Povežite se s nama

Crna Gora

Jovanović 4. jula daje iskaz u postupku protiv Joanikija

Objavljeno

dana

Mitropolija crnogorsko primorska: Novosti krivotvorile dio intervjua sa Joanikijem

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Bivši đakon Bojan Jovanović daće 4. jula izjavu pred beogradskim tužilaštvom u postupku koji se u Podgorici vodi protiv mitropolita Joanikija zbog navodne pedofilije u Srpskoj crkvi, kazao je Jovanovićev advokat Aleksandar Olenik za Antenu M.

“Zamolnicom je Više državno tužilaštvo u Podgorici tražilo da da izjavu da pred Višim tužilaštvom u Beogradu .Četvrtog jula će gospodin Jovanović dati svoju izjavu, i to će biti poslato Podgorici. Kod nas je to istražnja radnja, odnosno izviđaj. Državno tužilaštvo vodi istragu protiv Joanikija i protiv Mitropolije”, kaže Olenik.

Jovanović je, prema riječima Olenika, istrajan da pred sudovima u Srbiji, Crnoj Gori ali i van, dokaže slučajeve pedofilije u SPC.

Advertisement

“Nažalost, u Srbiji i za Pahomija i za Kačavendu ništa nije urađeno, jedan predmet je zastario, drugi nije ni optužen, oni su sada slobodne i ugledne vladike. Država Srbija je propustila da primijeni Zakon i pravdu, i propustila je da zaštiti i da satisfakciju žrtvama, tako da gospodin Jovanović pokušava u svim drugim mjestima u CG, u okruženju, u Londonu, gdje god postoji mogućnost on ima životni cilj – misiju da zaštiti žrtve, i da proba da oni koji su odgovorni, budu kažnjen”, navodi Olenik.

Postupak u Crnoj Gori uslijedio je nakon što je Jovanović predao nove dokaze.

“On je tužiocu poslao svoju knjigu u kojoj su dokazi. Više državno tužilaštvo u Podgorici na osnovu tih dokaza je pokrenulo postupak, izvršilo kvalifikaciju krivičnog djela,i odredilo protiv koga će u ovom trenutku biti vođen krivični postupak. To može da se promijeni, ako se dokazi budu izvodili, možda se i mijenja krug, odnosno broj žrtava. Tako mogu da se mijenjaju lica protiv kojih će biti usmjeren postupak. Može da se promijeni i pravna kvalifikacija, odnosno, tek kad državno tužilaštvo podigne optužnicu, onda ćemo imati zatvoren krug, odnosno spisak kako žrtava, tako i svjedoka i optuženih za krivično djelo”, rekao je Olenik.

Advertisement

Na pitanje što očekuje od postupka u Podgorici, u odnosu na slučajeve pedofilije u crkvi koji su bili pred srpskim sudovima, Olenik kaže:

“A ja samo mogu da se nadam, da će biti drugačije, da će biti bolje, jer ne znam kako bi moglo da bude gore, a ko govorimo u odnosu na Srbiju. Znači prosto je nemoguće da bude gore nego u Srbiji, u Srbiji ništa nije urađeno da prosto postoji neka logika da bi ovo trebalo pred Tužilaštvom i Sudom u Crnoj Gori da bude bolje, jer su standardi u Srbiji niski. Da ne gledam u pasulj, uskoro ćemo vidjeti šta će i kako da uradi Tužilaštvo”, zaključio je.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Crna Gora

Nema saslušanja ministara u vezi stavova Vlade o ratu u Ukrajini

Objavljeno

dana

Autor

Nema saslušanja ministara u vezi stavova Vlade o ratu u Ukrajini

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Odbor za međunarodne odnose i iseljenike nije danas podržao inicijativu za kontrolno saslušanje resornih ministara o stavovima Vlade povodom rata u Ukrajini započetog agresijom Rusije i ekonomskim efektima koje izazivaju sankcije i ratna dešavanja u toj državi.

Ta inicijativa predsjednika Odbora Miodraga Lekića nije dobila potrebnu većinu, saopšteno je iz parlamenta.

Inicijatovom je bilo predloženo saslušanje ministara odbrane, vanjskih poslova i ekonomskog razvoja i turizma Raška Konjevića, Ranka Krivokapića i Gorana Đurovića.

Advertisement

Odbor je podržao kandidaturu Milene Šofranac Ljubojević, za ambasadorku Crne Gore u Malti, na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Rimu.

Odbor se pozitivno izjasnio o predlogu da Milorad Šćepanović bude kandidat za crnogorskog ambasadora u Kirgistanu, na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Moskvi.

Članovi Odbora podržali su predlog za opoziv Gorana Poleksića, ambasadora Crne Gore u Rumuniji, na rezidentnoj, i Moldaviji na nerezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Bukureštu.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Crna Gora

UP: Zbog utaje 111.727 eura poreza i doprinosa odgovaraće jedno fizičko i jedno pravno lice

Objavljeno

dana

Autor

Dva predmeta o postupanju policije dostavljena tužilaštvu

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala u saradnji sa službenicima Centra bezbjednosti Podgorica su tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnijeli krivičnu prijavu protiv fizičkog i pravnog lica kojima se na teret stavlja krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

“Sumnja se da su S.Ž. (57) iz Republike Hrvatske i „SKLADGRADNJA“ d.o.o. Podgorica – dio stranog društva, izvršili pomenuto krivično djelo na način što su, u namjeri da u potpunosti izbjegnu plaćanje pripadajućih obaveza, u novembru 2018. godine naknadno umanjili izlazni PDV – 30.11.2018. godine su izvršili storniranje 13 računa u ukupnom iznosu od 643.760 eura, koje su tokom 2017. i 2018. godine izdate kupcu „Montenegro-petrol“ d.o.o., iako je došlo do realizacije navedenog posla i plaćanja od strane navedenog kupca, umanjivši na taj način PDV obavezu u iznosu od 111.727 eura”, navodi se u saopštenju Uprave policije.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Crna Gora

Adrović imenovan za predsjednika Socijalnog savjeta

Objavljeno

dana

Autor

Adrović: Neophodno ubrzati aktivnosti na izradi Zakona o vještačenju, a uporedo sa tim i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji

Najnovije Vijesti iz Crne Gore, izvor portal: Aktuelno.me


Danas je održana 25. redovna sjednica Predsjedništva Socijalnog savjeta Crne Gore. Tokom tekuće godine predsjedavanje Savjetom pripada Vladi Crne Gore pa je na sjednici za predsjednika Savjeta imenovan, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović.

“Članovi Predsjedništva su diskutovali o planiranim aktivnostima ponovo uspostavljenog Ministarstva rada i socijalnog staranja, naglašavajući da socijalni dijalog nema alternativu u oblasti koja uređuje pitanja svijeta rada”, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

U narednom periodu fokus interesovanja će biti na izmjenama i dopunama Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na rad na daljinu i rad od kuće. Ovakav vid rada je aktuelizovan za vrijeme pandemije COVID 19 i konstatovana je potreba da se i ovaj vid rada adekvatno propiše.

Advertisement

Takođe potrebno je izvršiti usklađivanje ZOR-a sa Direktivom EU o usklađivanju poslovnog i privatnog života.

“Predsjedništvo je saglasno da bi jedan od priorieta trebalo da bude usaglašavanje i potpisivanje novog Opšteg kolektivnog ugovora”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije