Povežite se s nama

Politika

Vuksanović Stanković: Izborom članova Sudskog savjeta u Parlamentu napravićemo veliki korak ka EU

Objavljeno

dana

Vuksanović Stanković: Žele bankrot Crne Gore zbog srpskog sveta, nećemo dozvoliti okupaciju

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Ohrabrujemo i pozivamo sve stručne i kompetentne ljude da se prijave. Izborom članova Sudskog savjeta u Parlamentu kvalifikovanom većinom napravićemo veliki korak ka EU, poručila je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović Stanković.

“Biraće se isključivo po sposobnostima – to je jedini kriterijum. SDP je garant evropske budućnosti Crne Gore”, navela je Vuksanović Stanković na Tviteru.

AdvertisementAktuelno
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Politika

Miljanić sa ambasadorkom Medoks: Podrška inicijativama 43. Vlade

Objavljeno

dana

Autor

Miljanić sa ambasadorkom Medoks: Podrška inicijativama 43. Vlade

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Na sastanku sa ambasadorkom Velike Britanije Karen Medoks i njenim saradnicima, ministar Zoran Miljanić prezentirao je antikorupcijske planove 43. Vlade Crne Gore.

Govoreći o Nacionalnoj stategiji za borbu protiv korupcije, Miljanić je kazao da je riječ o prvom dokumentu takve vrste koji će biti osnova za institucionalni okvir kojim će se crnogorsko društvo suprostaviti korupciji na svim nivoima i u svim segmentima društva.

Pojašnjavajući razliku između ranijeg Savjeta za borbu protiv visoke korupcije i novih antikorupcijskih mjera 43. Vlade, Miljanić je kazao da će u novi Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije, pored predstavnika institucija izvršne vlasti, ući predstavnici sudstva, lokalnih samouprava, civilnog sektora i privrednih asocijacija.

Advertisement

“Riječ je o novom pristupu, jer smatramo da se korupciji na svim nivoima moramo suprostaviti akcijama kojima će animirati cijelo društvo”, kazao je Miljanić.

Ambasadorka Medoks podržala je najavljene antikorupcijske inicijative Vlade Crne Gore i occijenila da bi eksperstka pomoć Velike Britanije s obzirom na iskustva te države bile od velike koristi crnogorskim instritucijama tokom izrade Nacionalne strategije.

“Važno je da se krene od zakonodavnog okvira koji će omogućiti operativno sprovođenje antikoruopcijskih mjera”, ocijenila je Medoks.

Advertisement

Ona se saglasila sa ministrom Miljanićem da je korupcija barijera za dolazak investitora iz Velike Britanije u Crnu Goru i ocijenila da je značaj antikorupcijskih mjera od velikog značaja kada je riječ o pregovorima sa EU, odnosno o poglavljima 23. i 24.

Sagovornici su se saglasili da je podrška Velike Britanije i do sada bila dragocjena posebno kada je riječ o afirmaciji vladavine prava, odnosno radu crnogorskih sudova i tužilaštava.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Đukanović – Branković: U oktobru se formira Senat privrede EU u Crnoj Gori

Objavljeno

dana

Autor

Đukanović – Branković: U oktobru se formira Senat privrede EU u Crnoj Gori

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas sa Nedžadom Brankovićem, predsjednikom Senata privrede EU u Bosni i Hercegovini i Erolom Ramusovićem, predsjednikom Skupštine Senata oko mogućnosti uključenja privredne zajednice Crne Gore u ovu prestižnu evropsku asocijaciju koja broji preko 23.000 članova. Na sastanku je  dogovoreno da početkom oktobra Senat privrede EU u Crnoj Gori bude i zvaničeno formiran.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta,ukazao na značaj usvajanja evropskih vrijednosti za cijeli region, jačanja međusobne ekonomske saradnje i u tom smislu uključivanja predstavnika crnogorske privrede u asocijacije i organizacije koje se zalažu za tržišnu, inkluzivnu i zelenu ekonomiju.

Advertisement

Branković je upoznao Đukanovića sa aktivnostima Senata privrede EU.

“Članovi Senata su ljudi iz biznisa, nauke, politike, medija i civilnog društva koji razmišljaju odgovorno, i koji su voljni da dijele iskustva i uče jedni od drugih. Stoga će nam biti veliko zadovoljstvo da u naše društvo primimo i predstavnike poslovne zajednice iz Crne Gore”, istakao je Branković.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Politika

Crna Gora ne zna kojom imovinom raspolaže

Objavljeno

dana

Autor

Radulović: Nije izvjesno razrješenje Đukanovića

Najnovije Političke Vijesti, izvor portal: Aktuelno.me


Dvadeset godina nakon zakonske obaveze Crna Gora nije uspostavila registar državne imovine. Nepoštovanje ove zakonske obaveze dovelo nas je do toga da 2022. godine, naša država sa sigurnošću ne zna kojom imovinom raspolaže. Ukoliko ne znamo čime raspolažemo, onda nije moguće provjeriti ni efikasnost upravljanja, odnosno znati da li se ovom imovinom, ukupno gledano, upravlja na svrsishodan način, kazao je profesor Branislav Radulović.

“Takođe, nepoštovanjem zakona i nepostojanjem registra, nastavlja se netransparentnost u oblasti gazdovanja državnom imovinom. Da li je ova transparentnost proizvod nerada ili nesposobnosti ili potrebe da se prikrije način na koji je do sada upravljano ovom imovinom, ostaje da se vidi”, ističe Radulović.

Dalje, ističe, ovaj registar treba da nam pruži informacije o vrijednosti imovine kojom država ili lokalne uprave raspolažu i da vredonosno iskaže tj. utvrdi njenu fer vrijednost da bi se se tačno znalo koji državni organ raspolaže kojom imovinom.

Advertisement

“Ukoliko se ne obezbijedi popis imovine, od strane državnih organa, na odgovarajući način, to za posljedicu ima da izvršeni popis ne obezbjeđuje tačne i potpune podatke za evidenciju imovine. Posledica neadekvatnog popisa je neraspolaganje tačnom evidencijom pokretnih i nepokretnih stvari, a samim tim i sa vrijednošću državne imovine koju koriste i sa kojom upravljaju državni organi. Ovo dalje za posljedicu ima da i postojeća objedinjena evidencija imovine koju vodi Uprava za katastar i državnu imovinu, za organe koji su dostavili podatke, nije tačna”, naveo je Radulović.

Prema njegovim riječima, da bi se efikasno upravljalo državnom imovinom neophodno je uspostaviti jedinstvene, ažurne i tačne evidencije državne imovine, jer samo tako uspostavljene evidencije obezbjeđuju sagledavanje pravog stanja u ovoj oblasti i donošenje adekvatnih odluka od strane nadležnih organa, a kako bi se istom upravljalo na zakonit i efikasan način.

Više informacija o ovoj temi možete naći u tekstu koji je u okviru projekta “Akcija” pod nazivom  “Evidencija državne imovine – značaj i problemi”  pripremio prof. dr Branislav Radulović.

Advertisement

“Akcija” ima za cilj uključivanje pojedinki i pojedinaca, udruženja i NVO-a sa visokim stručnim referencama u dijalog o svim važnim problemima koje opterećuju naše društvo. Na ovaj način stvaramo svojevrsnu bazu znanja o različitim segmentima funkcionisanja države, koju ćemo ponuditi državnim organima kao podršku za stvaranje boljeg i pravednijeg društva.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije