Povežite se s nama

Crna Gora

Gandel: Crna Gora dobila veliku šansu za ulazak u EU

Objavljeno

dana

Gandel: Crna Gora dobila veliku šansu za ulazak u EU

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Crna Gora je dobila veliku priliku za ulazak u EU, a na njenim je institucijama da je efikasnim radom iskoriste, saopštio je ambasador Slovačke Boris Gandel tokom sastanka sa ministrom bez portfelja, Zoranom Miljanićem.

Kako je saopšteno iz Vlade, sagovornici su se saglasili da postoje brojne sličnosti u procesima koji su uslijedili u postkomunističkom periodu u Crnoj Gori i Slovačkoj Republici, posebno kada je riječ o izazovima poput borbe protiv visoke korupcije sa kojim su suočene dvije zemlje.

Miljanić je, govoreći o prioritetima 43. Vlade Crne Gore, kazao da su u toku pripreme za izradu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, sa ciljem uspostavljanja sistemskog okvira koji će doprinijeti efikasnosti institucija i stvaranju širokog fronta relevantnih organizacija koje se bave suzbijanjem te pojave.

Advertisement

On je naglasio i da je drugi važan korak konstituisanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije i efikasnija saradnja svih crnogorskih institucija na tom planu.

Ambsador Gandel kazao je da smatra da je u aktuelnim okolnostima Crna Gora dobila veliku priliku za ulazaku EU, te da je na njenim institucijama da je efikasnim radom iskoriste, odnosno da sve snage usmjere ka tom cilju.

Miljanić je naglasio da je očekivano da i dio političkih struktura u Skupštini Crne Gore, koji nije glasao za 43. Vladu, podrži odluke koje će doprinijeti efikasnijem radu institucija, vladavini prava i uspjehu pregovaračkog procesa na putu ka EU.

Advertisement

Gandel je, dodaje se u saopštenju, s obzirom na to da njegova država ima značajna iskustva na tom planu,ponudio pomoć slovačkih eksperata u izradi Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Nema saslušanja ministara u vezi stavova Vlade o ratu u Ukrajini

Objavljeno

dana

Autor

Nema saslušanja ministara u vezi stavova Vlade o ratu u Ukrajini

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Odbor za međunarodne odnose i iseljenike nije danas podržao inicijativu za kontrolno saslušanje resornih ministara o stavovima Vlade povodom rata u Ukrajini započetog agresijom Rusije i ekonomskim efektima koje izazivaju sankcije i ratna dešavanja u toj državi.

Ta inicijativa predsjednika Odbora Miodraga Lekića nije dobila potrebnu većinu, saopšteno je iz parlamenta.

Inicijatovom je bilo predloženo saslušanje ministara odbrane, vanjskih poslova i ekonomskog razvoja i turizma Raška Konjevića, Ranka Krivokapića i Gorana Đurovića.

Advertisement

Odbor je podržao kandidaturu Milene Šofranac Ljubojević, za ambasadorku Crne Gore u Malti, na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Rimu.

Odbor se pozitivno izjasnio o predlogu da Milorad Šćepanović bude kandidat za crnogorskog ambasadora u Kirgistanu, na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Moskvi.

Članovi Odbora podržali su predlog za opoziv Gorana Poleksića, ambasadora Crne Gore u Rumuniji, na rezidentnoj, i Moldaviji na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Bukureštu.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

UP: Zbog utaje 111.727 eura poreza i doprinosa odgovaraće jedno fizičko i jedno pravno lice

Objavljeno

dana

Autor

Dva predmeta o postupanju policije dostavljena tužilaštvu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica su tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli krivičnu prijavu protiv fizičkog i pravnog lica kojima se na teret stavlja krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

“Sumnja se da su S.Ž. (57) iz Republike Hrvatske i „SKLADGRADNJA“ d.o.o. Podgorica – dio stranog društva, izvršili pomenuto krivično djelo na način što su, u namjeri da u potpunosti izbjegnu plaćanje pripadajućih obaveza, u novembru 2018. godine naknadno umanjili izlazni PDV – 30.11.2018. godine su izvršili storniranje 13 računa u ukupnom iznosu od 643.760 eura, koje su tokom 2017. i 2018. godine izdate kupcu „Montenegro-petrol“ d.o.o., iako je došlo do realizacije navedenog posla i plaćanja od strane navedenog kupca, umanjivši na taj način PDV obavezu u iznosu od 111.727 eura”, navodi se u saopštenju Uprave policije.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Adrović imenovan za predsjednika Socijalnog savjeta

Objavljeno

dana

Autor

Adrović: Neophodno ubrzati aktivnosti na izradi Zakona o vještačenju, a uporedo sa tim i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Danas je održana 25. redovna sjednica Predsjedništva Socijalnog savjeta Crne Gore. Tokom tekuće godine predsjedavanje Savjetom pripada Vladi Crne Gore pa je na sjednici za predsjednika Savjeta imenovan, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović.

“Članovi Predsjedništva su diskutovali o planiranim aktivnostima ponovo uspostavljenog Ministarstva rada i socijalnog staranja, naglašavajući da socijalni dijalog nema alternativu u oblasti koja uređuje pitanja svijeta rada”, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

U narednom periodu fokus interesovanja će biti na izmjenama i dopunama Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na rad na daljinu i rad od kuće. Ovakav vid rada je aktuelizovan za vrijeme pandemije COVID 19 i konstatovana je potreba da se i ovaj vid rada adekvatno propiše.

Advertisement

Takođe potrebno je izvršiti usklađivanje ZOR-a sa Direktivom EU o usklađivanju poslovnog i privatnog života.

“Predsjedništvo je saglasno da bi jedan od priorieta trebalo da bude usaglašavanje i potpisivanje novog Opšteg kolektivnog ugovora”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije