Povežite se s nama

Crna Gora

Crna Gora koja se ne dokazuje

Objavljeno

dana

Crna Gora koja se ne dokazuje

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Piše: Stefan Todorović

Ni šesnaest godina od obnove državne nezavisnosti Crna Gora se nije oslobodila koncepta „ujedinitelja“, odnosno rasprave da li Crna Gora treba da bude nezavisna država i da li može samostalno opstati. Kao medijska kolonija Srbije i srpskih medijskih tajkuna koji su revnosni čuvari i pratioci velikosrpske politike, pogotovo nakon rezultata tridesetoavgustovskih parlamentarnih izbora i odluke GP URA da bude pontonski most za velikosrpske ciljeve u Crnoj Gori, navedene teze „ujedinitelja“ iz 2006. godine su se na velika vrata vratile u javni život Crne Gore. Ovoga puta je narativ inoviran kroz parole „Da bi bila vječna Crna Gora mora“, „Crna Gora će biti vječna ako“, „Crna Gora ne može biti vječna ako“ i sličnih mudrolija koje aludiraju na neodrživost suverene i nezavisne Crne Gore. Navedeni stavovi vjerno su ispraćeni od svih većih televizijskih kuća u Crnoj Gori, uključujući i javni servis, brojnih novinara i autora tzv. nezavisnih emisija i njihovih gostiju – u fokus stavljajući završene procese o kojima ne bi smjelo biti rasprave, poput postojanja nezavisne i suverene crnogorske države, postojanja crnogorskoga jezika, crnogorske istorije i kulture, kao i Crnogorske pravoslavne crkve. Rasprava se može voditi samo o tome kako poboljšati i unaprijediti njihovo stanje, ali se na dnevni red, povodom proslave obnove crnogorske nezavisnosti, ne može stavljati upitnost njihova postojanja. Primjer prihvatanja navedenoga narativa od brojnih suverenista sličan je prihvatanju narativa iz 2006. godine “prvo demokratija pa država“ – iako se demokratija ne može graditi bez države, a država bez demokratije može, o čemu svjedoče brojni primjeri savremenih država poput Srbije, Bjelorusije, Rusije, Kine, Śeverne Koreje…  Zato se crnogorska javnost mora osloboditi navedenih velikosrpskih narativa ukoliko želi dosljedno i beskompromisno raditi na razvijanju crnogorske države i kulture a ne da ih permanentno dovodi u pitanje.

Da u tome otvoreno ne učestvuju samo mediji i razni društveno-politički analitičari već i crnogorski političari, govore nam brojne čestitke nekadašnjih „ujedinitelja“ povodom Dana obnove nezavisnosti Crne Gore, kako onih u opoziciji tako i onih na vlasti. Naime, predśednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović prilikom čestitke, svjesna pozicije koju obnaša a dosljedna navedenim tezama, izjavljuje: „Dan nezavisnosti će dobiti svoj puni smisao i biće prihvaćen od svih građana onog momenta kada prevaziđemo duboko ukorijenjene podjele i razlike…“ Kao što iz izjave možemo iščitati, i sama predśednica ima problema s prihvatanjem crnogorske nezavisnosti i suverenosti. Umjesto da kao neko ko uživa izvjesne privilegije nezavisne države koju predstavlja s visoke državne funkcije radi na njezinu jačanju, ona perfidno dovodi u pitanje nezavisnost i suverenost Crne Gore pozivajući se na građane i tako oslobađajući sebe odgovornosti, iskazujući tako izvjesne državničke i liderske manjkavosti ili pak zlonamjernost prema sopstvenoj državi. Predśednica Đurović dalje u čestitki navodi: „…jako je važan proces evropskih integracija koji nas motiviše da radimo na demokratizaciji društva, izgradnji pravne države i vladavini prava, što su neophodni preduslovi da bismo mogli reći da je nezavisnost bila opravdana“. Opet paradoksalno dovodeći nezavisnost u pitanje, predśednica Skupštine koja je bila protiv nezavisnosti i koja tu nezavisnost permanentno dovodi u pitanje sad je u poziciji da radi na evropskim integracijama i demokratizaciji društva kako bi ojačala nezavisnost Crne Gore. Ako vjerujemo gospođi Đurović i njenim izjavama da će raditi svim snagama na izgradnji pravne države i vladavini prava kao neophodnim preduslovima kako „bismo mogli reći da je nezavisnost bila opravdana“, u Crnoj Gori će se odigrati još jedno čudo, da će oni koji su bili protiv njene nezavisnosti, ukoliko budu dosljedni svojim izjavama i samo radili svoj posao, učvrstiti njenu nezavisnost.

Advertisement

Svjedoci smo da prethodna Vlada nije radila svoj posao, pa samim tim ni učvrstila crnogorsku nezavisnost. Ostaje nam da posvjedočimo da li će i nova Vlada obmanjivati građane izjavljujući jedno a radeći drugo. Tačnije, da li će u njihovu radu preovladati velikosrpski ili crnogorski građanski koncept, odnosno velikosrpske ili crnogorske teze koje se sapliću u njihovim izjavama.

 Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Vujičić: Osuđujem svaki pokušaj manipulacuje djecom u vjerske svrhe

Objavljeno

dana

Autor

SD: Sjutra performans protiv rodno zasnovanog nasilja

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Dvije učiteljice risanske Osnovne škole “Veljko Drobnjakovic” pozivaju putem viber grupe svoje ucenike drugog i treceg razreda na obiljezavanje crkvenog praznika Petrovdana, 12.jula, kazala je u reagovanju predsjednica Omladine Socijaldemokrata Herceg Novog, Tanja Vujičić.
”Da podsjetim učiteljice da zakon ne dozvoljava religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao vjerske škole.
Da li učiteljice svjesno krše zakon?
Osudjujem svaki pokušaj manipulacije djecom u vjerske svrhe, kao i njihovo pozivanje na prisustvo crkvenim obredima  od strane prosvjetnih radnika.”, zaključila je u saopštenju.Aktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

Nakon nevremena u Pljevljima požari na više lokacija

Objavljeno

dana

Autor

Nakon nevremena u Pljevljima požari na više lokacija

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Pljevlja je oko 17.30 sati zahvatilo jako nevrijeme praćeno kišom i grmljavinskim procesima.

Još u toku nevremena Službi zaštite i spašavanja opštine Pljevlja su dojavljeni požari u selima Kosanica i Crljenice, javlja PV Informer.

Vatrogasci su intervenisali u selu Kosanica sa dva vatrogasna vozila i četiri pripadnika službe.

Advertisement

Do požara je najvjerovatnije došlo od udara groma ali će uzrok požara na Kosanici, gdje je u potpunosti izgorela kuća M.L. iz Pljevalja utvrditi istraga.

Obavještenja je policija koja je izašla na lice mjesta. Pošto je selo Kosanica dosta udaljeno od Pljevalja , dok su vatrogasci stigli mogli su samo da obezbjede da se požar ne prenese na susjedne objekte, piše PV Informer.

U selu Crljenice koje se nalazi na drugom kraju opštine Pljevlja, mještani su na vrijeme primjetili požar i uspješno ga sami sanirali.

Advertisement

Iz Službe zaštite i spašavanja će preventivno obići i tu lokaciju gdje je usljed jakog nevremena i dugotrajnog grmljavinskog pražnjenja došlo do požara na štali.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Tragedija u Bijelom Polju: Devetogodišnje dijete stradalo od udara groma

Objavljeno

dana

Autor

Broj Hitne pomoći 124 ne funkcioniše, ovo su brojevi koje možete pozvati

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Maloljetnik A.F. (9) stradao je danas od udara groma u Bijelom Polju, saopšteno je iz OKC-a Uprave policije.

Oni su saopštili da je do tragedije došlo u selu Kradenik gdje je dijete stradalo tokom obavljanja poljoprivrednih radova, piše Pobjeda.

Uviđaj je u toku.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije