštenju.

Iz IJZCG su rekli da je u okviru projekta ON TIME, planirano održavanje promotiovno-edukativnih radionica u osam opština Crne Gore (Tuzi, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić Bar, Ulcinj, Herceg Novi, Podgorica) u cilju edukacije i podizanja svijesti stanovništva o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, kao i da se u opštoj populaciji, posebno u ruralnim područjima ali na lokalnom nivou poboljša socijalna mobilizacija za skrining programe raka debelog crijeva i raka dojke.

Advertisement

VijestiVijesti
Nastavite čitati

Društvo

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Objavljeno

dana

Autor

Da li vakcine sadrže kancerogene sastojke i toksine?

Najnovije Društvene Vijesti, izvor portal: Vijesti.me


DNEVNI IZVJEŠTAJ

Treću dozu primilo 95 hiljada građana

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva

Advertisement

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Advertisement

U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 63,1 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 61,3 odsto.

Prvu dozu vakcine primile su 288.664 osobe ili 46,6 odsto, a drugu 280.281 ili 45,2 odsto ukupnog stanovništva.

Advertisement

U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primile su 62 osobe, a revakcinisano je 78.

Treću dozu primile su 94.973 osobe, a u posljednja 24 sata 125.

Masovna vakcinacija protiv Kovid-a 19 u Crnoj Gori počela je 4. maja.

Advertisement


VijestiVijesti
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije