Povežite se s nama

Ekonomija

Previše neradnih dana za turističku destinaciju

Objavljeno

dana

Objavljen poziv: Socijalni bonovi za najugroženije

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Tri dan praznika u Crnoj Gori, sve prodavnice su bile zatvorene od petka. Pored građana, brojni turisti bili su uskraćeni su za trgovinu. Gosti u Budvi bili su zbunjeni, neki nijesu ni upoznati ni s neradnom nedjeljom, a ne sa zatvorenim prodavnicama po tri dana. Ugostitelji apeluju da se pronađe rješenje, jer , kažu, država teško može priuštiti da u sezoni pola radnji bude zatvoreno.

U Budvi je bilo na desetine organizovanih turističkih tura, a gosti uglavnom su gledali u izloge zatvorenih radnji.

“Mi nijesmo imali pojma stvarno, rekao nam je konobar na plaži, inače bi ostali bez svega. Evo mi smo sad bili u starom gradu nešto da kupimo, a oni ne rade. A ja ću se možda sjutra vratiti kući”, kazala je jedan od turistkinja.

Advertisement

“Dolazimo iz Meksika, ovdje je velika grupa ljudi. Zemlja je predivna, mi imamo sve u hotelu, ali svakako nijesmo navikli da su radnje zatvorene ovoliko dana.”

Da katanci na većini radnji u Starom gradu nijesu lijepa slika svjesni su i ugostitelji. Nezadovoljni su, kažu, turisti, oni čije su radnje zatvorene, ali i oni koji ovih dana rade.

“Nedavno sam bio u Italiji, tako bukvalno sve radi od malih prodavnica do suvenira. Sve ono što ovdje ne radi. Mislim da mi kao zemlja koja isključivo živi od turizma ne može sebi da dopusti da ima toliko neradnih dana. I to u ljetnjem periodu, sad smo imali i Uskrs, 1. maj, 21. maj, imaćemo u 13. jul”, napominje hotelijer Ivan Ivanović.

Advertisement

“Apelujemo na nadležne da se neki kompromis nađe, da se omogući trgovinama da rade. Uz to mi smo u velikom problemu za nabavku, jer vi ako vam tri dana ne radi prodavnica a vi svakodnevno vršite nabavku voća ili ribe imate problem jer tri dana pravite zalihe a ne znate kakav će da bude promet”, istikao je ugostitelj Luka Vučković.

A od prometa zavisi i koliko će se puniti državni budžet. Zato, dok smo na vrijeme, trebalo bi, kažu sagovornici TVCG, naći što bolje rješenje.

“Mi na svakoj poziciji imamo toliko radnika da se oni u toku nedjelje rotiraju, tako da mislim da i veći marketi sebi mogu priuštiti nekoliko radnika više kako bi ih plaćali da oni mogu da imaju svoje slobodne dane”, smatra Ivanović.

Advertisement

“Mi smo pogođeni evo dvije godine, jako, i potrebne su nam sigurno dvije godine za oporavak. Naravno da nam olakšava dogovor oko ovih pitanja”, rekao je Vučković.

A dok dogovor ne bude postignut, hotelijere ni u julu, kada Crna Gora bude obilježavala Dan državnosti neće, kažu, iznenaditi neobični zahtjevi gostiju, koji će biti nepripremljeni za ljetovanje u zemlji turizma koja je samo u posljednjih mjesec i po imala skoro deset prazničnih dana.

“Često nam se dešava da ljudi traže ili litar mlijeka, ili voće ili hljeb za malu djecu. Za imidž države nije to dobro. Jer su zbunjeni, nijesu turisti upoznati ni sa neradnom nedjeljom a kamoli kad im je prodavnica zatvorena tri ili četiri dana”, kazao je Ivanović.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Centralna banka: Sanacioni planovi i fond imaće pozitivan efekat na finansijsku stabilnost i dugoročnu održivost bankarskog sistema

Objavljeno

dana

Autor

Centralna banka: Sanacioni planovi i fond imaće pozitivan efekat na finansijsku stabilnost i dugoročnu održivost bankarskog sistema

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Savjet Centralne banke Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojio planove sanacije za sve kreditne institucije u Crnoj Gori.

Kako su kazali iz Centralne banke Crne Gore Sanacioni planovi i Sanacioni fond kao novi mehanizmi CBCG, prilikom potencijalne sanacije će, ističu, u značajnoj mjeri imati pozitivan efekat na finansijsku stabilnost i dugoročnu održivost crnogorskog bankarskog sistema.

“U skladu sa Zakonom o sanaciji kreditnih institucija, plan sanacije je sveobuhvatan dokument koji detaljno opisuje poželjnu strategiju sanacije za određenu kreditnu instituciju, uključujući i instrumente koji će se u sanaciji primijeniti. Uz planove sanacije, usvojena su i rješenja o minimalnom zahtjevu za regulatornim kapitalom i kvalifikovanim obavezama (MREL), koje su sve kreditne institucije dužne da na pojedinačnoj osnovi održavaju minimalno na nivou koji im je određen od strane CBCG”, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Advertisement

Usvajanjem planova sanacije, kao i određivanjem MREL zahtjeva u skladu sa Zakonom o sanaciji kreditnih institucija, CBCG, kako su naveli, obezbjeđuje da kreditne institucije imaju dovoljan kapacitet za pokrivanje eventualnih gubitaka i dokapitalizaciju, odnosno “minimalni iznos regulatornog kapitala i kvalifikovanih obaveza koji se mogu kredibilno i izvodljivo smanjiti ili konvertovati u kapital”.

“Naporedo, radi obezbjeđenja sredstava za primjenu instrumenata sanacije i sanacionih ovlašćenja, osnovan je i Sanacioni fond, a prvu uplatu redovnog godišnjeg doprinosa za Sanacioni fond kreditne institucije izvršiće najkasnije do 31. jula 2022. godine. Sanacioni planovi i Sanacioni fond kao novi mehanizmi CBCG, prilikom potencijalne sanacije će u značajnoj mjeri imati pozitivan efekat na finansijsku stabilnost i dugoročnu održivost crnogorskog bankarskog sistema. Kreiranjem sanacionih planova i početkom uplate doprinosa u Sanacioni fond, CBCG je u ovom segmentu uskladila svoje poslovanje sa centralnim bankama u Evropskoj uniji”, istakli su u saopštenju.

Iz CBCG podsjećaju da prema novom Zakonu o sanaciji kreditnih institucija, teret sanacije prvo snose akcionari kreditne institucije u sanaciji.

Advertisement

“Prilikom primjene instrumenata sanacije ili izvršavanja sanacionih ovlašćenja, Centralna banka polazi od ciljeva sanacije: obezbjeđivanja kontinuiteta u obavljanju ključnih funkcija kreditne institucije; izbjegavanja znatnog negativnog uticaja na stabilnost finansijskog sistema; zaštite budžetskih i drugih javnih sredstava, svođenjem na najmanju moguću mjeru korišćenje vanredne javne finansijske pomoći pri sanaciji kreditnih institucija; zaštite deponenata koji imaju garantovane depozite, kao i zaštite novčanih sredstava i druge imovine ostalih klijenata”, zaključuje se u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

Rakočević: Sveti Stefan dragulj crnogorskog turizma, Crna Gore mora da bude u stanju da poštuje preduzete obaveze i nađe zajednički jezik sa stranim investitorima

Objavljeno

dana

Autor

Rakočević: Sveti Stefan dragulj crnogorskog turizma, Crna Gore mora da bude u stanju da poštuje preduzete obaveze i nađe zajednički jezik sa stranim investitorima

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Poslanik Demokratske partije socijalista Crne Gore Nikola Rakočević, tokom današnje sjednice Skupštine Crne Gore, kazao je da je Sveti Stefan dragulj crnogorskog turizma.

“Aman Sveti Stefan bio je vjesnik i jedan od glavnih pokretača elitnog turizma u Crnoj Gori. Sveti Stefan je bio primamljiv za strane, visokoplatežne turiste, Crna Gora je tada imala šta da ponudi na svjetskoj mapi turističke ponude”, poručio je on.

U nastavku diskusije, poslanik Rakočević je konstatovao da je Aman, kao jedan od svjetskih brendova, svojom uspješnom pričom ohrabrio i druge investitore, te da zbog toga danas u Crnoj Gori imamo Chedi na Luštici, Regent u Porto Montenegru, One&Only u Porto Novom.

Advertisement

On je, takođe, naglasio da državni interes, između ostalog, jeste da se ne nastavi sa arbitražom, jer je Vlada Zdravka Krivokapića odlučila da ne poštuje ugovore koji je država sklopila sa stranim investitorom, te da, u slučaju nastavka tog procesa, Crna Gora može izgubiti silne milione.

“Crna Gora mora imati snagu da prevaziđe populizam i anarhično ponašanje. Moramo poštovati zakon i ugovore koji štite državni ekonomski interes”, zaključio je on.

Na kraju Rakočević je rekao da Crna Gore mora da bude u stanju da poštuje preduzete obaveze i da nađe zajednički jezik sa stranim investitorima što, kako je to istakao, bi značilo svima onima koji su potencijalno zainteresovani da ulažu u Crnu Goru da su dobrodošli, da je ovo zemlja koja privlači strane investicije, otvara mogućnosti, zapošljava ljude u realnom sektoru i brine o svom međunarodnom imidžu i benefitu od turizma.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Đurović: Prošla Vlada htjela je da ratuje sa investitorima

Objavljeno

dana

Autor

Đurović: Prošla Vlada htjela je da ratuje sa investitorima

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Skupština Crne Gore i danas zasijeda, a pred poslanicima je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.Aktuelno
Nastavite čitati

Najčitanije