Povežite se s nama

Politika

Nikčević: Odbor povjerenika u Tivtu je Komnenovićeva produžena ruka

Objavljeno

dana

Nikčević: Odbor povjerenika u Tivtu je Komnenovićeva produžena ruka

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Savršeno je jasno, kako Demokratskoj partiji socijalista (DPS), tako i ostalim opozicionim partijama, a vjerujemo i građanima, koga trenutno predstavlja aktuelna izvršna vlast u Tivtu, oličena u predsjedniku Opštine, gospodinu Komnenoviću. Vidjeli su građani, u predvečerje 10. maja u koliko kolona se razvrstala nekada jedinstvena lista „Narod pobjeđuje“ koja je činila okosnicu vlasti u Tivtu, poručila je predsjednica Opštinskog odbora DPS-a u Tivtu Dubravka Nikčević.

– Bivša vlada, na koju su za kratko vrijeme gotovo svi već zaboravili, imenovala je petočlani Odbor povjerenika u Tivtu, kako bi se premostilo nefunkcionisanje SO Tivat. I tu ne bi bilo ništa sporno da samo imenovanje povjerenika nije bilo netransparentno a opseg nadležnosti koji im je ciljano imputiran toliko široko interpretiran da se postavlja pitanje da li su potrebni parlament i 32 odbornika ako baš sve može sa „5 u 1“?! – kazala je ona.

Nikčević je ukazala na to da Komnenović “obilato koristi ovo privremeno tijelo, koje je trebalo da postoji isključivo kako bi razmatralo one odluke koje su urgentne ili bi se njihovim nedonošenjem nanijela znatna materijalna šteta”.

Advertisement

– Naravno, sinhronizacija između aktuelnog predsjednika opštine i, prije svega, predsjednika Odbora povjerenika, prilikom predlaganja i podrške za odluke koje valja sprovesti na sjednicama Odbora povjerenika je neupitna, kao što je neupitan i izraženo populistički i politički pristup usvajanja odluka. Ovdje, moramo biti nešto umjereniji kada su u pitanju predstavnici ministarstva u odnosu na „lokalne“ predstavnike u Odboru, kako zbog stručnosti tako i zbog djelimične uzdržanosti u pristupu odlučivanju – istakla je ona.

Nikčević ističe da se to pokazalo i prilikom potvrđivanja odluke “koju je predsjednik opštine, svojevremeno, brže bolje, donio prilikom imenovanja izvršnog direktora Komunalnog preduzeća, koristeći vakuum u nefunkcionisanju Skupštine opštine, kako bi direktora ovog preduzeća imenovao na puni mandat od četiri godine”.

– Ako je i od aktuelnog predsjednika opštine, mnogo je, mnogo u smislu davanja sebi tolikih ovlašćenja, više od dozvoljenog, a definitivno, više od prihvatljivog, jer jedino ispravno bilo je imenovanje vršioca dužnosti direktora na rok od šest mjeseci – dodala je ona.

Advertisement

Ona je ocijenila da je na posljednjoj sjednici Odbora povjerenika demonstriran predizborni politički marketing u punom smislu te riječi.

– S obzirom na to da je usvojen niz odluka koje su jako prijemčive određenim kategorijama građana zbog visine finanijskog efekta koji im donosi, ali u tajmingu koji jedino znači političku promociju aktuelne izvršne vlasti u svrhe pridobijanja glasova – objašnjava Nikčević.

Stoga, ona poručuje da će posvećeno pratiti rad ovog privremenog tijela i ukazivati na politizaciju usvojenih odluka.

Advertisement

– A sa posebnom pažnjom ispratićemo godišnji Izvještaj o radu predsjednika opštine i organa lokalne uprave i službi opštine Tivat za 2021. godinu – zaključila je Nikćević.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Đukanović – Džozef: Crna Gora igra ključnu ulogu na Balkanu u kriznim vremenima

Objavljeno

dana

Autor

Đukanović – Džozef: Crna Gora igra ključnu ulogu na Balkanu u kriznim vremenima

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Edvard Džozef, predavač na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu danas se sreo sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Hopkins je ocijenio susret kao sveobuhvatan, a diskusiju kao iznavrednu u momentu političke krize kako za našu državu, tako i za region.

“Crna Gora igra veliku ulogu za SAD i EU, i Rusiju, na Balkanu”, dodao je Džozef.

Advertisement

 

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

Demokrate: Članovi Sudskog savjeta već dogovoreni, to su Vučinić, Korać, Šoć, Medojević, a moguće i Aneta Spajić

Objavljeno

dana

Autor

Demokrate: Na sjednici Vlade prekršeno načelo transparentnosti, kadrovska rješenja nisu ni imenom pomenuta

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


“Zli jezici” govore da su imena članova Sudskog savjeta već dogovorena i, da su to: Nebojša VučinićRadoje KoraćDragan ŠoćDražen Medojević a, moguće i (ili) Aneta Spajić, saopštile su Demokrate.

Prema njihovim riječima, sezona fingiranja dijaloga sa unaprijed poznatim ishodima je, reklo bi se, blizu svog vrhunca.

“Konkretnije, brojna prethodna iskustva sugerišu da se obično dijalog oko važnih pitanja pokretao onog trenutka kada određeni učesnici dogovore njegove konačne rezultate. Dok se jedni javno nude za dogovor oko pravosudnih funkcija, za šta zauzvrat dobijaju funkcije po dubini, “zli jezici” govore da su imena članova Sudskog savjeta već dogovorena i, da su to: Nebojša Vučinić, Radoje Korać, Dragan Šoć, Dražen Medojević a, moguće i (ili) Aneta Spajić”, kazale su Demokrate.

Advertisement

Da se dijalog, smtraju oni, unaprijed obesmišljava govori i to da su, kako dodaju, ove informacije prisutne u javnosti “u trenutku dok traje ispitivanje kandidata pred nadležnim skupštinskim Odborom”.

“Stoga, ako određeni politički akteri postižu međupartijski dogovor da Sudski savjet bude političko tijelo, onda ne iznenađuje matrica prema kojoj se vrše imenovanja na rukovodećim mjestima u ključnim institucijama i državnim kompanijama. Nas ne iznaneđuje svakodnevni politički revanšizam isključivo prema Demokratama. Onda nas neće iznenaditi ni ako se na sjutrašnjoj sjednici Vlade iz Odbora direktora Aerodroma Crne Gore razriješi samo kadar Demokrata, Branko Vuković, a kadrovi DF-a i URA-e samo zamijene svoje pozicije u samom Odboru”, zaključuju Demokrate.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Đurović sjutra sa liderima parlamentarnih političkih partija

Objavljeno

dana

Autor

Đurović: Vlada da odluči sa kojim će vjerskim zajednicama, na koji način i kada potpisivati temeljne ugovore

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastaće se sjutra sa liderima parlamentarnih političkih partija u Crnoj Gori, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

“Ključne teme sastanka odnose se na izbor sudija Ustavnog suda, imenovanje članova Sudskog savjeta, izbor Vrhovnog državnog tužioca, te reformu izbornog zakonodavstva”, navodi se u saopštenju.

Sastanak će, kako je najavljeno, biti održan u Bijelom salonu Skupštine Crne Gore, sa početkom u devet sati.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije