Povežite se s nama

Novosti.rs

POVUČEN ZAKON O POPISU: Vlada Crne Gore donela odluku, za sada bez obrazloženja

Objavljeno

dana

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


VLADA Crne Gore, saopštila je da je iz skupštinske procedure povukla Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova, koji je utvrdila prethodna izvršna vlast. Zaključak o povlačenju Predloga zakona donet je na sednici Vlade održanoj 12. maja, saopšteno je u utorak na sajtu Vlade.

Foto: Vlada Crne Gore

Advertisement

Predlog Zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova utvrdila je Vlada predsednika Zdravka Krivokapića, 29. decembra prošle godine, a 14. januara dostavila ga je Skupštini Crne Gore na razmatranje.

Za sada nema detaljnijeg obrazloženja o ovoj odluci Vlade, koja će bez sumnje izazvati brojne reakcije u javnosti.

Foto: Vlada Crne Gore

Advertisement

Da podsetimo, u ekspozeu prilikom izbora 43. Vlade Crne Gore aktuelnog premijera Dritana Abazovića zapisano je da se u prvom kvartalu rada nove vlade planira predlog zakona o popisu stanovništva u skladu sa evropskim standardima.

Pitanje popisa stanovništva, koji je odlagan iz politikantskih razloga, već par godina izaziva tenzije u Crnoj Gori, jer za deo političke javnosti on nije statističko, već pitanje nacionalnog i verskog prebrojavanja, što su DPS-SDP vlasti izbegavale da učine na vreme, a taj posao nije završila ni Vlada Zdravka Krivokapića, uprkos obećanjima i odvajanju dodatnih budžetskih sredstava za tu svrhu.Novosti
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Novosti.rs

ŽENA ŽIVOTNO UGROŽENA: Starija Baranka (79) povređena na pešačkom prelazu

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


T. M. (79) zadobila je teške telesne povrede u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila na Bulevaru JNA.

Foto B. Dabić

Advertisement

U  Osnovnom državnom tužilaštvu je rečeno da je povređena žena životno ugrožena.

Dok je prelazila Bulevar na pešačkom prelazu, ženu je udarilo vozilo kojim je upravljao R. M., strani državljanin. 

-Dežurni tužilac je na licu mesta i uviđaj je u toku, kazao je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Bar tužilac Radovan Đurišić.

Advertisement

BONUS VIDEO: AUTO SE PREVRTAO, CEO BIO U PLAMENU: Pogledajte stravičan snimak saobraćajne nezgode kod KruševcaNovosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

BIVŠI RADNICI „VEKTRE JAKIĆ“ BLOKIRALI PUT: Radnici traže uplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje.

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


BIVŠI radnici "Vektre Jakić", njih dvadesetak, blokirali su danas, na pola sata, regionalni put Pljevlja-Đuređevića Tara-Žabljak,na delu iznad fabrike, kao znak upozorenja a istovremeno i kako bi skrenuli pažnju na situaciju u kojoj se nalaze više od tri godine, nakon što je sredinom decembra 2018. prekinuta proizvodnja, a svi zaposleni bez izmirenih zaostalih dugovanja upućeni na Biro rada.

M.Drobnjak

Advertisement

Predstavnik radnika Žarko Mazalica kazao je da jedino što traže od vlasnika Dragana Brkovića da im isplati zaostale zarade i poveže radni staž, a od države da nađe način i pokrene proizvodnju u najvećem i najmodernijem drvoprerađivačkom preduzeću u Crnoj Gori i okruženju.

M.Drobnjak

Žarko Mazalica, predstavnik bivših radnika "Vektre-Jakić"

Mazalica kaže da radnike, koji su u teškom materijalnom položaju, zbog neizmirenih zarada, svi ignorišu i da im se niko ne obraća.

Advertisement

- Ovo je bruka i sramota Vlade. Oni izgleda imaju preča posla. Niko ni od političkih partija ne obraća pažnju na nas i na naš položaj. Jedino nam je podršku dao predsednik Opštine, Rajko Kovačević dok su se iz Demokratske Crne Gore obratili saopštenjem. Mi ćemo u najskorije vreme radikalizovati proteste a blokade puta biće i češće i duže-kazao je Mazalica najavio blokadu puta za sledeću nedelju.

On ističe da je nezdovoljan i činjenicom da Vlada pomaže pri kupovini Željezare a na njih niko ne obraća pažnju.

- Ja bi poručio premijeru, Dritanu Abazoviću da se ostavi priče o gradnji cementare u Pljeviljma za neke naredne izbore. Nek reši problem sa Brkovićem oko „Vektre-Jakić“ i ovi pogoni, za koje tvrdim da su najmoderniji u Evropi mogu da počunu sa radom odmah. Može odmah da se uposli 500 ljudi ali to izgleda nekome nije u interesu-kazao je Mazalica. 

Advertisement

Mazalica  je istakao da „Vektra-Jakić“ poseduje pogodn proizvodnje peleta koji je najbolji u Crnoj Gori  i koji za osam časova rada može da proizvede 80 tona peleta.

- U situaciji kada je pelet tražen na tržištu, a sve veća je potražnja i za izvozom, a cene svakim danom skaču i već su prešle 300 eura za tonu, nikako nam nije jasno zašto se u ovoj fabrici ne pokrene proizvodnja jer je proizvodnja peleta u ovoj situaciji jako profitabilan posao-kaže Mazalica.

On je objasnio da vlasnik Vektre –Jakić, Dragan Brković radnicima duguje između 15 i 30 zarada, zavisno od toga kada su otpušteni iz firme u kojoj su radili, dok im porezi i doprinosi nisu uplaćeni za šest godina. Mazalica naglašava da preko 100 radnika ima neizmirene plate od strane Brkovića ali većina ne izlazi na proteste iz nekog, kako on smatra straha.                                                 

Advertisement

REKORDERI

Iapak rekorderi po broju neisplaćenih plata su radnici „Vektre-Optel“, bivše vojne fabrike 1.Decembar u Pljevljima, koja je takođe sada u vlasništvu podgoričkog biznismena Dragana Brkovića, koji je i kum predsednika Države.

Radnicima „Vektre-Optel“,po rečima bivšeg radnika Duška Pejovića se duguje 60 mesečnih zarada dok doprinosi nisu uplaćeni za sedam godina.

Advertisement

M.Drobnjak

Duško Pejović, bivši radnik "Vektre Optel"

Pejović kaže da je firma u stečaju, radnicima nisu uplaćene plate ni doprinosi a da je skoro celokupna fabrika „očerupana“ tako da su jedino ostali krovovi proizvodnih hala nekad najače i najmodernije fabrike u Pljevljima i šire.Novosti
Advertisement
Nastavite čitati

Novosti.rs

GOREO SPA CENTAR U HOTELU KUMBOR: Materijalna šteta ogromna, gosti evakuisani

Objavljeno

dana

Autor

Šta susjedi pišu o CG, izvor portal: Novosti.rs


NEMA mira za hercegnovske vatrogasce ovih dana. Pored dežurstava na Žvinjama gde je nedavno izbio požar, jutros su se sa vatrom borili u Hotelu Kumbor, gde je požar u Spa centru izbio oko 5 i 30.

RTHN

Advertisement

To je novinarima potvrdio i vlasnik hotela Čedo Popović. Uzrok požara još nije poznat.

Šef smene hercegnovskih vatrogasaca Gojko Vučković informisao je da su u Kumbor odmah upućene dve ekipe, angažovana je pripravna i još nekoliko ekipa, a gasili su prostorije Spa centra na vrhu objekta.

Požar je brzo ugašen, povređenih nije bilo, osoblje je odmah evakuisalo goste.

Advertisement

Materijalna šteta je znatna, ali prava procena tek sledi.

BONUS VIDEO: POŽAR U BEOGRADU: Gori garaža pored Studentskog grada

AdvertisementNovosti
Nastavite čitati

Najčitanije