Povežite se s nama

Politika

Stajović: Pravo je vrijeme za samostalnu opštinu Zeta

Objavljeno

dana

Stajović: Pravo je vrijeme za samostalnu opštinu Zeta

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Inicjativa za osamostaljivanje opštine Zeta, koju je pokrenula Demokratska partija socijalista, je tema koja se tiče poboljšnja kvaliteta života stanovnika naše opštine, a osnovni razlozi su ubrzanje ekonomskog razvoja, povećanje nivoa usluga i preuzimanje dijela poslova Glavnog grada – kazala je predsjednica gradske opštine pri Glavnom gradu Golubovci Tanja Stajović, u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

Stajović smatra da je pravo vrijeme za samostalnost, jer su predpripreme dobro urađene.

“Trebalo je razviti infrastrukturu, institucije obrazovanja, turizam i poljoprivredu i na tome se radilo u prethodnom periodu. Došli smo do onog nivoa koji je dovoljan da naša opština bude samostalna. Nedostaje administrativna zgrada opštine, čija izgradnja je planirana do kraja ove godine”, objašnjava Stajović.

Advertisement

Dodaje da su još prije dvije godine opredijelili sredstva za izradu studije opravdanosti, koja je upućena Ministastvu javne uprave, ali odgovor još nije stigao.

” Mi smo odradili ono što je bilo do nas, ali prethodnoj vladi nije se činilo bitno ili su željeli opstruirati ovu inicijativu. Ne znam kako bih drugačije opravdala ovoliku neodgovornost za rješavanje pitanja koje je od prioritetnog značaja za razvoj Zete”, ocjenjuje Stajović.

Inicijativa je da ime koje je predviđeno strategijom bude Opština Zeta, te da u njenom sastavu budu, kako kaže, prethodno usaglašene teritorije. Takođe, velika državna preduzeća poput KAP-a i Aerodroma Crne Gore teritorijalno se nalaze na ovom području, što je od ogromnog značaja za budući razvoj mlade opštine.

Advertisement

“Veoma je značajno što će KAP, pa i sve buduće institucije , biti na teritoriji jedne mlade opštine kakva će biti Zeta. Očekujem da svi poslanici glasaju za ovu nicijativu”, kazala je Stajović.

Ukoliko zakonska procedura prođe prema planu, ističe, u oktobru bi mogli dobiti i prvu skupštinu i prvog predsjednika opštine. Sudeći po reakcijama, stanovnici Zete su veoma zadovoljni podnošenjem inicijative za samostalnost opštine.

Studijom se , kako objašnjava, ne može predvidjeti broj odbornika, ali će se to zakonski odrediti u odnosu na broj punoljetnih birača.

Advertisement

“Broj stanovnika će sigurno pokazati veliki porast u odnosu na posljednji popis stanovništva iz 2011. Gradska opština je do sada prešla veliki razvojni put i vrlo se dobro administrativno razvijala. To je rezultiralo spremnošću da odmah nakon dobijanja statusa može nesmetno da krene u samostalni rad, te nastavi da se razvija pozitivnom dinamikom”, ocjenjuje Stajović.

Zeta je, kako dodaje, primarno poljoprivredno područje, a protekli period je ukazao na potrebu za razvojem domaćih proizvoda. U tu svrhu je predviđen projekat Pijaca domaćih proizvoda, mjesto na kome će svi proizvođači moći da izlože svoje proizvode.

“Svaki projekat znači bolji život naših stanovnika i svaki je važan. Osim pijace , trenutno se realizuje Trg u centru Anova, na prostoru od 1600 kvadrata, zatim nastavak puta Golubovci- Mataguži, izgradnja Dnevnog centra za stara lica i Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, Dječje igralište u Botunu i mnogi drugi projekti koji se rade prvenstveno u cilju unaprijeđenja kvaliteta života građana Zete”, zaključuje Stajović.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Demokrate: Članovi Sudskog savjeta već dogovoreni, to su Vučinić, Korać, Šoć, Medojević, a moguće i Aneta Spajić

Objavljeno

dana

Autor

Demokrate: Na sjednici Vlade prekršeno načelo transparentnosti, kadrovska rješenja nisu ni imenom pomenuta

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


“Zli jezici” govore da su imena članova Sudskog savjeta već dogovorena i, da su to: Nebojša VučinićRadoje KoraćDragan ŠoćDražen Medojević a, moguće i (ili) Aneta Spajić, saopštile su Demokrate.

Prema njihovim riječima, sezona fingiranja dijaloga sa unaprijed poznatim ishodima je, reklo bi se, blizu svog vrhunca.

“Konkretnije, brojna prethodna iskustva sugerišu da se obično dijalog oko važnih pitanja pokretao onog trenutka kada određeni učesnici dogovore njegove konačne rezultate. Dok se jedni javno nude za dogovor oko pravosudnih funkcija, za šta zauzvrat dobijaju funkcije po dubini, “zli jezici” govore da su imena članova Sudskog savjeta već dogovorena i, da su to: Nebojša Vučinić, Radoje Korać, Dragan Šoć, Dražen Medojević a, moguće i (ili) Aneta Spajić”, kazale su Demokrate.

Advertisement

Da se dijalog, smtraju oni, unaprijed obesmišljava govori i to da su, kako dodaju, ove informacije prisutne u javnosti “u trenutku dok traje ispitivanje kandidata pred nadležnim skupštinskim Odborom”.

“Stoga, ako određeni politički akteri postižu međupartijski dogovor da Sudski savjet bude političko tijelo, onda ne iznenađuje matrica prema kojoj se vrše imenovanja na rukovodećim mjestima u ključnim institucijama i državnim kompanijama. Nas ne iznaneđuje svakodnevni politički revanšizam isključivo prema Demokratama. Onda nas neće iznenaditi ni ako se na sjutrašnjoj sjednici Vlade iz Odbora direktora Aerodroma Crne Gore razriješi samo kadar Demokrata, Branko Vuković, a kadrovi DF-a i URA-e samo zamijene svoje pozicije u samom Odboru”, zaključuju Demokrate.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Đurović sjutra sa liderima parlamentarnih političkih partija

Objavljeno

dana

Autor

Đurović: Vlada da odluči sa kojim će vjerskim zajednicama, na koji način i kada potpisivati temeljne ugovore

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastaće se sjutra sa liderima parlamentarnih političkih partija u Crnoj Gori, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

“Ključne teme sastanka odnose se na izbor sudija Ustavnog suda, imenovanje članova Sudskog savjeta, izbor Vrhovnog državnog tužioca, te reformu izbornog zakonodavstva”, navodi se u saopštenju.

Sastanak će, kako je najavljeno, biti održan u Bijelom salonu Skupštine Crne Gore, sa početkom u devet sati.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Politika

DF traži od Abazovića i Jokovića da održe riječ: Većinska Crna Gora očekuje da Vlada u petak izglasa tekst Temeljnog ugovora

Objavljeno

dana

Autor

DF: Vlada odbila zahtjev ambasade Srbije za otvaranje biračkih mjesta u Beranama, Sutomoru i Budvi

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Većinska Crna Gora očekuje da Vlada u petak izglasa usaglašeni tekst Temeljnog ugovora i bez nepotrebnog odlaganja riješi ovo pitanje, ocijenili su iz Demokratskog fronta (DF) i tražili od premijera Dritana Abazovića i potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića da se, kako su naveli, “drže riječi i datog obećanja građanima Crne Gore”.

“Taj posao koji je započet prije desetak godina je odavno trebao da bude završen i odnos države i najbrojnije vjerske zajednice u Crnoj Gori u potpunosti regulisan i zaokružen. Kako Vlada ima svoju nadležnost, tako i Skupština ima svoju. Dakle, nema potrebe ni za kakvim odgađanjem poslova koje su dužni da završe Vlada i Parlament”, poručuju iz DF-a.

Za Demokratski front, kazali su iz te partije, usvajanje Temeljnog ugovora predstavlja “dio ukupnih napora ka ubrzanom postizanju potrebne većine na putu neophodnih reformi za koje su zadužene sve grane vlasti”.

Advertisement

“To su veoma povezane stvari jer se tiču, prvenstveno, uvažavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Takođe, to je poštovanje Ustavom zagarantovane ravnopravnosti svih crkava i vjerskih zajednica koje pokazuju našu privrženost evropskim standardima. Crnoj Gori je potrebno slobodno pravosuđe i obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom, a bez konsenzusa i riješenih ključnih pitanja u državi, nema ni sistemskih rezultata”, ističu iz DF-a.

Prema njihovim riječima, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne smije, ocjenjuju, imati manje prava od Rimokatoličke crkve ili Islamske zajednice.

“Ova zemlja ne može biti demokratska i slobodna, ako se najvećoj vjerskoj organizaciji uskraćuje nešto što već imaju one manje od nje. Zato je ratifikacija Sporazuma sa SPC, i ovako zakašnjela, ispravljanje teškog propusta prethodnih vlada. Temeljni ugovor je potvrda demokratske posvećenosti države, dok je odbijanje ili odlaganje usvajanja ovog akta, koji je u skladu sa Ustavom i zakonom, poraz na evropskom putu i gaženje evropskog zakonodavstva”, ističu u DF-u.

Advertisement

Iz DF-a poručuju da je nepotpisivanje ugovora “ponižavanje većinske Crne Gore i na to sigurno ona ne može i neće pristati”.

“Ovih dana su pokrenuti i izvedeni na ulice poštovaoci „CPC” kako bi uskratili ustavno pravo SPC da zaključi sporazum sa Vladom, onakav kakve su već zaključili Rimokatolička crkva, Islamska i Jevrejska vjerska zajednica. Ako Vlada poklekne pod tim pritiskom, mora računati i na činjenicu da će najveći broj građana koji su vjernici SPC shvatiti da je to jedini način komunikacije s Vladom i da oni mogu na sličan način tražiti zaštitu vlastitih prava”, naglasili su iz DF-a.

Poručuju da su “jednom smo, i to u mnogo goroj i složenijoj situaciji, uspjeli da odbranimo svetinje”, pa im, kako su kazali, neće biti teško da to uradimo i u novonastalim okolnostima.

Advertisement

“Zato tražimo da se držite riječi i obećanja koje ste dali građanima Crne Gore i da ovaj posao dovedete do kraja”, zaključuju iz DF-a.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije