Povežite se s nama

Ekonomija

Zakonodavni odbor: Izmjene i dopune Zakona o budžetu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom

Objavljeno

dana

Zakonodavni odbor: Izmjene i dopune Zakona o budžetu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu u skladu je sa Ustavom i pravnim sistemom – odlučeno je na današnjoj sjednici Zakonodavnog odbora.

Predstavnik predlagača Bojan Paunović, generalni direktor Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija kazao je da su osnovni razlozi Predloga zakona da se budžetom tehnički usaglasi nova uredba o načinu organizacije i rada javne uprave. Predloženo je, kako je dodao i donošenje Zakona po hitnom postupku.

Odbornik Momo Koprivica kazao je da je Predlog zakona usklađen sa sktima.

Advertisement

”Osnova ovog budžeta je ono što smo izglasali u decembru. Glasati i za ovaj budžet jeste glasati da se sprovede ono što smo usvojili tada – veće plate, penzije, staračke naknade, dječiji dodaci i serija drugih izdataka u korist građana Crne Gore.

Vidimo neproduktivne rashode i porast neproduktivnih troškova što je posljedica toga što danas imamo najglomazniju Vladu u istoriji Crne Gore. To nije dobar trend. Neproduktivne rashode treba obarati u korist produktivnih javnih kapitalnih izdataka, ali šta je tu je”, kazao je Koprivica.

Odbornici su bez dalje rasprave prešli na glasanje, a Predlog zakona je podržan sa devet glasova za.

Advertisement

Odbor je podržao odluku da Zakon stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore.

”Imamo formirane nove institucije koje trenutno ne raspolažu sredstvima. Da bi se omogućilo njihovo funkcionisanje neophodno je da Zakon što prije stupi na snagu”, obrazložio je Paunović.Aktuelno
Advertisement
Vaše mišljenje? Ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ekonomija

Predstavljen nacrt izvještaja sveobuhvatne analize smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozorovanja i agrometeoroloških usluga

Objavljeno

dana

Autor

Predstavljen nacrt izvještaja sveobuhvatne analize smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozorovanja i agrometeoroloških usluga

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Regionalna kancelarija za Evropu i Centralnu Aziju Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) izradila je nacrt izvještaja o osnovnoj studiji „Sveobuhvatna analiza smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozoravanja i agrometeoroloških usluga za poljoprivredu u Crnoj Gori “u okviru regionalnog projekta FAO pod nazivom „TCPF: Podrška procjeni smanjenja rizika od katastrofa u sektoru poljoprivrede na Zapadnom Balkanu“.

“Predstavnici FAO regionalne kancelarije za Evropu i Centralnu Aziju zajedno sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugih nadležnih institucija i organizacija, juče su održali radni sastanak na kome su razgovarali o predstavljenom nacrtu izvještaja sveobuhvatne analize smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozorovanja i agrometeoroloških usluga za sektor poljoprivrede u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili Nabil Gangi zamjenik regionalnog predstavnika za Evropu i centralnu Aziju i de-fakto šef Kancelarije za Crnu Goru, FAO REU i generalni direktor Direktorata za poljoprivrede Miroslav Cimbaljević.

Advertisement

“Tokom sastanka predstavljen je nacrt izveštaja o osnovnoj studiji „Sveobuhvatna analiza smanjenja rizika od katastrofa, sistema ranog upozoravanja i agrometeoroloških službi za poljoprivredu u Crnoj Gori“ koju je izradila Regionalna kancelarija za Evropu i Centralnu Aziju Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u okviru regionalnog projekta pod nazivom „TCPF: Podrška procjeni smanjenja rizika od katastrofa (DRR) u sektoru poljoprivrede na Zapadnom Balkanu“”, navodi se u saopštenju.

Izvještaj je dio serije osnovnih studija o smanjenju rizika od katastrofa u poljoprivrednom sektoru, koja daje pregled trenutnog statusa zakonodavstva, kapaciteta i usluga u vezi sistema za smanjenje rizika od katastrofa, sistema ranog upozoravanja (EVS) i agrometeoroloških usluga (AS), kao i procjene nedostataka i potrebe za poboljšanjem i jačanjem ovih oblasti.

“Cilj ovog izvještaja je da istakne pozitivne strane sistema te da ukaže na postojeće nedostatke i kapacitete koje treba dodatno poboljšati. Izvještaj daje preporuke za jačanje postojećeg institucionalnog okvira kako bi se umanjili štetni efekti prirodnih nepogoda na poljoprivredni sektor u Crnoj Gori”, zaključuju u saopštenju.

AdvertisementAktuelno
Nastavite čitati

Ekonomija

Građanska inicijativa 21. maj: Vlada da ne ćuti, saopštiti istinu o stanju Krupačkog jezera

Objavljeno

dana

Autor

Građanska inicijativa 21. maj: Vlada da ne ćuti, saopštiti istinu o stanju Krupačkog jezera

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Građanska inicijativa “21.maj” i njen gradski savjet u Nikšiću poziva Vladu Crne Gore i nadležne službe da saopšte punu istinu o kvalitetu vode u Krupačkom jezeru i da li je ugroženo zdravlje stanovništva.

“Tražimo da se s tim u vezi provjeri odgovornost aktuelnog rukovodstva Elektroprivrede Crne Gore na čelu sa Milutinom Đukanovićem iz Demokratskog fronta”, saopšteno je iz GI 21. maj.

Akumulacija je na najnižem nivou od formiranja ovog vještačkog jezera a kupanje u istom je zabranjeno.

Advertisement

“Tražimo od Vlade i javnih službi da saopšte da li došlo do oštećenja životne sredine i nepreduzimanja mjera zaštite životne sredine”, zaključuju u saopštenju.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Ekonomija

CBCG: Na novom spisku 57 blokiranih kompanija manje

Objavljeno

dana

Autor

Likvidna sredstva u decembru 1,4 milijarde eura

Najnovije Vijesti iz Ekonomije, izvor portal: Aktuelno.me


Centralna banka (CBCG) objavila je danas novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi 57 preduzeća manje nego na prethodnom.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 19,33 hiljade kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3,74 hiljade ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

U skladu sa Zakonom o platnom prometu, obaveza CBCG je da objavljuje podatke u vezi sa postupkom prinudne naplate i to nazive kompanija, odnosno preduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade.

Advertisement

Iz CBCG su objasnili da se matični brojevi za preduzetnike ne objavljuju, jer se u Centralnom registru transakcionih računa Centralne banke, oni vode po jedinstvenom matičnom broju (JMB) građana, čije objavljivanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Podatke CBCG objavljuje jednom mjesečno na internet stranici, prvog radnog dana po isteku mjeseca, sa presjekom stanja na posljednji dan u mjesecu, po azbučnom redu naziva preduzeća i preduzetnika.

U periodu od jula 2012, kada je CBCG počela da objavljuje podatke, do 9. januara 2014. godine, podaci su objavljivani u skladu sa tada važećim zakonom o platnom prometu u zemlji i to za kompanije, odnosno preduzetnike kada je blokada računa iznosila više od deset hiljada eura u neprekidnom trajanju više od 30 dana.

Advertisement

Imena kompanija se objavljuju na sajtu CBCG, www.cbcg.me, a u cilju obezbjeđivanja pune nepristrasnosti objavljuju se po azbučnom redu.Aktuelno
Advertisement
Nastavite čitati

Najčitanije